Hur man hanterar bloat i chinchillor

Chinchillas gör underbara husdjur med sina livliga personligheter, men de kan också möta en mängd olika hälsoproblem. Om din chinchilla uppträder onormalt eller verkar ha en distanserad mage, kan uppblåsthet och gas vara att skylla på. Det är viktigt att ta din chinchilla till veterinären omedelbart, eftersom uppblåsthet faktiskt kan vara ett tecken på ett livshotande tillstånd. För att hålla din chinchilla från att uppblåsa igen, mata den en konsekvent diet med endast begränsade delar av friska snacks.

Steg

Metod 1 av 3:
Diagnostisera din chinchilla
  1. Bild med titeln Deal med Bloat i Chinchillas Steg 1
1. Leta efter en mage som är distanserad och smärtsam för beröringen. Du kommer sannolikt att märka att din Chinchillas mage skjuts utåt. Huden kommer att dyka upp tunn och kommer att känna sig tätt till beröringen. Din chinchilla kan också blyga bort om du försöker försiktigt gnugga magen, vilket innebär att det är i smärta.
  • Blå kan göra att hela buken verkar distanserad eller en svår bump kan bara utvecklas i en del av magen eller tarmarna.
  • Bild med titeln Deal med Bloat i Chinchillas Steg 2
    2. Titta på tecken på generell matsmältning. En drabbad chinchilla kan äta mindre mat eller sluta äta helt. Det kan agera slöhet och vägra att flytta eller interagera. Det kan hänga över eller sträcka ut med buken utsatt i ett försök att lindra smärtan.
  • Bild med titeln Deal med Bloat i Chinchillas Steg 3
    3. Differentiera bloat från andra matsmältningsfrågor. En chinchilla med förstoppning kommer inte att passera avföring. Men en chinchilla med bloat kommer vanligtvis att fortsätta att passera pellets, även om de kan vara svåra i konsistens eller täckt i slem. En chinchilla med bloat kommer också kontinuerligt att trycka på magen mot marken, vilket inte är ett tecken på allmänna matsmältningsproblem.
  • Om din chinchilla slutar äta eller dricka, kommer de att sluta passera avföring också. Detta är ett tecken på att du behöver besöka veterinären för behandling, eftersom uttorkning och undernäring är en möjlighet.
  • En chinchilla med bloat kan också andas snabbt, vilket vanligtvis inte är ett tecken på andra matsmältningsbesvär.
  • Bild med titeln Deal med Bloat i Chinchillas Steg 4
    4. Förvänta dig den snabba på uppsättning och utveckling av symtom. En chinchilla kan gå från helt bra till sjuk om 2-3 timmar eller mindre. Bloating kan vanligtvis inte behandlas framgångsrikt hemma och kan leda till dödlighet. Det är därför viktigt att ta din chinchilla till veterinären så snart du märker några symptom på matsmältningsskydd eller smärta.
  • Metod 2 av 3:
    Omsorg för din chinchilla
    1. Bild med titeln Deal med Bloat i Chinchillas Steg 5
    1. Massera din chinchillas buk mycket noggrant. Ställ din chinchilla på ditt knä mot dig. Stöd det med din hand och placera den så att dess bakkvartare är något förhöjda ovanför huvudet och överkroppen. Använd 1-2 fingrar av din fria hand för att massera små cirklar mellan din chinchillas ribbbur och bäcken.
    • Det finns ingen viss tid som fungerar bäst för denna typ av bukmassage. Sluta efter att du har täckt det mesta av bukområdet.
    • Applicera försiktigt tryck med fingertopparna tills du kan känna gasen inuti något trycka tillbaka mot dig. Det är viktigt att inte trycka för hårt eller du kan skada din Chinchillas buk.
    • Din chinchilla kan försöka skryta runt en bit mid-massage. Om det händer, oroa dig inte för att höja sina bakre fjärdedelar, håll dem försiktigt på plats på ryggen och fortsätta massage.
  • Bild med titeln Deal med Bloat i Chinchillas Steg 6
    2. Ta din chinchilla till veterinären för behandling. Din veterinär kommer att genomföra en bukundersökning för att avgöra om det finns några hinder i din Chinchillas matsmältningssystem. De kan också göra en mineralolja enema eller applicera en värmepanna till din Chinchillas buk. Om dessa behandlingar inte är effektiva kan du behöva överväga kirurgi för att lindra gastrycket.
  • Ett kirurgiskt alternativ för lindring av uppblåsthet är lika enkelt som att passera en transabdominal nål i din Chinchillas midsektion för att sippra ut gasen.
  • Om uppblåsningen inte är extremt och din chinchilla inte är i smärta, kan din veterinär föreslå att du medger ditt djur och övervakar det över natten.
  • Bild med titeln Deal med Bloat i Chinchillas Steg 7
    3. Ge några antibiotika som föreskrivet. Om en fekal kultur indikerar att din chinchilla lider av gastrointestinala (GI) bakteriell tillväxt, kommer din veterinär sannolikt att förskriva antibiotika. Läkemedlet kommer att vara i flytande form och du måste följa dina veterinärs instruktioner för att administrera den. En vanlig antibiotika varar mellan 10-14 dagar.
  • Chinchillas kan faktiskt kväva på piller, så de är nästan aldrig ordinerade. Om din veterinär föreslår ett antibiotikum i pillerform, diskutera ett flytande alternativ med dem.
  • Bild med titeln Deal med Bloat i Chinchillas Steg 8
    4. Begränsa din Chinchillas rörelse under återhämtning. Din veterinär kommer att ge dig en specifik återhämtningsperiod för ditt husdjur. Om din chinchilla rör sig för mycket kan det faktiskt leda till ytterligare intestinala problem. Flytta din chinchilla till en enda bur för att motverka hoppning. Spela lugnande musik för att hålla den från att bli upprörd och begränsa besökare till burroummet.
  • Separera din chinchilla från andra husdjur eller andra chinchillor under denna period också.
  • Bild med titeln Deal med Bloat i Chinchillas Steg 9
    5. Ta med din chinchilla till veterinären för ett uppföljningsbesök. Din veterinär kommer vanligtvis att begära att du återvänder till en annan check-up 1-8 veckor efter den inledande uppblåstning som. Det är viktigt att hålla detta möte eftersom din veterinär kommer att undersöka din chinchilla för eventuella långsiktiga problem, såsom intestinal prolapse.
  • Metod 3 av 3:
    Förhindra matsmältningsproblem
    1. Bild med titeln Deal med Bloat i Chinchillas Steg 10
    1. Mata din chinchilla en hö- och pelletsbaserad diet. Prata med din veterinär om en kvalitet chinchilla pelletsmat som ger tillräckliga vitaminer och mineraler. Ge din Chinchilla 2 matskedar (20 g) eller mindre av pelleterad mat varje dag. Komplettera detta med tillgång till hö i ett belopp som bestäms i samråd med din veterinär.
    • Om du behöver göra en omkopplare mellan pellets eller hay-typer är det viktigt att göra det gradvis. Snabba kostförändringar kan orsaka magbesvär för chinchillor.
  • 2. Ge din chinchilla friska och säkra tilltugg. Chinchillas älskar att snack, men de kan bli sjuka från att äta fel eller översätta. Vissa chinchilla-lämpliga mellanmål inkluderar bergaskabär, äppelpinnar eller maskrosblad. De flesta av dessa måste köpas online från Pet Food Retailers.[Bild: hantera blooat i chinchillas Steg 11.jpg | center]]
  • Delkontroll är viktigt för chinchillor. Tre bergaska bär, 1 Applewood pinne, eller ½ tesked (0.57 g) Maskrosblad är tillräckligt med ett mellanmål per dag.
  • Undvik snacks som innehåller majsprodukter, choklad, nötter, frön eller några animaliska produkter. Mjölk eller yoghurt, till exempel, kan göra din chinchilla väldigt sjuk.
  • Foder inte dina chinchillagrönsaker som kan orsaka gas, som brusselspiror, kål eller kale. Dessa kan orsaka smärtsam distension i Chinchillas buk.
  • Bild med titeln Deal med Bloat i Chinchillas Steg 12
    3. Ge din chinchilla kontinuerlig tillgång till rent vatten. Ge ditt chinchilla vatten via en burflaska som är speciellt för gnagare, kaniner eller chinchillor. Tom och fyll på vattenflaskan dagligen eller så snart du märker att det är tomt. Om din chinchilla vägrar att dricka regelbundet kranvatten, försök att tillhandahålla destillerat eller filtrerat vatten istället.
  • Ge inte ditt chinchilla vatten via en crock eller skål, eftersom dessa kan tippas över ganska lätt.
  • Om vattenflaskan inte är delvis tom i slutet av varje dag, kolla flaskans spets med fingret för att se till att den fortfarande fungerar ordentligt. Tryck bara på fingret mot flaskspetsen och titta på för att se om vatten kommer ut.
  • Dehydrering är en viktig orsak till uppblåsthet och sjukdom för chinchillor.
  • Bild med titeln Deal med Bloat i Chinchillas Steg 13
    4. Håll främmande föremål borta från dina chinchillor. Digestiv upprördhet och uppblåsthet kan orsakas av chinchillor som äter material som är skadligt eller farligt för dem. Mattfibrer, små bitar av trä, kattskräp, och jämnt hår kan skada en chinchillas mage eller tarmar. Kontrollera deras bur dagligen för närvaro av alla främmande material.
  • Om du låter din chinchilla ute att spela, var noga med att kontrollera utrymmet för potentiellt farliga material, också.
  • Bild med titeln Deal med Bloat i Chinchillas Steg 14
    5. Håll dina Chinchillas stressnivåer låga. Det kan tyckas lättare sagt än gjort, men förhöjda stressnivåer kan leda till tarmproblem. Hantera din chinchilla försiktigt och med försiktighet. Ge det med en gömningsbox i buret, så att det kan stressa. Var försiktig med miljöförändringar, till exempel att introducera nya husdjur.
  • Behandla eventuella hälsoproblem som din chinchilla lider av, såsom leversjukdom, kan också minska sina stressnivåer.
  • Tips

    Gravida chinchillor är särskilt mottagliga för uppblåsthet på grund av kalciumbrist. En kvalitetsdiet kan bidra till att undvika detta problem. Men om du märker uppblåsthet, ta din chinchilla till veterinären och de kommer sannolikt att få en kalcium IV.
  • Apple pinnar eller vedschews kan ges fritt. De enda behandla hakarna ska bli dagliga är rosenkranser. En gång i veckan för andra godis är det mycket.
  • Varningar

    Om du märker att din chinchilla upplever svårigheter andas eller om du ser blodiga avföring, ta dem till ditt husdjur till veterinären omedelbart. Det är möjligt att uppblåsningen kan vara ett tecken på ett större bukproblem.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande