Hur man bryr sig om chinchillor

Chinchillor är bedårande, mjuka djur som behöver uppmärksam vård för att trivas. De gör stora husdjur men är känsliga, så de borde hanteras delikat och inrymt ordentligt. För att hålla dem lyckliga och friska, behöver du också ge dem en riktig kost, ge dem möjligheter till motion och hålla deras bur rent. Med planering och pågående vård kommer din chinchilla att vara ett underbart och trevligt husdjur under de kommande.

Steg

Metod 1 av 5:
Få rätt bur
  1. Bild med titeln Vård för Chinchillas Steg 1
1. Ge en stor, trådbur. Chinchillas bör hållas i burar av metall. Eftersom de är extremt aktiva djur, desto större är buret, desto bättre. Din Chinchillas bur ska vara 16 med 18 med 16 tum (41 × 46 × 41 cm).
  • En lång och bred bur är bäst, men lång är bättre än bred om du inte kan få båda.
  • Chinchillas älskar att hoppa, så flera nivåer är bra för dem. Försök att få en lång bur eftersom de kan hoppa upp till 6 meter (1.8 meter) hög.
  • Glasburar är inte bra för chinchillor eftersom glaset är allvarligt begränsat luftflöde.
  • Bild med titeln Vård för Chinchillas Steg 2
    2. Se till att buret har en solid botten. En chinchilla kan få fötterna fångade i trådgolv, vilket kan orsaka allvarlig fysisk skada. Ett fast golv kan tillverkas av hård plast eller plywood och det är till hjälp om bottenstycket är avtagbart så att den kan rengöras noggrant.
  • Bild med titeln Vård för Chinchillas Steg 3
    3. Se till att burstängerna är nära varandra. Det är viktigt att Chinchilla inte kan hålla huvudet genom staplarna. Om huvudet passar genom staplarna, kommer hela kroppen att passa igenom och det kan fly. Dessa djur har mycket päls och små kroppar under.
  • Om du väljer en trådbur, se till att det inte finns några bitar av ledning som din chinchilla kunde skära sig om om det försöker klämma genom staplarna.
  • Bild med titeln Vård för Chinchillas Steg 4
    4. Ge en box för din chinchilla. En nestningsbox kommer att ge din chinchilla någonstans att ta tillflykt om det är rädd eller trött. Denna låda ska mäta minst 20 i (50 cm) och 10 i (25 cm) bredd och höjd, och kan tillverkas av ett tuggsäkert material. Nestingboxen ska placeras på golvet, inte på några hyllor, eftersom chinchillaen kan slå ner den.
  • Korrekta boxar kan köpas via PET Supply-återförsäljare online och i vissa husdjursförsörjningsbutiker.
  • Bild med titeln Vård för Chinchillas Steg 5
    5. Placera buret i ett högt, lugnt område. Det är viktigt att hålla sin bur i ett område där det är tyst under dagen, så deras sömncykel är inte avbruten. Även chinchillor gillar inte att ses på. Du borde hålla sin bur på en bänkskiva eller någonstans relativt hög upp. Om du tittar ner på dem, kan det allvarligt skrämma dem.
  • Chins har olika psykologi från katter och hundar, som är rovdjur. De är byte djur, så de är alltid rädda för att bli attackerade och ätit.
  • Lägg inte en chinchillas bur på en plats där en hund, katt eller något annat kan skada eller skada den.
  • Metod 2 av 5:
    Ge rätt miljö
    1. Bild med titeln Vård för Chinchillas Steg 6
    1. Håll din chinchilla cool. Chinchillas överhettas enkelt, så det är idealiskt att hålla dem i ett rum som är mellan 60 ° F (16 ° C) och 70 ° F (21 ° C). De kan inte överleva temperaturer över 80 ° F (27 ° C) eller under 50 ° F (10 ° C). Håll också sin bur i ett rum med mycket luftflöde och se till att deras bur inte är på en plats där solljuset direkt kan landa på dem. Varje mängd direkt solljus kan få dem att bli överhettade mycket snabbt.
    • Låt inte dem vara i hög luftfuktighet, antingen. Om du har ett fuktigt hem, lägg dem nära en avfuktare.
  • Bild med titeln Vård för Chinchillas Steg 7
    2. Ge hälsosamt sängkläder. Försök att använda ugnstorkad asp på golvet i din Chinchillas bur. Du kan också använda CareFresh eller något annat pappersbädd, men var medveten om att, när det tas, kommer papperet att expandera i djurets system, vilket orsakar eventuellt blockering i matsmältningsorganet.
  • Vissa människor använder fleece tyg på botten av sina chinchilla burar. Om du gör det, behöver tyget tvättas varje vecka och du måste vara försiktig med att använda bara fleece och inte andra tyger.
  • Använd också Cedar Shavings som sängkläder, eftersom fenolerna i cedertaren är mycket starka och orsakar allvarliga luftvägar, hud, kappa och leverproblem. De är också giftiga mot chinchillor om de försöker att äta dem.
  • Bild med titeln Vård för Chinchillas Steg 8
    3. Ta bort smutsigt hö och sängkläder från buret dagligen. Det är viktigt att hålla botten av buret rent så att djuret stannar rent och sjukdom sprids inte. Plocka upp smutsiga sängkläder i områden där chinchillan går på toaletten så snart du ser sitt avfall och sätta nya, rena sängkläder på platsen direkt.
  • Bild med titeln Vård för Chinchillas Steg 9
    4. Tvätta buret med varmt vatten varje vecka. Det föreslås generellt att du inte använder någon tvål eller kemikalier på insidan av din Chinchillas bur. Istället, använd helt enkelt varmt vatten för att rengöra buret. Swish lite vatten runt burets plastpanna, rengör det noggrant med varmt vatten och låt det lufttorka. Detta är ett bra sätt att döda de flesta bakterier som kan skada din chinchilla.
  • Använd aldrig blekmedel eller andra kemikalier på buret som kan skada din chinchilla.
  • Om du befinner dig mer än 1 chinchilla i en bur, ska buret rengöras mer än en gång i veckan.
  • Metod 3 av 5:
    Matar en chinchilla
    1. Bild med titeln Vård för Chinchillas Steg 10
    1. Ge en konstant tillförsel av Timothy Hay. Din chinchilla ska ha en leverans av god kvalitet Timothy Hay tillgängligt för dem hela tiden. Ge det i en skål eller lös på botten av Chinchillas bur.
    • Du kan ge Timothy Hay i rack och höbollar, men var medveten om att chinchillor är kända för att fastna i dem.
    • Att tillhandahålla hö ger din chinchilla nödvändig fiber. Tugghö hjälper dem att undvika tandöverväxt.
  • Bild med titeln Vård för Chinchillas Steg 11
    2. Ge dina chinchilla pellets dagligen. Pellets ger din chinchilla en mängd vitaminer och näringsämnen. Välj en pellet som är utformad för Chinchilla Nutrition-behov och följ anvisningarna med den för delstorlek. Placera pelletsna i en maträtt och se till att maträtten städas dagligen innan pellets läggs i den.
  • De flesta vuxna chinchillor ska äta runt 2 matskedar (30 ml) pellets varje dag, beroende på vilken typ av pellets de ges.
  • Bild med titeln Vård för Chinchillas Steg 12
    3. Feed chinchillas behandlar sällan. Att mata dem andra mellanmål för ofta kan orsaka matsmältningsproblem. Safe Treats inkluderar russin, morötter, äpple, havre, torkade blackberryblad, rosenblad från växter som inte har sprutats med gedes av något slag, osötade cheerios, osweetened strimlad vete, torkade rosa höfter och säkra trä chew pinnar. Men dessa bör ges i mycket små portioner och bör endast ges en eller två gånger i veckan.
  • Ge aldrig frukt, grönsaker, nötter eller andra godis som inte är listade som säkra.
  • Bild med titeln Vård för Chinchillas Steg 13
    4. Byt ut dricksvattnet dagligen. Använd antingen filtrerat vatten eller kemiskt fria kranvatten och placera det i en vattenflaska med ett sipperrör i slutet av det som är anslutet till sidan av deras bur. Se till att de alltid har vatten i den där flaskan och lägger rent vatten i det varje dag, även om det fortfarande har vatten i det från dagen innan.
  • Kom ihåg att sterilisera vattenflaskan när du byter vatten. De alger som växer i sitt vatten kan orsaka leverproblem eller allvarlig diarré, eller till och med döda en chinchilla.
  • Chinchillas kan inte hantera några naturligt förekommande bakterier eller parasiter i vatten som människor, hundar och katter kan, så du måste vara säker på att vattnet du ger dem är rena.
  • Metod 4 av 5:
    Hantera en chinchilla
    1. Bild med titeln Vård för Chinchillas Steg 14
    1. Börja hantera en chinchilla varje vecka från en tidig ålder. Om de hanteras från födseln kommer de att vara tämja och docile. Om de inte har någon positiv fysisk kontakt med människor tills de är fullvuxna, kommer de sannolikt inte att justera bra för att hanteras om de inte får omfattande utbildning.
  • Bild med titeln Vård för Chinchillas Steg 15
    2. Läs en Chinchillas signaler för att avgöra om de vill hanteras. Chinchillas är vanligtvis mycket vänliga men borde inte vara överhanterade. Se till att din chinchilla inte skäller när du går för att hämta den. Om det gör det, hämta inte det. Detta är ett av deras sätt att berätta för dig att backa av.
  • Chinchillas har också andra försvar, som att förlora päls, bita och spruta urin. Om din chinchilla gör något av dessa saker, kan du hantera det för mycket.
  • Bild med titeln Vård för Chinchillas Steg 16
    3. Lyft din chinchilla ordentligt. Lyft ditt husdjur som du skulle för en kanin. Skjut din hand under Chinchillas mage och placera din andra hand ovanpå Chinchilla. Använd handen under chinchilla för att stödja dess bakben och bum så det känns säkert. Håll inte chinchillaen för hårt, men kom ihåg att de kan vara squirmy, så du måste hålla dem fast.
  • Det är mycket viktigt att du inte klämmer, speciellt runt den övre torso. Chinchillas har det som är känt som en "flytande ribcage" och du kan orsaka allvarliga interna skador på det genom att klämma på det området.
  • Var noga med att vara försiktig med dem för att undvika att skrämma dem.
  • Metod 5 av 5:
    Håller en chinchilla frisk
    1. Bild med titeln Vård för Chinchillas Steg 17
    1. Ge din chinchilla något att tugga på för tandhälsa. Chinchillas tänder växer kontinuerligt och kan växa upp till 12 tum (30 cm) per år. För att undvika överväxt, som kan påverka en chinchillas förmåga att äta, köpa ett speciellt block av trä eller pimpsten för din chinchilla att tugga på. Dessa är vanligtvis tillgängliga på de flesta husdjursförsörjningsbutiker.
    • Ge också din chinchilla med grenar som kan klättra och gnagas på. Se till att dessa grenar inte skärs av träd som nyligen har sprutats med kemikalier, eller som är giftiga, såsom Yew, Laburnum och Fresh Pine.
    • Rekommenderade träd är sycamore och manzanita, eftersom de ger rakt trä som är ganska resistent mot chinchillas skarpa tänder. Apple Tree Branches är ett annat bra alternativ som kan hittas ganska lätt.
  • Bild med titeln Vård för Chinchillas Steg 18
    2. Ge ditt chinchilla damm att bada in. Vatten kan skada Chinchillas päls, så du kan inte ge det ett bad med vatten. Istället, ge dem ett dammbad. De "damm" Bad är gjord med en blandning av dammpulver av vulkanaska eller aktiverad lera och är tillgänglig från de flesta husdjursföretag. Placera dammet i en metallpanna som är minst 6 tum (15 cm) med 12 tum (30 cm) och tillåta bara chinchillans åtkomst till den i ca 10-15 minuter 2 till 3 gånger per vecka.
  • Dammbaden hjälper chinchillaen att bli av med överskott av fett i sin päls.
  • Får inte chinchillor våta. Deras päls torkar inte ut som ett normalt djur, vilket gör att det blir skadat och mögligt.
  • Att låta din chinchilla ha för mycket tid i dammbadet kommer att orsaka för mycket torrhet på djurets kappa. Men för lite dammbadning kommer att få sina lager att bygga upp oljor, vilket kan orsaka en disfiguring och dödlig svamp att växa på huden.
  • Bild med titeln Vård för Chinchillas Steg 19
    3. Ge motion möjligheter. Chinchillas är mycket aktiva djur och borde ha möjlighet att träna varje dag. Denna övning kan vara en kombination av att springa i sina burar och ge dem tid att springa runt utanför sin bur.
  • Om du låter ditt husdjur ur buret för övervakad speltid, borde det vara i ett litet rum och rummet ska vara chinchilla-bevis, vilket betyder att det inte finns några ledningar, möbler eller andra saker för att de ska tugga på.
  • Tänk på att chinchillor kan hoppa flera fötter (nästan 2 meter) i luften och kan klämma igenom små mellanslag när du släpper ut dem av deras bur.
  • Chinchillas är nattliga djur, så träningstid utanför buret är bäst på kvällen i ett stort område där de kan springa runt.
  • Bild med titeln Vård för Chinchillas Steg 20
    4. Var försiktig med att använda ett träningshjul eller boll. Ge inte ett trådövningshjul i sin bur. Med hjälp av hjul som detta kan orsaka att de skadar sina fötter. Om du vill ge dem ett hjul, se till att den har en solid yta och är stor i diameter, så de böjer inte ryggen för långt och skadar dem.
  • Använd aldrig de jätte hamsterbollar som husdjursaffärer försöker sälja dig. Istället, låt dem ut i ett övervakat luftkonditionerat rum och låta dina chinchillor springa fritt.
  • Bild med titeln Vård för Chinchillas Steg 21
    5. Se upp för tecken på sjukdom. Håll ett öga på den allmänna hälsan hos din chinchilla så att du kan fånga hälsoproblem tidigt och få dem behandlade. Bedöm djurets energinivå och fysisk hälsa dagligen, letar efter förändringar i hur det rör sig och hur mycket det äter och dricker. Se även över sin kappa, se till att det inte finns områden med pälsförlust. Om du ser något av dessa problem, kontakta din veterinär.
  • Titta på klarheten i Chinchillas ögon och för överflödig dränering från näsan, vilket kan vara tecken på en infektion.
  • Titta också på staten Chinchillas avföring. Om konsistensen ändras dramatiskt kan det ha ett matsmältningsproblem som uppstår.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Försök inte hålla eller gå nära med din chinchilla tills du tjänar deras förtroende, för att de är blyga djur och det kan vara stressigt för dem när de hörs på en okänd plats.
  • Kontrollera när du köper något föremål för en chinchilla från en djuraffär som den är gjord speciellt för chinchillor och att det är säkert.
  • Varningar

    Foder aldrig chinchillas mänsklig mat.
  • Håll spetsig plast bort från Chinchilla burar. Ingesting plast kan orsaka sjukdom och / eller död.
  • Chinchillas är vanligtvis inte bra för barn, på grund av deras ganska reserverade natur och känsliga kroppar.
  • Saker du behöver

    • Stor trådbur med en solid botten
    • Trä eller kartong nesting låda
    • Strö
    • Mat, inklusive mestadels timothy hö
    • Vatten
    • Vattenflaska och maträtt
    • Damm för dammbad
    • Tugga leksaker
    • Hjul med en solid bas för att springa på
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande