Hur man botar 100-dagars hosta (vuxna) holistiskt

"100 dagshosten" är medicinskt känd som pertussis eller den kikna hosta. För de första 1-2 veckorna efter att du är infekterad kommer dina symptom att verka mycket som den kalla eller influensa - rinnande näsan, feber och hosta. Efter 2 veckor blir hostan mycket värre och brukar vända sig till hosta passar som ibland resulterar i kräkningar. Hosta passar kan vara mer än 10 veckor i vissa fall. Pertussis är mycket smittsam och är lätt att sprida sig från person till person. Eftersom pertussis är en bakteriell infektion är den bästa behandlingsmetoden ett antibiotikum, men det måste göras inom de första 3 veckorna av infektionen, varefter infektionen är vanligtvis borta och du är bara kvar med den otäcka hosta. Det finns ingen botemedel mot pertussis. Ditt enda val är att låta det springa sin kurs, men du kan prova ett av flera alternativ för att lindra hosta.

Steg

Metod 1 av 4:
Att se din läkare
  1. Bild med titeln Cure The 100 Day hosta (vuxna) holistiskt steg 1
1. Gör ett möte med din läkare. Under de första 2 veckorna av pertussis kommer du sannolikt att tro att du är förkyld eller influensa. Därför kan det vara svårt att avgöra om du ska se din läkare vid denna tidpunkt. Men om du vet för ett faktum att du har varit i kontakt med någon annan som har diagnostiserats med pertussis, se en läkare omedelbart när symptom börjar. Annars måste tidpunkten för en doktors möte baseras på hur du känner. Om hostan blir värre, och blir hosta passar, det kan vara en bra tid att överväga att se din läkare.
  • Bild med titeln Cure The 100 Day hosta (vuxna) holistiskt steg 2
    2. Karantän själv. Pertussis är extremt smittsam, och kan vara dödlig för spädbarn. Att vara säker, inte bara för dig själv, men för alla runt dig, avslöja dig själv för så få människor som möjligt. Det innebär att du borde stanna hemma från jobbet och skolan, du borde inte delta i evenemang utanför ditt hem, du borde inte ha vänner över bara för socialisering, etc. Om du har barn hemma, se till att du håller dig borta från dem så mycket som möjligt, och att de ofta tvättar sina händer.
  • Bild med titeln Cure The 100 Day hosta (vuxna) holistiskt steg 3
    3. Fråga din läkare för ett antibiotikum. Pertussis orsakas av en bakterier som heter Bordetella pertussis. Denna bakterier kan spridas från person till person via flytande droppar i luften som orsakas av hosta eller nysning. Människor som inte har vaccinerats och spädbarn är mer mottagliga för sjukdomen. I fallet med spädbarn kan sjukdomen vara dödlig. Bakterierna är normalt i ditt system för de första 3 veckorna efter att du har smittats, och det är under den här tiden att du också kan vara smittsam. Din läkare kan bestämma att ett oralt antibiotikum kan hjälpa dig att förhindra att du passerar sjukdomen på någon annan. Det kommer också att hjälpa till att rensa infektionen snabbare.
  • Bild med titeln Cure The 100 Day hosta (vuxna) holistiskt steg 4
    4. Kontakta din läkare om hostundertryckande medel. I allmänhet hjälper överdämpande suppressiva ämnen inte hosta som orsakas av pertussis, men det finns alternativ som din läkare kan överväga. Både kortikosteroider och albuterol har varit kända för att minska hosta passar, men måste ordineras av en läkare.
  • Bild med titeln Cure The 100 Day hosta (vuxna) holistiskt steg 5
    5. Se till att du är uppdaterad med dina vaccinationer. Vacciner i och av sig själv erbjuder inte ett botemedel, men de hjälper din kropp att bygga de korrekta immuniteten till mycket allvarliga sjukdomar. Detta bidrar då till att förhindra att du får dessa sjukdomar i framtiden. Oavsett om du har vaccinationer som barn eller inte, är det fortfarande viktigt att hålla dig uppdaterad med vaccinationer som vuxen. Kontakta din läkare för att bestämma vilka vaccinationer du kan behöva.
  • Metod 2 av 4:
    Få rätt näring
    1. Bild med titeln Cure The 100 Day hosta (vuxna) holistiskt steg 6
    1. Drick mycket vätskor. I allmänhet bör vuxna konsumera mellan 11 och 15 koppar (2.7-3.7 liter) vätska varje dag. Denna mängd innefattar emellertid vätskan (inklusive vatten) som du får från alla källor, inklusive mat. Den allmänna riktlinjen för att säkerställa att du dricker tillräckligt med vätskor är att inte låta dig stanna törstig och att ta en drink med varje måltid. Vilken typ av vätska som helst kan ingå i denna dagliga förbrukning (I.e. Soppa, mjölk, te, kaffe, läsk, juice, etc.). Medan saker som kaffe, te och läsk är en form av vätska som hjälper till med ditt dagliga intag, bör du försöka att göra dem till din enda källa.
  • Bild med titeln Cure The 100 Day hosta (vuxna) holistiskt steg 7
    2. Ät mycket frukt och grönsaker. Frukt och grönsaker, i allmänhet innehåller många vitaminer och näringsämnen som kan hjälpa dig att hålla dig stark och frisk. När du är sjuk kan de också vara till hjälp eftersom de innehåller en anständig mängd vatten och kan vara mer aptitretande än andra typer av livsmedel.
  • Bild med titeln Cure The 100 Day hosta (vuxna) holistiskt steg 8
    3. Ta dina nödvändiga vitaminer. Helst bör du försöka konsumera 400-1000 mg vitamin C, 20-30 mg zink och 20 000 till 50 000 IE av beta karoten per dag. Du kan ibland få dessa mängder baserat på de livsmedel du äter, men det är inte alltid möjligt. För att du får tillräckligt med dessa vitaminer och mineraler varje dag kan du ta ett multi-vitamin eller enskilda vitaminer.
  • Multi-vitaminer innehåller inte alltid tillräckligt med varje typ av vitamin och mineral som din kropp kräver. Se till att du kontrollerar ingrediensmärket för att säkerställa att ett multi-vitamin har tillräckligt med vad du behöver. Om inte, köp de enskilda vitaminerna du behöver.
  • Kontrollera alltid med din läkare när du tar vitaminer och mineraler, speciellt om du är på andra läkemedel, för att säkerställa att det inte finns några biverkningar eller interaktioner.
  • Metod 3 av 4:
    Använda örter för te
    1. Bild med titeln Cure The 100 Day hosta (vuxna) holistiskt steg 9
    1. Kolla med din läkare innan du använder örter. Vissa, men inte alla, örter kan interagera med mediciner. Om du för närvarande tar en eller flera mediciner, kolla med din läkare eller apotekspersonal innan du använder en växtbaserad botemedel. De kommer att kunna ge dig råd om vad örter att undvika när du tar den specifika medicinen.
    • Det finns inga örter som har undersökts specifikt för pertussis. Men många örter har visat sig hjälpa till att stärka immunsystemet och minska hosta, vilket kan vara till hjälp om du har pertussis.
  • Bild med titeln Cure The 100 Day hosta (vuxna) holistiskt steg 10
    2. SIP TEA MADE MED ECHINACEA. Echinacea används för att stärka immunsystemet. Du kan vara bekant med det som ett tillägg du kan köpa på drogbutiken och ta om du känner en förkylning. Men du kan också göra te med torkad echinacea.
  • Lägg till 1 tesked echinacea till 1 kopp kokande vatten och låter det branta i 5-10 minuter.
  • En gång brant kan du dricka 2-4 koppar te per dag.
  • Om du använder tilläggsversionen följer du instruktionerna på flaskan.
  • Bild med titeln Cure The 100 Day hosta (vuxna) holistiskt steg 11
    3. Göra vitlökste. Vitlök är känt för att stärka ditt immunsystem, och ett starkt immunsystem kan hjälpa dig att bekämpa virus och bakterier.
  • Krossa 2-3 klyftor vitlök och tillsätt den krossade vitlöken till 2 koppar vatten i en kastrull.
  • Låt blandningen koka och simma i 15 minuter, ta sedan bort vitlökstyckena.
  • Drick den kylda blandningen. Lägg till älskling om du behöver söta teet.
  • Du kan dricka 2-4 muggar vitlökste per dag.
  • Bild med titeln Cure The 100 Day hosta (vuxna) holistiskt steg 12
    4. Sipp hyssop te. Hyssop är en ört som också är känd för sina expectorant egenskaper, vilket betyder att det kan hjälpa till att bli av med slem. Hyssopblad kan användas för att göra ett te, vilket kan ha en liknande smak på mint. Hyssop har också en lukt som liknar kamfer, som används för att hjälpa till att blockera överbelastade luftvägar.
  • Placera 1 tesked av hyssop i en mugg kokande vatten och låt det branta i 5-10 minuter.
  • Du kan dricka te 2-4 gånger om dagen.
  • Bild med titeln Cure The 100 Day hosta (vuxna) holistiskt steg 13
    5. Brant anise te. Anis är örten som används för att smaka svart lakrits och några likörer. Om du inte gillar Black Liquorice eller Associated Liqueurs, så är det förmodligen inte ett alternativ du borde försöka. Anis anses vara en expectorant, vilket innebär att det hjälper till att bli av med slem. Många over-the-counter hosta-läkemedel använder anis i sin formel.
  • Lägg till 1 tesked anis till 1 kopp kokande vatten och låt branta i 5-10 minuter.
  • Du kan dricka 2-4 muggar anise te per dag för att hjälpa din hosta.
  • Bild med titeln Cure The 100 Day hosta (vuxna) holistiskt steg 14
    6. Göra catnip tea. Catnip är en typ av mint och den färska växten ger en trevlig minty doft, speciellt när du bryter bladen eller stammarna. Catnip är också en antispasmodisk, vilket innebär att det kan hjälpa till att styra eller lindra hostfiterna som orsakas av pertussis. Färska eller torkade blad kan användas för att göra ett te.
  • Sätt 1 tesked catnip i en mugg kokande vatten och låt det branta i 5-10 minuter.
  • Du kan dricka 2-4 muggar catnip te per dag.
  • Bild med titeln Cure The 100 Day hosta (vuxna) holistiskt steg 15
    7. Drick kamille te. Kamomill är känd som en antispasmodisk, vilket innebär att det kan hjälpa till att kontrollera spasmer och konvulsioner, som hosta passar att pertussis är känt för. Eftersom det finns många kamille teas kommersiellt tillgängliga kan det vara det snabbaste och enklaste alternativet. Men du kan också göra din egen kamomill med den torkade eller färska örten.
  • Lägg till 1 tesked av örten till 1 kopp kokande vatten och låt det branta i 5-10 minuter.
  • Drick tea 2-4 gånger om dagen för att hjälpa din hosta.
  • Bild med titeln Cure The 100 Day hosta (vuxna) holistiskt steg 16
    8. Sipp time te. Timjan är känt som en antispasmodisk, vilket innebär att det hjälper till att lindra spasmer eller konvulsioner, som i fallet med pertussis, skulle vara hosta passar. Du kan använda torkad timjan eller den färska örten för att göra te.
  • Lägg till 2 teskedar av torkad timjan, eller 1 kvist (lite krossad), till en mugg kokande vatten.
  • Brant i 5-10 minuter.
  • Du kan dricka 2-4 muggar time te om dagen.
  • Konsumera inte thyme eterisk olja, det är giftigt.
  • Bild med titeln Cure The 100 Day hosta (vuxna) holistiskt steg 17
    9. Överväg att försöka andra örter. Många andra örter kan användas för att göra ett te som kan bidra till att lindra hosta av pertussis. Astragalus (immunsystem booster), elecampane (expectorant), mullein (expectorant) och indisk tobak (antispasmodisk) har alla använts för att behandla hosta.
  • Metod 4 av 4:
    Experimentera med andra hemmetoder
    1. Bild med titeln Cure The 100 Day hosta (vuxna) holistiskt steg 18
    1. Svälja en sked av honung. Medicinsk forskning har funnit att hostsirap fungerar inte bättre än honung. Chansen är att du kanske föredrar smaken av honung över smaken av hostsirap. Om så är fallet, svälja 1 matsked honung upp till 3 gånger per dag för att hjälpa till att täcka din irriterade hals och sakta ner eller stoppa hosta.
  • Bild med titeln Cure The 100 Day hosta (vuxna) holistiskt steg 19
    2. Gurgla saltvatten. Blanda 1 tesked regelbundet, vardagligt salt i ett glas varmt vatten. Se till att saltet är helt upplöst och sedan ta en sipp och gurgla. Gurgla i ca 15 sekunder och spotta sedan saltvattnet ut. Du kan fortsätta att gurgla tills du har använt allt vatten i glaset. Om du har en kvarvarande salt smak i munnen efteråt, skölj bara med vanligt vatten.
  • Bild med titeln Cure The 100 Day hosta (vuxna) holistiskt steg 20
    3. Andas i ångande vatten. Vet du att känslan av fullständig lättnad du får när du har en trevlig varm dusch medan du är förkyld, och för de få korta stunderna kan du faktiskt andas? Denna metod är liknande, men lägger till några lugnande ingredienser för att hjälpa till att lindra din hosta också. Sätt kokande vatten i en medelstor skål och låt den svalna i ungefär en minut. Lägg till 3 droppar tea trädolja och 1-2 droppar eukalyptusolja och rör om. Luta dig ansikte över skålen, ställ dig i en bekväm position, och bara andas! Lägg en handduk över huvudet och runt skålen för att hålla ångorna nära ditt ansikte. Du kan göra det i 5-10 minuter i taget, upp till 2-3 gånger om dagen.
  • Du kan också lägga till 3-6 droppar av din favorit eteriska olja till en luftfuktare eller ett bad för att hjälpa till att lindra trängsel.
  • Bild med titeln Cure The 100 Day hosta (vuxna) holistiskt steg 21
    4. Applicera en castorolja bröstpasta. För denna bröstpasta behöver du ½ kopp kallpressad ricinolja, 1-2 vitlöksklyftor (krossad), 1 matsked av nyre riven ingefära, 3-4 droppar av eukalyptusolja och ½ tesked cayennepeppar. Lägg till alla ingredienser tillsammans i en skål och blanda noggrant. Applicera den färdiga blandningen i bröstet - idealiskt under en gammal t-shirt som du inte kommer att få det rörigt.
  • Alternativt kan du bara använda Castor Oil utan några andra ingredienser. Sätt castoroljan direkt på en mjuk trasa på bröstet och lägg sedan plastfolie över tygduken. Då kan du placera en värmekälla över plastfolien i 30-60 minuter. Castorolja är en antiinflammatorisk, och enligt viss forskning är en immunförstärkare.
  • Bild med titeln Cure The 100 Day hosta (vuxna) holistiskt steg 22
    5. Ät mörk choklad. Du är trots allt, du kan äta vad du vill! Att äta 50-100g mörk choklad kommer faktiskt att bidra till att minska en hosta på grund av ingrediensen teobromin. Medan mjölkchoklad innehåller också theobromin, innehåller den inte så hög en koncentration och fungerar därför så effektivt som mörk choklad.
  • Tips

    Det bästa sättet att förhindra pertussis är genom att erhålla ett vaccin. Spädbarn och barn brukar få den första dosen av ett vaccin som också omfattar difteri och tetanus. Samma vaccin kallas ett boosterskott som vuxna ska ta emot var 10: e år.

    Varningar

    Alla förslag som beskrivs i den här artikeln rekommenderas endast för vuxna. Försök inte några av dessa förslag på barn utan att först tala med din barnläkare.
  • Diskutera alltid dina andra recept- och receptbelagda läkemedel med din läkare eller apotekspersonal när du är ordinerad till en ny medicinering.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande