Hur man rengör en stenplatta dusch

Omsorg för stenplattan i din dusch kommer att behålla sitt utseende och behålla sitt tillstånd. Korrekt vård kan hålla din sten som ny i generationer. Rengör de flesta sorters smutsighet från din stenplatt med ett mildt detergent, en mjuk trasa och en mjuk borste. Ta bort fläckar från stenplattor genom att identifiera den typ av fläck och med rätt typ av behandling, som ammoniak för oljebaserade fläckar. Behåll din stenplatta genom att undvika sura och slipande rengöringsmedel och genom att avlägsna överskott av fukt från stenen efter varje dusch.

Steg

Metod 1 av 3:
Gör rutinmässig rengöring
  1. Bild med titeln Clean a Stone Tile Shower Steg 1
1. Torka bort lös uppbyggnad och smuts. Våt en ren, mjuk trasa, som en av mikrofiber, i varmt vatten. Torka ner hela din duschplattor och injekteringen mellan. Detta gör det lättare för dig att hitta och rikta mer allvarliga uppbyggnad och dolda fläckar.
  • Mjuka kläder blir den givaste på din sten. Grovt tyg, över tiden, kan orsaka ytan av din sten att grop eller moln.
  • Bild med titeln Clean a Stone Tile Shower Steg 2
    2. Skrubbe grout med en tandborste och ett mildt rengöringsmedel. De smala sprickorna mellan kakel och fyllda med grout är ett utmärkt läge för uppbyggnad. Använd ett mildt rengöringsmedel, som diskmedel, varmt vatten och en tandborste för att skrubba de grouted sprickorna mellan kakel. Skölj området noggrant efteråt och upprepa efter behov tills injekteringen är ren.
  • Eftersom injekteringen ofta är smutsigare än kakan själv, rengör injekteringen först för att förhindra att den sprider sig till kakan.
  • Undvik att använda allmänna grout rengöringsmedel vid rengöring av näsan av natursten. Dessa har ofta ingredienser som kan skada din sten.
  • Stiff borstborstar kan skada din sten och orsaka repor. Använd endast mjuka borstborstar och mjuka trasor vid rengöring.
  • Bild med titeln Clean a Stone Tile Shower Steg 3
    3. Rengör stenen med ett mildt rengöringsmedel eller stentvål. Blanda varmt vatten och ett par droppar mildt rengöringsmedel, som diskmedel. Rör lösningen för att fördela tvålen. Doppa en mjuk trasa i lösningen, vrida överskottsvätska från den och använd den för att torka ner plattorna. Skölj kakel ofta som du gör det.
  • Tvål som är formulerade för den natursten som används i din dusch finns på de flesta hårdvaruaffärer.
  • Rengöringsmedel som är sura kan skada din stenplatta. Använd endast rengöringsmedel som är pH-neutrala (ett 7 pH-betyg), som bör anges på renarens etikettinformation.
  • Att använda mer tvål är inte alltid bättre. För mycket tvål i din lösning kan resultera i streck eller en film kvar på plattorna efter rengöring.
  • Bild med titeln Clean A Stone Tile Shower Steg 4
    4. Klipp genom tvålskum med en ammoniak och vattenlösning. Tvålskum är ett vanligt problem och det kan vara svårt att ta bort. Klipp genom den med en lösning av en halv kopp (237 ml) ammoniak och en gallon (3.8 liter) vatten. Applicera lösningen på kakel med en ren, mjuk trasa.
  • Att använda ammoniak för att rengöra din sten för ofta kan påverka dess utseende negativt, vilket gör att det tråkigt.
  • Bo på den allmänna städningen för att förhindra tvålskum från att bygga upp. På det här sättet måste du bara försäkra ammoniak.
  • Bild med titeln Clean A Stone Tile Shower Steg 5
    5. Torka stenen efter rengöring. Undvik att lämna rengöringsmedel på din sten under långa perioder, speciellt de som kan orsaka dulling eller blekning, som ammoniak eller väteperoxid. Skölj plattorna noggrant och torka dem sedan torka med en ren, mjuk handduk.
  • Metod 2 av 3:
    Avlägsna fläckar
    1. Bild med titeln Clean A Stone Tile Shower Steg 6
    1. Undersöka platsen för fläcken. Detta kan ge användbar information för vad som orsakade fläcken. Vissa fläckar behöver speciella rengöringsprocedurer som ska tas bort från stenen. Notera färgen, storleken, formen och mönstret av fläcken, tillsammans med allting i det område som kan ha orsakat det.
  • Bild med titeln Clean a Stone Tile Shower Steg 7
    2. Rengör oljebaserade fläckar med hushållsengöringsmedel eller ammoniak. Några vanliga exempel på oljebaserade fläckar inkluderar fett, tjära eller kosmetika. Dessa kommer att få din kakel att mörka. För att lösa oljebaserade fläckar, rengör området genom att försiktigt torka det med en mjuk trasa och ett hushålls tvättmedel, som diskmedel eller ammoniak. Därefter torka området med en mjuk handduk.
  • Om detergent och ammoniak misslyckas med att ta bort fläcken, prova mineraliska andar eller aceton. Använd dessa sparsamt och som en sista utväg. Spola dessa städare med vatten efter applicering, torka sedan området.
  • Bild med titeln Clean a Stone Tile Shower Steg 8
    3. Eliminera mögel och alger med en tung rengörare. Blanda en utspädd rengöringslösning innehållande en halv kopp (237 ml) ammoniak, blekmedel eller väteperoxid med en gallon (3.8 liter) vatten. Rengör ytan med lösningen med en mjuk trasa, skölj området väl, torka det med en mjuk trasa eller handduk.
  • Blanda aldrig blekmedel och ammoniak. Att göra det kommer att skapa giftiga rök som kan leda till allvarlig skada eller död.
  • Bild med titeln Clean A Stone Tile Shower Steg 9
    4. Radera organiska fläckar med väteperoxid och ammoniak. De vanligaste typerna av organiska fläckar kommer från kroppsvätskor, som urin eller avföring, tobak, papper och mat. Dessa kan skapa en brun-rosa fläck. Rengör dessa områden som du normalt skulle med 12% väteperoxid och ett par droppar ammoniak.
  • I vissa fall kan du kunna bli av med en organisk fläck bara genom att ta bort källan. Efter borttagning, vänta några dagar för att se om fläcken försvinner.
  • Väteperoxid kan blekna eller lätta färgen på din sten. Testa det på en osynlig plats innan du använder den. Använd endast den här tekniken ibland för att förhindra färgförlust.
  • Bild med titeln Clean A Stone Tile Shower Steg 10
    5. Använd en stenpoultice för metallfläckar. Blanda poultice enligt dess anvisningar. Vanligtvis kommer detta att resultera i en pasta som är konsistensen av jordnötssmör. Våt fläcken med destillerat vatten. Applicera pastaen till fläcken så det är ungefär ¼ till ½ i (.64 till 1.3 cm) tjock. Pastan bör sträcka sig bortom fläcken med ungefär en tum (2.5 cm). Tapeplast över poultice, vänta den tid som anges på etiketten och ta bort den enligt dess anvisningar.
  • För svåra fläckar kan du behöva återanvända poultice några gånger innan den är helt borttagen. Vissa fläckar kan ta fem applikationer eller mer.
  • Stain Ta bort poultices kan köpas från din lokala hårdvaruaffär eller hemcenter. Leta efter det bland stenvårdsprodukter.
  • Några typer av poultice säljs som färdiga remsor av behandlat papper. Dessa appliceras generellt på fläckar på samma sätt som klistra in poulltices.
  • Bild med titeln Clean a Stone Tile Shower Steg 11
    6. Buff ut vattenfläckar och ringar med 0000 stålull efter behov. Hårt vatten kan lämna ringar, en vit film eller skala på din sten. När stenen är torr, buff ytan i en cirkulär rörelse med en torr bit av 0000 rated stålull. Torka ytan med en ren, torr, mjuk trasa eller trasa efter.
  • Använd ljus till måttligt tryck när du buffrar din bänkskiva. För mycket tryck kan skada utseendet på din sten.
  • Metod 3 av 3:
    Underhålla din stenplatta
    1. Bild med titeln Clean a Stone Tile Shower Steg 12
    1. Utvärdera din sten. Spruckna plattor kommer att ackumulera uppbyggnad och smutsighet snabbare än de utan någon. Dessa kan behöva bytas ut eller reparerad. Ojämna plattor kan kräva en professionell att slipa, hona och polera dem platta. Notera eventuella fläckar och försök att bestämma vad som orsakade dessa.
    • Att veta källan till en fläck gör det lättare för dig att eliminera senare om allmänna rengöringstekniker inte fungerar.
  • Bild med titeln Clean A Stone Tile Shower Steg 13
    2. Undvik abrasiva och sura rengöringsmedel. Slipmedel och sura rengöringsmedel kommer att skada din sten. Kontrollera etiketterna på alla städare innan du använder dem för att se till att de inte innehåller någon av dessa. Innan du använder en renare, testa den på en av sikte delen av stenen för att verifiera att det inte kommer att skada eller missfärga.
  • Städare som är speciellt formulerade för den typ av sten som används i din dusch kommer sannolikt att vara den säkraste att använda.
  • Bild med titeln Clean A Stone Tile Shower Steg 14
    3. Ta bort överskott av fukt från kakel efter duscha. Vatten som återstår på din kakel kommer så småningom att avdunsta, lämnar bakom mineraler som molnar din sten, smutsighet och mer. Efter varje dusch, använd en suggee eller en mjuk handduk för att torka bort överskott av vatten och förhindra att detta händer.
  • Många squeegees kommer med sugkopphängare som du kan fästa på väggen på din dusch. På så sätt kommer din squeegee lättillgänglig efter duscha.
  • Bild med titeln Clean A Stone Tile Shower Steg 15
    4. Skydda kakelens tillstånd med en glidmatta. Dina fötter kan mala små skräp, som smuts, i din stenplatta, bär den ner över tiden. Detta kan orsaka att det förlorar sin glans. Placera en glidmatta på kakel och vakuum under det ibland att suga upp dessa små partiklar.
  • Rengör mattor minst en gång i månaden för att förhindra fläckar från att gömma sig under dem och öka i svårighetsgrad över tiden.
  • Bild med titeln Clean A Stone Tile Shower Steg 16
    5. Polera ut etsningar. Etchmärken orsakas vanligtvis av en syra. Ta bort smutsighet först med allmänna rengöringsmetoder. Applicera ett lämpligt stenpoleringspulver till kakan. Använd en fuktig trasa för att gnugga pulvret i stenen i en cirkulär rörelse. Fortsätt gnugga tills ETCH-märket försvinner.
  • Några av dina duschprodukter kan innehålla syror. Var försiktig med att hålla dessa av din sten för att förhindra etsning.
  • Etsning som är särskilt djupt kan vara omöjligt att ta bort med poleringspulver. I dessa fall, ring en stenreparation eller underhålls professionell.
  • Bild med titeln Clean a Stone Tile Shower Steg 17
    6. Hyr en professionell för att djupa rengöra din stenplatta. Professionella städare har specialverktyg och tekniker som kan extrahera smuts eller smuts som kan ha påverkat stenens porer, vilket orsakar tråkighet. Ha din kakel rengöras av en professionell när grundlig rengöring misslyckas med att återställa stenens glans.
  • Persistenta fläckar eller fläckar som är svåra att behandla kan kräva en expert. Ring en stenhårdspersonal, installatör eller restaurering specialist för att behandla problem som dessa.
  • Varningar

    Undvik att använda sura eller slipande rengöringsmedel på din sten. Dessa kan ets, grop eller på annat sätt negativt påverka utseendet på din sten.

    Saker du behöver

    • 0000 stålull (tillval)
    • Ammoniak
    • Hink
    • Mild DISH SOAP
    • Gummihandskar
    • Mjuka rengöringsdukar (Microfiber föredraget)
    • Mjuk handduk (för torkning)
    • Skrapa
    • Tandborste
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande