Hur man rengör marmorplattor

Med sina attraktiva färger och veining är det inte konstigt att marmorplattor är ett så populärt val för golv, bänkskivor och duschkabiner. Det får ibland en dålig rap, för att det är mjukare än granit eller porslin, så att det är rent verkar som en stor utmaning. Men när du vet rätt produkter och tekniker att använda på marmorplattor, kan det vara en bris.

Steg

Metod 1 av 3:
Rengöring varje dag
  1. Bild med titeln Clean Marmor Tile Steg 1
1. Späd disk tvål med varmt vatten. Rengöringsmedel som är för sura kan faktiskt skada marmorplattor, vilket innebär att du inte ska använda produkter med citron, ättika eller blekmedel på den. Därför är en mild, icke-abrasiv diskmedel, som har ett neutralt pH, det bästa alternativet för rengöring av marmor. För de bästa resultaten, blanda cirka 8 uns varmt vatten med en matsked av tvålen i en sprayflaska eller annan behållare. Skaka blandningen väl, så de två ingredienserna är blandade.
  • Använd inte en helt renare på din kakel om det inte är speciellt markerat som säkert för marmor.
  • 2. Applicera lösning på marmorn. Om du använder disken tvål och vattenlösning för att rengöra marmorplattor på bänkskivor, kan du applicera den direkt från sprayflaskan. För golv, använd en mjuk mopp för att applicera på kakel. Se till att du inte applicerar för mycket av lösningen på marmorn, men - kakelytan ska vara fuktig, men det borde inte vara några flytande pooler.
  • Om det finns något stående vatten på din marmorplatta, torka upp det så snabbt som möjligt.
  • 3. Torka av kakel och torrt torrt. När du har applicerat tvål- och vattenlösningen till din marmorplatta måste du torka ner på ytan för att ta bort smuts och skräp. Använd en varm, våt duk för att torka ner någon kakel på dina bänkskivor eller en mopp fuktad med varmt vatten för dina våningar. Därefter, ta en mjuk, torr handduk eller mopp för att torka och buffra kakel.
  • Se till att duken eller moppen du använder för att torka av tvålen är inte för våt. Vrid materialet försiktigt för att förhindra för mycket vatten från att sitta på marmorytan.
  • Bild med titeln Clean Marmor Tile Steg 4
    4. Använd en dammmop. Om du har marmorplattor på ditt golv, kan du ibland behöva ta bort damm, smuts och andra skräp, som smulor eller lös kakel. Men medan ett vakuum kan vara det enklaste sättet att städa upp den här typen av röra, är du bättre med att använda en dammmop för att rengöra kakel. Dammsugare med slitna hjul och metallfästen kan enkelt skrapa kakelytan.
  • Om du vill använda ett vakuum på marmorplattor, kolla hjulen för att se till att de inte är scuffed eller grova i alla fläckar. Använd inte metallfästen heller.
  • Metod 2 av 3:
    Avlägsna fläckar
    1. Använd en flytande rengöringsmedel. Om fläcken på din marmorplatta är oljebaserat, såsom fett eller kosmetika, kan du vanligtvis ta bort den med en mjuk flytande rengöringsmedel. Använd ett mildt hushålls tvättmedel på färska fläckar och ammoniak eller mineral sprit på äldre, mer envisa fläckar. Späd din valda rengöringsmedel med varmt vatten och använd en mjuk trasa för att applicera den på det färgade området. Använd en ren, fuktig trasa för att torka av rengöringen och en ren, torr handduk för att torka marmorn.
    • Du kan använda tygdämpningen med din rengöringslösning för att försiktigt skrubba på fläcken, men var inte för grov för att undvika repor.
    Expertips
    Bridgettpris

    Bridgettpris

    Husrengöring Professionalbridgett Priset är en städsguru och mede-ägare av Maideasy, ett städserviceföretag som tjänar Phoenix, Arizona Metropolitan Area. Hon har en befälhavare från University of Phoenix, specialiserat på digital och traditionell marknadsföring.
    Bridgettpris
    Bridgettpris
    Husstädning Professionell

    Använd produkter som ger din marmor en glans. Ett par bra produkter inkluderar 409 och granitguld. De har egenskaper som rengör marmorn och ger det en glans. De är också säkrare rengöringsmedel att använda.

  • 2. Prova väteperoxid. Om din marmorplatta är färgad av ett organiskt material, såsom mat, kaffe eller te är väteperoxid vanligtvis den mest effektiva rengöringsmedlet. Blanda 12 procent väteperoxid med flera droppar ammoniak och applicera den på den färgade kakeln med en trasa. Använd en ren, fuktig trasa för att torka av väteperoxiden och torka ytan med en mjuk, ren handduk.
  • Du bör bara använda väteperoxid för att rengöra din marmorplatta om det är en ljus färg. Väteperoxid kan bleka mörk marmor kakel.
  • 3. Applicera en poultice. För envisa eller gamla fläckar kan du behöva en poultice, som är en tjock, pasta-liknande rengöring, för att få dem av din marmorplatta. Du kan köpa kommersiellt gjorda poultice pulver som du helt enkelt kombinerar med vatten. Följ anvisningarna för att mixa pastaen och applicera den generöst till fläcken. Låt det sitta i 1 till 2 dagar under plastfolie innan du tar bort plasten och låter det torka. Du kan sedan skölja poultice bort med destillerat vatten och buff det torkar med en ren, mjuk trasa.
  • Du kan hitta poultice pulver på din lokala hårdvara, hemförbättring eller stenförsörjning.
  • Vid applicering av poultice till fläcken ska skiktet vara ungefär ¼ till ½ tum tjockt.
  • Säkra plastfolien över poultice med målarens tejp för att säkerställa att det är lufttät.
  • Metod 3 av 3:
    Förhindra skador
    1. Torka upp spill snabbt. När som helst att en vätska sitter på ytan av din kakel, har den potential att fläcka eller missfärga marmorn. Sura vätskor, såsom citrussaft, vin, kaffe och ättika, är en speciell fara för marmor, men även en vattenpöl som inte städas upp kan snabbt fläcka kakel. För att undvika missfärgningar, torka upp några spill på marmor så snart du ser dem.
    • Du kan torka upp vatten med en pappershandduk eller ren trasa, men om en sur vätska spill på kakan, torka upp det och rengör sedan området med en trasa fuktad med vatten och diskmedel. Se till att torka ytan noggrant när du är klar.
    • Om du har marmor i ditt badrum, kom ihåg att torka kakel efter varje dusch och bad.
  • 2. Använd skyddskedjor. Det bästa sättet att skydda din marmorplatta från fläckar, missfärgning och annan skada är att täcka den. Använd underlägg och trivets på kaklade bänkskivor för att hålla vätskor eller mat som droppar över kanten av ett glas eller panna från att falla på marmorn. På kakelgolv, placera mattor eller kasta mattor nära dörröppningar så att du kan torka smuts och skräp av fötterna innan du går över marmorn.
  • Om du vill skydda ett marmor kakelgolv från repor, försök att placera gummimattor under metallmöbler och tillbehör. Det är också en bra idé att placera dem under växter och blomkrukor.
  • 3. Försegla kakel månad. För att skydda din marmoryta från fläckar och missfärgning är det viktigt att applicera ett tätningsmedel ungefär en gång i månaden. Det bildar en skyddande film över marmor så att du har mer tid att torka upp spill och rena fläckar. Du kan köpa marmorförseglare på din lokala hårdvara, hemförbättring eller stenförsörjning. Följ anvisningarna på flaskan, men du brukar mist den på, låt den suga in och torka sedan ner ytan.
  • Se till att börja med ren marmorplatta innan du applicerar förseglaren.
  • Om du vill ha extra skydd kan du tillämpa en andra beläggning av förseglingen efter den första är helt torr.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Om din marmor har omfattande färgning eller skada, kan du behöva ringa i ett företag som specialiserat sig på marmoråterställning för professionell städning.
  • Odlad marmor är starkare än naturlig marmor, men det kan också fläcka och ets. Ren odlad marmor på samma sätt som naturlig sten marmor.
  • Varningar

    Att använda regelbundna rengöringsmedel eller slipande rengöringsmedel eller skurpuddar på marmor kommer sannolikt att missfärga eller skrapa ytan, så att du bara kommer upp att göra din fläck värre.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande