Hur man bestrider en försäkring total förlust på en bil

Om du har varit i en autolycka, kommer ditt försäkringsbolag att jämföra kostnaden för reparationer till ditt fordon. Om kostnaden för reparation är nära eller mer än värdet, kommer din försäkringsgivare att förklara ditt fordon en total förlust (eller "totalt") och kompensera dig för ditt fordon i stället för kostnaden för reparationer. De beräkningar som används av autoförsäkringsgivare tillämpar total förluststatus till ett stort antal fordon varje år. Oavsett om du tror att försäkringsbolaget har undervärderat din bil, eller du tror att det fortfarande har tillräckligt med livet kvar för att rädda det, kan du vidta åtgärder för att bestrida en total förlust och förhoppningsvis övertyga försäkringsjusteraren för att ändra sin position.

Steg

Del 1 av 2:
Få en uppskattning från ditt försäkringsbolag
  1. Bild med titeln Tvist En försäkring Total förlust på en bil Steg 1
1. Ring ditt försäkringsbolag. Om du kan köra ditt fordon hem, ta bort det från olycksplatsen först. Om ditt fordon är oanvändbart, ring ditt försäkringsbolag från scenen. När du ringer ditt försäkringsbolag för att rapportera olyckan, kommer en representant att fråga dig om information, inklusive året, gör, modell och en beskrivning av skadan.
  • Representanten kommer förmodligen att börja beräkna sannolikheten för att ditt fall är en total förlust, men kommer inte nödvändigtvis att säga att han eller hon gör dessa beräkningar.
  • Representanten kommer att ordna att ditt fordon släpas från olycksplatsen, men om din bil sannolikt kommer att vara en total förlust enligt beräkningarna, kan din bil bogseras direkt till en räddningsgård för att rädda försäkringsbolaget kostnaden för Att behöva dra bilen A från ett garage till en räddningsgård efter påståendet är avgjort.
  • Fråga alltid var din bil ska bogseras och be om att den levereras till ett garage eller mekaniker istället för en räddningsgård.
  • Bild med titeln Traffera en försäkring Total förlust på en bil Steg 2
    2. Vänta på ett beslut. När ditt försäkringsbolag inspekterar bilen eller utför fler beräkningar, kommer de att kontakta dig med sitt beslut. Om de anser att din bil ska bli uppgick, kommer de att erbjuda dig en summa pengar baserat på vad de tror att bilen var värt före kollisionen. Försäkringsgivaren kommer normalt att fråga att du tilldelar titeln till bilen till försäkringsbolaget när de betalar fordran. De kan sedan sälja bilen till en räddningsgård för att kompensera sina utgifter.
  • De flesta stater sätter a "Total förlust tröskel" förordning. Om reparationskostnaden är mindre än tröskeln, kan försäkringsbolaget inte förklara en total förlust och måste betala för reparationer. Tröskeln varierar från 100% av bilens värde ner till 50% i olika stater. Om det inte finns något tröskelvärdet, så kommer försäkringsgivaren att ringa till bilen om kostnaden för reparation plus bärgningsvärdet är större än fordonets värde före kollisionen.
  • Bild med titeln Tvist En försäkring Total förlust på en bil Steg 3
    3. Begär rapporten och granska den. Försäkringsbolagets beslut att totalt din bil och erbjuda dig en viss summa baseras på en skriftlig rapport. Be representanten att maila eller maila dig en kopia av rapporten. Se sedan rapporten för eventuella felaktigheter eller saknas information.
  • Till exempel, se till att bilens körsträcka är korrekt, och att eventuella uppgraderingar eller valfria funktioner nämns. Dessa kan ha stor inverkan på värdet av ett fordon.
  • Del 2 av 2:
    Tviste den totala förlusten
    1. Bild med titeln Tvist En försäkring Total förlust på en bil Steg 4
    1. Samla dina poster. Om du tror att försäkringsbolaget undervärderade din bil i sin rapport, samla och kopiera några poster du har som visar att din bil var värdefull och väl underhållen. Detta inkluderar kvitton och annat bevis på:
    • Valfria funktioner
    • Uppgraderingar, tillägg och anpassningar
    • Reparation
    • Vanligt underhåll
    • Alla dokument du fått från bilens tidigare ägare
  • Bild med titeln Tvist En försäkring Total förlust på en bil Steg 5
    2. Gör lite forskning. Tillbringa lite tid att hitta bevis för att din försäkringsgivare undervärderade ditt fordon eller övervärderade kostnaden för reparation. Kelley Blue Book är ett bra ställe att börja. KBB är go-to-auktoritet på bilvärden, och låter dig beräkna värdet på ditt fordon med hänvisning till sitt tillstånd och din geografiska plats. Du kan också hitta för-sale listings online eller i en tidning för make och modell i ett liknande skick i ditt område. Slutligen kan du kanske få ett citat för reparationer från en mekaniker. Ha honom eller henne sätta citatet skriftligt.
  • Fordonsägare är ofta förvånade över att ta reda på att deras bil har avskrivit väsentligt sedan de köpte den. Kom ihåg att värdet på din bil är baserat på dess återförsäljningsvärde, inte på vad du betalat för det.
  • Bild med titeln Disbevis En försäkring Total förlust på en bil Steg 6
    3. Skicka in dina poster och forskning till försäkringsbolaget. Din försäkringsjusterare bör ha förberett den ursprungliga rapporten genom att beräkna medelvärdena och kostnaden för reparationer för liknande fordon i ditt område. Lämna in en detaljerad insamling av bevis som visar att justerarens värderingar var felaktiga. Justeraren kommer att granska din stöddokumentation.
  • Gör dina egna beräkningar genom att medelvärda värdena på flera olika jämförbara fordon i ditt område. Justeraren kommer säkert att kontrollera din matematik, men dina bevis kommer att vara mer övertygande om du presenterar slutsatsen av din forskning framåt.
  • Bild med titeln Tvist En försäkring Total förlust på en bil Steg 7
    4. Begär en bedömning. Ditt försäkringsbolag kan eller kanske inte ha haft fordonet utvärderat personligen. Läs din försäkring, eller fråga om din policy garanterar rätten till en oberoende bedömning. Försäkringsbolaget kommer att anställa en bedömare inspektera ditt fordon, eller de kan helt enkelt erbjuda dig mer pengar för att lösa påståendet och undvika problem med att anställa en bedömare. Justeraren kan också undvika möjligheten att den nya bedömningen kommer att vara väsentligt högre än den ursprungliga värderingen.
  • Bild med titeln Tvist En försäkring Total förlust på en bil Steg 8
    5. Förhandla. Ditt försäkringsbolag har mycket makt att förklara ett fordon en total förlust, eftersom de har de pengar du behöver för att antingen reparera din bil eller köpa en ny. Men om du har råd att vänta, kan du utöva en egen kraft genom att vägra att bosätta sig direkt. Försäkringsjusterare är vanligtvis under mycket tryck för att lösa fall snabbt. Vissa källor rapporterar att justerare vanligtvis har utrymme för skönsmässig bedömning att öka ett avvecklingsbelopp med upp till $ 500 under förhandlingarna. För att få mer måste du presentera övertygande bevis för att deras ursprungliga beräkningar var av och visa att du inte har bråttom att bosätta sig.
  • Bild med titeln Disbevis En försäkring Total förlust på en bil Steg 9
    6. Överväg att lämna ett klagomål med försäkringsavdelningen. Försäkringsbolag krävs enligt lag för att lösa fordringar i god tro. Om du tror att din försäkringsgivare har handlat i dålig tro genom att göra ett orimligt lågt erbjudande, kan du lämna ett klagomål med din statens försäkringsavdelning. Du kan hitta en katalog med länkar till varje avdelning för försäkringens konsumentklagomål här. Du kan vanligtvis skicka ditt klagomål online via en elektronisk form genom att ge din kontaktinformation och detaljerna i ditt klagomål. Avdelningen kommer att undersöka ditt krav på potentiella rättsliga frågor och brott mot lag, och kan förmedla frågan för dig.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Varningar

    Denna artikel är inte avsedd som juridisk information och ger inte juridisk rådgivning. Om du behöver juridisk rådgivning, kontakta en licensierad advokat.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande