Hur man bestämmer det verkliga marknadsvärdet på ett fordon

Innan du donerar eller säljer din bil är det viktigt att beräkna sitt rättvisa marknadsvärde (FMV). FMV kommer att berätta hur mycket din bil är värd på den privata marknaden eller för skattemässiga ändamål. Även om det inte är en exakt vetenskap, kommer in i bilens detaljer på en bilindustrins webbplats, till exempel Edmunds, ger dig den mest exakta värderingen. Du kan också bläddra i de lokala bilannonsen för att se vilka liknande bilar som säljs för i ditt område.

Steg

Metod 1 av 3:
Beräkning av din bils FMV
  1. Bilden med titeln Bestäm det verkliga marknadsvärdet av ett fordon Steg 1
1. Gå till Edmunds (edmunds.com) eller Kelley Blue Book (kbb.com). På huvudsidan på varje sida, leta efter en flik eller ikon som säger "pris min bil" eller något liknande. När du har klickat på den här fliken tar det dig till en kort form för att fylla i. Webbplatsen använder sedan den information du levererar för att komma med en marknadsvärde uppskattning för din bil.
  • Dessa webbplatser ger dig en uppskattning utan kostnad i de flesta fall. Om du väljer att lista ditt fordon till salu på deras webbplats, kan det finnas extra avgifter.
  • Bild med titeln Bestäm det verkliga marknadsvärdet av ett fordon Steg 2
    2. Ange i exakt år och modell för ditt fordon. När du har lämnat huvudwebbplatsen och huvudet i den begagnade bilkategorin, är en av de första bitarna av information som du behöver leverera att vara datum för skapandet för fordonet och modellen (eller typen av kropp) för fordonet. Denna information ska anges i din bruksanvisning eller kan till och med visas på insidan av drivarens dörr.
  • Om du är osäker på året, skriv in ett datumintervall. Om du är osäker på modellen, kolla upp liknande fordon online tills du hittar en som ser detsamma ut som din.
  • Bild med titeln Bestäm det verkliga marknadsvärdet av ett fordon Steg 3
    3. Ge din bils körsträcka. Titta på kilometern på din bil och du får se en serie siffror som visar bilens körsträcka. Du kan behöva slå på din bil för att se den här skärmen på nyare fordon. Ange sedan i det här numret där du uppmanas på FMV-webbplatsen. Sätt helt enkelt, bilar med färre miles är nästan alltid värda mer än de med många miles.
  • Bild med titeln Bestäm det verkliga marknadsvärdet på ett fordon Steg 4
    4. Plug in your zipcode eller city name. Denna information gör det möjligt för webbplatsen att skräddarsy din bils FMV till ditt speciella område. Detta är viktigt eftersom FMV av ett fordon kan skiftas enligt utbud och efterfrågan. Om efterfrågan på din typ av bil är hög i ditt område, kommer din FMV att återspegla detta.
  • Om du till exempel bor i ett stadsområde, kan mindre fordon vara i efterfrågan och kan sluta med höga FMV.
  • Bilden med titeln Bestäm det verkliga marknadsvärdet av ett fordon Steg 5
    5. Lista ut alla dina bilar och bekvämligheter. Gå runt din bil från stötfångare till stötfångare och skriv ner allt som gör det unikt jämfört med andra fordon. Många av dessa alternativ kommer att vara för förarens bekvämlighet eller komfort, till exempel kraftfönster och lås. Du kan också lista Chrome Bumpers / Speglar, AC, Window Tinting, Sunroof, Läderinredning, Sound System Extra, och några Guidance Systems.
  • Bilden med titeln Bestäm det verkliga marknadsvärdet av ett fordon Steg 6
    6. Var ärlig om din bils skick. Det hjälper ibland att bedöma din bil när det gäller yttre, inredning och mekaniskt tillstånd. Notera några brister i dessa separata områden. Läs sedan över de nivåer som tillhandahålls av webbplatsen och valde den som mest passar ditt fordon.
  • Till exempel kan en bil som inte längre köras utvärderas som "stackars" eller "inte igång" i den mekaniska kategorin.
  • Bild med titeln Bestäm det verkliga marknadsvärdet av ett fordon Steg 7
    7. Spara eller skriva ut kopior av din slutrapport. När du har angett i all den begärda informationen klickar du på fliken på botten för att få din prissättningsrapport. När rapporten drar upp, läs över den. Spar du en PDF till din dator och skriv ut några kopior för din referens.
  • Potentiella köpare kan också vilja ha en kopia av FMV-uppskattningen. Detta låter dem veta att ditt frågande pris är rättvist och rimligt.
  • Metod 2 av 3:
    Gör andra FMV-jämförelser
    1. Bild med titeln Bestäm det verkliga marknadsvärdet av ett fordon Steg 8
    1. Erkänna att FMV är annorlunda än inlämningsvärde. Enligt den interna intäktstjänsten är en FMV en uppskattning av det försäljningsbelopp som en privat säljare och köpare skulle komma överens om för ett fordon. Däremot är ett handelsvärde vad en återförsäljare skulle erbjuda. Det är också viktigt att notera att FMV beräknas utifrån handlingarna av villiga köpare / säljare, inte de som är under duress.
    • Trade-in-värden för begagnade bilar ändras också ofta av återförsäljare för att öka fordonets försäljning. En FMV-uppskattning är mer konsekvent.
  • Bilden med titeln Bestäm det verkliga marknadsvärdet av ett fordon Steg 9
    2. Ange i rimliga jämförelse detaljer om du inte känner till den exakta informationen. Om du tittar upp en uppskattning för någon annan eller om du forskar ett äldre fordon, kanske du inte vet varje detalj som begärts av webbplatsen. Det är okej. Ange ett antal år eller en serie alternativ för att skapa ett fungerande värdeområde.
  • Till exempel, om du vet att bilen gjordes i slutet av 1990-talet, anger 1996, 1997, 1998 och 1999. Observera hur värdena skiljer sig åt varje år.
  • Bild med titeln Bestäm det verkliga marknadsvärdet av ett fordon steg 10
    3. Jämför din bil till andra för närvarande till salu. Titta på bilförteckningarna i din lokala tidning. Eller gå till en begagnad automatisk försäljningswebbplats som autotrader.com, skriv in i zipcode och sök efter liknande bilar i ditt område. Notera de begärande priserna för bilar som liknar din egen.
  • Till exempel, om du säljer en 1999 Mustang och se en 2000-modell i ditt lokala papper, notera priset. Det är nog lite högre än din bils FMV, men kan vara ganska nära det.
  • Metod 3 av 3:
    Ändra din bils FMV
    1. Bild med titeln Bestäm det verkliga marknadsvärdet av ett fordon Steg 11
    1. Justera din FMV om du tar ett tag att sälja din bil. Din bils FMV är tidsspecifik, vilket innebär att det kan förändras om du tar månader eller till och med år att donera eller sälja ditt fordon. Varje månad eller så besök de uppskattade webbplatserna och ange i din bils information för att få en aktuell FMV. Du kanske också vill ändra din bils frågande pris baserat på den här nya uppskattningen.
    • Till exempel kan du upptäcka att FMV för en konvertibel kan faktiskt gå upp under de varmare månaderna, eftersom de är mer efterfrågade.
  • Bild med titeln Bestäm det verkliga marknadsvärdet på ett fordon Steg 12
    2. Rengör din bil på insidan och ut. Du kan göra det själv eller du kan ta den till en detaljeringsplats. Om du kan ta bort eventuella brister, till exempel fläckar på klädseln, kommer det att öka bilens värde. Om du har några dings på utsidan, köp touch-up-färg och gör dessa korrigeringar också.
  • Professionell detaljering kan vara dyrt. Väga fördelarna med en ökad FMV mot out-of-pocket-kostnaden för rengöring.
  • Bild med titeln Bestäm det verkliga marknadsvärdet av ett fordon Steg 13
    3. Betala en mekaniker för att bedöma och åtgärda eventuella mekaniska problem. Om din bil är nyare eller collectible, ta den en lokal, betrodd mekaniker och be dem att utvärdera det för eventuella problem. Då bestämma om kostnaden för att fastställa dessa problem kommer att öka din FMV tillräckligt för att motivera kostnaden. Även att göra mindre reparationer, som att ersätta fönstertorkarna, kan betala om du kan rapportera ett högre villkor för ditt fordon.
  • Tips

    Om du väljer att donera ditt fordon för en välgörenhet, se till att få ett kvitto som visar sitt namn, datumet för donationen, och den goda beskrivningen av din bil. Detta gör det lättare att dra av bilens FMV från dina skatter.

    Varningar

    Endast en donation till en "kvalificerad välgörenhet" kan dras av från dina skatter, enligt IRS. Kontrollera IRS-webbplatsen för en lista över godkända organisationer.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande