Hur man skapar en trovärdig skurk i fiktion

En bra skurk i ett fiktionsarbete kan hjälpa till att rita läsare och driva historien framåt. I stället för bara en endimensionell utföringsform av ondska, bör en skurk vara en komplex karaktär, full av motsägelser, önskningar och behov. För att skapa en trovärdig skurk i din fiktion, börja med brainstorming idéer för skurken. Sedan bygga en backstory för skurken så att de känner sig som en väl avrundad karaktär. Du kan också göra skurkomplexet och trovärdigt i din berättelse så att din läsare ansluter med dem på en känslomässig nivå.

Steg

Prov Villain Beskrivningar

Prov Villain Brainstorm

Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

Prov Villain Backstory

Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

Provutdrag om skurk

Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

Metod 1 av 3:
Brainstorming Ideas
  1. Bild med titeln Skapa en trovärdig skurk i Fiction Steg 1
1. Basera skurken på en riktig person. Välj någon i ditt liv som du tycker är lite dåligt eller komplicerat. Välj en kändis eller en ökänd brottsling från nyheterna som en modell för skurken. Kombinera delar av flera personer för att skapa skurken.
  • Till exempel kan du använda en seriemördare från din hemstad som inspiration för din skurk. Eller du kan välja en släkting som gjorde hemskt saker som modellen för din skurk.
  • Bild med titeln Skapa en trovärdig skurk i Fiction Steg 2
    2. Använd din största rädsla för att skapa skurken. Tänk på vad du är rädd för de flesta och sedan använda den rädslan att komma med en skurk för din berättelse. Kanske är du rädd för döden, och du gör din skurk en utföringsform av döden. Eller kanske du fruktar spindlar, så din skurk är en jätte spindel. Om du är rädd för din skurk på någon nivå, kommer din läsare att känna detta och svara på det.
  • Till exempel, skurken i Stephen King s Elände är inspirerad av hans beroende av droger och alkohol. Kung var rädd för sin missbruk så han gjorde det till en skurk för sin roman.
  • Bild med titeln Skapa en trovärdig skurk i fiktion Steg 3
    3. Gör skurken som liknar din huvudperson. Din skurk bör dela liknande egenskaper och egenskaper som huvudpersonen, eller hjälte, av din berättelse. De kan dela dem samma barndomsupplevelser eller känna samma känsla av ensamhet i världen. Du kan göra sina moral och värderingar olika, men de borde också ha lite överlappning så att läsaren kan sympatisera med båda tecknen.
  • Till exempel kan du ha en skurk som delar samma behov av att tillhöra eller känna sig önskad av sin familj som huvudpersonen har. Skurken kan besluta att ta våldsamma åtgärder för att uppnå sitt mål, medan huvudpersonen försöker fredliga åtgärder istället.
  • Bild med titeln Skapa en trovärdig skurk i fiktion Steg 4
    4. Undvik att använda abstrakta begrepp som sjukdom, krig eller ett företag som skurken. Abstrakta begrepp kan vara svåra för läsare att förstå och få dem att känna sig lite empati eller sympati. Undvik dem, eftersom de kan vara svåra att få läsare att ansluta till.
  • Om du vill använda ett abstrakt koncept som skurken, gör konceptet till ett tecken som läsaren kan se på sidan. Till exempel kan du använda en syndig affärsman för att representera ett företag. Eller du kan använda en vapenhandlare som en representation av krig.
  • Bild med titeln Skapa en trovärdig skurk i Fiction Steg 5
    5. Läs exempel på starka skurkar i fiktion. Titta på skurkar i flera genrer av skrivning. Lägg märke till hur författaren gör skurken trovärdig och engagera sig för läsaren. Var uppmärksam på hur de beskriver sina fysiska egenskaper och hur de skapar backstory för skurken. Du kan läsa:
  • Elände av Stephen King.
  • Älskad av Toni Morrison.
  • En Song av is och eld av George R.R. Martin.
  • Det slutliga problemet av Sir Arthur Conan Doyle.
  • Den begåvade mr. Ripley av Patricia Highsmith.
  • Metod 2 av 3:
    Ger skurken en backstory
    1. Bild med titeln Skapa en trovärdig skurk i fiktion Steg 6
    1. Ge skurken ett distinkt namn. Deras namn borde få dem att stå ut ur publiken och ge av syndiga undertoner. Det kan relatera till ett smeknamn som de fick som ett barn eller till en händelse i deras förflutna. Det kan också ansluta till sina fysiska egenskaper.
    • Till exempel, skurken "Voldemort" i Harry Potter Serie har ett namn som låter sinister och hotande. Skurken "Mr. Tom Ripley "i Den begåvade mr. Ripley Har ordet "RIP" i hans namn, vilket indikerar våld och förstörelse.
  • Bild med titeln Skapa en trovärdig skurk i fiktion Steg 7
    2. Skissera skurkens mörka förflutna. Bygga empati för skurken genom att skapa en backstory som innehåller en orolig barndom eller ett mörkt förflutet. Snarare än att skurken är född ond, visa läsaren hur de kom för att vara onda. Utforska deras förflutna och de händelser som ledde till sin tur till den mörka sidan.
  • Till exempel kan du ge skurken en våldsam barndom där de mobbades av sina kamrater eller missbrukades av sina föräldrar. Eller du kan ha en skurk som utsattes av en rovdjur när de var unga och det resulterade i sin tur till ondska.
  • Du kan också ge skurkens känslor att vara ofriad eller underappreciated av en förälder eller en syskon. Detta kan då leda dem att känna sig arg och vindictive.
  • Bild med titeln Skapa en trovärdig skurk i Fiction Steg 8
    3. Identifiera när skurken blev ond. Bestäm det nyckelmoment eller erfarenhet där skurken skiftas eller ändras och omfamnade sitt inre mörkret. Inkludera ögonblicket som en scen i din fiktion för att visa läsaren när skurken blev ond. Ögonblicket kunde ha hänt i barndomen där skurken kände sig försummat eller oförlöpt. Eller det kan vara en upplevelse i vuxen ålder som var traumatisk och ärr för dem.
  • Till exempel kan du ha en skurk som vände när de förödades av mobbningar i skolan framför någon de älskade. Eller du kan ha en skurk som blev ond när de såg sin familj att mördas.
  • Bild med titeln Skapa en trovärdig skurk i fiktion Steg 9
    4. Bestäm skurkens kärnvärden och övertygelser. Även skurkar kommer att ha ett hederssystem eller en moralisk kod som de lever med. Tänk på vad dina skurkar värderar och tror på livet. Du kan ge dem skevade eller förstörda värden så länge du visar att de har en moralisk kod. Detta kommer att bidra till att göra dem mer trovärdiga för dina läsare.
  • Till exempel kan du ha en skurk som tror på rättsstatsprincipen, inga undantag. Detta kan då göra dem skurkiga eftersom de behandlar fattiga människor som stjäl med förakt och försöker åtala det mindre lyckliga utan nåd.
  • Metod 3 av 3:
    Gör skurkomplexet och trovärdigt
    1. Bild med titeln Skapa en trovärdig skurk i fiktion steg 10
    1. Låt skurken ha positiva drag. Ge inte bara dina skurkiga eller onda egenskaper, eftersom det kommer att göra dem endimensionella och platta. Istället ge dem positiva drag som visar sin mänsklighet. Låt din skurk vara bra i vissa aspekter så att de är komplexa och relabla för läsare.
    • Till exempel kan du ha en skurk som älskar sin familj och kommer att göra någonting för att skydda dem. Eller du kan ha en skurk som har en mjuk plats för djur.
    • Faktum är att ge dina skurar mer positiva drag till och med göra dem mer läskiga. En skurk som missbrukar barn / djur, robs banker, och bränner ner byggnader är verkligen ondskan, men det kan vara till och med skrämmande att de har bra drag. De kan till exempel ha någon (ett barn, syskon, kusin, förälder, vän, etc) som de vill hålla sig trygga, vilket kan påminna läsaren att någon kunde bli till den skurken.
  • Bild med titeln Skapa en trovärdig skurk i fiktion Steg 11
    2. Ge skurken ett mål eller önskan som driver historiens handling. Deras mål eller lust kan vara fel eller missuppfattad, men de borde ha ett mål ändå. Visa läsaren vad skurken vill ha i din berättelse så din läsare kan känna att de är ett levande, andningsskaraktär. Villainens mål kan också hålla historien framåt och ge den högre insatser.
  • Till exempel kan du ha en skurk som vill hämnas för mordet på sin familj när de var ett barn. Eller du kan ha en skurk som vill ha vänner och att älska.
  • Bild med titeln Skapa en trovärdig skurk i fiktion steg 12
    3. Beskriv skurken med levande detaljer. Var specifik om hur skurkarna går, pratar och rör sig i din berättelse. Ge de skurkfunktionerna som sticker ut, som ett ärr på deras ansikte eller en limp i sin promenad. Du kan också ge dem vanor och tics som visar att de är nervösa, oroliga eller upprörda.
  • Till exempel beskriver Stephen King den skurk som Annie Wilkes i Elände som: "hennes näsborrar flög regelbundet, som näsborrarna av ett djur doftande eld ... att stenigt, obmantigt uttäckt sitt ansikte som en mask ... bara hennes ögon, de tarnished dimes, var helt levande under hyllan av hennes panna."
  • Denna beskrivning slår Wilkes fysiska utseende till farliga element som eld och använder adjektiv som "tarnished" och "stenig" för att få henne att dyka upp och skadad.
  • Bild med titeln Skapa en trovärdig skurk i Fiction Steg 13
    4. Ge din skurk ett distinkt sätt att tala. Göra deras dialog speciellt för dem som en karaktär. Tänk på hur din skurk kan prata i en scen och ge dem så mycket personlighet som din huvudperson genom dialog.
  • Till exempel kan du ha en skurk som använder ett formellt sätt att tala, även när de säger hemskt eller störande saker. Eller du kan ha en skurk som knappt talar och säger bara ett ord, samma ord, innan du gör något dåligt för en karaktär.
  • Ta inspiration från Classic Bad-Guy-linjer, som "Säg adjö till dina drömmar", eller "Trodde du verkligen att du kunde besegra mig?"
  • Bild med titeln Skapa en trovärdig skurk i fiktion steg 14
    5. Gör skurken lika smart och kapabel som huvudpersonen. Skurken ska vara på din huvudpersonens nivå, med lika mycket hjärnor och brawn. De borde känna sig som en värdig match för huvudpersonen, eftersom det kommer att driva historien framåt och utmana huvudpersonen. En skicklig skurk kommer att vara väldigt intressant för läsare än en som bumbling eller dumt.
  • Till exempel är skurkprofessorn Moriarty i Sherlock Holmes-serien lika smart och smart som de stora Sherlock Holmes. Han visar sig vara en riktig utmaning för Holmes och gör insatserna mycket högre i berättelsen.
  • Bild med titeln Skapa en trovärdig skurk i fiktion steg 15
    6. Sätt huvudpersonen och skurken i konflikt med varandra. Se till att skurken kommer i vägen för din huvudperson så mycket som möjligt. Skurken ska fungera som ett hinder och en källa till konflikt för din huvudperson. Skurken och huvudpersonen ska kollidera med varandra regelbundet för att lägga till spänning i din berättelse.
  • Till exempel kan du ha en skurk som riktar sig till någon som huvudpersonen älskar som sitt nästa offer. Huvudpersonen kan då ha målet att rädda den person de älskar, medan skurken vill skada den personen. De kan senare både kollidera med varandra när de kämpar för att alla få vad de vill ha.
  • Tips

    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande