Hur man skapar en perfekt skurk

En bra skurk i en historia kan orsaka kaos på andra tecken och hjälpa till att generera konflikter. Att skapa en perfekt skurk kan verkligen höja din historia till nästa nivå. För att skapa en perfekt skurk, bör du först förstå rollen som en skurk, bygga en backstory för skurken och sedan sätta skurken i handling i din berättelse.

Steg

Provteckenbeskrivning

Prov Villain Brainstorm

Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

Prov Villain Backstory

Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

Provutdrag om skurk

Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

Del 1 av 3:
Erkänna rollen som en skurk
  1. Bilden med titeln Skapa ett perfekt skurksteg 1
1. Förstå skillnaden mellan en skurk och en hjälte. I en traditionell historia är hjälten den goda personen, den en läsare eller tittaren kommer att rota för. Skurken är ofta porträtterad som den dåliga personen, som representerar ondska och mörkret i berättelsen. Kampen mellan hjälten och skurken sätter upp den stora konflikten i traditionella berättelser, med hopp om att hjälten vinner och skurken misslyckas.
  • Tänk på skurkar är ofta mer skrämmande och minnesvärda till läsare om de är multimensionella. Ofta kommer en skurk som är som utvecklad och detaljerad som hjälten i en historia att hålla läsaren engagerad i konflikten och bygga spänning. Att ta dig tid att skapa en välutvecklad skurk kommer bara att hjälpa din historia att bli starkare och mer minnesvärd.
  • Undvik att använda ett abstrakt koncept, som en sjukdom, ett krig eller ett företag, som en skurk. Abstrakta skurkar är ofta för vaga och generella för att framkalla mycket känslor från din publik. Om du vill använda ett abstrakt koncept, relatera det till en viss person eller vara som kommer att fungera som skurken i din berättelse.
  • Bild med titeln Skapa ett perfekt skurk Steg 2
    2. Läs exempel på skurkar. För att få en bättre känsla av hur du kan skapa en perfekt skurk, bör du läsa exempel på skurkar som är populära och minnesvärda skurkar. Tänk på dina favorit fiktiva antagonister. Till exempel:
  • Professor Moriarty från Sherlock Holmes av Sir Arthur Doyle.
  • Satan från förlorade paradiset av John Milton.
  • Räkna drakula från Drakula av Bram Stoker.
  • Sauron från Sagan om ringen av j.R.R. Tolkien.
  • Voldemort från Harry Potter-serien av J.K. Rodd.
  • Darth Vader (Anakin Skywalker) från Star Wars-serien.
  • Bild med titeln Skapa ett perfekt skurk Steg 3
    3. Analysera exemplen. När du har läst flera exempel på skurkar i litteraturen, bör du överväga hur författaren hantverkar sin skurk. Du bör också tänka på hur vissa skurkar liknar varandra och hur de skiljer sig åt.
  • Du kanske frågar dig själv, hur karakteriserar författaren skurken? Använd författaren fysiska och emotionella egenskaper för att beskriva skurken? Hur interagerar skurken med hjälten i historien? Vad är rollen som skurken i berättelsen?
  • Till exempel kan du tänka på hur Tolkiens Sauron anses vara representativ för alla som omfattar ondska i ringarna. Sauron kännetecknas av sin makt över allt som ser ögat, som ser allt i mitten av jorden som den ultimata storebror.
  • Däremot, Doyles Dr. Moriarty är en kriminell mastermind som försöker lägga ut med hjälp av intelligens. Tolkiens skurk använder magi och Doyles skurk använder intelligens, men båda skurkarna driver sina respektive berättelser framåt i konflikt.
  • Del 2 av 3:
    Bygga backstory för skurken
    1. Bild med titeln Skapa ett perfekt skurk Steg 4
    1. Använd en befintlig person som en modell för skurken. För att hjälpa dig att få inspiration för din skurk, kan du en person som redan existerar som du hittar skrämmande eller läskigt. Detta kan vara din äldre syskon, en familjevän eller en kändis. Att använda en befintlig person som modell kan hjälpa till att göra det lättare att sedan lägga till eller subtrahera element för att skapa din egen fiktiva version av personen.
    • Till exempel, kanske du skapar en skurk baserad på en berömd diktator, som Mao, eller en skurk baserad på din läskiga moster Edna. Du kan överdriva några av de verkliga livsuppgifterna för personen för att få dem att bli mer hotande eller skrämmande. Kanske ger du moster Edna ett fysiskt drag som är läskigt, som ett glasögon eller ett ansiktsärr. Eller kanske du överdriver hennes personlighet, gör hennes betydelsefull och mer aggressiv.
    • Du kan också titta på historiska figurer som har varit kända som skurkar, som en seriemördare eller en politisk figur. Du kan sedan lägga till detaljer till den historiska siffran för att få dem att bli mer skurk.
  • Bild med titeln Skapa ett perfekt skurk Steg 5
    2. Lista skurkens fem viktiga karaktärsdrag. Du kan få en bättre känsla av skurken genom att definiera dem av sina viktigaste karaktärsdrag. Dessa kan vara enkla ett ordbeskrivare som hjälper dig att måla en bättre bild av skurken och deras mål när du sätter dig ner för att skriva historien.
  • Försök att tänka på karaktärsdrag som är mer än bara "ondska" eller "galen". Leta efter karaktärsdrag som kommer att definiera din speciella skurk och göra dem mer än bara en anteckningsecken. Till exempel kan du skriva ner, "attraktiv", "kraftfull", "avundsjuk", "intelligent", "manipulativ", "karismatisk", "uppmärksam", eller "tyst".
  • Bild med titeln Skapa ett perfekt skurk Steg 6
    3. Bestämma hur och när skurken vände sig till den mörka sidan. Många av de mer populära och framgångsrika skurkarna i litteraturen har engagerande backstories, där de har en historia av dåliga gärningar på grund av en pivotal händelse i sina liv. Bestämma vilken händelse eller ögonblick som skurken blir mörk kan hjälpa till att skapa en mer fleshed out-karaktär. Det låter dig också undvika att skapa en endimensionell skurk som bara verkar ond för ondskan.
  • Till exempel kan du ha en skurk som bevittnat trauma i ung ålder, som våld, missbruk eller övergivande. Eller du kan ha en skurk som snubblat i en dålig situation och gjorde en dålig moralisk dom. Detta kan då ha leder skurken ner en mörk väg.
  • Bild med titeln Skapa ett perfekt skurksteg 7
    4. Skissera de mörka sakerna gjorda av skurken i det förflutna. Lägg till skurkens backstory genom att beskriva sina dåliga gärningar. Detta kan vara en progression av mindre dåliga gärningar till större dåliga gärningar, eller en eller två hemska saker som gjorts inom en viss tid. Försök att bli detaljerad om dessa gärningar, eftersom det hjälper dig att bygga skurken till ett levande, andningsskaraktär som ändå gör val och beslut som alla andra.
  • Till exempel kan du lista dåliga gärningar gjorda av skurken, som att skada specifika tecken eller döda någon. Du kan också notera hur dessa gärningar gjordes. Kanske skurken fick hans hantlangare att döda någon eller personligen skadade specifika tecken på vindictive och sadistiska sätt. Dessa mörka saker kan sedan utlösa hjälten att gå efter skurken.
  • Bild med titeln Skapa ett perfekt skurk Steg 8
    5. Ge dina skurk mänskliga egenskaper. Bra skurkar kommer att orsaka att läsarna ifrågasätter sina egna moraliska bedömningar, eftersom de kan sluta sympatisera med skurken, trots de dåliga sakerna de har gjort. En skurk som är sympatisk och ondskan är väldigt intressant än en skurk som är bara ren ond, eftersom läsare blir snabba att avfärda dem och inte kunna relatera till dem. Att ge dina skurk mänskliga egenskaper kommer att förhindra att de blir en endimensionell karaktär.
  • Till exempel kan du ha en skurk som bryr sig om sina barn och är en bra förälder, trots sitt hemliga liv som en seriemördare. Eller kanske ha en skurk som sparar en oskyldig motståndare, trots sin onda huvudplan att ta över världen.
  • Skurken Satan från Milton s förlorade paradiset är porträtt som en fallen ängel från himlen som är en outsider och en outcast. Dessa egenskaper är humaniserande eftersom de flesta av oss kan relatera till känslan av att isoleras eller avvisas i våra egna liv. Detta gör Miltons skildring av Satan mer sympatisk och nyanserad.
  • Lägga till i detaljer som gör skurken Människan kommer också att tillåta din historia att känna sig mer utvecklad och rundad. En bra tumregel är att se till att din skurk är så detaljerad och definierad som din hjälte. På det här sättet kommer showdownen mellan de två på klimaxen av historien att känna så mycket mer spännande och engagerande.
  • Bild med titeln Skapa ett perfekt skurk Steg 9
    6. Bestäm om din skurk kommer att ha speciella krafter eller förmågor. Det kan vara beroende av om du skapar en skurk för en genrehistoria, till exempel en fantasihistoria, eller om din historia är baserad mer i verkligheten eller thrillergenren. Din skurk kan ha speciella krafter eller förmågor som gör det möjligt för dem att få ett ben upp på hjälten och göra otroliga prestationer. Att ge din skurk En specifik kraft eller förmåga kommer att fördjupa sin karaktär och höja historiens insatser.
  • Till exempel, kanske är din skurk en geni mad vetenskapsman som använder denna vetenskapliga förmåga att skapa ett ondt monster. Eller kanske din skurk har möjlighet att komma åt mörk magi, som då tillåter dem att orsaka kaos på ett lugnt land.
  • Du kanske vill överväga att ge dina skurkvapen eller förmågor som löper mot din hjältes befogenheter eller förmågor. Till exempel kanske din hjälte är lysande vid en viss form av god magi, som löper mot skurkens färdigheter i mörk magi.
  • Del 3 av 3:
    Sätta skurken till handling
    1. Bild med titeln Skapa ett perfekt skurksteg 10
    1. Bestämma konflikten mellan skurken och hjälten i din historia. När du har gett din skurk en övertygande backstory, bör du tänka på karaktären av konflikten mellan din skurk och din hjälte. Detta gör det möjligt för dig att lägga till skurans karaktär och få en bra känsla av skurans motivation som en karaktär. Att beskriva sin konflikt kommer också att hjälpa dig att strukturera resten av berättelsen, från början av konflikten och bygga upp till showdownen mellan skurken och hjälten.
    • Till exempel kan skurken önska att bara hjälten kan komma åt. Detta kan då leda till att skurken söker hjälten och plottar för att styra hjälten för sina egna användningsområden. Eller kanske din skurk kan bara uppnå sitt mål genom att ta något från hjälten. De kan då driva hjälten och skada hjälten, leda hjälten att retaliera och slå tillbaka.
  • Bild med titeln Skapa ett perfekt skurk Steg 11
    2. Ge skurken en distinkt röst. Ett sätt att karakterisera skurken i en scen så att de sticker ut är att ge dem en distinkt röst. Tänk på hur skurken kan prata med andra i en scen eller till hjälten. Kanske har skurken ett unikt perspektiv på en situation som kommer igenom på det sätt de talar.
  • Fråga dig själv, har skurken en accent när de talar? Använder de olika formuleringar eller frasering som indikerar sin onda natur? Många skurkar kommer att prata med hot och använda ord för att manipulera svagare karaktärer. Kanske är din skurk skicklig på WordPlay och använder ord för att förvirra eller lura andra tecken.
  • Bild med titeln Skapa ett perfekt skurk steg 12
    3. Skapa en huvudplan för skurken. För att ge ditt skurksyfte och mening i din berättelse, bör du kartlägga sin huvudplan. Att göra detta kommer också att göra det möjligt för dig att strukturera din historia runt skurans huvudplan eller faktor i huvudplanen när du tänker på hur hjälten kommer att flytta genom din berättelse. De flesta skurkar har utarbetat planer med ett ultimat mål eller slutgam. Att definiera detta kommer också att säkerställa att din skurk visas bestämd och motiverat i varje scen av din historia, eftersom de har ett tydligt syfte eller mål.
  • Till exempel kan din skurk ha en huvudplan att använda vetenskap för att skapa ett monster som kommer att orsaka kaos på staden och låta dem ta hämnd på dem som har gjort dem tidigare. Denna huvudplan kan då ha flera delar som du måste visa din läsare så att de får en känsla av skurkens plan.
  • Din skurk kan också arbeta mer i skuggorna eller dra strängar bakom kulisserna, flytta ett steg före din hjälte. Du kan integrera sin huvudplan i den större historien genom att ha hjälten upptäcka ledtrådar, vilket leder till den ultimata showdownen mellan hjälten och skurken.
  • Bild med titeln Skapa ett perfekt skurk Steg 13
    4. Bygga upp till en showdown mellan hjälten och skurken. En perfekt skurk kräver den ultimata showdownen mellan gott och ont. Din historia borde ha en plot översikt som bygger upp till ett ansikte där skurken och hjälten slår på något sätt. Detta borde vara den höga konflikten och spänningen i berättelsen, där skurken äntligen avslöjar sina sanna intentioner mot hjälten.
  • Din skurk och din hjälte kan slåss genom ett spel av wits eller en kamp om magi. Eller din skurk kan sätta en fälla som din hjälte måste överleva eller ett test som din hjälte måste lösa. Se till att showdownen är full av hinder och svårigheter som skapats av skurken så att insatserna är höga för både skurken och hjälten i din berättelse.
  • Tips

    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande