Hur man beskriver en karaktärs ser bra ut

Dynamiska, väl avrundade tecken krokläsare och kör plot av din berättelse. Men beskriver din karaktär väl kan det vara en utmaning. Med lite extra arbete kan du se till att dina beskrivningar kommer att engagera din läsare. Börja med att lära känna din karaktär, då överväga hur deras karaktärsdrag kan påverka deras beskrivning. Därefter dra ut de bästa detaljerna om din karaktär för att skriva din beskrivning.

Steg

Skriva hjälp

Viktiga teckenfunktioner att prata om

Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

Beskrivande ord för tecken "utseende

Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

Annoterade teckenbeskrivningar (kvinnliga)

Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

Annoterade teckenbeskrivningar (manlig)

Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

Metod 1 av 3:
Lär känna din karaktär
  1. Bild med titeln Beskriv ett tecken
1. Göra en teckenplåt att utveckla en väl avrundad karaktär. Du behöver veta dina huvudpersoner, och ett teckenblad är ett bra sätt att bygga en solid karaktär. Inkludera allt från deras fysiska beskrivning till deras bakgrund, intressen, rädslor, hobbyer och andra detaljer.
  • Du kan skapa ditt eget teckenblad eller använda en mall, som du kan hitta online.
  • Börja med grunderna, som höjd, bygga, hårfärg och ögonfärg. Bestäm sedan andra fysiska detaljer, till exempel hur de står eller vilka unika egenskaper de har. Därefter överväga hur deras bakgrund, intressen och livsstil påverkar deras beskrivning.
  • För dina huvudpersoner, ge så mycket detaljer som möjligt på din karaktärsblad. Även om du inte kommer att inkludera all denna information i din berättelse är det viktigt att känna dina karaktärer bra.
Expertips
Grant Faulkner, MA

Grant Faulkner, MA

Professionell Writergrant Faulkner är den verkställande direktör för National Novel Writing Month (NanowriMo) och medgrundaren av 100 Word Story, en litterär tidning. Grant har publicerat två böcker om skrivning och har publicerats i New York Times och Writer`s Digest. Han samordnar skriv-minded, en veckovis podcast på skrivning och publicering, och har en m.A. I kreativt skrivande från San Francisco State University.
Grant Faulkner, MA
Grant Faulkner, MA
Professionell författare

Tänk på sina djupare motivationer. Som författare vill du veta vad som driver din karaktär. Din karaktär är verkligen inte bara en sammanställning av teckenbeskrivningar eller fysiska beskrivningar - din karaktär är en själ som rör sig genom världen. Vad vill den karaktären och varför kan han eller hon få det? Beskriv de hinder som blockerar din karaktär från att nå vad de önskar.

  • Bild med titeln Beskriv ett tecken
    2. Skapa en skiss av din karaktär för en mer visuell referens. Rita din karaktär så gott som dina förmågor, märkta sina fysiska attribut. Skriv anteckningar på sidan om din karaktärs bakgrund, intressen och annan beskrivande information som du vill inkludera.
  • Detta är ett mer freformigt sätt att utveckla din karaktär.
  • Det är okej att använda mer än en teknik. Du kanske tycker det är bra att göra en skiss av din karaktär och sedan skapa ett teckenblad.
  • Bild med titeln Beskriv ett tecken
    3. Hitta ett referensfoto för din karaktär, som ett alternativ. Du kanske tycker det är bra att samla bilder av människor, platser och saker som inspirerar ditt skrivande. Kanske vill du basera din karaktär på någon du vet, eller kanske en kändis har det utseende du vill ha för din huvudperson. Använd din inspirations foto som referens när du skriver din beskrivning.
  • Om du använder referensbilder, samla dem i en fil, antingen i Digital eller Hard Copy Form.
  • Bild med titeln Beskriv ett tecken
    4. Identifiera vad som gör din karaktär unik. Varje karaktär har quirks som gör dem annorlunda. Du kan använda dessa quirks för att hjälpa din läsare att bättre föreställa dig din karaktär. Betona dessa quirks över grundläggande beskrivare, till exempel genom att nämna ett ärr på din karaktärs ansikte.
  • Till exempel kan din karaktär ha en molformad som ett hjärta, en stor tandgap eller en märkbar limp.
  • Quirks hjälper till att göra dina huvudpersoner mer relateble, och du kan också använda quirks för att snabbt karakterisera sidtecken.
  • Bild med titeln Beskriv ett tecken
    5. Utveckla en lista med konkreta beskrivare för din karaktär. Du behöver inte använda dem alla i din berättelse, men det är praktiskt att ha en lista över specifika beskrivande fraser om din karaktär. Du kan sedan integrera de bästa deskriptorerna i din berättelse. Här är några exempel:
  • En diamant tatuering under hans lash linje distraherad från sina aquamarine ögon.
  • Hennes ben wobbled som stylter.
  • När vinden blåser, svänger hennes hår hennes ansikte som en flamma.
  • Bild med titeln Beskriv ett tecken
    6. Undvik att använda klichéer för att beskriva din karaktär eller deras egenskaper. Detta gäller både hur du presenterar beskrivningen och de ord du använder för att beskriva din karaktär.
  • Till exempel är den vanligaste klichen för att introducera en karaktärs beskrivning "spegeltekniken", vilket är när du har din karaktär att beskriva sig i en spegel.
  • Exempel på beskrivningsklichéer inkluderar "röd som en ros", "kall som is" eller "blind som en fladdermus."
  • Metod 2 av 3:
    Innehåller karaktärsdrag i din beskrivning
    1. Bild med titeln Beskriv ett tecken
    1. Tänk på hur din karaktär kan röra sig. Hur din karaktär rör sig och vad de väljer att göra berättar din läsare mycket om dem. Det ger också beskrivande detaljer om din karaktär! Inkludera rörelse i din beskrivning för att visa din läsare mer om din karaktär.
    • Till exempel, en karaktär som shuffles kommer att se och agera annorlunda från en karaktär som saunters eller framsteg.
    • Kanske är din karaktär fidgets eller texter mycket. Kanske takt runt medan de pratar med människor eller går med huvudet ner så att de inte märks. Inkludera dessa typer av rörelse.
  • Bild med titeln Beskriv ett tecken
    2. Tänk på deras frisyr. Människor väljer ofta en frisyr som de tycker representerar dem. Din karaktärs hårklipp, hårfärg, och hur de bär håret kommer att förmedla ett meddelande till läsaren.
  • Till exempel kan en spikig rosa mohawk beteckna att din karaktär är en rebell, medan en salongblowout kan indikera att din karaktär är en drottningstyp.
  • Du kan också använda hårstil för att visa att din karaktär har olika sidor till sin personlighet. Till exempel kan din huvudperson vara en framgångsrik VD med en sofistikerad BIR, men de kan ha en dold lila streck färgad i håret eller en sidoundersökning som låter dem byta sin stil från styrelserum för att rebellera.
  • Bild med titeln Beskriv ett tecken
    3. Reflektera din karaktärs personlighet i sina kläder. Människor uttrycker sig också genom sina kläder, så använd din karaktärs kläder för att visa något om deras personlighet. Tänk på vad läsaren behöver veta om din karaktär för att helt förstå din plot. Det är också ett enkelt sätt att karakterisera sidtecken. Här är några exempel:
  • Ett allvarligt tecken kan bära företagskläder.
  • En konstnär kan bära färgplattor.
  • Din rockstjärna kan bära en läderjacka.
  • En sidokaraktär som är en jock kan bära sportkläder.
  • Metod 3 av 3:
    Skriva din beskrivning
    1. Bild med titeln Beskriv ett tecken
    1. Bestäm hur mycket beskrivning du vill inkludera. Du vill inte överbelasta din läsare med beskrivning. Samtidigt vill du att de ska kunna föreställa dig vad din karaktär ser ut. Tänk på vem din läsare är, liksom genren du skriver. Detta kan hjälpa dig att bestämma om du vill ge en fullständig, detaljerad beskrivning av ett tecken eller bara tillräckligt med detaljer för att skapa ett intryck.
    • Till exempel ger litterära författare vanligtvis mindre beskrivning av sina karaktärer. De kan berätta för läsaren bara tillräckligt med information för dem att få en uppfattning om vad karaktären ser ut. Till exempel, "En gruff röst lät från någonstans inuti det ragged skägget."
    • Å andra sidan innehåller genreförfattare ofta mer detaljer. Till exempel skulle en fantasi eller scifi-författare sannolikt ge en fullständig beskrivning av en karaktär som är icke-människa, som en cyborg eller älv. Du kan skriva, "En metallplatta täckt hälften av huvudet och exponerade ledningarna under det när hennes käke rörde sig. Ett blått öga stirrade ut från höger uttag, men hennes vänstra öga svärmade och zoomade som en kameralin. En lång näsa pekade ner som en pil över hennes tunna, robotiska läppar."
  • Bild med titeln Beskriv ett tecken
    2. Fokusera på descriptorer som kännetecknar snarare än mindre detaljer. Du vill bara inkludera information som läsare behöver veta, eftersom det är omöjligt att säga allt om en karaktär. En bra beskrivning berättar läsaren mer om din karaktär än hur de ser ut. Här är några bra exempel:
  • "Tjocka svarta rötter kontrasterade med platina blond skugga av hennes lockar."- Detta berättar läsaren att karaktären färgar håret men har inte kunnat fortsätta med stilen.
  • "Han hade en tröja reklam en pizza led som stängdes tre år tillbaka. Det hängde på sin LANKY ram som en kappa hänger på ett ställ."- Detta visar att karaktären har föråldrade kläder som inte passar honom, förmodligen för att han inte har råd med nya kläder.
  • Bild med titeln Beskriv ett tecken
    3. Använd figurativt språk för att göra dina beskrivningar mer engagerande. Figurativt språk använder metaforer, likheter, hyperboler och personifiering för att hjälpa läsaren att föreställa sig människorna och händelserna i din berättelse. Det låter dig kreativt beskriva din karaktär, istället för att lista grundläggande beskrivare.
  • Till exempel vill du inte säga, "Claire har långt, brunt hår och bruna ögon."Istället kan du skriva," Dark Curls föll över Claires ansikte, maskerade hennes gula ögon."
  • Metaforer och similer jämför båda två till synes till skillnad från saker, men similer använder "som" eller "som" för att göra jämförelserna mer uppenbara.
  • Personifiering ger mänskliga egenskaper till ett icke-mänskligt djur eller sak. Till exempel, "hennes ögon dodged sina frågor."
  • Bild med titeln Beskriv ett tecken
    4. Undvik lila prosa, vilket innebär att ge för mycket beskrivning. Lila prosa skriver som innehåller mycket beskrivning och fina ord men gör lite att lägga till i historien. Det är väldigt frustrerande för läsare, så bara inkludera beskrivning när det hjälper dig att berätta för din berättelse. Du kan undvika lila prosa genom att bara beskriva vad som behöver beskrivas och hålla dina beskrivningar korta.
  • Använd så få ord som möjligt för att få jobbet gjort.
  • Det är till exempel okej att skriva, "Hon färgade hennes hår färgen på bläck eftersom det fick henne att känna sig som en konstnär." Du behöver inte överklaga så här: "Hennes inky hår skuggade sin bleka hud som en olja slicka på vatten. När hon såg i spegeln såg hon en romantisk poet som fångats på en annan tid, vilket gör att hon känner som konstnären som hon alltid ville vara."
  • Bild med titeln Beskriv ett tecken
    5. Använd synecdoche när ett drag representerar ett tecken. SynecDoche är en litterär enhet där författaren använder en del av något för att representera hela personen, platsen eller saken. Det betyder att du inte behöver beskriva ett tecken helt. Istället fokuserar du på ett framträdande drag. Det är ett bekvämt sätt för dig att snabbt beskriva ett tecken på ett meningsfullt sätt men utan att använda många ord.
  • SynecDoche är speciellt användbar för sidtecken!
  • Tänk på de starka egenskaperna som lätt identifierar din karaktär, till exempel en rosa mohawk, en spetsig haka, en hunched back, en distinkt promenad, en unik lukt, etc. Detta drag kan vara positivt eller negativt, beroende på karaktären. Använd detta drag när du hänvisar till tecknet.
  • Till exempel, "När jag såg den rosa Mohawk glida förbi mitt fönster visste jag att min granne anlände hem."
  • Bild med titeln Beskriv ett tecken
    6. Inkludera sensoriska detaljer för att få dina karaktärer att leva. Ange inte bara fysiska egenskaper. Vädja till dina läsares 5 sinnen! Du kanske inte inkluderar all mening, men inkluderar så många som du rimligen kan.
  • Vädja till luktsinne genom att nämna hur din karaktär luktar. Till exempel "Mrs. Hamilton luktade alltid som färska bakade kakor."
  • Inkludera känslan av beröring genom att nämna konsistensen av din karaktärs ärr, eller den silkeslen mjukheten i deras hud.
  • Aktivera känslan av ljud genom att relatera ljudet av din karaktärs röst till en chirpingfågel eller en motorns grumla.
  • Vädja till sin synhåll genom att beskriva din karaktärs kläder och frisyr.
  • När du kan, vädja till läsarens känsla av smak. Till exempel, när två tecken kysser.
  • Bild med titeln Beskriv ett tecken
    7. Ge descriptors som gör dubbla skivor snarare än många detaljer. Eftersom du inte vill ge för mycket beskrivning, fokusera på de detaljer som berättar läsaren mer än en sak om din karaktär. Detta gör att du bättre kan beskriva din karaktär utan att överbelasta läsaren med information.
  • Till exempel, "Ordet som bäst beskriver Luna är länge. Hon har ett långt ansikte, långa armar och långa ben som ser ut som stylter."
  • Bild med titeln Beskriv ett tecken
    8. Peppar din beskrivning över hela historien snarare än info dumpning. Du vill inte överbelasta läsaren med information, som heter Info Dumping. I stället sprida dina beskrivare över flera stycken eller sidor, beroende på längden på ditt arbete.
  • Till exempel kan du beskriva din karaktär under en scen snarare än på en gång.
  • Tips

    Ett sätt att bestämma hur du vill beskriva din karaktär är att ta funktioner från vänner, familjemedlemmar och kändisar. Hitta bara funktioner som föreslår egenskaper till dig och skapa en sammanslagning.
  • Överväga att skissa din karaktär innan du beskriver honom eller henne. Detta kan hjälpa dig att räkna ut hur man bäst beskriver personen.
  • Beskriv inte dina karaktärer eller gör det på en gång. Det är bäst att peppar din beskrivning över flera stycken.
  • Vara fantasifull eftersom fantasi är nyckeln till en bra historia och en bra beskrivning. Göra det vad du vill att det ska vara.
  • Varningar

    Du kan använda en tesaurus för att hitta ett bättre ord för att säga vad du vill säga. Använd dock din tesaurus sparsamt. Det är bäst att ge dina beskrivningar med hjälp av ord som du normalt skulle använda.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande