Hur man skapar en karaktär

Skapa ett tecken när du skriver en bok, novell eller manus kan vara roligt och spännande! Det kan också vara lite skrämmande - det är mycket att tänka på. En del av att skapa ett tecken, oavsett om de är huvudpersonen eller skurk, ger dem övertygande, unika egenskaper och hitta ett sätt som fungerar för att du ska hålla koll på allt.

Steg

Del 1 av 3:
Skapa en övertygande karaktär
  1. Bild med titeln Skapa ett tecken steg 1
1
Välj ett namn. Varje tecken i din berättelse behöver ha ett namn, oavsett om de är huvudpersonen eller sekundära tecken. Och varje namn måste passa in i berättelsen du säger. Om du till exempel skriver en historia baserad i 1700-talet Irland, kommer "Bob" inte att vara ett mycket trovärdigt namn, men "Aidan" skulle vara super lämpligt.
  • Eller om du skriver om en grupp nära vänner, undvik att ge dem liknande namn, som tre tjejer som heter Kate, Cathy och Katy.
  • Även om du inte hamnar med någons namn i din historia, som för mindre tecken, är det till hjälp för dig som författaren att veta namnet så att du kan hålla detaljerna i historien rakt när du skriver om och redigerar ditt arbete.
  • Försök använda barnnamn webbplatser för idéer.
  • För att din karaktär ska vara mer realistisk, titta upp listor över namn som är vanliga under din karaktärs födelseår.
  • Bild med titeln Skapa ett tecken steg 2
    2. Ge dem en rik personlighet och karaktärsfrågor för att engagera läsaren. Tilldela personlighetsdrag till dina karaktärer och ge dem definierbara quirks, så dricker de alltid sitt kaffe med honung och grädde istället för socker och grädde. Här är några frågor att börja generera några unika egenskaper:
  • Är de en introvert eller en extrovert?
  • Vilken typ av musik gillar de, om någon?
  • Vad gör de på fritiden?
  • Vad är deras bedtime rutin?
  • Ett annat roligt sätt att komma in i huvudet på ett tecken är att ta personlighetsquizzer baserat på hur du tycker att tecknet skulle svara - du kan göra några överraskande upptäckter.
  • Expertips
    Julia Martins

    Julia Martins

    BA på engelska, Stanford UniversityJulia Martins är en aspirerande författare som för närvarande bor i San Francisco, Kalifornien. Hon tog examen från Stanford University med en BA på engelska och har publicerats i Cornell Universitys regniga dagmagasin, Stanford Universitys Leland Quarterly och Bards och Sages kvartalsvis.
    Julia Martins
    Julia Martins
    BA på engelska, Stanford University

    Julia Martins, kreativ författare, berättar för oss: "När du har fått din karaktärs grundläggande personlighet ner, spendera lite tid på att tänka på vad som gör dem unika. Är de nära sin mormor? Hatar de färggrön? Gråter de varje gång de tittar på en ledsen film? Även om du inte använder några av dessa detaljer i din berättelse, känner du dem före ditt startskrivning, hjälper dig att skapa en realistisk, väldefinierad karaktär!"

  • Bild med titeln Skapa ett tecken steg 3
    3. Låt dem ha en unik röst. Chansen är att din karaktär har en annan röst än vad du gör, och en del av att skapa en levande karaktär bestämmer hur de låter och översätter det i deras dialog. Forskning olika dialekter, beroende på när och var din berättelse äger rum och lyssnar på de samtal du hör när du är ute i allmänhet för att samla inspiration.
  • Det kan också vara till stor hjälp att återkomma en historia du älskar och tittar på hur författaren skrev sina karaktärer.
  • Du kan också försöka spela in dig själv medan du pratar med en vän för att studera olika talmönster: hur ofta pausar du, när ändras din böjning, i vilken hastighet pratar du? Använd dessa variabler för att skapa en karaktärs dialog.
  • Bild med titeln Skapa ett tecken steg 4
    4. Gör din karaktär sårbar för att skapa empati i läsaren. Detta kan vara en känslomässig eller en fysisk sårbarhet, som att ha en karaktär som arbetar med en ny förlust eller en superhjälte som förlorar sin hörsel när de stressas ut. Att skapa komplexa, hela, relatabla tecken, måste de ha sårbarheter, precis som vi gör.
  • Du kan också försöka skriva en scen där din karaktär delar något-kanske något som de är rädda för eller oroliga för-med ett annat tecken för att lyfta fram sin mänsklighet.
  • Även om du skriver en skurk, hitta ett sätt att ge dem en smidgen av mänskligheten - om du kan få din läsare att känna för skurken eller förstå deras motiv, som skapar mer spänning i din berättelse, vilket gör det mer övertygande att läsa.
  • Bild med titeln Skapa ett tecken steg 5
    5. Inkludera brister och misslyckanden att visa upp karaktärens mänsklighet. Kanske har din huvudperson ett humör eller kanske de tenderar att glömma sina vänner. Om du har en karaktär som bara har bra egenskaper som att älska och modiga och smarta och attraktiva - blir de plana och ointressanta till läsare (dessa tecken kallas ofta "Mary Sues)".
  • Tänk på hur du kan visa felet istället för att berätta det. Till exempel, skrivande "Andrea såg till att hon fick äta middag först istället för att låta de yngre barnen gå först," du kunde skriv en scen där du visar att åtgärden händer.
  • Bild med titeln Skapa ett tecken steg 6
    6. Ge din karaktär motivation och syfte att köra din historia. Tänk på varför din historia är viktig för din karaktär. Hur tog de sig in i det? Är det en kärlekshistoria, ett episkt äventyr, en sci-fi-thriller? Och vad står din karaktär att förlora eller få i slutet? Din karaktärs syfte och mål är avgörande för att skriva en övertygande historia, så arbeta hårt för att skapa en livlig, involverad karaktär.
  • Är din karaktär på ett uppdrag? Vad kommer de att förlora om de misslyckas? Är andra människor som påverkas av deras misslyckande eller framgång? Det här är fantastiska frågor att tänka på när du skriver.
  • Din karaktär måste aktivt delta i berättelsen, snarare än att bara ha saker hända med dem, så ta lite tid att tänka på vad som står på spel för dem.
  • Tänk på dina favoritkaraktärer från böcker, tv, eller filmer: Vilka sorters situationer stöter de och hur reagerar de på goda och dåliga scenarier?
  • Del 2 av 3:
    Organisera en karaktärsprofil
    1. Bild med titeln Skapa ett tecken steg 7
    1. Skapa ett system för att hålla reda på varje karaktärs profil. A Karaktärsprofil är en plats där du håller viktiga detaljer och datum för varje karaktär i din berättelse, från vad deras allergier är till det datum då en väldigt viktig sak hände. Gör detta för varje karaktär, oavsett hur liten deras roll. Det finns många sätt att organisera den här informationen:
    • Håll en filmapp med anteckningar för varje tecken.
    • Ha en anteckningsbok där du håller karaktärsuppgifterna.
    • Använd ett Word-dokument på din dator.
    • Använd funktionen "Notes" på din smarta telefon.
    • Skriv detaljer om Sticky Notes och ha en vägg dedikerad till karaktärsutveckling där du kan visa dem.
    Expertips

    Du kan också hitta pre-made character profiler online. Leta efter en som specifik eller bred som du vill!

    Julia Martins

    Julia Martins

    BA på engelska, Stanford UniversityJulia Martins är en aspirerande författare som för närvarande bor i San Francisco, Kalifornien. Hon tog examen från Stanford University med en BA på engelska och har publicerats i Cornell Universitys regniga dagmagasin, Stanford Universitys Leland Quarterly och Bards och Sages kvartalsvis.
    Julia Martins
    Julia Martins
    BA på engelska, Stanford University
  • Bild med titeln Skapa ett tecken steg 8
    2. Börja bygga en Karaktärsprofil, Även om du inte känner till alla detaljer. Ibland gör detaljer om tecken inte uppenbara tills du är mitt i skrivandet. Men vad som helst du kan bestämma upp, skriv ner dem. Saker att inkludera:
  • Deras namn, ålder, yrke, specialkunskaper, utbildning, familje detaljer, ungefärlig höjd och vikt, öga och hårfärger, mannerisms, vanor och viktiga datum.
  • Det finns så många detaljer du kan inkludera, och många kan aldrig göra det till din berättelse. Men det faktum att du känner till dem hjälper dig att skriva en mer rundad och trovärdig karaktär. Besök https: // writerswrite.com / journal / jun98 / how-create-a-tecken-profil-6986 För en mer omfattande lista över saker du kan inkludera i teckenprofilen.
  • Bild med titeln Skapa ett tecken steg 9
    3. Tänk på vilken typ av historia du skriver för att styra dina karaktärer. Har du startat ditt projekt med en bra historiaidé? Eller är du driven av en fantastisk karaktär och är inte helt säker på tomten än? Det finns inget rätt svar! Men det är bra att tänka på var du tror att historien går och hur din karaktär bor i den världen. Lägg till dessa uppgifter i din karaktärsprofil.
  • Till exempel, om du har en fantastisk idé för en kärlekshistoria och du vet några av de vridningar som det tar, skriv dem ut och se om din karaktär passar in i dessa ögonblick. Om du behöver en huvudperson som är romantisk och planerar extravaganta gester, skulle det förmodligen inte vara meningsfullt om din karaktär är glömlig eller slarvig.
  • Bild med titeln Skapa ett tecken steg 10
    4. Tillbringa lite tid i världsbyggnaden innan du börjar skriva. Oavsett om du skriver något baserat i vår värld idag eller en historia som äger rum på en fiktiv planet är det viktigt att tänka på det fysiska utrymmet där din karaktär kommer att leva. Vad ser deras hem ut, till exempel? Eller hur kommer de runt från plats till plats?
  • Andra begrepp att definiera om din värld är annorlunda än vår eller satt under en annan tidsperiod: regering, sociala klasser, jobbstrukturer, ekonomi, kulturella normer, transportalternativ, levnadsvillkor, historiskt signifikanta händelser, lagar, rekreation och näring.
  • Det här är den värld där din karaktär kommer att leva-det kan verkligen påverka hur du behöver forma dem, så plottar du en del av den informationen på förhand är verkligen hjälpsam.
  • Del 3 av 3:
    Anpassning när du skriver
    1. Bild med titeln Skapa ett tecken steg 11
    1. Lyssna på din karaktär och gör ändringar om du behöver. Nej, bokstavligen-läs ditt arbete högt och lyssna på hur din karaktär låter. Var uppmärksam på dialogen och hur det strömmar och lyssnar på dina teckenbeskrivningar. Att höra din egen skrivning högt kan visa dig var du kanske behöver lägga till mer detaljer eller till och med ta bort lite repetitivt skrivande.
    • Det finns också några program som läser dina dokument till dig. Kolla in ditt skrivprogram för att se om det kommer med den funktionen.
  • Bild med titeln Skapa ett tecken steg 12
    2. Var uppmärksam på dina mindre tecken - de kan vara viktiga. När du skriver kan du upptäcka att en mindre karaktär spelar en större roll än du trodde att de skulle, eller kanske någon du trodde skulle bli en stor karaktär slutar vara inte lika viktig. Använd dina karaktärsprofiler för att spåra dessa ändringar och arbeta med dem istället för att försöka tvinga dina tecken i vissa roller.
  • Till exempel j.K. Rowling hade flera av de "mindre" tecknen, som Neville Longbottom och Dean Thomas, som ursprungligen spelade mycket större delar i Harry Potter universum, men hon slutade skära ner sina roller som de utvecklade berättelserna.
  • Bild med titeln Skapa ett tecken steg 13
    3. Gör mer forskning Om din karaktär kommer i utländska situationer. Din karaktär måste vara bra på vad de gör, och om du tycker att du skriver om något du bara är vagt bekant med dig själv, det kommer att göra karaktären platt. Till exempel, om du befinner dig att skriva om en svärdskamp, ​​men din karaktär vet bara hur man skjuter vapen, gör lite forskning om svärd kämpar för att göra ditt skrivande och din karaktär mer trovärdig.
  • Liknande situationer kan uppstå när din karaktär måste resa till en annan plats eller behöver en färdighet att du inte faktiskt har erfarenhet av, som flygfiske eller plockningslås.
  • Bild med titeln Skapa ett tecken steg 14
    4. Var öppen för att ändra detaljer-ingenting är skrivet i sten. Många fiktionskribenter tror att deras karaktärer leder historien och ibland kan saker förändras drastiskt från början till slutet av ett projekt. Kanske du tycker att din huvudperson behöver vara ett annat kön (eller inte kön) alls. Eller kanske du trodde att din historia skulle äga rum under en viss tid eller värld, men skrivandet leder dig att upptäcka något annat.
  • Ett bra sätt att inte känna att du förlorar allt arbete du har gjort när du gör drastiska förändringar är att kopiera och klistra in ditt ursprungliga arbete till ett annat dokument med titeln "sänker" istället för att bara radera det. På det sättet har du materialet om du vill gå tillbaka till det och kan referera till det när du behöver.
  • Community Q & A

    Visste du att du kan läsa expertvar för den här artikeln?Lås upp expertvar genom att stödja WikiHow
    Sök
    Lägg till ny fråga
    • Fråga
      Hur skapar du en karaktärsprofil?
      Grant Faulkner, MA
      Grant Faulkner, MA
      Professionell författare
      Grant Faulkner är den verkställande direktören för National Novel Writing Month (NanowriMo) och medgrundaren av 100 Word Story, en litterär tidning. Grant har publicerat två böcker om skrivning och har publicerats i New York Times och Writer`s Digest. Han samordnar skriv-minded, en veckovis podcast på skrivning och publicering, och har en m.A. I kreativt skrivande från San Francisco State University.Grant Faulkner, MA
      Grant Faulkner, MA
      Professionell författare
      Expert svar

      Stöd WikiHow avlåsa upp detta expertsvar.

      Vet vad som driver din karaktär. Din karaktärs motivation är en av de viktigaste delarna av karaktärsprofilen. En roman är i huvudsak en önskan i konflikt, så skriv ner vad din karaktär önskar och vad som hindrar dem från att uppnå sin önskan.Beskriv din karaktärs utseende. Du behöver veta vad din karaktär ser ut så att dina läsare kan visa tecknet i huvudet.Skriv ner din karaktärs bakgrund. Karaktärens bakgrund är ett stort element i varför de kommer att göra vad de gör.Placera din karaktär i världen. Är de kraftfulla? Eller är de svaga? Gör de sig sårbara? Eller är de bevakade? Försök att sätta din karaktär genom linsen av psykologiska profiler för att bättre förstå dem, till exempel, t ex Meyers Briggs test.Kom ihåg att din karaktär är levande. I slutändan är din karaktär är inte en sammanställning av beskrivningar. Vad driver karaktären, vad de vill, och varför de inte kan få det - det är historien.
      Tack!
      Ja Nej
      Inte till hjälp 0helpful 2
    • Fråga
      Kan det bara vara en oc?
      Wolfepic77
      Wolfepic77
      Samhällsansvar
      Ja, OC betyder original karaktär, så tekniskt är varje karaktär en OC.
      Tack!
      Ja Nej
      Inte till hjälp 0helpful 26
    • Fråga
      Kan min karaktär vara en pickle?
      Samhällsansvar
      Samhällsansvar
      Det finns inga begränsningar för din fantasi. I äventyrstid är Jake en pratande hund. I undertecknan är blomma en talande blomma. Du kan absolut ha en karaktär som är en pickle om du vill.
      Tack!
      Ja Nej
      Inte hjälpsam 3helpful 49
    Se fler svar

    Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Kom ihåg att skrivandet är en kreativ konstform, så känner dig fri att experimentera med dina karaktärer.
  • Ett bra sätt att bygga ett tecken är att använda symbolik, som kan bygga karaktärens personlighet, kärnkörning och till och med utseende eller namn på en gång!
  • Läs mer i din genre och stil - Om du skriver ett manus, läs fysiska kopior av skärmspel. Om du skriver sci-fi, läs mer sci-fi. Vad det än är att du vill göra, bli en expert på det området genom att konsumera så mycket av det som möjligt.
  • Varningar

    Var noga med att inte plagiera andra författare i ditt skriv- och karaktärsskapande. Du kan definitivt bli inspirerad av andra, men låt den inspirationen leda dig till dina egna unika skapelser.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande