Hur man botar atletens fot: kan naturläkemedel hjälpa?

Atletens fot, även kallad Tinea Pedis, är en vanlig svampinfektion som orsakar ett skaligt utslag på dina fötter. Det börjar vanligtvis mellan tårna och sprider sig därifrån. Detta utslag är inte farligt, men kan vara irriterande och kliande. Den enklaste och mest effektiva behandlingen för idrottarens fot är en over-the-counter-antifungalkräm, som vanligtvis rensar utslaget inom 2 veckor. Tyvärr är hemmetoder mindre framgångsrika. Du kan prova lite för dig själv och se om de arbetar. Om inte, byt sedan till en antifungal kräm eller besök en podiatrist för vidare behandling.

Steg

Metod 1 av 2:
Hemmetoder som kan fungera

Atletens fot kan vara svårt att bli av med, och hemmet har en blandad rekord vid behandling av utslaget. Du kan prova dessa hembehandlingar för att se om de arbetar. Om 1-2 veckor går och du inte ser någon förbättring, byt sedan till en överdriven antifungalkräm innehållande mikrozol, clotrimazol, terbinafin eller tolnaftat, som vanligtvis är den mest effektiva. Applicera det enligt instruktionerna.

  1. Bild med titeln Cure Athlete
1. Gnid 50% Tea Tree Oil Cream på utslaget. Tea Tree Oil är en stark naturlig antibakteriell behandling och ett möjligt hemmedel för idrottsgästens fot. Få en kräm som innehåller en 50% koncentration av tea trädolja och gnugga den på ditt utslag två gånger om dagen. Fortsätt denna behandling i 2-4 veckor för att rensa utslaget.
  • Om du får ospädd teolja, späd till en 50% koncentration. Använd en bärarolja som jojoba eller olivolja. Blanda sedan 1/2 TSP (2.5 ml) bärolja med 1/2 tsk (2.5 ml) trädolja för en 50% blandning.
  • Svagare koncentrationer av teolja, så låg som 10%, kan bidra till att minska utslaget, men i allmänhet kommer inte att döda alla svamp.
  • Bild med titeln Cure Athlete
    2. Applicera Ajoene-extrakt för att döda svampen. Ajoene är en förening i vitlök som små studier visar kan döda idrottarens fotsvamp. Få en 1% koncentration av ajoene olja eller gel. Gnid detta på utslaget två gånger om dagen i 1-2 veckor för att se om det här fungerar för dig.
  • Du kan också kunna använda rå vitlök som en antifungal behandling. Men rå vitlök har inte studerats specifikt mot idrottarens fot.
  • Bild med titeln Cure Athlete
    3. Prova en ättika fot suga för att döda bakterier och lukt. Detta är ett annat populärt hemmedel för idrottsens fot. Det har inte varit allmänt studerat, men vissa människor tycker det är till hjälp. Blanda 2 delar varmt vatten med 1 del vit eller äppelcidervinäger. Sedan suga dina fötter i 15-20 minuter. Detta kan döda svampen som orsakar ditt utslag.
  • Du borde bara göra en ättika blötlägg en gång i veckan, så du måste förmodligen också prova andra metoder.
  • Ättika är sur och kan orsaka viss bränning eller irritation om du har skär på dina fötter.
  • Metod 2 av 2:
    Förhindra utslaget att sprida sig

    Atletens fot är smittsam, och det kan spridas till andra människor eller delar av din kropp. Oavsett om du behandlar det med hemmet eller OTC-krämer, måste du vidta åtgärder för att förhindra att det sprider sig tills utslaget läker. Följande tips kan hjälpa dig att innehålla utslaget medan du väntar på att behandlingarna ska träda i kraft.

    1. Bild med titeln Cure Athlete
    1. Tvätta fötterna med tvål och vatten två gånger om dagen. Det är väldigt viktigt att tvätta fötterna så att svampen inte sprider sig. Tvätta in mellan tårna, eller någon annanstans som utslaget är, med tvål och vatten. Skölj sedan hela tvålen. Upprepa det två gånger per dag tills utslaget rensar.
    • Kom ihåg att tvätta händerna efter att ha rengjort fötterna. Detta förhindrar att svampen sprider sig.
    • Detta är också en viktig praxis för att förhindra idrottsfot, så tvätta fötterna varje gång du badar.
  • Bild med titeln Cure Athlete
    2. Torka dina fötter när de är våta. Svamp växer i varma, våta miljöer som svettiga fötter. När dina fötter blir våta eller svettiga, använd en handduk och torka av dem. Kom ihåg att komma in mellan tårna, vilket är där idrottsfot brukar börja.
  • För att torka dina fötter längre, kan du gnugga lite talkpulver på dina fötter.
  • Använd bara handduken en gång och tvätta den. Annars kan du sprida svampen.
  • Bild med titeln Cure Athlete
    3. Ändra dina strumpor och skor dagligen. Atletens fotsvamp kunde leva i dina strumpor och skor, så bära inte samma varje dag. Ändra dina strumpor två gånger om dagen, speciellt efter att dina fötter blir svettiga. Försök också att inte bära samma par skor mer än 1 dag i rad. Detta ger dem tid att torka ut innan du bär dem igen.
  • Försök lämna dina skor nära ett fönster eller någon annanstans att torka ut bättre.
  • Du kan också strö talcum eller antifungalt pulver i dina skor för att torka ut dem och döda eventuell kvarvarande svamp.
  • Bild med titeln Cure Athlete
    4. Ta av dina skor när du är hemma. Att hålla dina skor på ger en bra miljö för svampen att växa och sprida sig. När du kommer hem, ta bort dina skor så att dina fötter kan torka och svalna.
  • Om du tar av dina strumpor, var noga med att bära ett par sandaler. Du kan sprida svampen om du går runt barfota.
  • Bild med titeln Cure Athlete
    5. Motstå uppmaningen att skrapa eller röra utslaget. Atletens fotsvamp är smittsam och du kan sprida den om du rör på utslaget. Medan klåda kan vara irriterande, gör du bäst för att ignorera det och undvika att skrapa området. Detta hjälper också utslaget att läka snabbare.
  • Om du oavsiktligt rör utslaget, tvätta händerna direkt så att du inte sprider den.
  • Bild med titeln Cure Athlete
    6. Använd egna handdukar, skor och personliga föremål. Dela handdukar, nagelklippare, skor och andra personliga föremål kan definitivt sprida utslaget till andra människor. Dela inte några personliga saker med andra i ditt hem för att hålla utslaget.
  • Att använda dina egna personliga föremål är i allmänhet en bra praxis, även om du inte har idrottsfot. Det förhindrar att människor oavsiktligt sprider svamp eller bakterier till varandra.
  • Bild med titeln Cure Athlete
    7. Håll dig borta från offentliga pooler och duschar tills utslaget rensar. Det här är några av de vanligaste platserna som idrottarens fot sprider sig. Vara hänsynsfull av andra lånare och undvika dessa områden tills ditt utslag rensar upp.
  • Om du måste gå till en plats så här, gå inte runt barfota. Använd alltid sandaler eller något annat skor så att du inte sprider svampen.
  • Medicinska takeaways

    Medan idrottarens fot är ett härdbart tillstånd, har hemmetoder en blandad framgångsgrad. Vissa kan fungera, men vanligtvis inte såväl som konventionella antifungala krämer. Om du försöker några hemläkemedel, övervaka utslaget för att se om behandlingarna fungerar. Om inte, växla sedan till en OTC-kräm för en bättre chans att lyckas. Om detta inte fungerar inom 2 veckor, kan en podiatrist ordinera ytterligare behandlingar för att bli av med utslaget för gott.

    Tips

    Många OTC-antifungala produkter instruerar dig att fortsätta att applicera dem i en vecka efter att utslaget försvinner. Detta säkerställer att alla svamp är döda.
  • Podiatrists ordinerar vanligtvis starkare krämer för att bota atletens fot. I vissa fall kan de också försöka orala mediciner om utslaget sprider sig.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande