Hur man bryr sig om dina fötter och tånaglar

VIDEO

Dina fötter är två av de mest misshandlade och ofta använda delar av kroppen, vad med alla promenader och springer som du gör varje dag. Men när det gäller våra hälso- och skönhetsrutiner, får fötter och tånaglar ofta försummade. Oavsett vad säsongen är, är det alltid viktigt att hålla fötterna och tånaglar i toppläge. Lär dig att ta hand om dina fötter och tånaglar genom att ha god hygien, som skämmer bort dem för att läka ömhet och calluses och få läkarvård när det behövs.

Steg

Del 1 av 3:
Öva god hygien
  1. Bild med titeln Vård för dina fötter och tånaglar Steg 1
1. Var noga med att tvätta dina fötter dagligen. Fötterna tenderar att få smutsigare och svettigare än andra delar av kroppen, så det är viktigt att ha goda sanitära vanor. Om du tar duschar på morgonen och inte på natten, gör åtminstone fötter - en del av din nattliga rutin när du kommer hem. Bortsett från att vara ett märke av god hygien, stoppar du också dig från att bära smuts i din säng.
  • Tvätta dem med tvål och varmt vatten. Detta kommer att rengöra dina fötter av svett, smuts och bakterier som kan bo där. Betala extra uppmärksamhet på utrymmena mellan tårna. Torka fötterna försiktigt med en handduk efteråt.
  • Håll dina tånaglar rena också. Om du går runt med sandaler på sommaren, kan du upptäcka att dina tånaglar blir smutsiga. Ta dig tid att städa dem varje gång du badar dina fötter.
  • Medan du tvättar fötterna, använd en pimpsten för att buff dina fötter, exfoliera din hud. Detta masserar också bollarna och sålarna på dina fötter.
  • Bild med titeln Vård för dina fötter och tånaglar Steg 2
    2. Massera en fuktgivande lotion i dina fötter varje dag. Sätt lotion eller fotkräm på som en del av din rutin. Ett sätt att uppnå mjuka, fuktade fötter är att gnugga på lite lotion eller petroleumgel före sängen och glida på vissa strumpor. När du vaknar på morgonen, hittar du att dina fötter är väldigt mjuka och är fria från torrhet! Kom bara ihåg att aldrig låta området mellan tår bli överfuktade, eftersom det kommer att orsaka svamp.
  • Bild med titeln Vård för dina fötter och tånaglar Steg 3
    3. Bära rätt skor för tillfället. Din fötter kommer att vara hälsosammare om du har rätt skor som är utformat för att hålla fötterna rena, torra och med en bekväm temperatur. Du klär resten av din kropp för att vara bekväm i olika väderförhållanden, och du borde göra detsamma för dina fötter.
  • Håll dem svala på sommaren med sandaler och skor som andas. Om du bär skor som gör dina fötter heta på sommaren, kan du sluta med lukt eller en svampinfektion.
  • Håll dem varma på vintern med vattentäta stövlar och strumpor. Om du bär skor som inte håller dina fötter varma nog, är du mer benägen att få frostbiten.
  • Bild med titeln Vård för dina fötter och tånaglar Steg 4
    4
    Bli av med lukt. Att hantera lukt är ett problem som många människor står inför, eftersom fötterna producerar mer svettas än resten av kroppen och tenderar att ha bakterier som skapar en lukt. Om din fotlukt har blivit ur hand, det finns åtgärder du kan ta för att göra dem lukt bättre direkt.
  • Försök ändra dina strumpor oftare. Om dina fötter tenderar att svettas mycket under hela dagen, vilket ger ett extra par strumpor med dig verkligen kan hjälpa till att minska lukten som bygger upp. Ändra dina strumpor när de blir fuktiga med svett.
  • Håll dina skor rena. Ibland är lukten värre när svett och bakterier bygger upp i skor. Sedan varje gång du sätter på dem, är problemet att förevigt. Bär strumpor med dina skor, rengör dem alla så ofta och köper nya skor när det är dags är alla sätt att minska lukt.
  • Prova fotpulver. Det finns många produkter utformade för att hålla fötterna torra och luktfria. Prova sprinkling fotpulver, babypulver eller talkpulver i dina skor innan du lägger dem på.
  • Bild med titeln Vård för dina fötter och tånaglar Steg 5
    5. Håll fötterna torra. Atletens fot och andra fotsvamp tenderar att växa i fuktiga förhållanden. Några tweaks i din hygienrutin kan förhindra att du måste ta itu med dessa obehagliga lidanden, vilket ofta orsakar kliande utslag. Gör följande för att hålla fötterna rena och torra:
  • Välj goda strumpor gjorda av bomull eller ull.
  • Ändra dina strumpor ofta. Det är den övre förebyggande metoden för alla typer av fotrelaterade problem, från lukt till svamp. Att ha fuktiga strumpor ger den perfekta miljön för svamp att växa, så ändra dem ofta, speciellt om du svettar mycket.
  • Använd fotpulver. Många stänker pulver i sina skor för att hålla allt rent och torrt.
  • Bild med titeln Vård för dina fötter och tånaglar Steg 6
    6. Dusch säkert. Om du duschar i ett omklädningsrum eller en annan allmän plats, ta försiktighetsåtgärder så att du inte hamnar med någon annans fotsvamp. Duschar är vanligtvis fuktiga miljöer som kan hamna svamp och bakterier. Det är inte en bra idé att gå in i en offentlig dusch utan skydd på dina fötter.
  • Använd flip-flops eller duschskor när du duschar i omklädningsrum och andra offentliga platser.
  • Det är också viktigt att inte dela skor med andra människor. Om du är en idrottsman, dela inte klänning och annan atletisk utrustning.
  • Bild med titeln Vård för dina fötter och tånaglar Steg 7
    7. Trim dina tånaglar ordentligt. Varje vecka trimma dina tånaglar för att hålla dem friska och starka. Trimmar dem på fel sätt resulterar i ingrown tånaglar, vilket kan vara ganska smärtsamt. Trim dem rakt över, snarare än att trimma kanterna i en kurva. Du bör också undvika att trimma dem för korta, eftersom det kan leda till ingrown-tånaglar eller en infektion.
  • Om du verkligen föredrar en rundad form istället för en rak torg, använd en nagelfil för att släta ut åsarna och ge kanterna lite av en kurva, så du skulle sluta med en fyrkantig form med rundade kanter.
  • Del 2 av 3:
    Ger dig en pedikyr
    1. Bild med titeln Vård för dina fötter och tånaglar Steg 8
    1. Ge fötterna en pedikyr varannan vecka. Måla dem behöver inte nödvändigtvis vara en del av varje pedikyrrutin, men regelbundna pedikyr gör verkligen en skillnad i att hålla fötterna mjuka och fria från torr och grov hud, och dina tånaglar rena och snygga. Du behöver inte spendera mycket pengar för att få din pedikyr professionellt gjort i en salong, och med några verktyg kan du göra din egen pedikyr precis i bekvämligheterna i ditt eget hem.
  • Bild med titeln Vård för dina fötter och tånaglar Steg 9
    2. Börja med en fotmassage. Om du är på fötterna mycket och de tenderar att vara ömma, massera dem innan du börjar din pedikyr. Medan det här steget inte är absolut nödvändigt är det ett trevligt sätt att skämma bort dig lite. Om du redan tar tid att ge dig en pedikyr, varför inte?
  • Knippa sålarna. Använd tummen för att trycka in i dina fötter i ett cirkulärt knådningsmönster. Detta kommer att hjälpa till att lossna de snäva musklerna där.
  • Sträcka tårna. En efter en, dra försiktigt dina tår fram och tillbaka för att sträcka ut dem och lindra täthet och ömhet.
  • Bild med titeln Vård för dina fötter och tånaglar Steg 10
    3. Blöt dina fötter i 5-10 minuter i en stor skål med varmt vatten. Som en extra behandling kan du också vilja infusera vattnet med några droppar eteriska oljor eller döda havsalter, för att hålla fötterna luktande bra och att mildra huden respektive.
  • Den angivna blötläggningstiden är bara bara ett förslag - du kan välja att suga dina fötter för mycket längre om du vill koppla av, eller om den härdade huden på fötterna behöver extra hydrering.
  • 4. Exfoliera dina fötter med en fotskrubba och pimpsten. Detta kommer att slough av torr och död hud, och att fukta dina fötter också. Huden på fötterna är tjockare, och för att hålla den mjukt och smidigt är det viktigt att ta bort död hud med exfoliering.Massera skrubben i cirkulära rörelser och skölj bort efteråt.
  • För att exfoliera den härdade huden på klackarna och den nedre delen av fötterna, använd en fotfil eller en pimpsten.
  • Se till att du använder en mild arkivering, och att aldrig gnugga för hårt.
  • Om du har svåra calluses, prova en callus rakapparat för att ta bort dem från dina klackar och sidorna av tårna. Detta kommer att förhindra att de blir större och orsakar smärta.
  • Bild med titeln Vård för dina fötter och tånaglar Steg 11
    5. Delta i dina tånaglar. Trimning av naglarna medan de fortfarande är mjuka från blötläggning gör uppgiften mycket enklare. Kom ihåg att trimma dem rakt över, och inte för kort. Använd en orange pinne eller en cuticle pusher för att försiktigt driva dina naglar tillbaka mot din hud. Slutligen, gnugga lite nagelolja på dina naglar och naglar för att fuktning av området och hålla dina naglar från rivning.
  • Klipp dina tånaglar rakt över, i motsats till en krökt form, för att förhindra att ingrown-tånaglar uppstår. Om du verkligen föredrar en rundad form istället för en rak torg, använd en nagelfil för att släta ut åsarna och ge kanterna lite av en kurva, så du skulle sluta med en fyrkantig form med rundade kanter. Se till att naglarna skärs och arkiveras till bara rätt längd - kort, men inte för mycket att du slutar skada dig själv.
  • Kom ihåg att inkludera dina naglar också. Medan du inte ska skära dina naglar, om så önskas, kan du applicera nagelolja till dina tånaglar för att mildra och fuktar de härdade kanterna och tryck på naglarna tillbaka med en orangewood-pinne för att skapa ett slät, öppet område som är klart för din polska. Se till att du inte trycker för hårt, eller du kan riskera att skära naglarna och exponera fötterna till möjlig svampinfektion. Vissa människor föredrar också att hoppa över det här steget helt och lämna sina cuticles orörda - det här är okej också.
  • Bild med titeln Vård för dina fötter och tånaglar Steg 12
    6. Fuktar dina fötter. Med alla slitage och riva fötterna är det viktigt att fukta dem från tid till annan. När du har suit fötterna, exfolierade din hud och trimmade dina naglar, använd en lotion eller grädde för att skydda din hud. Gnugga det över toppen och botten av dina fötter, inklusive tårna.
  • Om du har en tendens att få callouses, överväga en mycket rik kräm. Detta kommer att hålla din hud fuktig och sakta tillväxten av fler calluses.
  • Om din klackar tenderar att spricka i torrt väder, bära strumpor i sängen efter fuktgivande.
  • Bild med titeln Vård för dina fötter och tånaglar Steg 13
    7. Applicera nagellack om så önskas. Om du vill avsluta din pedikyr med en ganska final touch, applicera nagellacksfärgen efter eget val. Om du vill ha en långvarig pedikyr kanske du vill börja med en klar basrock. Låt det torka, så måla med den färg du har valt med hjälp av "Tre stroke-metoden", som består av att använda en stroke på varje sida och en stroke i mitten. Detta säkerställer att polsken är jämnt applicerad på hela nageln. Avsluta med en klar topplack för att ställa in polsken på plats och förhindra att det är från chipping.
  • Använd tåseparatorer för att hålla tårna ifrån varandra. Detta gör att man är lättare att måla, och förhindrar en nyfärgad tånagel från att fatta en annan tå.
  • Ta bort nagellack efter några dagar så det kommer inte att fläcka. Om du lämnar polsken på dina tånaglar för länge kan du upptäcka att dina naglar ser gulgade när du äntligen tar av det.
  • Aceton, den aktiva beståndsdelen i de flesta nagellackavtagare, har en allvarlig torkningseffekt på hud och naglar. Överväg att använda en nagellackborttagare som inte innehåller aceton.
  • Del 3 av 3:
    Adressera fotproblem
    1. Bild med titeln Vård för dina fötter och tånaglar Steg 14
    1
    Korrigera en ingrown tånagel. Det är en vanlig fotbekämpning som du kan hantera på egen hand. Var försiktig med vilken utrustning du använder, men eftersom en ingrown tån kan lätt bli smittad. Börja med att klippa tånageln rakt över. Lyft försiktigt den ingrown-delen och skjut en liten boll av bomull under den för att hålla den från att växa djupare. Byt ut bomullen varje dag tills problemet är korrigerat.
    • Skydda tån medan det är helande. Du kanske vill bandage det för att se till att det inte blir smittat.
    • Om du ser några tecken på infektion, se en läkare.
  • Bild med titeln Vård för dina fötter och tånaglar Steg 15
    2. Behandla fotsvamp. Om du har ett kliande utslag är chansen att det är idrottsfot. Det finns överklagande krämer som framgångsrikt kan användas för att behandla idrottares fot och andra svamp. Använd en kräm enligt tillverkarens instruktioner tills utslaget går bort och din fot känns bättre. Under tiden, se till att du ändrar dina strumpor ofta.
  • Om villkoret inte går bort efter några dagar, se en läkare.
  • Toenail Svamp är en annan typ av svamp, och det är mycket svårare att behandla. Om dina tånaglar är bruna eller gula och knäckta, se en läkare för att diskutera recept som kan hjälpa till.
  • Bild med titeln Vård för dina fötter och tånaglar Steg 16
    3
    Stoppa bunions innan de går ur hand. En bunion uppstår när benet på sidan av foten upplever stress och börjar växa utåt. Detta tillstånd kan bli mycket smärtsamt om du inte vidtar åtgärder för att rätta till problemet. Bunions är ofta genetiska, men de kan också orsakas av att ha på sig skor som är för spetsiga på toppen (som höga klackar eller ballettskor).
  • Se till att ditt skor orsakar inte problem. Det kan vara dags att handla i de här stiletterna för några bekväma lägenheter.
  • Bär Bunion Pads. De är tillgängliga för köp på apotek. Du lägger dem över bunionen för att förhindra att det gnuggar mot dina skor.
  • Överväga kirurgi. Om du har en mycket smärtsam bunion, kanske du vill överväga operation, eftersom det inte finns något du kan göra för att få det att gå iväg på egen hand.
  • Bild med titeln Vård för dina fötter och tånaglar Steg 17
    4. Se en podiatrist om du har fotmärta. Om du upplever smärta som inte går bort är det viktigt att söka läkarvård.
  • Det finns många ben i fötterna som lätt kan bli brutna.
  • Att gå på en skadad fot kan förvärra problemet.
  • WikiHow Video: Hur man bryr sig om dina fötter och tånaglar

    Kolla på

    Tips

    Om du målar dina tånaglar, applicera en liten mängd vaselin på huden runt dem. Detta förhindrar nagellack färgning din hud, och lämnar nagellacken snygg och snyggt.
  • Klipp inte eller skala dina naglar.
  • Skär inte dina naglar för långt ner! Det kan göra dem blöda!
  • Du kan lära dig mycket av de professionella, så behandla dig själv till en propedikyr när du behöver det - och ställa frågor och uppmärksamma!
  • Blöt dina fötter i lite varmt vatten tillagt med schampo eller fötter rengöringsmedel. Om prisvärd, i 10-15 min. Varmt vatten hjälper till att öppna porerna och rengöra djupare.
  • När dina friska, glamorösa fötter är redo för sommaren, visa dem i några vackra flip-flops, eller coola sandaler i en färg du gillar.
  • Om du inte har toenail separatorer för när du applicerar nagellack, kan du också använda snodd vävnadspapper som vävts mellan tårna.
  • Använd tipsen på en orangewood pinne som är inslagna i bomull och blöt i nagellackborttagare för att hjälpa till att städa upp små spill och polska "blöda" runt nagelbandet eller på huden runt tårna.
  • Använd alltid en acetonfri nagellackborttagare, eftersom aceton kan torka naglarna och huden / naglarna.
  • Får inte nödvändigtvis pedikyr och manikyr från "yrkesverksamma". Du vet aldrig hur sanitära produkterna är, och du kan få infektion eller andra problem.
  • Fuktar och masserar dina fötter varje dag.
  • Efter din dusch eller bad, sätta en liten lotion på dina fötter och täcka dem med strumpor efter att lotionen suger i är ett bra och enkelt sätt att bevara mjuka och släta fötter.
  • Varningar

    Om du har diabetes, ta extra försiktighet när du exfolierar, skär dina tånaglar eller när du trycker tillbaka dina naglar under en pedikyr. Se till att du inte skadar dig för att förhindra risken för någon infektion.

    Saker du behöver

    • Stor skål
    • Handduk
    • Eteriska oljor
    • Döda havssalt
    • Fotskrubba
    • Pimpsten
    • Fotfil
    • Nagelklippare
    • Nagelfil
    • Nagelbandsolja
    • Orangewood pinne
    • Bommulsbollar
    • Nagellacks bortagning
    • Tåseparatorer
    • Nagellackfärg av ditt val, Basecoat och Topcoat
    • Fotkräm, lotion eller petroleumgel
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande