Hur man skapar en fiktiv planet

Kanske skriver du en science fiction roman och har behov av en fiktiv planet att fungera som inställningen för din berättelse. Eller kanske du planerar att designa den fiktiva planeten först och då oroa dig för hur dina karaktärer bor i planeten senare. Du bör överväga de fysiska aspekterna av planeten samt de arter som bor på planeten. Du bör också besluta om planetens regler och hur den fiktiva planeten kommer att fungera i din berättelse.

Steg

Del 1 av 3:
Bestämma de fysiska aspekterna av planetenGå till annonsen och stödja WikiHow
  1. Bild med titeln Skapa en fiktiv planet Steg 1
1. Beskriv planetens atmosfär. Börja med att överväga om planeten består av gaser som syre och kväve, eller med andra gaser som inte finns på jorden. Människor behöver syre för att överleva, men om din planet inte kommer att vara befolkad med människor, kanske din planet inte behöver syre alls. Din planet kan bestå av en gas som kräver speciell utrustning att andas in, eller flera gaser som speglar den atmosfäriska sminken av jorden.
  • Du kanske vill överväga om du försöker skapa en trovärdig eller realistisk planet där människor kan överleva eller om du går för den fiktiva effekten och inte oroa dig för plausibility alls. Du kan sluta skapa en atmosfär för planeten som liknar jorden, så din läsare är mer benägna att tro att mänskligt liv kan överleva på planeten.
  • Du bör också tänka på hur atmosfären visas på planeten. Är atmosfären dimmig och tjock med vita gaser eller har det fläckar av giftiga gaser som verkar grönt eller blått? Kanske innehåller delar av din planet olika atmosfärer, vilket leder till ett brett utbud av gaser och element på planeten.
  • Bild med titeln Skapa en fiktiv planet Steg 2
    2. Notera planetens klimat. Du borde också ha en bra uppfattning om klimatet eller klimat på den fiktiva planeten. Tänk på om planeten har en mängd olika klimat baserat på plats eller ett övergripande klimat.
  • Kanske består planeten mestadels av is och det är alltid vinter på planeten, med temperaturer under noll. Eller kanske finns det områden av planeterna som är tropiska, med heta, fuktiga temperaturer och områden av planeten som är torr och torr.
  • Bild med titeln Skapa en fiktiv planet Steg 3
    3. Bestäm om det kommer att finnas årstider på planeten. Du bör överväga om det kommer att bli årstider på planeten och om så är fallet, hur många årstider kommer det att finnas. Årstiderna på planeten kan spegla årstiderna på planeten, bestående av vår, sommar, höst och vinter. Kanske är årstiderna begränsade till två, sommar och vinter, eller det finns bara en konstant säsong på planeten.
  • Du kanske vill ha årstiderna att motsvara klimatet och atmosfären i planeten. Kanske en planet som är gjord mestadels av fruset vatten kommer bara att ha en säsong: Vinter. Eller, om klimatet är tropiskt på planeten, kan det vara sommarår.
  • Tänk på namnen på årstiderna på planeten kan också vara annorlunda än de vi har på jorden. Du skapar en fiktiv planet, trots allt, så du har frihet att komma med nya namn för årstider och inkludera dem i din berättelse.
  • Bild med titeln Skapa en fiktiv planet Steg 4
    4. Beskriv landskapet på planeten. Tänk på hur planeten ser när det gäller landskap och terräng. Försök att vara specifik om landskapet på planeten och koppla landskapet med planetens klimat och atmosfär. Detta kommer att göra planeten verkar mer trovärdig och sammanhängande för din läsare.
  • Kanske består planeten av en mängd olika landskap, som iscapped berg, gräsbevuxna kullar, ökenröjor och tropisk djungel. Eller kanske finns det bara en typ av landskap på planeten, som en planet av is som innehåller glaciärer, isväggar och frysta skogar.
  • Du bör också överväga om det kommer att finnas vattenkroppar på planeten, som oceaner, sjöar och floder. Kanske finns det bara en lång vattenkälla som cirklar hela planeten eller flera sjöar som anses vara heliga för de människor som bor på planeten.
  • Bild med titeln Skapa en fiktiv planet Steg 5
    5. Observera om det finns olika landmärken på planeten. De flesta planeter som har avgjorts av en art kommer att ha tydliga landmärken som har byggts eller skapats, till exempel ett jätte centraltorn eller ett monument till en viss historisk figur. Det kan också finnas naturliga landmärken på planeten, som en helig bergstopp eller en tät, konserverad skog.
  • Du kan göra ett specifikt landmärke ett nyckelelement i din huvudpersons resa så att landskapet känns centralt för din berättelse. Kanske måste din huvudperson resa till ett centralt torn för att få viktig information från planetens regering. Eller kanske din huvudperson söker efter en nyckel begravd i ett heligt berg på planeten.
  • Bild med titeln Skapa en fiktiv planet Steg 6
    6. Beskriv eventuella naturresurser på planeten. Du bör överväga om det kommer att bli naturresurser, som mineraler eller naturgas, på planeten. Dessa naturresurser kan då tjäna ett viktigt syfte i din berättelse på planeten, eftersom dina karaktärer kan försöka extrahera eller använda dessa naturresurser för sin egen vinst.
  • Du kan inkludera mineralresurser som guld, järn eller kol. Det kan också finnas ädelstenar som diamanter eller pärlor på planeten.
  • Du kan inkludera naturresurser som fossila bränslen eller naturgas. Eller planeten kan innehålla massor av skogar för timmer och bördigt mark för växande grödor.
  • Bild med titeln Skapa en fiktiv planet Steg 7
    7. Bestäm om det kommer att finnas städer, städer eller byar på planeten. Du bör bestämma om din planet kommer att delas in i bosatta områden som städer, städer eller byar. Kanske finns det bara en handfull större städer på din planet, och massor av små byar i avlägsna områden. Eller kanske är din planet full av stadsområden och stora städer, med bara en liten mängd landsbygdsbyar eller områden.
  • Du bör överväga hur planetens städer, städer och byar kommer att faktor i din berättelse. Kanske bor din huvudperson i en stor stad på en viss plats på planeten. Kanske bor din antagonist i en avlägsen stad. Tänk på hur du ska använda layen ut ur planeten i din berättelse och bygga den därifrån.
  • Bild med titeln Skapa en fiktiv planet Steg 8
    8. Skapa en karta över planeten. För att få en bättre känsla av planetens övergripande geografi bör du sitta och skissa ut en karta. Det måste inte nödvändigtvis vara väl gjorda eller väldragen. I stället fokusera på att komma ner i planetens allmänna detaljer, till exempel namnen på områdena på planeten samt nyckelfunktionerna i varje område.
  • Till exempel, kanske du skapar en planet som är uppdelad i två sidor: en av isen och en sand. Du kan då märka en sida "frigid land" och lista detaljer om atmosfären, klimatet och landskapet i detta område. Du kan lista: "Blå atmosfär, under nolltemperaturer, befolkade av glaciärer, isväggar, snötäckta berg och glesskog."
  • Del 2 av 3:
    Utforma arten på planetenGå till annonsen och stödja WikiHow
    1. Bild med titeln Skapa en fiktiv planet Steg 9
    1. Notera de olika livsformerna på planeten. Du bör överväga vem som är bebodd den fiktiva planeten. Kanske har du mänskliga arter som bor på planeten eller främmande liknande arter som har koloniserat planeten. Kanske finns det en blandning av båda arterna som försöker leva i harmoni på planeten.
    • Bestäm en grov uppskattning av befolkningen i de olika arten på planeten. Kanske är människor outnumbered av utlänningar, eller människor och utlänningar är outnumbered av en art av djur på planeten.
    • Du bör överväga de olika tävlingarna som bor på planeten. Kanske finns det olika raser av människor som bor i specifika områden eller platser på planeten. Det kan finnas olika raser av utomjordingar som bara bor i ett specifikt område på planeten.
  • Bild med titeln Skapa en fiktiv planet Steg 10
    2. Skapa unik biologisk mångfald för planeten. Tänk på floran och fauna som finns på planeten, från däggdjur till insekter till växter. Försök att bli detaljerad om biologisk mångfald, eftersom det kan berätta för din läsare mycket om världens fysiska aspekter. Det kan också fungera som användbara plotpunkter eller teckenmoment, där din karaktär interagerar med den biologiska mångfalden på planeten.
  • Du kanske vill försöka använda en del av den unika biologiska mångfalden som finns på jorden som en hoppning. Gör lite forskning på konstig biologisk mångfald på jorden och lägg den som en del av din planetens biologiska mångfald.
  • Ett annat alternativ är att ta en befintlig anläggning eller djur och göra dem mer unika eller konstiga. Din planet kan vara befolkad av grapeviner som utsöndrar blod, till exempel eller gnistor som bara är två tum långa. Få kreativitet och vända välbekanta delar av vår värld till unika för din fiktiva planet.
  • Bild med titeln Skapa en fiktiv planet Steg 11
    3. Beskriv historien om arten på planeten. Du bör också överväga hur arten hamnade på planeten och de händelser som ledde till skapandet av planeten. Skiss ut en historia av planeten, före och efter det avgjordes av en art. Du kan då inkludera plotpunkter och tecken från din berättelse i planetens historia.
  • Du bör överväga planetens ursprung och arten. Är planeten en avlägsen stjärna som var bebodd av utlänningar som krasch landade på den? Eller växte arten och utvecklades på planeten under en lång tid?
  • Du bör också överväga stora händelser i planetens historia. Kanske de utomjordingar som kraschade landade måste störta en art som redan bodde på planeten. Eller kanske de arter som utvecklades på planeten måste överleva de mörka åldrarna för att då vara välmående på planeten.
  • Bild med titeln Skapa en fiktiv planet Steg 12
    4. Bestäm om arten kommer att använda teknik på planeten. Du bör också överväga hur tekniskt kunnig din art kommer att vara på planeten. Har din art tillgång till avancerad teknik som använder signalstationer på planeten? Eller använder din art teknik som liknar jordens kapacitet, med tillgång till Wi-Fi och höghastighetsinternet?
  • Tänk på att du skapar en fiktiv planet och du behöver inte hålla fast vid realistiska idéer om teknik. Du har friheten att skapa egna versioner av befintlig teknik, till exempel mobiltelefoner som kallas balkhänder eller en version av Internet som kallas helt enkelt "nätet". Bli kreativ och var inte rädd för att skapa din egen teknik för arten på din planet.
  • Del 3 av 3:
    Skapa planetens reglerGå till annonsen och stödja WikiHow
    1. Bild med titeln Skapa en fiktiv planet Steg 13
    1. Bestäm hur magi fungerar på planeten. Du kan besluta att inkludera magiska element på din planet, speciellt om du skriver en Sci-Fi-fantasi. Att bestämma hur magiska funktioner på planeten låter dig använda de magiska elementen i planeten i din berättelse.
    • Till exempel, kanske finns det ett specifikt område av planeten som är känt för sin magiska skog, som verkar svälja upp någon som går in. Eller kanske planeten innehåller fläckar av grön gas som kan kväva någon som inte har rätt andningsutrustning.
    • Det kan också finnas magiska varelser som existerar som art på planeten. Du kan begränsa magi till bara dessa magiska varelser, som medför magi med dem, snarare än att ha magi vara en del av planetens smink.
    Expertips
    Grant Faulkner, MA

    Grant Faulkner, MA

    Professionell Writergrant Faulkner är den verkställande direktör för National Novel Writing Month (NanowriMo) och medgrundaren av 100 Word Story, en litterär tidning. Grant har publicerat två böcker om skrivning och har publicerats i New York Times och Writer`s Digest. Han samordnar skriv-minded, en veckovis podcast på skrivning och publicering, och har en m.A. I kreativt skrivande från San Francisco State University.
    Grant Faulkner, MA
    Grant Faulkner, MA
    Professionell författare

    Behandla din nya värld som en verklig värld med egna fysiska regler. Oavsett om du skapar en värld på en annan planet eller en på jorden, behöver du veta reglerna. Om det finns magi, förstå hur det fungerar i förhållande till de fysiska reglerna. Om folk kan flyga, finns det fortfarande regler om hur snabbt eller högt de kan flyga. Att skapa en realistisk ny värld handlar om hur du definierar reglerna och sedan konsekvent.

  • Bild med titeln Skapa ett fiktivt planet steg 14
    2. Avgöra om planeten kommer att vara gästvänlig. Du bör också överväga om planeten är vänlig, farlig eller lite av båda. Kanske är planeten bara gästvänliga för vissa arter, såsom utomjordingar eller magiska varelser, och det hotar människor. Eller kanske planeten har områden som är kända för att vara farliga och osäkra för alla som kommer in.
  • Du kan besluta att behandla planeten som ett annat tecken i din berättelse, med eget sinne. Kanske skapar det konflikt för dina karaktärer, där de måste undkomma den oskötliga planeten för att hålla sig vid liv.
  • Bild med titeln Skapa en fiktiv planet Steg 15
    3. Notera hur planeten fungerar inom ett större system. Du bör också försöka få en makro känsla av planeten, där du anser om och hur planeten finns inom ett större planeter. Kanske är planeten ljusa år bort från närmaste planet eller kanske är det under domänen hos en större planet i solsystemet.
  • Du bör överväga var planeten ligger exakt inom ett större system.
  • Planetens regler kan också baseras på sin position i ett solsystem, där det är begränsat av en större planet eller i kontroll av mindre planeter. Tänk på planetens positionering i förhållande till andra planeter och himmelska kroppar, som stjärnor, meteoriter och svarta hål.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande