Hur hittar du publiceringsdatum för en webbplats

Att citera en webbplats i ditt forskningspapper eller uppsats kan vara knepigt och frustrerande, men det finns några tekniker du kan använda för att hitta publikationsdatum. För att hitta när en artikel eller sida publicerades, kontrollera webbplatsen och dess webbadress för ett datum. Alternativt, gör en enkel Google-sökning efter webbplatsen med en speciell webbadressoperatör som kan avslöja datumet. Om du behöver veta när webbplatsen själv publicerades kan du söka på webbplatsens källkod. Även om du kan hitta publikationsdatum för de flesta webbplatser, kanske du inte alltid hittar den. Om detta händer, Citera webbplatsen som en "No Date" -sida.

Steg

Metod 1 av 4:
Kontrollera sidan och URL
  1. Bild med titeln Hitta publiceringsdatum för en webbplats Steg 1
1. Titta under rubriken för en artikel eller blogginlägg. De flesta nyheterna och bloggar kommer att lista datumet under titeln på artikeln, tillsammans med författarens namn. Kontrollera efter datumet rätt under titeln eller i början av artikelns text.
  • Det kan finnas en 1-sinne sekundär rubrik eller en bild mellan postens titel och datumet. Fortsätt rulla för att se om datumet är listat under den sekundära rubriken eller bilden.
  • Vissa artiklar kan ha uppdaterats efter deras publikationsdatum. När så är fallet bör du se en ansvarsfriskrivning i början eller slutet av artikeln som säger när den redigerades och varför.

Variation: Om du inte ser datumet på artikeln, se om du kan gå tillbaka till webbplatsens hemsida eller sökmotorn för att leta efter det på det sättet. Du kan se publikationsdatumet som anges bredvid artikelns länk eller miniatyrbild.

  • Bild med titeln Hitta publiceringsdatum för en webbplats Steg 2
    2. Kontrollera bottnen på webbsidan för ett upphovsrättsdatum. Bläddra till undersidan av sidan och titta på den information som anges där. Du kan se upphovsrättsinformation eller en publikationsnotering. Läs den här informationen för att se om det ger ett originaldatum för publicering. Men kom ihåg att det här datumet kan vara sista gången webbplatsen uppdaterades snarare än publiceringsdatumet.
  • Datumet en webbplats uppdaterades är sista gången någonting tillsattes eller ändrats på webbplatsen. Det betyder att den information du läser kan ha publicerats vid ett tidigare datum. En ny copyright eller uppdatering innebär dock att webbplatsen är aktiv och uppdateras, så informationen kan vara pålitlig.
  • Titta på delen av artikeln som innehåller en kort bio av författaren. Ibland kan datumet vara ovanför eller under det.
  • Dricks: Ett upphovsrättsdatum är vanligtvis endast listat av året och innehåller inte en viss månad eller dag.

  • Bild med titeln Hitta publiceringsdatum för en webbplats Steg 3
    3. Se om datumet är en del av webbadressen. Titta i adressfältet och bläddra igenom webbadressen. Några bloggar och webbplatser autofill webbadressen med det datum som ett inlägg skrevs. Du kan hitta hela datumet, eller du kan bara hitta månaden och året.
  • Se till att du är på webbsidan dedikerad till den enskilda posten och inte en arkiv eller index sida. Klicka på postens rubrik för att bekräfta att du är på den postspecifika sidan.
  • Många bloggar redigerar webbadressen så det är kortare och lättare att söka, så du kanske inte hittar datumet där.
  • Bild med titeln Hitta publiceringsdatum för en webbplats Steg 4
    4. Titta på tidsstämplarna på några kommentarer för att få en uppskattning. Även om det inte är den mest exakta metoden kan det ge dig en känsla när artikeln först publicerades. Titta bredvid användarnamnet i kommentarerna för att hitta den tid då kommentaren skrevs. Bläddra tills du hittar det tidigaste datumet. Om användaren interagerade när artikeln publicerades kommer detta att vara det närmaste datumet för offentliggörandet.
  • Du kan inte använda det här datumet för att citera en webbplats. Det kan dock hjälpa dig att mäta när webbplatsen publicerades, så du får en uppfattning om hur gammal informationen är. Om det verkar som nyligen kan du bestämma dig för att fortsätta och använda webbplatsen, men citera det som "inget datum."
  • Metod 2 av 4:
    Använda en Google-operatör
    1. Bild med titeln Hitta publiceringsdatum för en webbplats Steg 5
    1. Kopiera webbplatsens webbadress och klistra in den i Googles sökruta. Använd markören för att markera webbadressen, högerklicka på den och välj Kopiera. Gå sedan till Googles hemsida och klistra in webbadressen i sökrutan. Slå inte på sök ännu eftersom du kommer att lägga till webbadressen.
    • Se till att du kopierar och klistrar in den fullständiga adressen.
  • Bild med titeln Hitta publiceringsdatum för en webbplats Steg 6
    2. Skriv "inurl:"Framför sidan URL och träffa sökningen. Det här är en operatör som hjälper dig att hitta mer information om webbplatsens URL-länk. Först satte din markör framför webbplatsens URL. Skriv sedan ut "Inurl:" framför webbplatsen. Lämna inte några mellanslag. När du har lagt till operatören, träffa sökningen.
  • Inkludera inte citattecken.
  • Det här kan låta knepigt, men du behöver inte göra något speciellt för att använda den här operatören. Allt du behöver göra är att skriva in och Google hanterar resten.
  • Bild med titeln Hitta publiceringsdatum för en webbplats Steg 7
    3. Lägg till "& as_qdr = Y15" efter webbadressen, sök sedan igen. Sätt i markören i webbläsarens adressfält efter den webbadress du just sökt. Skriv sedan ut "& as_qdr = y15", lämna av citattecken. Slå sök igen för att få upp din slutliga lista med resultat.
  • Detta är den andra delen till "Inurl:" -operatören.
  • Det är okej att kopiera och klistra in koden om det är lättare för dig.
  • Variation: Du kan använda funktionerna Ctrl + L i Firefox och Chrome eller Alt + D i Internet Explorer för att sätta markören på rätt plats i sökrutan.

  • Bild med titeln Hitta publiceringsdatum för en webbplats Steg 8
    4. Kontrollera resultaten för att hitta det datum som anges i webbplatsbeskrivningen. Bläddra igenom sökresultaten. Du bör se länken till den sida du försöker citera på toppen. Titta till vänster om sidbeskrivningen för att hitta datumet. I de flesta fall ser du det där.
  • Om du inte ser datumet där, kanske det inte är tillgängligt. På den tiden kan du försöka hitta det datum som webbplatsen publicerades genom att titta på webbplatsens källkod för att hjälpa dig att bestämma om informationen är värt att citera som en "No Date" -webbplats.
  • Metod 3 av 4:
    Söker källkoden
    1. Bild med titeln Hitta publiceringsdatum för en webbplats Steg 9
    1. Högerklicka på sidan och välj "Visa sidino." När du klickar på menyalternativet öppnar du ett nytt fönster eller en flik fylld med koden från webbplatsen. Det kan se överväldigande, men du behöver inte förstå det för att hitta datumet.
    • Beroende på din webbläsare kan menyalternativet läsa "Visa sidokälla."

    Variation: Tangentbordsgenvägarna för att öppna källkoden direkt är kontroll + U på Windows och Command + U på Mac.

  • Bild med titeln Hitta publiceringsdatum för en webbplats Steg 10
    2. Öppna funktionen "Sök" på din webbläsare med hjälp av kontroll + f eller kommando + f. Funktionen "Sök" låter dig enkelt söka källkoden för datumet. Om du använder Windows, tryck kontrollen + F för att öppna den här funktionen. För en Mac, använd kommandot + F för att söka i koden.

    Variation: Du kan också komma åt "Sök" -funktionen genom att klicka på Redigera i toppmenyn och klicka på "Sök ..." i rullgardinsmenyn.

  • Bild med titeln Hitta publiceringsdatum för en webbplats Steg 11
    3. Sök efter termen "DatePubliced", "PublishDate" eller "Publicerad_Time". Skriv in någon av sökorden och tryck på Enter. Funktionen "Sök" kommer att söka igenom alla koden på sidan för att hitta din sökord. Då kommer det att bläddra direkt till var informationen är belägen.
  • Om ingen av sökvillkoren fungerar, skriv "Publicera" i funktionen "Sök". Detta kan ge upp publikationsinformationen.
  • Om du vill veta när en webbsida ändrades eller uppdaterades, sök i källkoden för "Ändrad."
  • Bild med titeln Hitta publiceringsdatum för en webbplats Steg 12
    4. Leta efter det datum som anges i årsmånad-dagars order. Läs den del av koden. Funktionen "Sök" hittades. Datumet kommer att vara direkt efter den term du sökte. Året kommer att listas först, följt av månaden och dagen.
  • Du kan använda det här datumet för att citera webbplatsen eller för att bestämma hur gammal informationen på webbplatsen kan vara.
  • Metod 4 av 4:
    Citerar webbplatsen
    1. Bild med titeln Hitta publiceringsdatum för en webbplats Steg 13
    1. Ange författare, titel, webbplats, datum och URL för MLA-format. Skriv författarens namn, lista efternamnet, sedan förnamnet, som skiljer dem med ett komma. Lägg en period, sedan ge den aktiverade titeln med citattecken runt den, med en period efter den. Lägg till webbplatsens namn i kursiv, följt av ett komma och datumet i dag-månad-årsformat. Skriv ett kommatecken och lista sedan URL-adressen och lägg en period.
    • Här är ett exempel: Aranda, Arianna. "Förstå uttrycksfulla dikter." Poesi, 7 nov. 2016, poetryscholär.com / förstå-uttrycksfulla dikter.

    Variation: Om det inte finns något datum, oroa dig inte. Du kan istället använda det datum du har åtkomst till webbplatsen, som du kommer att sätta efter webbadressen. Här är ett exempel: Aranda, Arianna. "Förstå uttrycksfulla dikter."Poetry Scholar, poetryscholär.com / förstå-uttrycksfulla dikter. Åtkomst 9 april 2019.

  • Bild med titeln Hitta publikationsdatum för en webbplats Steg 14
    2. Lista Författarnamn, år, titel och URL att citera i APA. Skriv författarens efternamn, ett komma, sedan deras förnamn, följt av en period. Sätt sedan på webbplatsens publikationsår inom parentes, med en period efter den. Lägg till titeln som skrivits i meningen, följt av en period. Slutligen skriv "hämtad från" och sätt den webbadress där du har nått platsen. Lägg inte en sista period.
  • Detta är ett exempel: American Robotics Club. (2018). Bygga komplexa robotar. Hämtas från AmericanRoboticsClub.com / building-komplex-robotar
  • Variation: Om det inte finns något datum kan du använda "n.d."I stället för året. Till exempel skulle du skriva detta: American Robotics Club. (n.d.). Bygga komplexa robotar. Hämtas från AmericanRoboticsClub.com / building-komplex-robotar

  • Bild med titeln Hitta publiceringsdatum för en webbplats Steg 15
    3. Använd författarens namn, sidtitel, webbplatsens namn, datum och URL för Chicago-stil. Lista författarens namn med efternamnet, ett komma och förnamnet. Lägg en period och kapitalisera sedan sidtiteln och sätta citattecken runt den, följt av en annan period. Lägg till webbplatsens namn i kursiv. Lägg en period och skriv sedan "senast ändrad" och ge datumet webbplatsen publicerades som månad, dag, då år, följt av en period. Slutligen skriv URL och lägg en period.
  • Här är ett exempel: Li, Quan. "Undersökningskonst." Insikter i kultur. Senast ändrad 12 februari 2015. InsightsIntCulture.com / undersökningskonst.
  • Variation: Om du inte har ett datum, kan du använda det datum du öppnade webbplatsen. Använd samma format, men skriv "åtkomst" istället för "senast modifierad" före datumet. Till exempel: Li, Quan. "Undersökningskonst."Insikter i kultur. Tillgång till april, 9, 2019. InsightsIntCulture.com / undersökningskonst.

    Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Kontrollera datumet på en webbplats hjälper dig att räkna ut om informationen är aktuell eller kan vara föråldrad.
  • Vissa webbplatser har olika datum i samband med dem. Till exempel skapades den datum som webbplatsen ursprungligen skapades och datumet en viss sida publicerades. Använd det datum som är mest meningsfullt för den information du citerar, vilket är typiskt det enskilda siddatumet.
  • Vissa webbplatser gömmer sitt publikationsdatum så att deras sida verkar ström, även om det inte är det.
  • Varningar

    Försök inte gissa datumet när du citerar en webbplats. Om du tror att informationen är giltig men inte hittar ett datum, använd bara "No Date" -citationsmetoden för din stilguide.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande