Hur man bygger ett skurtak

Oavsett om du bygger en helt ny shed eller re-roofing en befintlig struktur, Det är viktigt att veta det bästa sättet att täcka det. Börja med att välja en takstil som passar dina behov och preferenser för din skjul. Därifrån kan du börja mäta, klippa och ordna dina Raper-brädor i önskad konfiguration. Därefter är det helt enkelt en fråga om att lägga ner plywood-mantel och installera ditt takmaterial som valts för långvarigt skydd mot elementen.

Steg

Del 1 av 4:
Planerar ditt tak
  1. Bild med titeln Bygg ett skurgtak Steg 1
1. Välj en stil för ditt tak. Det finns många olika takstilar som används för att bygga skur. De vanligaste stilarna inkluderar Gable, Gambrel, Skillnad och Saltbox tak. Var och en av dessa taktyper är sluttande för att ge avrinning för nederbörd, vilket innebär att den design du går med kommer i stor utsträckning att vara en fråga om estetisk preferens.
  • Gable tak har en enda central topp, med två symmetriska sluttna sidor. De upptäcks oftast på hus.
  • Gambrel tak är den stil som traditionellt används för ladugårdar. Varje sida av ett gambreltak har två sluttande ansikten, vars nedre är antingen vinkelrätt eller i en liten vinkel mot marken.
  • Skillnads tak är en av de enklaste takstilarna som används i shed-Building. Ett rutnittak består av ett enda plattplan som sluttar gradvis från topp till botten.
  • Saltbox tak ser ut som rutig tak, men med en extra kort sluttning mittemot det långa vinklade planet, som en upp och ner checkmark. De ses inte på skjul som ofta som andra stilar, men är fortfarande ett populärt val.
  • Bild med titeln Bygg ett skurgtak Steg 2
    2. Bestämma önskat takhöjd. Uttrycket "pitch" avser takets sluttning. För att hålla sig till standardiserade byggkoder och säkerställa tillräcklig avrinning, måste ditt skurs tak ha en tonhöjd på minst 3-12 (läs som "tre-i-thwelve"). Utöver det är du fri att välja vilken sluttning som helst passar bäst på dina planer för din skjul.
  • En lutning av 6-12 betyder exempelvis att för varje 12 tum (30 cm) längd, stiger vinkeln på ditt tak 6 tum (15 cm).
  • Den brantare lutningen på ditt tak, desto bättre kommer det att avböja regnet, slänga, snö, fallande löv och andra material som hittar sig på toppen.
  • Dricks: Dra upp en pitchkalkylator online för att översätta en given tonhöjd i användbara specifikationer som vinkel, betyg och t.ex.

  • Bild med titeln Bygg ett skuren tak steg 3
    3. Markera platsen för dina spärrar längs toppen av skuren. När du installerar spärrar är det allmänt bäst att följa samma avstånd som dina väggpinnar. Använd en snickare penna eller filt-tippad markör för att rita en linje på väggplatta timmer där varje uppsättning splitterar kommer att gå. I de flesta fall kommer de att vara ca 20-24 tum (51-61 cm) i centrum.
  • Korrekt placering av dina spärrar maximerar stödet samtidigt som den totala mängden material som används.
  • Om din skjul redan har spärrar på plats och du behöver bara lägga in eller byta ut taket, kan du hoppa direkt till Installera dina nya takmaterial.
  • Del 2 av 4:
    Fashioning och inställning av spjällen
    1. Bild med titeln Bygg ett skurt tak steg 4
    1. Mät dina Rafter Boards för din föredragna takstil och tonhöjd. Den exakta längden och vinkeln på dina spärrar kommer att bero på den övergripande storleken på din skjul, såväl som den stil och sluttning du har valt. Spännarna på ett brant sluttat tak, kommer till exempel att vara mycket längre och ha fler ändstänkningar än de på ett platt tak. När du har bestämt de mätningar du behöver, markera dem direkt på en serie 2 i (5.1 cm) x 4 i (10 cm) eller 2 i (5.1 cm) x 6 i (15 cm) brädor med hjälp av en snickare.
    • Om du planerar att bygga ett gaveltak med en tonhöjd på 4-12 för en skjul som är 200 tum (510 cm) bred, skulle dina rafterbrädor behöva vara 105.3 tum (267 cm) lång på varje sida.
    • Glöm inte att skära ändarna på varje styrelse till lämplig vinkel för att de ska kunna passa ihop på toppen.

    Dricks: För att göra processen så effektiv som möjligt, markera antingen alla dina brädor på en gång eller mäta och skära en som ska användas som en mall för de andra.

  • Bild med titeln Bygg ett skurgtak Steg 5
    2
    Klipp dina Rafter Boards till storlek med en cirkelsåg. Styra bladet över änden av brädet långsamt, som syftar till att göra varje skär så rakt och exakt som möjligt. Var noga med att justera sågens inställningar enligt den nödvändiga längden och vinkeln på dina spärrar.
  • Ta hand om all din sågning på en gång. Du kan sedan gå vidare för att montera spjällen i krossar och fästa dem på din skurram.
  • Bild med titeln Bygg ett skuren tak steg 6
    3. Gör en Birdsmouth Notch i slutet av varje tak för att hjälpa den att passa på plats. En Birdsmouth Notch är en vinklad skärning som gör att en rafter kan sitta på toppen av en väggplatta istället för att balansera på toppen. Placera dina takbrädor i samma vinkel som takens tonhöjd, dra sedan en 90-graders vinkel upp från den nedre kanten av varje bräda, med de linjer som motsvarar höjden och bredden på väggplattan. Skära längs dessa linjer för att göra hakan.
  • Du kan också räkna ut vinkeln för din Birdsmouth-hak genom att placera en bit skrotträ, samma bredd som avståndet mellan taken och väggplattan bredvid din rafterstråle och spåra den på ena sidan av strålen.
  • Observera att dina skåror måste vara högre upp på dina Rafter-strålar om du planerar att inkludera ett överhäng.
  • Bild med titeln Bygg ett skurgtak Steg 7
    4
    Montera dina flagghalvor i krossar Använda plywood-gussetplattor. Spåra den övre 8-10 tum (20-25 cm) av din takspets på ett ark av /2 i 1.3 cm) plywood och klipp ut den triangulära plattan med en färdighetssåg. Applicera ett tunt lager av konstruktionslim till baksidan av varje platta, justera den med ledden där två t.ex. brädor och tryck den ordentligt på plats. Säkra plattorna genom att köra 2-3 naglar eller träskruvar genom plattan på vardera sidan.
  • Gussets tjänar till att förstärka anslutningsplatser mellan enskilda trämedlemmar, utlåning, lagring och hållbarhet.
  • Bild med titeln Bygg ett skurt tak steg 8
    5. Fäst ändaxrarna på väggplattorna på din skurram. Sänk den första klädseln på plats på antingen framsidan eller baksidan av skuren. Fäst träskorgen genom att köra 8d efterbehandlingspikar i en vinkel ner genom brädet strax ovanför fågelsmouthen och in i den underliggande väggplattan. Använd 3 naglar för varje sida. När du är klar installerar du motståndaren på samma sätt.
  • Se till att Birdsmouth notches sitter ordentligt över väggplattorna, och att trussens ytterkant är spola med väggens ytterkant.
  • Om du arbetar ensam, nagla en oanvänd 2 i (5.1 cm) x 4 i (10 cm) vertikalt till båda ändarna av din skjul. Detta kommer att hjälpa till att hålla ditt slutkörningar upprätt medan du fokuserar på positionering på väggplattorna.
  • Bild med titeln Bygg ett skurt tak steg 9
    6. Kör en sträng mellan dina ändkrossar för att hjälpa dig att ställa in de andra spjällen. Kör en spik rakt ner i en av dina takspetsar och linda strängen runt det några gånger. Dra strängen spänd och förankra den runt en andra spik på den motsatta änden av skuren. Strängen kommer att fungera som en visuell guide för att hjälpa dig att se till att resten av dina spärrar är inställda och centrerad korrekt.
  • Om du inte vill lämna nagelhål i dina spjälkar, kan du också knyta en knut i båda ändarna av strängen och ta knutarna i lederna där brädorna i taket toppar möts.
  • Dra din centreringsträng tillräckligt tätt för att vara helt rak, men inte så tätt att det placerar belastning på dina ändaxlar.
  • Bild med titeln Bygg ett skurt tak steg 10
    7. Ställ in dina återstående spärrar med din centreringssträng för referens. Arbeta dig från ena änden av shed till den andra som sätter din täplar på plats och kontrollerar deras anpassning mot strängen. När du är nöjd med positionering av en truss, tå-spik den med 8D-finishspikar som du gjorde dina ändaxlar, sedan gå vidare till nästa truss.
  • Helst bör du ha en hjälpare runt för att lämna dig varje nästa truss när du är redo för det.
  • Glöm inte att ta bort din centreringsträng när du har alla dina spärrar installerat framgångsrikt.
  • Del 3 av 4:
    Montering av ditt taksubstrat
    1. Bild med titeln Bygg ett skuren tak steg 11
    1. Täck din tassar med plywood-mantel. Sätt ner ditt första plywood på hörnet av ena änden av taket. Se till att den ligger horisontellt över de exponerade spjällarna, och att kanterna är spola med ändarna på änden. Kör en spik i varje hörn av plywood för att hålla den tillfälligt.
    • De flesta konstruktioner Experter rekommenderar att du använder /16 i 1.1 cm) orienterad strandbräda (OSB) för småskaliga takprojekt.
    • Plywood-manteln ger strukturellt stöd för ditt nya tak, såväl som ger dig en platt, stabil yta för att fästa dina andra takmaterial.
  • Bild med titeln Bygg ett skuren tak steg 12
    2
    Mäta och skära ytterligare plywood att fylla i några luckor i manteln. Plywood säljs i stora lakan, vilket innebär att du sannolikt behöver använda flera lakan och skära dem för att passa. Försök att täcka det återstående utrymmet med så få bitar som möjligt, från början av takets nedre del.
  • Det är viktigt att skära din plywood så att slutet av varje sektion täcker halva bredden på den rafter den vilar på. På det sättet passar angränsande sektionen lätt bredvid det, och du får en fin solid yta att spika in i.
  • Gör alla dina skär med din plywood orienterad på samma sätt för att säkerställa att strängkornet körs i en enda riktning. Ett konsekvent kornmönster ökar styrkan på din takmantel.
  • Bild med titeln Bygg ett skurgtak steg 13
    3. Fäst din plywood-mantel till spärrarna med 8D-efterbehandlingspikar. Driva naglar varje 6 tum (15 cm) genom ansiktet på plywood och ner i taken nedan. Arbeta dig upp längden på varje tak från bottenkanten. När du är klar, leta efter några lösa delar av plywood som kan kräva ytterligare naglar.
  • För försiktighets skull, gör din fästning från din stege och når så långt du kan säkert med din hammare eller takspikare.
  • Den kombinerade styrkan hos OSB och stödjande spärrar kommer att kunna motstå vikter på upp till flera hundra pund.
  • Varning: Undvik att klättra på taket tills plywood har blivit helt säkrad från botten.

  • Bild med titeln Bygg ett skurgtak steg 14
    4. Klipp fascia brädor för att avsluta kanterna på ditt tak. När du har mantel på plats kommer din slutliga uppgift att vara att montera fascia-styrelser för att täcka de exponerade ändarna på dina spärrar. Klipp din 2 i (5.1 cm) x 4 i (10 cm) eller 2 i (5.1 cm) x 6 i (15 cm) för att matcha längden på skuren. Fäst fascia-brädorna genom att spika dem till slutet av alla andra rafter med 8D-finish naglar.
  • Du måste lägga upp 2 fascia-brädor för Gable, Gambrel, Skillnad och Saltbox och andra snedställda takstilar-1 för varje sluttande kant. För platta tak kommer det att vara bäst att installera ett fascia-styrelse på alla sidor.
  • När du skär dina fascia-styrelser, var noga med att använda samma storlekstimmer som du gjorde för dina spärrar för att garantera en exakt passform.
  • Del 4 av 4:
    Välja och installera dina takmaterial
    1. Bild med titeln Bygg ett skuren tak steg 15
    1
    Fäst remsor av filtakpapper För baslinjeskydd. Ställ upp den lösa kanten av rullen med ett av de nedre hörnen av ditt tak och fäst det med 10-12 häftklamrar grupperade nära varandra nära mitten av remsens kant. Gradvis rulla upp papperet över taket, stoppar för att lägga till fler häftklammer varje 1-2 meter (0.30-0.61 m). Beroende på storleken på ditt tak kan du behöva klippa överskott från slutet av varje remsa med en straightedge och nytta kniv.
    • För att säkerställa fullständig täckning, se till att bottenkanten på varje remsa överlappar toppen av remsan under den med minst 2 tum (5.1 cm), och att alla band slutar överlappar med minst 4 tum (10 cm).
    • Dubbelkontroll att din takfilt är rak, flush och rynkfri innan du lägger ner den.
    • Takfilt kan användas på egen hand som en billig och enkel ytbelösning eller som ett preliminärt substrat för att fästa asfaltbältros.
  • Bild med titeln Bygg ett skuren tak steg 16
    2. Installera asfaltbältros på ditt tak för ett attraktivt traditionellt utseende. Skära flera fullstora bältros i halv bredd med hjälp av en straightedge och nytta kniv och spik dem längs bottenkanten av ditt tak. Dessa kommer att fungera som en startremsa. Fortsätt för att installera de återstående bältrosarna från botten till toppen i rader kompenseras med 1 kakel bredd. Säkra varje singel på toppen med tre 1 i (2.5 cm) Takspikar.
  • Använd en krita linje eller straightedge och ramar kvadrat för att se till att dina rader förblir snygga och ordnade hela vägen över ditt tak.
  • Se till att toppen och botten av varje rad överlappar med 2 tum (5.1 cm).
  • Bild med titeln Bygg ett skurt tak steg 17
    3. Sätt i ett korrugerat metalltak för ett mer hållbart, anpassningsbart alternativ. Skär din plåt i storlek med hjälp av tennsnips, kraftskjuvar eller ett elektriskt nibblerverktyg. Lägg ut varje sektion vertikalt, så att åsarna lutar mot marken - det kommer att skapa avrinning. Fäst varje ark genom att köra skarpa metalltakskruvar i båda sidor av åsarna ner längden på den underliggande takaren.
  • Du kan hitta ett brett urval av metalltakalternativ i olika material, stilar och färger på ditt lokala hemförbättringscenter.
  • En av de största nackdelarna av metalltak är att ytan är sårbar för rost och korrosion, vilket innebär att det måste behöva målas över varje 2-3 år för att behålla sitt utseende.
  • Bild med titeln Bygg ett skuren tak steg 18
    4. Prova EPDM gummistakning för en enkel och billig täckning. Ladda en färgrulle med höghållfast konstruktionsbindemedel och borsta limet på ditt plywood-substrat i 3-5 ft (0.91-1.52 m) remsor. Sedan paus och vrid tillräckligt med gummiplåt för att passa över det limmade området. Fortsätt tills du har täckt hela taket, trimma det överflödiga materialet från kanterna med en straightedge och nytta kniv.
  • Applicera din gummiplatta försiktigt och ta några ögonblick för att släta ytan efteråt för att se till att det är fritt från rynkor, veckor eller bubblor.
  • EPDM säljs i stora rullar som är utformade för att draperas över ett tak i ett enda ark och klippa för att passa. Du kan vanligtvis hämta en 10 ft (3.0 m) x 10 ft (3.0 m) Rulla för runt $ 100.
  • Saker du behöver

    Planerar ditt tak

    • Mätband eller linjal
    • Snickare penna eller filt-tippad markör
    • Online Pitch Calculator (Valfritt)

    Fashioning och inställning av spjällen

    • 2 i (5.1 cm) x 4 i (10 cm) eller 2 i (5.1 cm) x 6 i (15 cm) brädor
    • Cirkelsåg
    • /2 i 1.3 cm) plywood ark
    • Skicklighetssåg
    • Konstruktion lim
    • Hammare
    • 4d naglar
    • 8d efterbehandling naglar
    • Måttband
    • Snickare
    • Sträng
    • Trådlös borr och träskruvar (tillval)

    Montering av ditt taksubstrat

    • /16 i 1.1 cm) orienterad strandbräda
    • 2 i (5.1 cm) x 4 i (10 cm) eller 2 i (5.1 cm) x 6 i (15 cm) brädor
    • Cirkulär eller färdighetssåg
    • Häftpistol
    • 1-1.5 i (2.5-3.8 cm) galvaniserade häftklamrar
    • 8d efterbehandling naglar
    • Måttband
    • Straightedge

    Välja och installera dina takmaterial

    • 15 lb (6.8 kg) Felt takpapper
    • Asfaltbältros
    • Takspikare
    • 1 i (2.5 cm) Takspikar
    • Kalklinje eller ramtorget
    • Korrugerad plåt
    • 10 ft (3.0 m) x 10 ft (3.0 m) Rulle av EPDM gummistakning
    • Måttband
    • Straightedge
    • Nytta kniv
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande