Hur man ramar ett tak

Inramning av ett tak är det sista steget i att inrama nybyggnation. Medan de flesta bostadsbyggare kommer att outsourca konstruktionen av takplattor-taket stöder taket själv - lärande att rama ett tak själv är en av de sanna konsten av snickeri, och en grundläggande primer är täckt nedan. Kryssarna själva kommer att variera beroende på designen och stilen på taket du bygger, men du kan lära dig om att välja mellan de olika stilarna och de grundläggande riktlinjerna för att skära dina egna spärrar och höja dem.

Steg

Del 1 av 3:
Utforma taket
  1. Bild med titeln ram ett tak steg 1
1. Välj en takstil. Om du vill rama ett tak har du två viktiga val att göra när det gäller design innan du börjar: vilken typ av takstil du vill ha, och vilken typ av truss du vill bygga taket från. Det finns många olika takstilar, några relativt rakt framåt och andra mer komplexa, beroende på formen av hemmet och andra praktiska problem. Det sätt på vilket du konstruerar taket och planen för sin konstruktion beror mest på allt på hur du vill att den ska titta. Vissa grundläggande takstilar inkluderar:
  • A-ram tak. A-ramar är långa, symmetriska ramar, vilket bara kräver en typ av rafter som ska konstrueras.
  • Gabled tak. En gavel är en utökad sektion av tak som sträcker sig från en vägg, vinkelrätt mot taket.
  • Mansardak. Genom att inkludera en extra led i varje tak, en Mansard tak backar på ett sådant sätt att det tillåter bostadsutrymme i takets område.
  • Hippade tak. Dessa tak lutning på alla sidor, vilket skapar en dynamisk effekt för hemmet, men kräver ett stort antal spärrar konstrueras av variabla storlekar för att ta hänsyn till sluttningen.
  • Bild med titeln ram ett tak steg 2
    2. Välj designen av takplattor. Ryggstilen på taket hänvisar till de faktiska komponenterna i varje takkrok och utformningen av den strukturella grunden för det taket. Delvis kommer dessa att bero på den takstil du har valt, men du har också lite wiggle-rum beroende på husets designelement. Det finns dussintals truss design, men några av de vanligaste för hembyggnaden diskuteras nedan.
  • Fink Trusses är den mest grundläggande, bestående av en grundläggande tak, bjälkar och jackstöd. Du kan få dessa tillverkade off-site eller du kan konstruera dem själv. Du kan också få dem konstruerade med "rum på vinden" cut-aways för att tillåta livligt utrymme bland takarna.
  • Scissored trusses är försänkta något i mitten av taken, vilket möjliggör ett välvt tak inomhus.
  • Clerestory Trusses är A-symmetriska, med en björn som sträcker sig bortom resten av takaren för att tillåta en fönstervägg längs taket.
  • Bild med titeln ram ett tak steg 3
    3. Förstå de olika mätningarna du behöver. Om du ska skära dina egna spjälkar, eller hyra ut en entreprenör för att göra det, mäter det viktigaste steget i processen dem korrekt och beräknar storleken på spärrarna som kommer att vara nödvändiga för det hem du bygger. Rafters är noggrant konstruerade geometriska strukturer som kräver noggrann planering att dra av. Du måste beräkna:
  • Kör av varje rafter (i fot). Denna mätning avser den totala längden av varje segment av takaren. I grund och botten kommer varje truss att vara gjord av två takmaskiner, vilket gör bredden på huset längden på körningen, tider två.
  • Stiga (i fötter). Stigningen hänvisar till höjden på varje truss, mätt från botten av taksegmenten till takens topp-mest eller topp. Tänk på detta som den totala höjden på taket själv.
  • Pitch (i tum). Taket på taket avser det belopp som takbackarna för varje 12 tum det sträcker sig horisontellt, och det brukar ges som en fraktion. En tonhöjd med 7/12, till exempel, skulle innebära att taket stiger 7 tum varje fot som den sträcker sig.
  • Längd på varje t.ex. segment (i fötter). Efter att ha bestämt de tidigare mätningarna måste du beräkna längden på varje enskilt segment av krossarna - timret för körningen, för diagonalen och för de sluttande sektionerna av varje truss. Detta beror på utformningen av varje truss och geometrin i de tidigare mätningarna.
  • Bild med titeln ram ett tak steg 4
    4. Använd en konstruktionsräknare för att beräkna mätningarna av varje tak. En byggkalkylator är förprogrammerad med den pythagoreanska formeln som är nödvändig för att snabbt beräkna vinklarna av rätt trianglar, så att du kan noggrant mäta de vinklar som behövs för sätesnedskärningarna för att bygga krossarna. Du kan Gör det ut för hand Om du vill, men roofer använder nästan universellt byggkalkylatorer för att göra det snabbt och exakt.
  • Du borde redan ha körningen och tonhöjden mätt ut, men du måste beräkna "justerad" Kör genom att subtrahera Breddens bredd, mittstrålen i taksegmentet som fäster både spärrar och gör truss-segmentet. Dela den justerade körningen med två för att få den faktiska längden på varje körning (den längre av de två sidorna som utgör den rätta vinkeln på triangeln som tillverkas av varje trafter). På byggkalkylatorn kan du trycka på "Springa" knappen för att programmera det numret i för ytterligare beräkningar.
  • Därefter ingår taket på taket, som du redan har beräknat för din design. Vid inmatning av denna information kommer kalkylatorn att spotta ut all information du behöver: längden på diagonalsegmenten, den inre mätningen av ökningsskärningarna, etc.
  • Bild med titeln ram ett tak steg 5
    5. Bestäm hur många spärrar du behöver för taket. För de flesta bärande kraven måste ett takkrost placeras varannan meter längs väggarna. Beroende på hur bred hemmet är kan du dela upp den totala längden i fötterna med två för att bestämma hur många trussar som behövs. Mer komplexa takdesigner kommer att behöva redogöra för detta.
  • Bild med titeln ram ett tak steg 6
    6. Överväg att beställa pre-fab-trussar av rätt specifikationer. De flesta bostadsbyggare som försöker rama ett tak själva kommer att kontrahera den faktiska konstruktionen av spärrarna genom att leverera de mätningar som är nödvändiga och har de levererade, eller genom att leverera den arkitektoniska designplanen och få de passar som är lämpliga. Lastbärande specifikationer varierar från design-till-design, vilket gör det till ett komplicerat jobb för DIY-helgens. Du kommer fortfarande att kunna höja taket själv, om du vill, och spara pengar på arbetskraft. Om du vill ta på designen och konstruktionen av Segment-segmenten beskriver nästa avsnitt de nödvändiga nedskärningarna och konstruktionen.
  • Om du anställer byggandet av ditt hus, vilket beställer pre-fab-trusses hjälper också till att hålla kostnaden nere och materialavfall till ett minimum. Du behöver inte betala för arbetarna som bygger på krossarna, liksom de material som går in i det. Nuförtiden, köper de färdiga förhandsgjorda är nästan universell.
  • Del 2 av 3:
    Klippa taken
    1. Bild med titeln ram ett tak steg 7
    1. Köp mer timmer än du behöver. I allmänhet är täta lövträ som gul tall eller gran att föredra att gran eller lodgepole tall, för att redogöra för det stöd som behövs. Du behöver mycket av det. När du har gjort det ovan beskrivna måttet ska du kunna beräkna det grova beloppet av det timmer du behöver för projektet och för att beställa att ta hänsyn till avfall och fel.
    • För att hålla viktljuset är 2x4 tum (5cm x 10 cm) nominella brädor lämpliga, så länge som brickningen och de medlemsförbindelser du har beräknat är korrekta. För större tak eller mer komplicerade mönster kan tätare krävas.
    • Även om det kommer att kosta mer, är det absolut nödvändigt att få högkvalitativa raktorkade brädor som är mycket täta, välskryddade och raka som pilar. Om du bygger ett tak för ett hem, måste timmaren vara toppklassigt. Undvik splittring, knutar och barkade kanter när du väljer timmer.
  • Bild med titeln ram ett tak steg 8
    2. Mäta och skära varje ackord till storlek. Utan att oroa dig för att markera dina sätesnedskärningar kan du skära varje ackord som kommer att gå in i rafterna till en fungerande storlek, om det behövs, genom att lämna åtminstone en fot (helst två) av extra längd i varje ände. Ställ in ditt timmer på såghästar och mäta de enskilda sektionerna av rafter, hålla dem i separata högar, som av liknande. Du kan använda en cirkelsåg för att göra nedskärningarna. Ridge-strålen och bottenkorden kan vanligtvis skäras i storlek.
  • Vid skärning av Ridge-strålen (mittkortet som conjoiner båda sidor av trussen) är säker på att mäta höjden ovanför plattan (HAP) och markera den på åsen. När du mäter Ridge-ledningen är det viktigt att du står för träets bredd från de diagonala ackorden i takaren.
  • Om det lumber du köpte är redan mer eller mindre klippt i storlek, behöver du inte oroa dig för att trimma det. Börja med att sätesnedskärningarna passar dem ihop och trimma dem efter behov.
  • Bild med titeln ram ett tak steg 9
    3. Mät ut varje plumb cut. Plumb-skärningar är de vinklade skärningarna på skruvänden av varje diagonal ackord i trussen. Vinkeln på skärningarna på spärrens ände kommer att bero på den uppkomst du har beräknat. För att mäta dina nedskärningar behöver du en penna, a inramning, och rörliga trappmätare för att göra exakta nedskärningar.
  • Ange taket på taket som du beräknat ovan (vi använder 7/12 för referens, hela) på ramtorget. På torgets kropp (den längre sidan) ingången 12 och mata in 7 på "tunga" (den kortare sidan av torget) genom att fästa upp trappmätarna på motsvarande punkt på torget.
  • Lina upp torget med ackordets höjd och markera linjen med en penna. Några snickare gillar att göra detta snitt innan du går vidare för att göra sätesnedskärningar, eftersom det ger styrelsen en fin kant att greppa mätbandet på. Andra snickare föredrar att göra alla mätningar samtidigt och alla nedskärningar samtidigt. Det är upp till din personliga preferens.
  • Bild med titeln ram ett tak steg 10
    4. Mät dina sätesskärningar. Sätesskärningar är gjorda i slutet av de diagonala fläskkord där de "sittplats" på väggen. Om du arbetar från början måste sitsskärningar göras för att passa individen på väggen, och lämnar lite längd i slutet för att sträcka sig förbi väggen och skapa ett överhäng.
  • Börja med att markera PUMB-linjen, den horisontella linjen som markerar där väggen kommer att uppfylla klapparen. Du borde kunna beräkna detta snabbt på snickarens räknare.
  • Ställ upp torget med plumb-linjen och rotera den 180 grader, vilket gör torget på den andra sidan av brädet och lämnar minst 1.5 eller 2 tums bälte för överkanten ovanför sätesskuren och minst 4 tums bredd för stödet på toppskuren.
  • Medan du är på det, gillar några snickare att mäta Rafter överhänget, eftersom du har torget på den här änden av styrelsen. Beroende på designen, som vanligtvis kommer att innebära att två skär för att kväva uppför brädans ände, lämnar vanligtvis ca 6 tum eller så av överhänget bortom sätesskäret.
  • Bild med titeln ram ett tak steg 11
    5. Mät dina bracingfogar i enlighet med detta. Beroende på utformningen av de krossar du gör, kommer ett antal spärrfogar att vara nödvändiga. Ett super-basiskt A-ramtak kommer att kräva var som helst mellan 4 och 8, beroende på spärrens storlek, med plumb-skärningar som är nödvändiga för varje vinkel i klämman.
  • Mycket enkla trussar arbetar med en princip av tredjedelar. Du kan dela längden på hela bottenkörningen med tre, och mäta sedan det avståndet över körningen för att bestämma var kretsarna behöver gå. Du kan markera mittpunkten, sedan skripa dina skär längs varje stärkelse, beroende på längden. Återigen är detta en mycket grundläggande metod för att stärka en enkel truss. Mer komplexa trusses kommer att kräva mer komplexa brytningsberäkningar.
  • Bild med titeln ram ett tak steg 12
    6. Gör dina nedskärningar. När du har mätt ut de nödvändiga nedskärningarna för de enskilda segmenten, gör nedskärningar på en cirkelsåg eller en bordsåg för de mest exakta nedskärningarna. Rengör ändarna med slippapper och du är redo att passa ihop fogarna tillsammans.
  • Återigen föredrar vissa snickare att göra enskilda ackord i taget, eller arbeta från Rafter-to-rafter, vilket gör kompletta och går vidare till nästa. Det är upp till ditt personliga preferens och arbetsflöde.
  • Bild med titeln ram ett tak steg 13
    7
    Montera och sätt in varje t.ex. Nagla medlemmarna av de enskilda trussar tillsammans med naglar tillräckligt länge för att säkra båda delarna av trä och kort nog att inte hålla ut den andra sidan. Använd metallbälte vid varje korsning för att säkra lederna. Gussets eller truss-plattor gjorda speciellt för anslutning av spärrar är också tillgängliga för att förstärka spärren.
  • Det är en bra idé att stapla spjäll på toppen av varandra på en tarp för att hålla dem nivå och ur vägen. Denna process kommer sannolikt att ta ett par dagar, åtminstone, vilket gör det viktigt att du bryr dig om dina spärrar under tiden, särskilt i våta förhållanden.
  • Del 3 av 3:
    Höja spärrarna
    1. Bild med titeln ram ett tak steg 14
    1. Lyft upp Ridge Board på plats och säkra det, Bracing det om det behövs. Innan du lyfter upp spärrarna och börja installera dem på väggarna är det viktigt att installera åkbräda på plats över väggens bredd, för att vila mittpunkten för varje truss på. Detta är helt enkelt en lång timmeraggregat som kommer att stärka varje tak i mitten. Du kan behöva stärka det under, också. Det kan också vara viktigt att installera kompletterande åkort längs väggarna, för att ge extra yta för att säkra trussen.
  • Bild med titeln ram ett tak steg 15
    2. Mät och Mark Cap-plattor för varje tak. I allmänhet måste en rafter placeras varannan meter, åtminstone för maximal bärande stöd och säkerhet. Cap-plattor är lilla metallbyxor som kommer att säkra trussarna till väggarna. Om du har gjort sitsnedskärningar behöver du inte använda CAPS, men det är alltid en bra idé att använda dem. Säkra dem på plats enligt dina mätningar.
  • Bild med titeln ram ett tak steg 16
    3. Vila varje rafter upp och ner på väggplattorna och sväng upp på plats. När du är redo att placera en rafter, säkra varje ände upp och ner på väggen, med tre eller fyra hjälpare åtminstone för att stödja vikten på stegar. Swing varje rafter upp på plats genom att fästa ett rep till planen och dra upp det från marken, svängande bort från de spärrar du redan har satt upp. Detta är en känslig process, och kräver hjälp av flera andra människor att förhandla det korrekt.
  • Bild med titeln ram ett tak steg 17
    4. Set och spärra varje rafter. Nagla körbalkarna i kepsplattorna, kontrollera placeringen med snickarens nivå. Beroende på storleken på det tak du gör kan bottenstöd vara nödvändiga, särskilt för större eller kommersiella byggprojekt. När du har några krossar på plats, spikar du änden över den andra gaveltrusen längs toppen och säkrar den till de andra trussarna. Detta kommer att bidra till att hålla allting nivå och plumb.
  • Bild med titeln ram ett tak steg 18
    5. Plumb ut taket om det behövs och installera sub-fascia boards. Subfascia-brädor används för att ansluta väggen till slutet av varje tak. Medan inte strängt nödvändigt kommer många snickare att använda dessa för estetiska ändamål och extra stöd.
  • Med en snickare nivån, dra en nivålinje till botten av den första klyftan, justering till svansen träffar slutet av överhänget. Sätt ett märke där, gör samma mätning på den sista svanshåret och dra en rak linje som förbinder de två punkterna, markerar botten av alla takfläckar, trimmar dem med en cirkelsåg, om du inte gjorde det här när du klippte spärrarna ursprungligen. Klipp och spik Subfasciasplywood till spärren, som sträcker sig som är nödvändigt i ändarna för att kompensera för överhänget.
  • Bild med titeln ram ett tak steg 19
    6. Installera takmanteln. När du har braced och installerat alla spjälkarna är du redo att börja installera ett lager av takmantel-i princip bara plywood, där väderstrippning och bältros kommer att installeras - spikar den på utsidan av spärrarna i enlighet därmed. Beroende på takets form varierar mängden och formen på manteln.
  • Starta manteln längs botten av krossarna, ställa in de första bitarna i båda änden, sedan flytta till en annan sida så att sömmarna blir förskjutna och taket blir starkt.
  • Hur länge går ett tak?

    Titta på den här Premium Videoupgrad för att titta på denna Premium VideoMet Råd från en branschexpert i denna Premium-video

    David bitanDavid Bitanroofing entreprenör och underhåll Professionell

    Tips

    Om du skär dina egna krossar, var noga med att inkludera plumb-skärningar, där krossarna kommer att träffa åskbrädet och plumb-skåror, där trussen kommer att ta kontakt med väggarna.
  • Ta inte bort några av axlarna tills strukturen är klar.
  • Ridge-kortet bör vara större i bredd än takarna, vilket gör det möjligt att stödja vikten.
  • För fullstora projekt, som taket på ett hemtillägg, kan du behöva hyra industriella fordon för att lyfta spärrarna på plats.
  • Utan byggnadsfordon kan processen med att lyfta spärrarna kräva flera personer, och eventuellt några tillfälliga utvändiga trappor.
  • Var alltid säker på att förvärva rätt byggnadstillstånd.
  • Vid bestämning av ett taks layout kan du finna det till hjälp att bygga en liten -skalig modell av strukturen.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande