Hur man skär taksporters

Om du ramar ett gaveltak på ett nytt hus, eller bygga en skjul eller till och med ett hundhus med ett gaveltak, måste du skära ett antal taksportrar. Takspakarna ger integrerat strukturellt stöd till taket. Innan du sänker dina brädor måste du mäta bredden på din byggnad och beräkna den exakta längden på varje rafter. När du skär spärrarna, måste du göra 3 separata nedskärningar: Ridge Cut (även kallad plumb cut) högst upp på takaren, är Birdsmouth Cut (som i sig innehåller 2 olika nedskärningar) där taken möter byggnaden vägg och svansen skär, vid basen av takaren.

Steg

Del 1 av 4:
Beräkning av tändlängd
  1. Bild med titled Cut Roof Rafters Steg 1
1. Mäta bredden på din byggnad. Innan du börjar klippa, måste du först bestämma hur länge dina taksporter måste vara, och de vinklar där du skär topp och botten av takaren. Använd ett måttband för att mäta hela bredden på din byggnad. Mäta så exakt som möjligt, ner till /4 tum (0.64 cm), /8 tum (0.32 cm), eller /16 tum (0.16 cm) .
  • Till exempel kan byggnadens bredd vara 72.75 tum (184.8 cm).
  • Använd en penna för att jotera bredden ner någonstans. Skriv på ett extra pappersark eller en sektion av exponerat trä.
  • Att göra dessa mätningar 2 eller 3 gånger är ett bra sätt att säkerställa noggrannhet.
  • Bild med titled Cut Roof Rafters Steg 2
    2. Subtrahera bredden på din åsstråle. Ridge Beam är den vertikala delen av plywood som kommer att bilda toppen av gaveln, och till vilken du kommer att fästa spärrarna på båda sidor. Mät Bredden på Ridge Beam: Om du använder en 2x4, kommer den att mäta 1.5 tum (3.8 cm). Subtrahera denna mätning från bredden på din byggnad.
  • Så den nya bredden mätningen blir 71.25 tum (181.0 cm). Jot ner denna "justerade" breddmätning också.
  • Bild med titeln Cut Roof Rafters Steg 3
    3. Dela den justerade bredden mätningen med 2. Eftersom varje enskild rafter endast kommer att spänna över hälften av byggnadens bredd (minus breddens bredd), dela den justerade breddermätningen i hälften.
  • Så är exemplet halverat breddmätning att vara 36.63 tum (93.0 cm).
  • Den slutliga mätningen kallas "kör" av en byggnad. Skriv körmätningen ner vid sidan av de andra mätningarna.
  • Om du använder en takkalkylator, tryck på "Kör" -knappen för att mata in körmätningen i kalkylatorns minne.
  • Bild med titled Cut Roof Rafters Steg 4
    4. Beräkna taket. Taketens ton är ett förhållande: antalet inches som taket stiger vertikalt för varje fot av taket. Detta är ett sätt att mäta graden av steepness av taket. Så använd ett måttband för att hitta takets höjd ovanför byggnadens toppvägg. Mät också längden på taket från ena sidan av Ridge-strålen till kanten av byggnaden. Om taket stiger 7 tum (18 cm) för varje 1 fot (0.30 m), dess plan skulle skrivas som 7/12.
  • Om du använder en takkalkylator trycker du på "Pitch" -knappen för att mata in tonhöjd i kalkylatorns minne.
  • Bild med titeln Cut Roof Rafters Steg 5
    5. Bestäm längden på varje tak. Om du använder en takkalkylator, kommer den att använda den information du redan har matat (kör mätning och tonhöjd) för att beräkna längden för varje tak. Tryck på "Diagonal" -knappen, som beräknar diagonalmätningen mellan din strukturs yttervägg och toppen av Ridge-strålen. Skriv ner denna diagonala mätning. I det här exemplet blir det 39.81 tum (101.1 cm).
  • Om du inte använder en takkalkylator måste du utföra en komplex trigonometri för att beräkna rafterlängden. Du måste också köpa en kopia av en takläggning Ready Reconer: en manual med t.ex. längdbord.
  • Takkalkylatorer används vanligtvis av proffs. Om du hellre inte köper en, finns det många tillgängliga gratis online. Till exempel finns det en gratis takkalkylator på: https: // takcalc.Org / Roof-Rafter-Calculator /.
  • Tänk på att, om du vill att dina spärrar ska överhänga förbi kanten på byggnaden, behöver du lägga till den mätningen i separat. Kalkylatorn (eller matematikekvation, om du skriver ut den longhand) kommer bara att beräkna diagonalmätningen till kanten av byggnaden.
  • Bild med titled Cut Roof Rafters Steg 6
    6. Beräkna uppkomsten av ditt tak. "Rise" är den vertikala mätningen som indikerar hur lång taket kommer att vara på högsta punkt ovanför byggnadens väggar. Rise är den exakta höjden på åsen strålkastare. Om du använder en takkalkylator trycker du på "Rise" och det kommer att beräkna värdet.
  • Om du inte använder en takkalkylator, subtrahera helt enkelt höjden på väggarna från takets totala höjd på toppen.
  • Exemplet stiger kommer att vara 17.81 tum (45.2 cm).Jot ner detta nummer tillsammans med de andra du redan har skrivit.
  • Del 2 av 4:
    Gör plumb cut
    1. Bild med titled Cut Roof Rafters Steg 7
    1. Fixa trappmätare på ramtorget för att markera tonhöjden. Så, om taket på ditt tak är 7/12, placera en trappmätare på den vertikala delen av ramtorget ("tungen") vid marken 7 tum (18 cm) och placera en trappmätare på den horisontella delen av ramtorget ("kroppen") vid 12 tums (30 cm). Detta kommer att ge inramningsplatsen den vinkel du behöver för att göra åsen.
    • Du kan köpa både trappmätare och en ramstorg på din lokala hårdvaruaffär.
  • Bild med titeln Cut Roof Rafters Steg 8
    2. Markera plumb klippa på toppen av taken.Plumb (eller ås) skärs är gjord på toppen av takaren. Välj vilken ände av din fafter du vill vara toppen. Ställ in ramstorget ovanpå takstrålen, med tungan vänd mot toppen av taken. Använd sedan en penna för att spåra utsidan av ramar torgets tunga.
  • Eftersom du har bifogat trappmätare till ramstorget, kommer den linje du har ritat att vara i rätt vinkel för taken att ligga platt mot Ridge-strålen.
  • Bild med titeln Cut Roof Rafters Steg 9
    3. Såg längs linjen du har markerat för att indikera plummet. Med en handsaw eller a cirkelsåg, Skär taken längs linjen du just märkt. Var noga med att följa linjen exakt, eller du har en ojämn plumb cut.
  • Klämma fast taken till en arbetsbänk eller såghästar innan du skär för att säkerställa stabilitet. C-klämmor skulle fungera bra för detta.
  • Om du använder en handsaw, ta hand om handtaget ordentligt i din dominerande hand. Såg fram och tillbaka med hjälp av bladets fulla längd.
  • Del 3 av 4:
    Mätning och markering av fågelsmouth och svansskärningar
    1. Bild med titeln Cut Roof Rafters Steg 10
    1. Mäta den diagonala av taken. Starta denna mätning från toppen (den långa änden) av det klipp du just gjort. När rafterna är installerat kommer den här toppen / långa änden att vara på toppen av Ridge Beam. Haka din måttband på rafteren och mäta den diagonala taklängden som du beräknat tidigare. Använd din penna för att markera längden direkt på taken.
    • Den diagonala mätningen är den fulla längden på taken, minus överhänget. Att mäta diagonalen tillåter dig att göra svansen och fågelns munskärningar på rätt ställe.
    • I det här exemplet var den diagonala mätningen som du hittade tidigare 39.81 tum (101.1 cm).
  • Bild med titeln Cut Roof Rafters Steg 11
    2. Placera ramtorget för att göra Birdsmouth Cut. Rikta inramningsplatsen så att trappmätaren som du har placerat på tungen (kortkanten) på inramningsplatsen är på det blyertsmärke som du gjorde för att indikera den fullständiga diagonala längden på takaren. Håll den långa änden av ramtorget så att den andra trappmätaren också vilar mot Rafter-Detta kommer att se till att du markerar svansskäret i rätt vinkel.
  • Använd din penna för att spåra den fulla längden på tungan längs takens bredd.
  • Bild med titeln Cut Roof Rafters Steg 12
    3. Bestämma djupet av fågelsmouth cut. Detta är relativt enkelt: mäta hela bredden på ytterväggen. För de flesta byggnader är Birdsmouth Cut 4 tum (10 cm) djupt. Bredden på 2x4 som används för att rama de ytterväggsåtgärderna 3.5 tum (8.9 cm) och de yttre mantelåtgärderna /2 tum (1.3 cm).
  • Mantel är termen som används för brädan eller panelen som bildar den yttre ytan av en byggnad.
  • Bild med titled Cut Roof Rafters Steg 13
    4. Placera kroppen på ramtorget på taket. Använd kroppen (lång sida) på ramtorget. Rotera det 180 ° från hur du har använt den (så rätt vinkel pekar upp). Ställ in det så att 8-tums (20 cm) märke på kroppen på ramtätet skär linjen för svansskärningen. Detta kommer att ge en 4 tum (10 cm) fågelsmouth cut. Använd din penna för att spåra den här linjen på träet.
  • Om din fågelns munklipp inte är 4 tum (10 cm) djupt, skjut inramningsplatsen för att förkorta eller förlänga längden på skäret i enlighet med detta.
  • Bild med titled Cut Roof Rafters Steg 14
    5. Mäta överhänget. Om du till exempel vill att rafteren ska överhänga kanten på din byggnad med 6 tum (15 cm), mäta detta nu. Håll inramningsplatsen i den position som den var inställd på att mäta Birdsmouth Cut. Skjut inramningsplatsen tills 6 i (15 cm) markerar den linje du har markerat för Birdsmouth Cut.
  • Överhäng är den del av den rafter som kommer att sträcka sig över kanten på byggnadens vägg. Detta kommer att förlänga den totala längden på taken med 6 tum (15 cm), ta med den nya totala längden till 45.81 tum (116.4 cm).
  • Bild med titled Cut Roof Rafters Steg 15
    6. Spåra svansen. Håll inramningsplatsen i samma position och använd din penna för att spåra tungan (kort sida) längs ytan av taken. (Trappmätarna håller inramningsplatsen i rätt vinkel.) Detta kommer att markera svansskärningen: den första änden av din tak, med överhänget med 6 tum (15 cm) inbyggd och fågelsmouth snittade snyggt märkt.
  • Nu är allt som är kvar att skära takaren i enlighet därmed.
  • Del 4 av 4:
    Gör fågelsmouth och svansskärningar
    1. Bild med titled Cut Roof Rafters Steg 16
    1. Såg längs linjen du markerade för fågelsmouth cut. Var väldigt exakt med denna snitt eftersom, till skillnad från Plumb Cut, kan du inte så sagt hela vägen genom brädet. Följ försiktigt de linjer du har markerat för svansskuren så att den upprätthåller de specifika mätningarna och vinklarna.
    • För extra stabilitet vid tillverkning av Birdsmouth och svansen, använd C-klämmor för att klämma fast taket till en arbetsbänk eller såghästar.
  • Bild med titeln Cut Roof Rafters Steg 17
    2. Såg längs linjen du markerade för svansen. Använda din handsåg eller cirkelsåg, klippa exakt längs linjen som du har markerat för svansen. Det överskjutande materialmaterialet kommer att falla av när du slutför det här klippet och lämnar dig med den färdiga rafterna.
  • Bild med titeln Cut Roof Rafters Steg 18
    3. Upprepa processen för dina andra spärrar. Vid denna tidpunkt har du klippt 1 taksexter. Beroende på storleken på din struktur måste du klippa flera (eller många) mer. Alla taksporters bör vara identiska, så följ samma steg för att mäta plumb-skäret, svansskuren och fågelsmouth cut.
  • Antalet spärrar som behövs kommer att bestämmas av längden på ditt tak. Rafters är vanligtvis åtskilda ca 24 tum (61 cm) från varandra. Se detta diagram för mer detaljerad rafter-distansinformation: https: // mycarpentry.com / rafter-span-tabeller.html.
  • Tänk på att du alltid behöver ett jämnt antal spjäll.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Varningar

    Ta alltid säkerhetsåtgärder när du arbetar med någon typ av såg. Håll dina händer borta från bladet och bära skyddsglasögon eller annat skyddande glasögon.

    Saker du behöver

    • Takkalkylator (rekommenderas)
    • Måttband
    • Inramning
    • Trappmätare
    • Penna
    • Skyddsglasögon
    • Handsåg eller cirkelsåg
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande