Hur man bygger ett tak

Ett tak är mycket mer än bara den dekorativa toppen av en byggnad. Ett tak ger skydd mot element och nederbörd, hjälper till att dränera vatten från en struktur och ger isolering som hjälper till att hålla inre delen av en byggnad varm eller cool, beroende på säsongen. Det finns flera typer av tak, men det bästa för dina behov kommer att bero på strukturen, klimatet och mängden och typen av nederbörd du får. Oavsett vilken typ av tak du vill bygga, bör säkerhet alltid vara en prioritet, eftersom takarbetet kan vara farligt, och fallutrustning bör alltid användas.

Steg

Del 1 av 3:
Välja en stil och material
  1. Bild med titeln Bygg ett tak steg 1
1. Välj din takstil. Det finns hundratals taktyper där ute, och de är alla lämpliga för olika ändamål och tillåter olika material. De två huvudkategorierna av tak är plana och pitched, och en av de viktigaste sakerna som bestämmer den faktiska stilen av tak du behöver är formen på byggnaden. Det blir mycket svårare att bygga ett runda tak på en fyrkantig byggnad, till exempel, så låt formen av strukturen vägleda dig. Några av de vanligaste takstilarna är:
  • Gable tak: Det här ser ut som en inverterad V, och är den enklaste och mest populära takstilen i Nordamerika. Det finns också flera variationer på det gaveltak som är utformade för byggnader som inte är enkla rektanglar, inklusive saltboxtaket, som är lämpligt att gå med i väggar som är olika höjder.
  • Platt tak: Dessa tak är mestadels platt, men brukar ha lite sluttning. Som sådan tillåter de utomhus levande trädgårdar eller ett bostadsutrymme på toppen.
  • Höft- och pyramidtak: Som namnet antyder är ett pyramidtak ett tak i form av en pyramid och är utformad för en fyrkantig byggnad. Ett höfttak använder samma grundläggande form, men är långsträckt och är konstruerad för en rektangulär byggnad. Höfttaket är också mycket populärt i Nordamerika.
  • Gambrel tak: Detta är också känt som ladugårdstaket, eftersom den här stilen ofta används på ladugårdar. Denna takstil maximerar mängden användbart utrymme på vinden eller översta våningen.
  • Shed tak: Detta är en platt takstil med en större sluttning, och är vanligast på skjul, verandor och hemtillägg.
  • Bild med titeln Bygg ett tak steg 2
    2. Tänk på ditt klimat. Olika typer av tak är mer lämpliga för vissa klimat, så det är viktigt att veta några av dessa saker innan du bestämmer vilken typ av tak att bygga. Inte bara ska du överväga hur varmt eller hur kallt det blir, men också hur mycket nederbörd du får.
  • Gable tak är inte lämpliga för områden med höga vindar, medan höfttaket är mycket strängare i höga vindar.
  • Plana tak är praktiska i heta, torra klimat, men inte områden som får höga mängder nederbörd.
  • Det finns många typer av stigade tak, och dessa är mer lämpliga för klimat som får mer nederbörd. Mängden snö och regn du får hjälper dig att bestämma takets verkliga ton.
  • I tempererade klimat som ser alla fyra årstider och snö, är de enklaste taken det bästa, eftersom det finns färre platser där löv och nålar kan fastna, och de tillåter snö och regn att springa lätt.
  • Bild med titeln Bygg ett tak Steg 3
    3. Välj dina material. Det finns många typer av tak, och varje tak kan göras på olika sätt med olika material. Men vissa stilar är mer gynnsamma för vissa material, medan andra stilar inte tillåter specifika material.
  • För stigade tak kan träsken (ramverket) vara gjorda av trä eller metall, och utsidan kan ha trä- eller asfaltbältros, lera eller betongplattor eller metallplåt. Den typ av truss du bygger kommer att vara lämpade för olika vikter, vilket kan hjälpa dig att bestämma de yttre materialen du använder.
  • För platta tak kan du använda asfalt, metall, glasfiber eller poly-vinyl som utsidan, men bältros kommer inte att fungera.
  • Algerresistenta asfaltbältros är lämpliga för fuktiga klimat, medan lerplattor är populära i torra klimat. Områden som får tungt snöfall måste ha starka tak byggda med slitstarka material, och metall- eller asfaltbältros är de vanligaste yttre materialen.
  • Bild med titeln Bygg ett tak Steg 4
    4. Tänk på platsen. Att bygga ett tak under ett gammalt träd kanske inte är idealiskt om några tunga grenar är skyldiga att komma ner på den. Avlopp är en annan sak att överväga, eftersom tak ska vara utrustade med ett sätt att tömma nederbörd, och du vill inte att avrinningen går direkt in i din gård eller en granns gård. Om du bor i ett grannskap där husen är byggda nära varandra, kan du behöva bygga ett tak med en mindre EAVE än vad du annars skulle.
  • Del 2 av 3:
    Förberedelser för takbyggnad
    1. Bild med titeln Bygg ett tak Steg 5
    1. Bestämma din tonhöjd. Platsen på ett tak är uppkomsten - den vertikala vinkeln på taken över körningen (den horisontella mätningen). Pitchförhållanden varierar från 2:12 till 12:12. Ett lågt tak skulle vara 2:12, och det betyder att över 12 tums, stiger taket bara två tum. Du kan fortfarande gå på ett 5:12 tak, vilket betyder att taket stiger fem tum över varje 12 tum. Den branta stigningen för ett tak är 12:12, vilket skapar en 45 graders vinkel, och där taket vertikalt stiger 12 tum för varje 12 tum det går horisontellt.
  • Bild med titeln Bygg ett tak steg 6
    2. Mät ditt tak. För att bestämma materiella kvantiteter måste du göra några beräkningar. Noggrannhet är nyckeln här, eftersom felberäkningar kan leda till stora överdrift. Det bästa sättet är att använda a takkalkylator som kan hjälpa dig att bestämma det område du ska arbeta med och de materiella kvantiteterna du behöver.
  • Bild med titeln Bygg ett tak Steg 7
    3. Skapa en plan. Planen ska bestå av ett diagram över ditt tak som innehåller stil och form, alla mätningar, material och truss avstånd.
  • Bild med titeln Bygg ett tak steg 8
    4. Köpmaterial. När du har bestämt dig för pitchen för ditt tak och mätt området kan du köpa dina material. Prefabricerade trusses är det snabbaste och enklaste sättet att skapa en takram, och de flesta nya taken idag är byggda på det här sättet. Varje takkrost har spjälkarna och takbjälkningen inbyggda. Tillåt två till tre veckors ledtid när du beställer trussar. Material du kan behöva bygga ett grundläggande gavel tak inkluderar:
  • Prefabricerade trussar
  • Mantel (även känt som däck) material, såsom plywood eller glasfiber
  • Underlag, till exempel tjärpapper (och eventuellt en isbarriär i kallare klimat)
  • Takbeläggning, såsom plattor, bältros eller metall
  • Takspik
  • Del 3 av 3:
    Bygga ett grundläggande gaveltak
    1. Bild med titeln Bygg ett tak Steg 9
    1. Förstå de inblandade stegen. När du har valt din stil, design och material är det dags att faktiskt bygga ditt tak. Processen kan brytas ner i fyra huvudsteg, och de är:
    • Inramning: Detta är konstruktionen och installationen av takramen, som kan göras med premade-trusser.
    • Meanting: Detta är det materialskikt som går ovanpå ramen och ger takets yta.
    • Underlagsinstallation: Detta är ett skyddande skikt som täcker manteln. Detta steg kan också inkludera installationen av en isbarriär ovanpå underlaget.
    • Takkåpa Installation: Detta lager går ovanpå underlaget och skyddar taket från elementen.
  • Bild med titeln Bygg ett tak steg 10
    2. Montera krossarna. För att slutföra detta steg måste byggnadens väggramar redan vara nivå, plumb och kvadrat. Använd stegar eller byggnadsställningar om du bygger taket på en byggnad som fortfarande är en ram. Lyfta trusses på taket. Detta kan göras antingen med många händer, eller med hjälp av en kran.
  • Trusses är ofta åtskilda 12, 16 eller 24 tum från varandra. Ditt avstånd beror på byggkoder och hur mycket vikt (snö) taket måste hålla.
  • Utan en kran kommer det att bli lättast att lyfta krossarna upp på taket som ligger platt, och en gång där kan de höjas till position.
  • Bild med titeln Bygg ett tak Steg 11
    3. Installera tillfälliga hängslen. Innan du kan installera krossarna måste du installera tillfälliga hängslen att krossarna kan ligga på tills manteln och permanent brickning är installerade. I mitten av bakväggen, spik den nedre halvan av en två-by-sex board som är 16 meter lång till toppen av ytterväggen, så att du förstärker den till en stud. Den övre halvan av banten bör sträcka sig över toppen av taket så att den kan fästas till den första trussen. Spik en annan två-by-sex-bunt av samma längd sex fötter till vänster om denna centerstöd, och en tredje brace sex fot till höger om mitten Brace. Upprepa samma steg för att installera tre tillfälliga hängslen på framsidan av byggnaden.
  • Bild med titeln Bygg ett tak steg 12
    4. Installera ändkropparna. Installera de två ändkropparna på framsidan och baksidan av byggnaden enligt tillverkarens instruktioner, se till att du anbringar dem till den tillfälliga bracing. Ta en batten som är lite längre än avståndet som kommer att skilja dina krossar. Nagla batten till slutet trussen (på baksidan av byggnaden) så att det juts ut i ett vinkelrätt sätt mot framsidan av byggnaden. Detta kommer att fästas på nästa truss som en tillfällig stärkelse.
  • Bild med titeln Bygg ett tak steg 13
    5. Installera standardkörningarna. Arbeta mot framsidan av byggnaden, installera den första standardkroken enligt tillverkarens instruktioner. Spika det till batten från det första trussen också. Ta en ny batten, en som är tillräckligt lång för att fästa på fyra ordentligt åtskilda trussar och spika detta till slutet och den första standardtrussen.
  • Fortsätt att installera de vanliga eller standardkropparna med jämna mellanrum, beroende på din plan. När du når slutet av batten, installera progressivt längre battenband (går med fyra eller så truss längder) tills du kan installera en batten som spänner över takets längd från en ände truss till den andra.
  • Vissa områden har byggkoder som dikterar ett taksystem måste fästas på strukturen nedan med stålkontaktplattor eller orkanklipp, så var noga med att du bygger ditt tak till kod.
  • När alla trusses är installerade, installera permanent brickning enligt Truss-tillverkarens instruktioner.
  • Bild med titeln Bygg ett tak steg 14
    6. Mantel taket. När dina krossar är förankrade och permanent braced kan du börja mantla taket. Mantel är installerad i längdriktningen, börjar i botten och rör sig över botten först. När du flyttar upp till nästa v, börja i samma ände med ett halvplåt av mantel, så att din mantel är förskjuten. Anslut alltid paneler över stöd, och se till att paneler är en åttondel av en tum från varandra. Upprepa för båda sidor av taket.
  • För att fästa manteln till ramen, använd 8d vanliga eller deformerade shank naglar. Fästen ska vara tre åttondelar av en tum från kanterna. Fästelement bör vara åtskilda sex tum från varandra runt kanterna på varje panel och 12 tum från varandra inom varje panel.
  • Bild med titeln Bygg ett tak steg 15
    7. Installera droppkanten. Detta är metall blinkande som skyddar botten av manteln från regn och styra det till en rännan eller bort från huset.
  • Bild med titeln Bygg ett tak steg 16
    8. Installera underlaget. Den vanligaste underlaget är takfilt, vilket liknar tjärpapper, men kände användes asfalt istället för tjära. Huvudsyftet med underlaget är vattentätning.
  • Börjar längst ner där du började med manteln, rulla underlaget ut platt, gå längs över manteln. Stapel det på plats.
  • När det första lagret är nere, rulla ut nästa lager, arbeta dig upp mot taket. Överlappa skikten med ungefär sex tum.
  • Fortsätt lägga underlaget upp till åsen, eller inom fyra inches av åsen.
  • Upprepa samma process för den andra sidan av taket.
  • När du har lagt underlaget på båda sidor, rulla ut ett slutligt lager för att gå över åsen som en hatt. Se till att detta lager överlappar underlaget på vardera sidan av åsen med minst åtta tum.
  • Bild med titeln Bygg ett tak Steg 17
    9. Installera taklocket. Gilla manteln och underlaget är taklocket installerat längst upp från botten upp. Liksom mantel bör bältros vara förskjutna, och som underlag, bör de också överlappa. Arbeta dig upp till åsen på vardera sidan och avsluta åsen med Ridge Cap Bingles.
  • Hur länge går ett tak?

    Titta på den här Premium Videoupgrad för att titta på denna Premium VideoMet Råd från en branschexpert i denna Premium-video

    David bitanDavid Bitanroofing entreprenör och underhåll Professionell

    Varningar

    Håll alltid vid alla lokala byggkoder, och se till att du har rätt tillstånden innan du börjar bygga.
  • Använd alltid rätt höstutrustning.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande