Så här kontrollerar du kopplingsvätskenivån

Medan de flesta förare idag föredrar fordon med automatiska sändningar, svär vissa förare fortfarande med manuella transmissionsbilar och lastbilar. Manuella transmissionsfordon använder antingen en kabel för att ansluta kopplingen till överföringen eller ett hydrauliskt system med en vätskebehållare. Om din bil har en pinnskift med en hydraulisk koppling, har den också en kopplingsvätsketank som behöver fyllas ibland för att hålla kopplingssystemet att fungera smidigt. Att kontrollera nivån är väldigt lätt att göra på egen hand, eftersom det för de flesta fordon, allting involverar huven. Genom att märka problem med kopplingen och toppa av tanken regelbundet med hydraulisk vätska kan du hålla ditt fordon i god form.

Steg

Del 1 av 3:
Läser kopplingsvätskenivån
  1. Bild med titeln Kontrollera kopplingsvätskenivån steg 1
1. Parkera bilen på en hård, jämn yta innan du öppnar huven. Kopplingsvätskebehållaren är belägen inuti ditt fordonets motorbåt, som ligger under den främre huven för de flesta fordon. Eftersom du kommer att stå framför bilen, se till att det inte kan rulla mot dig. Parkering den på en plan yta kommer också att se till att du har en tydlig vy och full tillgång till alla bilens komponenter.
  • Håll det i ditt garage om du har en. Du kan också parkera det i din uppfart eller ta det till en lugn parkeringsplats.
  • Bild med titeln Kontrollera kopplingsvätskenivån Steg 2
    2. Stäng av motorn och låt bli cool till beröringen. Om du har kört din bil nyligen, vänta ca 30 minuter till 1 timme innan du försöker ändra kopplingsvätskenivån. Öppna motorfacket efter att du gav motorns tid att svalna. Om du känner någon värme som kommer från det, vänta lite längre eller lägga på värmebeständiga handskar.
  • Även om du inte kommer att röra motorn, kan den fortfarande bränna dig om du inte är försiktig. Ta rätt försiktighetsåtgärder runt en varm motor för att förhindra olyckor.
  • Bild med titeln Kontrollera kopplingsvätskenivån Steg 3
    3. Leta reda på en liten, klar tank nära vindrutan i motorfacket. Pop Öppna din bils huva och ta en titt på de olika motorkomponenterna. Kopplingsbränslebehållaren är typiskt nära vindrutan på förarsidan. Det kommer att vara transparent men toppat med en svart keps. Kontrollera etiketten på locket så att du tittar på rätt reservoar.
  • Motorfacket innehåller också en bromsvätskebehållare. Det ser ut som liknar och ligger ofta bredvid kopplingsbränslebehållaren. Det är dock större och ofta kvadratiskt format.
  • Om du inte vet vilken reservoartank du tittar på, kolla bruksanvisningen för mer information. Det kommer sannolikt att ha ett diagram med alla motorbåtkomponenter märkta. Om du inte har handboken, se online för en genom att söka efter din bils make och modell.
  • Bild med titeln Kontrollera kopplingsvätskenivån steg 4
    4. Titta på sidan av tanken för att notera vätskenivån. Moderna kopplingsvätskebehållare är gjorda av en transparent plast så att du enkelt kan upptäcka vätskenivån utan att någonsin behöva röra tanken. Tankens sida kommer att ha linjer märkta "minsta" och "maximalt."Kontrollera att vätskan inuti tanken är nära den maximala linjen nära toppen eller åtminstone ovanför minsta raden.
  • Några gamla bilar har metallreservoarer som du inte kan se igenom. Dessa kräver att du tar bort locket för att kontrollera vätskenivån. Vrid locket moturs för hand för att lossa den från tanken.
  • Bild med titeln Kontrollera kopplingsvätskenivån Steg 5
    5. Kontrollera vätskenivån med en mätstick om du inte kan se den normalt. Om ditt fordon har en reservoartank som du inte kan se igenom kan du släppa en tunn mätanordning som kallas en mätstick i den. Medan du griper av mätstickan med handtaget, sänk den i behållaren tills den når botten. Dra sedan tillbaka och notera hur hög vätskan är på den. Om tanken är mindre än ⅔ av vägen full, planera på att toppa den med färsk vätska.
  • Du kan köpa en mätstick, tillsammans med nytt hydrauliskt bränsle och allt annat du behöver, online eller på en Auto Parts Store.
  • Del 2 av 3:
    Tankning av kopplingsvätskebehållaren
    1. Bild med titeln Kontrollera kopplingsvätskenivån Steg 6
    1. Välj en hydraulvätska som är så säker för användning i din bruksanvisning. Det finns ett par olika vätskor Tillverkaren kan rekommendera, så kolla bruksanvisningen för att ta reda på vilken som är rätt för din bil. De flesta fordon använder en bromsvätska som kallas dot 3 eller dot 4. Vissa fordon kan använda en alternativ typ märkt som hydraulisk kopplingsvätska.
    • Tekniskt är det ingen sådan sak som kopplingsvätska. Kopplingsbränslebehållaren innehåller faktiskt samma typ av bromsvätska som används för bromsvätskan. För att göra detta mindre förvirrande, tänk på det som hydraulvätska istället för koppling eller bromsvätska.
    • Använda fel typ av vätska kan orsaka skador på ditt fordon. Se till att du använder den typ av vätska som anges på kopplingstanken eller i bruksanvisningen.
  • Bild med titeln Kontrollera kopplingsvätskenivån Steg 7
    2. Sätt på gummihandskar innan han hanterar vätskan. Hydraulisk vätska är ganska kaustisk och kan vara skadlig om du inte är försiktig med det. Tänk på att ha en långärmad skjorta också för ytterligare skydd. Om du får någon vätska på huden, skölj den genast, se till att du inte rör dina ögon eller mun tills dina händer är rena.
  • Torka upp spilld vätska direkt med pappershanddukar, speciellt om det kommer på den målade delen av ditt fordon. Städa Större spill med ett absorberande material som kattskräp.
  • Bild med titeln Kontrollera kopplingsvätskenivån Steg 8
    3. Lägg till vätska till reservoaren tills det handlar om hur det är fullt. För att säkerställa att vätskan inte spilles, överväga att placera en plasttratt ovanpå reservoaren. Häll vätskan i gradvis, ta dig tid att undvika spill. Fyll behållaren upp till den maximala märkningen om reservoaren har en. Det behöver inte fyllas i brädan.
  • Om tanken är för full, kan vätskan spillas eller på annat sätt översvämma ditt fordonets kopplingssystem.
  • Stanna och rengöra spill genast så fort du märker dem.
  • Bild med titeln Kontrollera kopplingsvätskenivån Steg 9
    4. Byt ut reservoarlocket och stäng huven. Kepsen har en gummipackning inuti den. Se till att den sitter ordentligt över reservoaröppningen, vrid locket medurs tills den låses på plats. Så länge tanken är väl förseglad, är din bil redo att användas igen.
  • Se till att locket är på tätt. Om det är lös, kan det läcka vätska eller låta luft i reservoaren. Luft stannar kopplingssystemet från att fungera korrekt och det enda sättet att ta bort det är genom att dränera vätska.
  • Del 3 av 3:
    Diagnostisera kopplingsvätska problem
    1. Bild med titeln Kontrollera kopplingsvätskenivån steg 10
    1. Tryck på kopplingspedalen för att se om den flyttas med lätthet. Sitta i förarsätet och gå ner hårt på kopplingspedalen några gånger. När du trycker ner på pedalen ska den röra sig smidigt och springa upp precis varje gång. Om du har svårt att flytta pedalen med någon konsistens, har kopplingsvätskenivån sannolikt att köras låga. Det kan också vara från luft att komma in i kopplingsvätskebehållaren.
    • Fluiden smörjer kopplingen så det svarar när du använder den för att styra bilens hastighet. Utan det slits de mekaniska komponenterna på en mycket snabbare takt.
    • Luftbubblor hindrar kopplingen från att engagera sig ordentligt och orsakas ofta av läckor. Om du nyligen har bytt ut kopplingsvätskan, kan det också leda till att luften kommer in i reservoaren.
  • Bild med titeln Kontrollera kopplingsvätskenivån Steg 11
    2. Kör bilen för att se om du kan byta växlar när du använder kopplingen. Börja med bilen i första växeln, tryck ner på kopplingen för att bygga upp hastighet. Tryck på den igen när motorn når cirka 2000 rpm och skift till andra växeln. Titta på någonting vanligt, som fordonets lurching, en fast koppling eller ett slipbrus. Besök en mekaniker omedelbart för att lösa de flesta av dessa problem.
  • För något som en fast koppling, kontrollera vätskenivån först. En dränerad reservoar kommer att förhindra att kopplingen fungerar.
  • Transmissionsproblem är mycket allvarliga och svåra att reparera hemma. Ignorera inte tecken som slipkugghjul eller en koppling som inte fungerar alls.
  • Bild med titeln Kontrollera kopplingsvätskenivån steg 12
    3. Töm och byt ut kopplingsvätskan om det ser mörkt ut.. Färsk kopplingsvätska har en klar gul färgning. Det mörknar, vrider rött eller svart, över tiden. Om vätskan ser smutsig ut, blöda det från kopplingsventilen under ditt fordon. Om det fortfarande ser klart, helt enkelt uppifrån av reservoarbehållaren efter behov med ny vätska.
  • Blödning av ventilen kräver att du jack upp fordonets främre ände och få under det. När du har hittat ventilen, lägger du en gummislang till den och tryck på kopplingen för att driva ut vätskan. Men håll tanken full genom att lägga till ny vätska efter varje par pressar.
  • Om du är osäker på att göra det själv, kontakta en mekaniker för att få dem att hantera kopplingsvätskan. Jacking upp en bil är farlig när den inte är klar.
  • Bild med titeln Kontrollera kopplingsvätskenivån steg 13
    4. Kontrollera vätskebehållaren och omgivande komponenter för läckage. Liksom alla andra bildelar, de komponenter som är ansvariga för att driva kopplingen slits ut över tiden. Öppna motorfacket och undersöka kopplingsvätskebehållaren. Ha en vän Tryck på kopplingspedalen medan du håller ögonen på vätskenivån. Kontrollera behållarens tank och delarna runt den för läckt vätska.
  • Om du märker en läcka, få en identisk ersättningsdel eller ta fordonet till en professionell direkt.
  • Du kanske inte märker små läckor direkt. Ett enkelt sätt att upptäcka dolda läckor är genom att notera vätskenivån och kolla den igen efter flera dagar. Om det har förändrats med en märkbar mängd, behöver ditt fordon reparationer.
  • Bild med titeln Kontrollera kopplingsvätskenivån steg 14
    5. Titta på kopplingslinjerna och slavventilen under bilen för läckage. Slavcylindern är en liten komponent som ligger ovanför överföringen på din motor. För att hitta den, följ kablarna som körs från kopplingsreservoaren till motorn. Ha en vän Tryck på kopplingspedalen några gånger medan du tittar på att slavcylindern flyttas. Kontrollera det för läckor eller bubblor också.
  • Om cylindern inte rör sig måste den bytas ut. Ta fordonet till en mekaniker.
  • Läckor kan fixas genom att byta delar. Ha en mekaniker gör det om du inte kan göra det på egen hand. Om du gör det på egen hand, måste du blöda kopplingsventilen efteråt.
  • Tips

    Kontrollera kopplingsvätskan minst en gång i månaden för att hålla ditt fordon i utmärkt skick. Vissa bilar kanske inte behöver toppas ganska så ofta, men kontrollen är lätt och kan hjälpa dig att undvika kopplingsproblem.
  • Om du befinner dig påfyllning av kopplingsreservoaren ofta, så har ditt fordon sannolikt en läcka. Även en liten läcka kan dränera reservoaren snabbt.
  • För att hålla din bil optimerad, dränera kopplingsvätskan minst en gång om året. Genom att regelbundet kontrollera vätskenivån kommer du att märka mörkad vätska som behöver bytas ut.
  • Varningar

    Om du behöver lägga till vätska varje gång du kontrollerar kopplingsreservoaren, har du sannolikt en läcka. De flesta hydrauliska kopplingsvätskebehållare är små nog att även en liten läcka kan tömma dem. En läcka kan uppstå nära kopplingscylindern, slavcylindern eller bakom kopplingspedalen. Kolla in några misstänkta läckor omedelbart, eftersom brist på vätska gör det omöjligt att byta växlar och driva bilen.

    Saker du behöver

    • Flaska bromsvätska
    • Gummihandskar
    • Rag eller pappershandduk
    • Tratt (valfritt)
    • Ficklampa (tillval)
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande