Hur man blir en lyriker

En låtskrivare kan vara antingen en lyriker, en kompositör eller båda. Medan en kompositör skapar melodin är det lyristen som skriver de ord som andra utför den melodin. Att bli en lyriker kräver engagemang och övning för att behärska de färdigheter som krävs för att skriva effektiva och minnesvärda sångtext. Om du kommer att bli en lyricist, måste du lära dig hantverket, skriv några låtar och hitta arbete i ditt fält. Du vill också samarbeta med andra och söka feedback för att förbättra ditt arbete som du utvecklar som författare.

Steg

Metod 1 av 3:
Hitta jobb som professionell lyriker
  1. Bildbeteckningen blir ett lyristiskt steg 1.jpeg
1. Skapa en portfölj av ditt arbete för att visa potentiella arbetsgivare. Du måste visa vad du kan göra innan du är anställd för att skriva någonting. Det innebär att du behöver en portfölj av ditt arbete. En portfölj bör visa upp dina bästa arbetsstycken, och kommer vanligtvis att vara mellan 3-5 låtar. Om låtarna redan har spelats in, bör du fortfarande inkludera en kopia av de skriftliga texterna.
  • Du vill se till att du enkelt kan dela din portfölj online genom att sätta alla dina sångtext till ett enda PDF- eller Word-dokument.
  • Du kan använda allt som du har skrivit i din portfölj. Det behöver inte innehålla låtar som du redan har skapat för kunder. Var bara ärlig om din arbetslivserfarenhet när du diskuterar dina låtar.
  • Överväg att göra en personlig webbplats för att visa upp ditt arbete till potentiella arbetsgivare.
  • Bildtiteln blir ett lyristiskt steg 2.jpeg
    2. Leta efter öppningar online för att se vilka möjligheter som finns. Sök runt arbetsplatser och meddelandekort för att försöka hitta eventuella öppningar för en lyriker. Eftersom de flesta låtskrivningsjobb kan slutföras hemma behöver du inte oroa dig för att söka specifika jobb i ditt område.
  • De vanligaste arbetsplatserna för frilansskribenter är flexjobs, solidgigs, uppåt och fiverr.
  • De flesta frilanswebbplatser kräver att du skapar en online-profil och ladda upp en portfölj. Ladda alltid en vänlig bild av dig själv för att få dig att verka mer personlig!
  • Bildtiteln blir ett lyristiskt steg 3.jpeg
    3. Bedöm frilansskrivningsmöjligheter för att se om de är en bra passform. När du tittar på potentiella jobb, överväga om du har den nödvändiga tiden och kompetensen som jobbet kräver. Var uppmärksam på varje jobb Posters mål eller det krävs utfall, eftersom det kommer att berätta vad du behöver skapa. När du väl har tillämpat kommer potentiella arbetsgivare att nå ut och anlita dig att arbeta på distans eller begära ytterligare information.
  • När du letar efter möjligheter, försök att söka efter att använda nyckelord som relaterar till din specialitet. Till exempel, om du helt fokuserar på att skriva folkbollader, försök att skriva in "folk" eller "kärlekssånger" i dina sökningar.
  • Att arbeta hemifrån kan vara ganska roligt, men se till att du inte blir distraherad och tar för länge för att slutföra ditt arbete!
  • Betalning mottas vanligtvis via den plattform som du har anställt, och de flesta webbplatser kommer antingen att be dig att länka ett bankkonto eller PayPal-konto för att skicka dig ditt intäkter.
  • Bildbeteckningen blir ett lyristiskt steg 4.jpeg
    4. Nätverk med musiker och artister för att hitta möjliga öppningar. Att bygga starka relationer med dina kamrater är ett bra sätt att få ett start på jobb för lyriker. Nå ut till andra låtskrivare på sociala medier och ansluta till lokala författare genom att bjuda in dem för kaffe eller lunch. Många arbetstillfällen kan hittas innan de är till och med tillgängliga för allmänheten om en kollega berättar om det i god tid.
  • Bildbetaget blir ett lyristiskt steg 5.jpeg
    5. Bli inte avskräckt om du kämpar för att hitta arbete. Songwriting är ett svårt fält för att komma in i om du inte har någon erfarenhet. Bli inte för dig själv om du kämpar för att hitta jobbet omedelbart. Varje lyriker började någonstans!
  • Om du är avstängd ofta, överväga att leta efter möjligheter som uttryckligen inte kräver erfarenhet i ditt fält.
  • Överväg att revidera din portfölj om du inte får många erbjudanden. Det kan vara att du väljer att visa arbete som inte visar dina färdigheter!
  • Metod 2 av 3:
    Crafting en sång
    1. Bildbeteckningen blir ett lyristiskt steg 6.jpeg
    1. Identifiera vad du vill skriva om. Börja med att tänka på vad som skulle vara intressant för dig. Jot ner enkla one-line-idéer för en sång och tänka på vilken man kan vara kul att arbeta med. När du har identifierat ditt ämne kan du börja brainstorma dina texter.
    • Vissa låtskrivare börjar med det musikaliska arrangemanget. Tänk på hur en melodi får dig att känna och försöka skriva texter som matchar den.
    • Skriva om saker som du är bekant med är ett bra sätt att börja. Det sätt du ser världen är unik för dig, och erbjuder en mängd olika ämnen för att du ska gräva in.
    • Vanliga ämnen för sånger, som kärlek eller död av en älskad, är utmärkta utgångspunkter om du aldrig har skrivit en sång innan.
  • 2. Brainstorm några första texter för att skapa din sångs chorus. De flesta låtskrivare börjar med kören. Börja med kören kommer att förankra din sång i en upprepad fras, som kommer att komma med idéer för verserna mycket enklare. Börja med att skriva vad som än kommer att tänka på. Det finns inga misstag i detta skede av skrivprocessen. När du har snubblat på en idé eller en fras som du tycker kan fungera, redigera och lägga till det, utveckla din kör.
  • Undvik onödiga ord som "men" eller "för" när det är möjligt. De kommer att göra din chorus ljudklänning och kan ofta tas bort.
  • Bildbeteckningen blir ett lyristiskt steg 8.jpeg
    3. Komponera din vers baserat på dina sångs chorus. Chorusen ska ge dig riktning för dina verser. Börja med hjälp av några uttrycksfulla fraser eller intressanta detaljer. Om din sång är en berättelse, börja med början av din berättelse och lägg till den. Du kan också välja att skriva en massa mindre texter och hitta ett sätt att passa dem tillsammans på ett sätt som är meningsfullt.
  • Försök att visa något istället för att berätta det. Att säga "Jag älskar dig" är abstrakt, och ger inte läsaren mycket att tugga på, medan en fras som ", min hand, trampar när jag håller dig" ger lyssnaren sensoriska detaljer för att skapa en bild i huvudet.
  • Upprepa inte dig själv i dina verser. Din körning ska ge din sång tillräckligt med repetition.
  • Bilden med titeln Bli ett lyristiskt steg 9.jpeg
    4. Skapa en skiss för din sång. Detta steg är helt valfritt, men vissa lyriker föredrar att börja med en skiss. För att skapa en skiss, kartlägga ut strukturen på din sång på anteckningsboken. Denna metod är en bra idé om du inte har någon kontroll eller ingång över den musik som du skriver texter för, eftersom det blir ditt jobb för att matcha texterna till musiken.
  • Bildbetaget blir ett lyristiskt steg 10.jpeg
    5. Ändra och redigera dina texter för att se till att de passar. När du har slutfört ditt utkast, läs och recitera dina texter. Om de är vettiga, jobba bra tillsammans, och det är glädjande för dig, då är du klar! Men oddsen är bra att du kommer att gå tillbaka och ändra saker för att göra din sång mer vätska.
  • Visa dina texter till en vän eller kollega om du inte vet vad du ska ändra. En annan uppsättning ögon kan fånga något som du saknade.
  • Fokusera på större problem först. Det kan vara möjligt att du måste skriva om en hel vers! Börja där innan du fokuserar på de små sakerna.
  • Bildtiteln blir ett lyristiskt steg 11.jpeg
    6. Välj en catchy eller meningsfull titel för din sång. En bra titel är både informativ och minnesvärd. En stark titel indikerar vad din sång handlar om och bör vara tillräckligt kort för din lyssnare att memorera. Om du har problem med att komma med en bra titel, försök använda den första raden i låten eller den mest upprepade frasen på koren.
  • Många låtskrivare titlar sina låtar efter några upprepade fraser eller texter så att lyssningsgruppen kommer att kunna komma ihåg titeln enkelt.
  • Metod 3 av 3:
    Förbättra dina färdigheter
    1. Bildtiteln blir ett lyristiskt steg 12.jpeg
    1. Bekanta dig med låtskrivning och ordbehandlingsprogramvara. Du måste känna till verktygen för din handel om du ska bli en omsättbar lyriker. Överväg att ta en kurs på en lokal commission College eller Audio Engineering Academy för att lära dig de gemensamma låtskrivningsprogrammen och ordbehandlingsprogramvaran. Du måste veta hur man ska prata om dessa program när du diskuterar eventuella jobbkrav eller mottagande av feedback.
    • Ljudinspelningsprogramvara används för att skriva in, spela in och mastermusik. Eftersom du ska skriva texterna som går in i låtarna som slutar få inspelad (eller spela in dem själv), vill du vara bekant med hur dessa program fungerar.
    • De mest populära digitala ljudarbetsytorna (eller DAWS) är Logic Pro, Pro Tools, Ableton och Cubase. Att ha åtminstone en preliminär förståelse för dessa ljudverktyg kan verkligen hjälpa till att landa ett jobb.
  • Bilden med titeln Bli ett lyristiskt steg 13.jpeg
    2. Uppmana feedback på ditt arbete för att förbättra ditt skrivande. Att få feedback från andra är ett utmärkt sätt att skärpa dina färdigheter som en lyriker. Kritik ger dig viktig inblick i vad du behöver förbättra eller ändra i ditt skrivande. Feedback kommer ändå att vara en stor del av dina låtskrivningskontrakt, och att komma i praktiken att dela ditt arbete med andra är viktigt.
  • Ta inte negativ kritik mot hjärtat. Om det är något du kan förbättra, borde du vilja veta om det!
  • Bildbeteckningen blir ett lyristiskt steg 14.jpeg
    3. Delta i workshops för att förbättra din process. Skriva workshops är små samhällen eller klasser där författare delar sitt arbete med varandra. Målet är att höra så många kritik som möjligt för att göra ditt skrivande så effektivt som det kan vara. Sök online eller fråga artister i ditt område om lokala workshops.
  • Det finns också gott om online-samhällen som engagerar sig i workshops. Om du inte har några etablerade skrivverkstäder nära dig, överväga att gå med i en online.
  • Bild med titeln Bli ett lyristiskt steg 15.jpeg
    4. Studera de stora lyricisterna i din genre för att se vad de gör. Varje genre av musik har klassiska artister. Om du vill Skriv en bra popsång, Du borde noga se hur etablerade och älskade artister gjorde det först. Sök ut berömda författare och sånger och ta reda på vad som gjorde dem bra genom att titta på sina texter direkt. Ta anteckningar om smart användning av grammatik eller meningsstruktur, och uppmärksamma hur stora lyriker rimar okonventionella ord tillsammans.
  • Bild med titeln Bli ett lyristiskt steg 16.jpeg
    5. Samarbeta med andra författare för att förbättra dina låtar. Många aspirerande författare tror att skrivprocessen är ensam och gjort i isolering. Detta kunde inte vara längre från sanningen. Lyricister arbetar nästan alltid med andra, och att få den nödvändiga praxisen kommer att vara nödvändigt för att förbättra dina färdigheter. Sök efter andra författare att arbeta med, och fråga hur de skulle förbättra eller ändra dina texter.
  • Du behöver inte samarbeta personligen. Det finns många onlineforum och meddelandekort där aspirerande författare tittar på varandras arbete och samarbetar.
  • Var öppen för förslag och kämpa inte över idéer när du arbetar med andra. Songwriting kan vara en djupt personlig process, men det är inte värt att förstöra ett förhållande!
  • Tips

    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande