Hur man är en bra läsare

Många tycker om att läsa som ett sätt att koppla av och berika sina sinnen. Läsning är också en alltmer kritisk färdighet att lära sig och utvecklas för att lyckas i skolan och i den professionella världen. Genom att samla rätt läsningsmaterial, med några strategier för att öka dina färdigheter och upprätthålla en positiv attityd, kan du förbättra din läsning eller hjälpa ett barn att bli en bättre läsare.

Steg

Del 1 av 3:
Förbättra dina läsförmåga
  1. Bild med titeln vara en bra läsare steg 1
1. Börja på en bekväm läsnivå. Du kan gå vidare till svårare läsmaterial därifrån. Om du försöker läsa material som är för utmanande inledningsvis är du mer benägna att bli avskräckt. Medan du utmanar dig att läsa på en mer avancerad nivå är ett underbart mål, studier har visat att om du tillåter dig att bli avskräckt medan du läser kommer du att bli mindre benägna att uppnå det målet på lång sikt.
  • Skumma de första sidorna. Om du har problem med att förstå vad författaren försöker säga, kanske du inte kan njuta av boken.
  • Om du har valt en bok med ett mycket smalt fokus, som ett vetenskapligt arbete eller en specifik historisk avhandling, kanske du istället vill bekanta dig med böcker på mer allmänna ämnen först.
  • Använd femfingerregeln. Välj en bok och läs de två första eller tre sidorna. Sätt ett finger upp för varje ord som du inte kan uttala eller inte veta meningen med. Om du har lagt upp 5 eller fler fingrar är boken förmodligen för svår. Utbildare har använt den här metoden i flera år, och det kan tillämpas på barn såväl som vuxna.
  • Bild med titeln vara en bra läsare Steg 2
    2
    Utöka ditt ordförråd. Att bygga en större vokabulär kommer att läsa lättare och roligare i framtiden. Ju fler ord du är utsatt för desto mer kommer din ordförråd att växa.
  • Om du inte förstår ett ord, försök först använda kontext ledtrådar för att ta reda på vad det betyder. Ofta kommer resten av orden i en mening att erbjuda tips om vad ett visst ord betyder.
  • Slå upp ord i ordlistan som du inte känner igen eller förstår. Skriv ner dessa ord för att se senare för att stärka dem i ditt minne och göra dem till en del av ditt ordförråd. Håll av en samling av dessa ord för din egen referens.
  • Använd nya ord du lär dig i ditt vardagliga tal. Att sätta ord i handling i ditt vardagsliv kommer att se till att du kommer ihåg dem.
  • Bild med titeln vara en bra läsare Steg 3
    3. Öva, öva, träna. Studier har visat att människor som spenderar mer tidsläsning och tar in större volym läsmaterial, utvecklar en mer omfattande ordförråd och större läsförståelse. Detta förbättrar deras förmåga att ta emot kunskap mer allmänt.
  • Som med allt annat, att utveckla läsförmåga tar arbete. Lägg åt tid att läsa varje dag. Läskunnighetsexperter är oense om exakt hur mycket tid du borde ägna åt att läsa, eftersom det varierar beroende på ålder, färdighetsnivå och förmåga. En bra regel att komma ihåg är dock konsistens. Försök läsa varje dag. Om du behöver ta frekventa raster medan du läser, fortsätt. Även när du övar ska läsning vara en trevlig upplevelse.
  • Ta en bok med dig på en morgonbuss eller tåg pendla, eller läs på din lunchpaus. Att ha tillgång till läsning av material under ögonblicket gör det mer troligt att du kommer att läsa regelbundet.
  • Läs orden högt. Att läsa högt, ensam eller till någon, kan förbättra hur du läser och stavar. Tvinga inte en nerväs för att läsa högt, speciellt i en gruppinställning. Rädsla för skam och förnedring kan göra några osäkra läsare som fruktar erfarenheten.
  • Visualisera historien, var uppmärksam på introduktionen av tecken och platser. Försök att se var och en i ditt sinne. "Seende" Historien kommer att göra det mer verkligt för dig och lättare att komma ihåg.
  • Del 2 av 3:
    Att läsa kul
    1. Bild med titeln vara en bra läsare Steg 4
    1. Läs material som intresserar dig. Du är mycket mer benägna att begå att läsa när det är en trevlig och engagerande upplevelse. Om du är uttråkad medan du läser, är du mer benägna att lägga in boken och engagera dig i en annan aktivitet.
    • Hitta böcker relaterade till dina hobbyer, karriärmål, eller ett ämne som piques din nyfikenhet. Det finns böcker som täcker alla ämnen som är tänkbara, och tillgängligheten av lokala bibliotek, bokhandlar, och Internet innebär att alla är till hands.
    • Begränsa dig inte till bara monografier. Comic böcker och grafiska romaner är ett bra sätt att få barn och unga vuxna kopplade på läsning. Samlingar av noveller är ett bra alternativ för dem som inte vill begå att läsa ett längre arbete.
    • Läs tidskrifter som täcker dina intresseområden. Oavsett om dina intressen är i motorcykel underhåll, trädgårdsarbete, fågelskådning eller 1900-talets arkitektur, finns det en tidning som passar dig. Många av dessa innehåller långa, välskötta artiklar.
  • Bild med titeln vara en bra läsare steg 5
    2. Skapa en trevlig läsmiljö. Ju mer du associerar läsning med komfort och avkoppling desto mer sannolikt är du att fortsätta utveckla dina läsförmåga. Läsning kan bli en behandling, snarare än en chore.
  • Hitta ett lugnt ställe att läsa så att du inte är störd. Undvik distraktioner som TV eller radio, eller andra människor som är benägna att störa dig. Se till att det är någonstans med bra belysning där du kan koppla av. Håll boken ca 15 tum bort från ditt ansikte (ungefär avståndet från din armbåge till din handled).
  • Gör ett mysigt och roligt läsområde. Ett snyggt upplyst hörn med bekväma kuddar skapar en bra atmosfär för läsning.
  • Om du hjälper någon läs, håll dig positiv! Negativ feedback kommer bara att avskräcka en fledglingläsare, så håll miljön positiv.
  • Bild med titeln vara en bra läsare Steg 6
    3. Göra läsning av en social erfarenhet. Läsning behöver inte vara en ensam strävan, och kan vara ännu roligare när de delas med andra.
  • Börja en bokklubb med vänner. Att läsa en social erfarenhet kan inspirera dig att fortsätta att förbättra. Vänner kan också ge uppmuntran till varandra.
  • Starta en online-blogg Granska de senaste böckerna du har läst. Uppmuntra andra att dialog om deras åsikter om arbetet.
  • Gå till en kafé eller caféläsare frekventa. Att se andra läsning kan inspirera dig, eller avslöja dig intressanta titlar. Slå upp en konversation med en kamrat över vad de har läst.
  • Överväg att ta en klass på din lokala högskola, community college eller community center. Du kan lära dig en ny färdighet, studera ett ämne som intresserar dig och öva dina läsförmåga samtidigt.
  • Läs intressanta passager till familj eller vänner. Du kan uppmuntra dem att förbättra sin läsning också.
  • Bild med titeln vara en bra läsare Steg 7
    4. Göra läsning av en familjeaffär. Om du kan upprätta läsning som en vanlig och normal aktivitet i ditt hushåll, kommer alla medlemmar i din familj att uppmuntras att vara bättre läsare. Det kommer också att tillåta dig att öva dina läsförmåga.
  • Föräldrar kan hjälpa sina barn att vara bra läsare genom att läsa till dem när de är unga. Läsning till barn hjälper dem att utveckla språk och lyssna färdigheter, som förbereder dem för att förstå det skrivna ordet.
  • Håll böcker praktiska i ditt hushåll och hålla åldersfria böcker tillgängliga för barn att läsa på egen hand. Även om ett barn inte kan läsa på egen hand, etablera de första färdigheterna för läsning-som hur man korrekt håller en bok och vrider sidorna - är ett viktigt steg för att bli en läsare.
  • Familjeläsningstid kan ge ett ögonblick att binda med dina barn. Livet kan vara mycket hektiskt, och det är ofta svårt att avsätta kvalitetstid med din familj. Försök att schemalägga ett ögonblick att läsa med dina barn varje dag som en del av din rutin.
  • Var tålamod om ditt barn börjar gynna en bok och vill läsa den om och om igen. En favorithistoria kan erbjuda ditt barnkomfort eller tilltalande till ett särskilt intresse de har just nu. Dessutom hjälper återupptagning av samma ord och meningar upprepade gånger ditt barn att börja känna igen ord av syn.
  • Del 3 av 3:
    Åtkomst till läsmaterial
    1. Bild med titeln vara en bra läsare Steg 8
    1. Besök ditt lokala bibliotek. Offentliga bibliotek erbjuder gratis och obegränsad tillgång till anmärkningsvärda samlingar av läsmaterial och andra typer av media och teknik. Att få ett bibliotekskort är enkelt och brukar bara kräva ett foto-ID, även om vissa bibliotek också kan kräva bevis som du bor i området, till exempel en räkningsräkning.
    • Bibliotek är underbara ställen att hitta en mängd olika böcker och bibliotekarier finns det för att hjälpa. Utbildad i hur man effektivt hjälper dig att få ut det mesta av din biblioteksupplevelse, bibliotekarier är en resurs du inte borde förbise. Fråga bibliotekarie för förslag på böcker på ett visst ämne, eller en mer generell genre, eller för att hjälpa dig att hitta en viss titel.
    • Hitta material som intresserar dig är ett viktigt första steg för att förbättra din läsning. Läs tillbaka böckerna eller insidan av dammjackan för en kort sammanfattning av tomten. Vanligtvis kommer du att kunna berätta omedelbart om en bok inte kommer att upprätthålla ditt intresse.
    • De flesta bibliotek gör att du kan kolla mer än en titel på en gång. Ta hem flera böcker för att ge dig en mängd olika läsmaterial för att försöka.
  • Bild med titeln vara en bra läsare Steg 9
    2. Gå till en bokhandel i ditt område. Bestäm vilken typ av bokhandel som bäst kan passa dina behov innan du ställer in. Områden runt college campus och stadsområden är mer benägna att innehålla en mängd bokhandlar att besöka.
  • Större kedjor bokhandlar bär allt från självhjälpsböcker, till romaner, akademiska publikationer. Om du inte är säker på vad du letar efter kan den här typen av större bokhandel ge många olika typer av läsmaterial för att hjälpa dig att begränsa din sökning.
  • Om dina intressen är mer specifika, leta efter en bokhandel som tillgodoser den typ av bok som appellerar till dig. Barnens bokhandlare är utformade för att erbjuda en mer avslappnad och rolig miljö för yngre läsare.
  • Att köpa från en liten lokal bokhandel är ett bra sätt att stödja lokala affärer i ditt samhälle. Du kan hitta några unika böcker i dessa mindre butiker, som arbete av lokala författare som inte har presenterats nationellt.
  • Fråga bokhandel med anställda för rekommendationer. Vanligtvis är människor som arbetar i eller egna bokhandlare där eftersom de älskar att läsa. Du kommer sannolikt att få ett brett utbud av rekommendationer från dem.
  • Bild med titeln vara en bra läsare steg 10
    3. Kolla in garageförsäljning eller sparsamhetsbutiker. Du behöver inte gå till biblioteket eller spendera mycket pengar för att hitta bra böcker. Begagnade böcker är tillgängliga för bara några dollar, ibland även för den förändring du har i fickan.
  • Bild med titeln vara en bra läsare Steg 11
    4. Kolla in garageförsäljning eller sparsamhetsbutiker. Dessa erbjuder enkla sätt att läsa igenom läsmaterial för intressanta titlar eller samlingar. Ibland erbjuder människor att sälja samlingar som en hel uppsättning.
  • Var försiktig när du köper använt eller begagnad böcker för att kontrollera boken noggrant innan du köper den för saknade eller skadade sidor. Vänd igenom hela boken för att se till att det inte är dåligt sönderdelat eller vatten skadat.
  • Känn dig fri att förhandla om priset på en bok eller annat läsmaterial du stöter på på ett garageförsäljning. Ibland är den som säljer boken omedveten om intern skada på sidor som skulle minska priset för objektet.
  • Bild med titeln vara en bra läsare steg 12
    5. Gå på nätet. Du kan enkelt hitta rabattböcker eller läsa material på Internet, utan att ens lämna hem. Du kan också ladda ner e-böcker och andra former av media att ta med dig.
  • Begagnade böcker är tillgängliga via de flesta stora online-återförsäljare. Begagnade böcker är väsentligt billigare än nya, och de flesta säljare ger en bedömning av bokens tillstånd när det gäller slitage och interna noteringar eller markering.
  • Mer och mer information är tillgänglig gratis online. Hitta en webbplats eller blogg som intresserar dig och följer den. Du kan enkelt hitta bloggar på nätet som inkluderar bokrecensioner, vilket kan leda dig att utforska andra böcker och författare.
  • Överväg att få en bärbar läsanordning för enkel åtkomst till digitalt material. Även om det inte finns något som att hålla en bok i handen, gör digitala enheter det enklare än någonsin att bära flera olika e-böcker med dig på ett litet ställe, vilket kan rädda dig från att bära runt tunga böcker och tidskrifter.
  • Många offentliga bibliotek tillåter dig nu att "kolla upp" E-böcker gratis under en viss tid, till exempel två veckor.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Ge inte upp om du blir frustrerad eller få huvudvärk. Om du inte brukar läsa regelbundet, blir det svårt att först. Hålla fast vid det och du kommer att belönas.
  • Undvik inte barnsektionen! Många böcker skrivna för barn är underbara romaner på egen hand.
  • Medan du läser, försök att göra bilder i huvudet för att förstå vad som händer i berättelsen och vad karaktärerna ser ut.
  • Var inte upprörd om du hittar en bok där du knappast kan förstå något av orden. När du läser kommer din personliga ordförråd att expandera, men plocka en annan bok om det finns för många obskyra och / eller svåra ord som används i den där.
  • Om du är en fan av en populär film eller tv-show, söker du ut databaser med gratis fan-skrivna fiktion med de här tecknen eller inställningarna. Fullbordade författare bidrar ofta till dessa "fanfiction" platser för skojs skull. Kolla ut dessa, eftersom de är en bra port för att njuta av läsning.
  • Varningar

    Svårighetsavläsning kan också hänföras till problem med syn. Om du lider av suddig syn och kämpar för att se utskriften på en sida, gå och få dina ögon kontrollerade av en professionell.
  • Kom ihåg att du inte är ensam om du är en vuxen som kämpar med sin läsning.Fjorton procent av den vuxna befolkningen i USA har svårigheter med vuxna tryckta material, medan nästan 29% av vuxna kämpar för att förstå läsning bortom de mest grundläggande nivåerna.
  • Om du följer stegen ovan och du eller ditt barn fortfarande är djupt kämpar för att läsa, kan du hantera en läshinder. Läsa funktionshinder och läsproblem kan vara svårt att skilja sig, även om deras problem har olika rötter. En läsindex beror främst på hjärnans kamp för att bearbeta ljudet av tal. Läsningssvårigheter beror vanligtvis på brist på exponering för läsning.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande