Hur man njuter av en bortskämd plotbok

Om du undviker att läsa en bok eftersom alla redan pratat om det, och tomten har bloggats till bitar, kanske du vill tänka igen. Läser en bok där du redan vet att tomten fortfarande kan vara en personligt trevlig upplevelse om du kan acceptera att plottspoilern inte är helt och slutar hela boken. Den här artikeln kommer att ge dig ett antal sätt att arbeta runt en bortskämd tomt så att du fortfarande kan njuta av den faktiska läsningen på dina egna villkor.

Steg

  1. Bild med titeln Njut av en bortskämd tomtbok Steg 1
1. Förstå vad en spoiler är och varför det uppstår. När det gäller en bok är en spoiler något som avslöjar kritiska delar av tomten, och innehåller ofta slutet. Det kommer vanligtvis att vara delar av en bok som annars skulle vara överraskande för läsaren. Skäl till en spoiler kan innefatta:
  • Granska boken och kritisera det.
  • Spänning av en läsare som vill dela sin uppskattning av eller irriterande med boken med andra.
  • Naïveté av en läsare som inte tror att det kommer att förstöra en annan persons läsning av boken, eller inser inte att du ännu inte har läst boken.
  • En spoilsport som vill förstöra någon annans erfarenhet av boken - kanske någon som visar sig eller bara är avsedd.
  • Bild med titeln Njut av en bortskämd tomtbok Steg 2
    2. Börja läsa. En del av problemet kan väl vara att du helt enkelt inte kommer att starta boken eftersom en röst i ditt huvud håller på att det inte är värt ansträngningen. Sluta lyssna på den rösten, börja läsa och låt din reaktion på det första kapitlet eller så är det verkliga testet om du vill fortsätta läsa. Chansen är, om boken är bra, kommer du att bli tvungen att fortsätta läsa trots att du känner till tomten eller ett nyckelelement.
  • Bild med titeln Njut av en bortskämd tomtbok Steg 3
    3. Förvänta dig att njuta av boken. Eftersom det är klart redan populärt och vältalat om, kommer det att bli mycket att njuta av i hela boken, och det är viktigt att komma ihåg att böcker fortfarande kan njutas även om du vet hur det slutar eller känna till "stor twist". Du vet redan vad som hände, men du kan fortfarande noga läsa för att räkna ut varför och hur det hände. Och oavsett hur mycket du redan har hört, kommer det aldrig att vara möjligt att verkligen förstå det sätt på vilket boken är skrivet och hur det kommer över i ton och berättelse tills du personligen läser den.
  • Det kommer att finnas gott om delar av boken som du inte kommer att veta. Spoilers handlar om de mest populära, överraskande delarna av boken. De är inte hela boken och det kan faktiskt finnas delar som resonerar mycket mer med dig än de bortskämda delarna. Men du vet inte förrän du har läst det själv!
  • Förvänta de roliga delarna att vara original. Spoilers förmodar ofta inte de roligare delarna av en bok, eftersom det inte är de överraskande vändningarna i boken. Och det är faktiskt väldigt svårt att förmedla den exakta humor ut ur en bok i en recension eller genom att berätta - du måste "var där" till "förstår"!
  • Bild med titeln Njut av en bortskämd tomtbok Steg 4
    4
    Vara skeptisk om spoilersna som du tror du vet redan. Försök att inte överväga det du redan har fått veta eller din förväntade läsupplevelse. Du kanske har hört eller läst mycket av åsikter om tomten men det betyder inte att de är rätt eller representativa för vad som är din egen erfarenhet. Faktum är att du kan ha mycket roligt att läsa och tänka på andra människors tar på tomten. Du kan hitta dig själv scoffing, "Oj! Joe var så fel om den tolkningen av vilken karaktär x gör i den här scenen! Vilken mängd rot! Det som verkligen händer är x, y och z!". Tänk på dessa punkter:
  • Det är möjligt att den som återställer historien förstår inte de berättande elementen eller missförstår de psykologiska underlaget och missförstås vad som verkligen händer.
  • Narrativa enheter är inte alltid tydligt förmedlade av spoilers. Till exempel kanske du vet om slutet, eftersom författaren börjar i slutet och utvecklar sedan plotet om hur historien når det som slutar (en omvänd kronologi). Eller det kan vara ett fall att historien börjar i mitten (i media res) och de flashbacks som leder fram till den punkten är dåligt förmedlade av spoilern. Och spoilersna kanske inte har avslöjat de härliga röda sillorna sträcker sig i hela boken. Det finns många berättande enheter som inte är fullt märkbara tills du dyker in i boken själv, trots spoilers.
  • Njut av överraskningar. Det kan fortfarande vara något som inte är viktigt i tomten som överraskar dig, det har inte diskuterats eller granskats.
  • Fokusera på de subjektiva elementen som är i realm av läsarens tolkning, inte den av granskaren. För detta skulle du göra det bra att leta efter sådana berättande enheter som MacGuffins (en främsta motivation för en läsare som aldrig är tillräckligt förklarad för läsaren), flashbacks och flash-framåt, profetior, förskuggning mm. Alla dessa element är för din egen utforskning av en djupare förståelse, att tolkas genom din egen erfarenhet av liv och känslor för karaktärerna. Du kan bli positivt överraskad över hur mycket du skiljer dig i åsikt om de rationella och resultaten av den bok som andra har antagits vara ett visst sätt.
  • Förutse inte det bortskämda elementet som kommer upp, eller försök att förutsäga när det kommer att hända - kanske var spoilern inte ens sant? Då blir du dubbelt så förvånad!
  • Njut av det faktum att du känner till slutet men inte hur, en vanlig berättande enhet i spel som de av Shakespeare eller filmer som börjar med slutet. Du känner till slutet, men du är mycket mindre säker på hur karaktärerna och berättelsen kommer till det som slutar.
  • Bild med titeln Njut av en bortskämd tomtbok Steg 5
    5. Tänk på att filmplottor och bokplottar ofta avviker och varierar på djupet. Om du har sett en filmversion av en bok innan du läser boken, är det ännu mindre anledning att fräta om en bortskämd tomt. Filmer har helt enkelt inte lyxen att kunna gå in i samma djup som en bok. Så, medan du kan ha den allmänna käften från en film, kommer det sannolikt att vara många överraskningar och uppenbarelser för dig när du läser boken. Några av de saker som kan hända är:
  • En djupare förståelse av vad som har motiverade tecken - kanske har du undrat varför en filmkärlek har varit så endimensionell - bokläsningen kan visa sig annorlunda.
  • En annan avslutning från vad du förväntade dig (filmer ofta ändrar slutningar för Hollywood-preferenser).
  • Ytterligare tecken, scener, action, etc., att filmen inte hade plats för. Av särskilt intresse är de tecken som får haken i filmen men är av extra intresse i boken.
  • Bild med titeln Njut av en bortskämd tomtbok Steg 6
    6. Var någon som älskar spoilers. Det finns människor som trivs på spoilers som ett sätt att informera dem innan de börjar läsa, som en incitamentsform! Att veta vad slutet är och hur plottet kan inte vara ett sätt att undvika obehagliga överraskningar, eller vara en form av att motivera din läsning. Det finns olika webbplatser som ägnas åt spoilers, som ger en diskussionspunkt för personer som gillar spoilers, vilket kan vara en anledning att njuta av spoilers när du får argumentera de finare punkterna eller till och med veracity av spoilers med andra online.
  • Bild med titeln Njut av en bortskämd plotbok Steg 7
    7. Undvik tider när du kan konfronteras av spoilers. Det finns några tillfällen när du är mer benägna att bli utsatt för spoilers än normalt:
  • Bokklubb Meet ups - Förvänta dig alltid att minst en person har redan läst boken och vara redo att spilla bönorna.
  • Boka recensioner - huruvida en bokrecension kommer att avslöja tomten kommer att bero på det syfte som det skrivs. Om det är att främja bokens försäljning och läsare, är det osannolikt att det är osannolikt att ge bort tomten och slutar, men det är dock för att kritisera boken (ofta fallet i bloggar), det kan väl avslöja slutet och Majorplotelement. Du måste döma enligt sammanhanget med granskningen innan du läser vidare. Många granskare kommer att använda frasen "spoiler varning" Om de är på väg att avslöja stora delar av tomten eller slutar. Du har blivit varnad!
  • Webbplatser - Läsrecensioner, Forum, Blogginlägg.
  • Du ser någon med en kopia av boken och de pratar om att bara ha avslutat det - låt dem veta snabbt att du inte vill veta slutet!
  • Bild med titeln distrahera dig själv från saker du don
    8. Letar inte efter spoilers online. Medan det finns många möjligheter att ta reda på vad en boks innehåll är, om du har den minsta kik på spoiler webbplatser eller recensioner, har du bara dig själv att skylla på!
  • Bild med titeln Njut av en bortskämd plotbok Steg 9
    9. Kom ihåg det nej "spoiler" kan förstöra en riktigt bra bok.Många avidläsare kommer att bekänna att de har läst ett antal böcker om och om igen, och åtnjöt dem mer med varje efterföljande läsning.Böcker är berättelser, och ibland behöver du tid att rycka eller meditera på historien, hur det fick höra, hur det binder i andra historier.
  • Tror "Titan-" - Filmen var baserad på ett evenemang nästan ett sekel före när filmen gjordes.Alla visste hur det var tvungen att sluta, och det var en av de mest populära filmerna hela tiden.Ingen spoiler kommer någonsin att läsa en bra historia meningslös.
  • Ett annat exempel: En episod av läkare som innehöll Vincent Van Gogh.Alla vet vem van Gogh var, och de flesta vet att han tog sitt eget liv i en ung ålder.Ändå var historien allmänt ansedd en av de bästa av denna serie någonsin, för det handlade inte om Van Goghs död.Det handlade om hans liv, och det bundet i ett tidigare avsnitt där en vanlig karaktär lämnar det jordiska planet - det handlade om att se skönhet och känna sig otillräcklig trots att ha enorm talang, och också om vikten av var och en av våra liv att lämna ett arv och kommer ihåg när vi dör.En stor historia är en bra historia, oavsett om du vet vad som händer i slutet eller inte.
  • Gammal yeller. De flesta människor vet (möjlig spoiler alert) den gamla yeller, hunden, dör, men det betyder inte att det inte är vackert skrivet klassiskt!
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Om du måste titta på filmen innan du avslutar boken ändrar eller tar emot eller tar bort händelser i boken, så det kan vara lika glädjande att läsa boken.
  • Om slutet är bortskämd, kom ihåg det här.Det är inte slutet på den bok som spelar roll.Faktum är 99% av tidsböckerna lyckliga slut, och vi vet alla.Känna igen att läsning av en bok handlar inte om att komma till slutet av historien, det är hur det hände.
  • Saker du behöver

    • Boka med bortskämd tomt
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande