Hur man bygger en spaghetti-bro

Torr spaghetti är väldigt spröd och brinner lätt, men genom att limma strängarna tillsammans för att skapa olika former, kan du göra en modellbro som kan hålla en överraskande mängd vikt. Studenter i alla åldrar tävlar i Spaghetti-brobyggnadskonkurrens varje år. En del av det roliga att bygga en spaghetti-bro lägger till vikt för det tills det kollapsar i en dusch av spagetti bitar.

Steg

Del 1 av 4:
Bygga bron
  1. Bild med titeln Build A Spaghetti Bridge Steg 1
1. Designa en supportstruktur för din bro. Du måste först bygga eller hitta en struktur som simulerar terrängen på vardera sidan av bron. Du kan bygga en bro över två, lika höga bord eller bygga en struktur ur trä för att placera din bro på. Det är vanligtvis bäst att bygga strukturen så att du kan hänga en behållare av någon typ under bron.
  • Bild med titeln Bygg en Spaghetti Bridge Steg 2
    2. Bestäm din bro längd. Nu när stödstrukturen är på plats, måste du mäta avståndet mellan de två sidorna av stödstrukturen för att bestämma längden som din bro måste spänna.
  • Det är en bra idé att börja med ett kort avstånd när du bygger din första spaghetti-bro. Därefter öka långsamt längden på dina broar när du lär dig hur du bygger dem framgångsrikt.
  • Bild med titeln Bygg en Spaghetti Bridge Steg 3
    3. Designa en mall. Designa din bro på ett pappersark först. Täck papperet med en klar plastfilm, såsom plastfolie och använd den som en mall. Lägg spaghetti-strängarna över din ritade design för att skära dem till höger och lima dem tillsammans.
  • Rita en skiss av din bro på grafpapper först innan du lägger ner den klara filmen.
  • Lägg sedan din spaghetti över de linjer du har ritat på grafpapperet.
  • När du har säkerställt att spaghetti har skurits till de korrekta specifikationerna som skisseras på grafpapperet, ta bort spagetti från den klara filmen och lima försiktigt bitarna ihop.
  • Bild med titeln Bygg en Spaghetti Bridge Steg 4
    4. Välj ditt lim. Den typ av lim du använder kommer att göra eller bryta din bro. Regelbunden hantverkslim är ett dåligt val, eftersom det är vattenbaserat, vilket gör att pastaen mjuknar när limet appliceras, och det tar lång tid att torka. Modell Flygplanslim och varmlim från en limpistol är lätta att applicera, men är lite mer flexibla när de torkar. Detta är inte idealiskt för att förstärka lederna i din bro. Epoxi, även om rörig, är den perfekta lösningen för att maximera styrkan i din bro. Epoxi torkar fast och kommer att ge det bästa stödet till dina brofogar. Många märken av epoxi torkar på fem minuter eller mindre.
  • Du kan köpa epoxi på en hemförbättringsaffär eller online.
  • När du arbetar med mycket små barn kan du använda marshmallows eller till och med popcorn för att hålla lederna ihop, snarare än lim för roligt och säkerhet. Detta ger uppenbarligen en mindre robust bro, men samma allmänna principer för teknik kan hämtas från övningen.
  • Bild med titeln Bygg en Spaghetti Bridge Steg 5
    5. Bygg dina krossar. Trusses är triangelformade stödbalkar som bifogar punktsidan ner till bronens vägbädd på båda sidor. Fäst krossarna till varandra med lim. Trusses distribuerar krafterna i den vikt du lägger till i bron.
  • Rektangulära trusses kommer att fungera, men kommer drastiskt att minska vikten eller ladda din bro kan hålla. Triangulära trusses är idealiska för att bygga en spaghetti-bro.
  • Bild med titeln Bygg en Spaghetti Bridge Steg 6
    6. Skapa den vägbädda. Du kan göra detta genom att limma flera lager av spaghetti till varandra för att göra en tjock, platt vägbädd. Du kanske vill lämna strängarna unglued i vissa lager så att de naturligtvis kommer att flytta och hjälpa till att omfördela vikten.
  • Bild med titeln Bygg en Spaghetti Bridge Steg 7
    7. Fäst krossarna. Fäst de krossar du har byggt till vardera sidan av den vägbädda och till krossarna på andra sidan. Den färdiga bron kommer att ha en vägbädd på botten med krossar som stiger ovan på båda sidor, som väggar och ett tak.
  • Bild med titeln Bygg en Spaghetti Bridge Steg 8
    8. Väg din bro. Snarare än att ställa in bron själv på skalan, sätt den på något stabilt som en låda och väga båda. Därefter, subtrahera tyngden av lådan. Du kan också använda 2 vågar, placera 1 under varje kant av bron och sedan lägga till vikterna ihop.
  • Vägning av bron är valfri. Detta görs vanligtvis som en lärandemetod. Det gör det möjligt för en lärare att visa förhållandet mellan bronens totala vikt och den vikt det kan hålla.
  • Del 2 av 4:
    Kollapsar bron
    1. Bild med titeln Bygg en Spaghetti Bridge Steg 9
    1. Ställ in bron på plats. Placera försiktigt din Spaghetti-bro över den supportstruktur du arrangerade eller byggd. Kontrollera att varje sida av bron har samma mängd brokant på stödstrukturerna för att stabilisera den.
  • 2. Häng en lätt behållare under mitten av bron. Du kan använda ett halvt kuvert eller en papperslåda. Behållarens storlek kommer nödvändigtvis att bero på storleken på den bro du har byggt. Använd en sträng eller böjd paperclip för att fästa behållaren till mitten av bron.
  • En tunn bro kan bryta omedelbart efter att du bifogar behållaren, men en tjockare, starkare Spaghetti Bridge kommer att hålla.
  • Du kan använda flera hängande punkter för att fördela vikten jämnt över bron.
  • Alternativt kan du placera vikten direkt på broens vägbädd. Detta kommer dock att öka chanserna att du av misstag kollapsar bron när du lägger vikter på den, så var försiktig.
  • Bild med titeln Bygg en Spaghetti Bridge Steg 10
    3. Förvärva viktade objekt. Återigen beror storleken och densiteten hos de vägda föremålen på storleken på den bro du byggde. För mindre broar kommer mynt att fungera som vägda föremål. För större broar, överväga att använda något som påsar av sand eller, om din bro är ganska stor, faktiska vikter från en viktuppsättning.
  • Se till att du vet den faktiska vikten av de objekt du använder så att du exakt kan bestämma hur mycket vikt du har lagt till i bron innan den kollapsar.
  • Bild med titeln Bygg en Spaghetti Bridge Steg 11
    4. Lägg till vikt. Börja lägga till vikter till behållaren lite i taget. Var försiktig så att du inte burkar bron eller orsaka behållaren att svänga. Detta kan vara en mycket nerve-wracking process.
  • Bild med titeln Build A Spaghetti Bridge Steg 12
    5. Titta på broen Collapse. Så småningom kommer du att ha lagt till mycket vikt för att din bro håller och det kommer att kollapsa. Efter att ha njutit av bronens förstörelse, bestämma hur mycket bron som hävdar genom att beräkna summan av de vikter du har lagt till i bron.
  • Bild med titeln Build A Spaghetti Bridge Steg 13
    6. Gå tillbaka till ritbordet. Du vill nu gå igenom den här processen igen, vilket gör mindre ändringar av materialen eller justeringar av hur du konstruerade bron. Målet är att se om du kan bygga en starkare brygga som kan hålla mer vikt. Gilla alla bra vetenskapliga experiment, kommer lite försök och fel att vara nödvändigt.
  • Del 3 av 4:
    Stärka din bro
    1. Bild med titeln Bygg en Spaghetti Bridge Steg 14
    1. Välj de bästa byggmaterialet. Om du vill göra en bro som kan bibehålla stora mängder vikt, måste du använda de bästa materialen. Som nämnts ovan är epoxi det starkaste bindemedlet du kan använda. Du vill också se till att du har gott om pasta för att göra de nödvändiga förstärkningarna till din bro.
    • Tänk fördelarna och nackdelarna med olika typer av pasta.Avrundade spagetti nudlar kan vara bättre för vissa delar av din bro medan platta nudlar, som Linguine, kan vara bättre för andra delar.
  • Bild med titeln Bygg en Spaghetti Bridge Steg 15
    2. Designa en starkare bro. Syftet med att bygga en spaghetti-bro är att tillämpa de teoretiska principerna för teknik till ett verkligt byggprojekt. Som sådan, hur du designar bron påverkar djupt den övergripande styrkan hos bron. Några tips för att bygga en starkare bro inkluderar:
  • Använd triangulär snarare än rektangulära trussar.
  • Bygga vägbädden med flera lager pasta.
  • Du borde lämna mittlagret av din pasta vägbädd unglued. Några flexibilitet i pastaen hjälper till att omfördela vikt över din bro.
  • Bild med titeln Build A Spaghetti Bridge Steg 16
    3. Begränsa utrymmet som din bro måste täcka. Ju längre klyftan en bro måste spänna desto svårare blir det att omfördela vikten från ett område över hela bron. Så, om det är upp till dig, vilket gör en kortare bro, hjälper din bro att hålla mer vikt.
  • Bild med titeln Build A Spaghetti Bridge Steg 17
    4. Balansera. Det finns ett förhållande mellan din broens vikt och styrka. Lägga till mer pasta till din bro under konstruktion, när den är korrekt byggd, bör lägga styrka, men lägger också till mer vikt. Den tyngre din bro är desto mer sannolikt är det att det kommer att kollapsa när extra vikt tillämpas. Så, se till att du står för din bros vikt när du utformar din bro.
  • Del 4 av 4:
    Ange din bro för tävling
    1. Bild med titeln Build A Spaghetti Bridge Steg 18
    1. Identifiera var du ska tävla. Ett antal skolor, skoldistrikt, vetenskapsmuseum, universitet och ingenjörsorienterade grupper håller spaghetti brobyggnadstävlingar. Hitta en i ditt område och registrera dig.
    • Vissa tävlingar har olika kategorier för olika typer av broar. Se till att du identifierar vilken typ av bro du vill bygga för tävlingen och ange den i rätt kategori.
  • Bild med titeln Build A Spaghetti Bridge Steg 19
    2. Läs reglerna nära. Spaghetti Bridge Building Contests har unika regler om sanktionerade byggmaterial, storleksbegränsningar eller begränsningar, typer och storlekar av vikter, etc ... Var noga med att läsa och följa alla reglerna noggrant. Du vill inte bli diskvalificerad.
  • Bild med titeln Bygg en Spaghetti Bridge Steg 20
    3. Leta efter inspiration. Du kan hitta inspiration för din Spaghetti-bro genom att titta på faktiska broar runt om i världen. Broar är unika tekniska prestationer, med var och en som är byggd till mycket exakta specifikationer. Som sådan kan du titta på Real Life Bridges ge dig några bra idéer för att överträffa tävlingen när tiden kommer.
  • Bild med titeln Bygg en Spaghetti Bridge Steg 21
    4. Öva. Varje spaghetti-brobyggnadskonkurrens är annorlunda och, som sådan, kommer att använda ett annat system för att tillämpa vikten till bron för att göra det kollaps. Det är klokt att börja förbereda tidigt och att använda samma typ och placering av vikter för att testa styrkan hos bron som du kommer att bygga.
  • Bild med titeln Build A Spaghetti Bridge Steg 22
    5. Var försiktig när du flyttar din bro. Medan vissa brokonkurrenser kräver att du bygger din bro på plats, kan andra kräva att du får en redan byggd bro till tävlingen. Om så är fallet, se till att du har ett säkert och effektivt sätt att flytta din bro från punkt A till punkt B utan att bryta eller försvaga din bro.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Vid bestämning av hur mycket vikten bron håller, glöm inte att inkludera behållarens vikt som du använder för att hålla vikterna. För Spaghetti Bridge-Building Contests är vikten av broen själv, och vinnaren är bron med högsta styrka till viktförhållande.
  • För att göra din bro ännu starkare, fäst korta bitar av spaghetti till punkterna i krossarna för att göra små trianglar - trussar för krossarna.
  • Gör någon limning på toppen av vaxpapper. Vaxpapper kan också placeras över en grafpapperritning, så att du kan se designen. Normalt är höger och vänster, fram och baksida samma.Använd remsor av kanalband för att tillfälligt hålla objekt torkning.
  • När du testar din bro, lägg ner en matta eller någon form av skydd för golvet. En hink eller bricka kommer att fungera också för att fånga spaghetti när det så småningom faller.
  • Varningar

    Var försiktig så att du inte ska låta det heta limet koka spaghetti. Använd så lite lim som du kan för att fästa spaghetti-bitarna. Om du använder hantverkslim istället måste du tillåta tillräckligt med tid för att limet ska torka när du konstruerar din bro.

    Saker du behöver

    • Grafpapper, penna och linjal
    • Sax eller box cutter
    • Klar plastfilm
    • 2 pund torkad spaghetti
    • Hantverk lim, varmlim eller epoxi (för äldre studenter)
    • Gummiband
    • Små vikter som mynt, modellbilar eller säckar av sand
    • Behållare för vikter
    • Lätt metallhängare
    • Skala
    • Kamera
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande