Hur man får ägande av ditt självporterade bokomslag

Självpublicering Din bok kan innebära att du har mycket mer kontroll över den färdiga produkten, men med kontroll kommer ansvaret. Om du inte skriver ett avtal med en etablerad utgivare, tar utgivaren hand om omslagsdesignen - du kan ha lite att säga över det slutliga utseendet. Om du själv publicerar, bestämmer du dig ensam hur ditt lock kommer att se ut, men bara för att du betalar för ett foto eller design betyder inte att du äger det. För att få ägande av ditt självporterade bokomslag måste du antingen ha en exklusiv rätt att använda den eller ha upphovsrätt i bilden i ditt eget namn.

Steg

Metod 1 av 3:
Kontrakterar ett arbete för uthyrning
  1. Bild med titeln Gain ägande av ditt självporterade bokomslag Steg 1
1. Prata med vänner och kollegor. Du kanske känner till någon som är en skicklig konstnär eller grafisk designer och är villig att arbeta med dig för att designa ett exklusivt skydd för dig som ett arbete som gjorts för uthyrning. Om konsten på ditt lock är arbete-för-hyra, äger du upphovsrätten till den.
  • Även om du inte personligen känner till några grafiska designers, kan någon du vet ha en designer som de kan rekommendera.
  • Personliga rekommendationer är ofta starkare än att hitta någon på egen hand. När du har en anslutning till designern, har de vanligtvis ett personligt intresse för att göra bra jobb för dig.
  • Att arbeta med någon du vet kan också få dig en minskning av priset i förhållande till att anställa en professionell, men dra inte nytta av detta.
  • Även om din designer är en nära vän eller släkting, visa att du respekterar dem och deras yrke genom att betala dem en rättvis ränta för sitt arbete. Om de tänker erbjuda dig en rabatt, låt dem erbjuda det - fråga inte om en eller antar att du får en.
  • Bild med titeln Gain ägande av ditt självporterade bokomslag Steg 2
    2. Skapa en lista online. Även om du inte har turen att känna någon som är villig att skapa ditt omslag för dig, det finns många webbplatser som låter dig lista ditt jobb och hitta en lämplig designer.
  • Tänk på att du inte kommer att få en erfaren, toppklassig designer på det här sättet. Arbetet med skickliga designers är vanligtvis i hög efterfrågan, och de kommer inte att leta efter arbete på onlinebrädor.
  • Men du kan enkelt hitta en nybörjare eller student som har färdigheter och talang att designa ett vackert lock för dig på en bråkdel av det pris som en erfaren professionell skulle betala.
  • Innan du lägger din lista, gör lite forskning om den acceptabla räntan för projekt som din. Inte förolämpa designers genom att erbjuda mindre än sitt arbete är värt - även om de bara börjar.
  • Du bör också undvika att försöka hitta någon att skapa ett omslag för dig gratis. Om du är villig att anställa dem för att designa ditt omslag, var villig att kompensera dem för sin tid och ansträngning.
  • Bild med titeln Gain ägande av ditt självporterade bokomslag Steg 3
    3. Intervju flera designers. Du vill att din bok ska se bra ut, så även om du känner dig rusad för tiden, är det inte en situation där du bara vill anställa den första designern som uttrycker intresse för ditt projekt. Ta dig tid att prata med flera designers och granska sina portföljer.
  • Inte bara vill du se till att de har färdigheter att dra av det du vill, du vill också se till att deras konstnärliga vision och design estetiska matchar dina behov. Någon vars portfölj är full av mörka, gotiska, svarta och vita bilder kommer förmodligen inte ha rätt estetik för att skapa ett soligt omslagsdesign för din lyckliga kommande roman.
  • Du behöver också en bra förståelse för tiden det tar dem att slutföra projektet och de sorts tidsfrister och tidsbegränsningar som de är bekväma med.
  • När du pratar med designers, har du några grundläggande idéer i åtanke så att du kan brainstorms möjligheter och de kan ge dig en tillförlitlig uppskattning av hur länge projektet tar dem.
  • Bild med titeln Gain ägande av ditt självporterade bokomslag Steg 4
    4. Utkast till ett skriftligt kontrakt. För att skapa ett giltigt arbete för uthyrning måste du ha ett uttryckligt skriftligt avtal som anger villkoren i projektet och fastställer att du bara har beställt arbetet för din användning och kommer att äga rätten till det efter det att det har slutförts.
  • Du kanske kan hitta prover eller överenskommelser på nätet på nätet som du kan använda som guider - men läs dem noggrant och se till att det språk du använder kommer att uppnå dina mål och möta dina behov.
  • Kontraktet bör innehålla specifika tidsfrister för färdigställande och de typer av filer som designern kommer att leverera till dig.
  • Kontrollera med det företag du använder för att själv publicera din bok för att få lämpliga siddimensioner, filstorlekar och andra specifikationer som designern behöver. Dessa siffror bör också ingå i ditt kontrakt.
  • Skapa en klausul om ägande och identifiera bokomslaget uttryckligen som ett arbete för uthyrning. Ange att konstnären eller designern skapar arbetet för dig och han eller hon har inget ägande rätt i den färdiga produkten.
  • Bild med titeln Gain ägande av ditt självporterade bokomslag Steg 5
    5. Få designern att underteckna ditt kontrakt. Eftersom upphovsrättsskydd börjar från det ögonblick som något skapas, har din designer undertecknat Arbetsuthyrningsavtalet innan de börjar arbeta med din omslagsdesign.
  • Se till att designern förstår att det arbete de skapar för dig är ett jobb-för-hyra och de har inget upphovsrättsligt ägarandel i det.
  • Om du har gått med på att låta designern inkludera designen i sin portfölj eller att ge tilldelning till konstnären av arbetet, bör detta stavas ut i kontraktet. Men ingen av dessa saker påverkar upphovsrättsägandet i arbetet.
  • Helst bör både dig och designern skriva samma kontrakt. Om det inte är möjligt - till exempel, för att du anställde någon online och de bor långt borta - överväga att använda en elektronisk dokument signeringstjänst för att överföra och digitalt underteckna kontraktet online.
  • Både du och designern ska ha en kopia av det undertecknade kontraktet innan arbetet börjar på ditt bokomslag.
  • Bild med titeln Gain ägande av ditt självporterade bokomslag Steg 6
    6. Registrera upphovsrätten. Eftersom ditt bokomslag är ett arbete för uthyrning äger du upphovsrätten i den, vilket innebär att du måste registrera den upphovsrätten. Detta är en separat upphovsrätt från alla upphovsrätt du registrerade i själva bokens test.
  • Upphovsrätten i ett arbete för uthyrning varar 95 år från publikationen eller 120 år från skapandet, beroende på vilket som är kortare. Denna term skiljer sig från upphovsrätten i din bok, som kommer att vara för ditt liv plus 70 år.
  • Det enklaste sättet att registrera din upphovsrätt är att använda U.S. Copyright Office Online Registreringstjänst på sin webbplats. Med denna tjänst kan du skicka in elektroniska kopior av arbetet för deposition, betala lägre registreringsavgifter i förhållande till att skicka in en pappersansökan och kontrollera statusen för din ansökan när som helst.
  • Tänk på att registrering inte är absolut nödvändig för att äga upphovsrätten, även om den ger förmåner som rätten att stämma för överträdelse i federal domstol.
  • Metod 2 av 3:
    Få exklusiva rättigheter
    1. Bild med titeln Gain ägande av ditt självporterade bokomslag Steg 7
    1. Utvärdera Stock Photo Tjänster. Det finns många professionella lagerfoto företag online som låter dig läsa deras kataloger och köpa rättigheter till lager bilder skapad av professionella fotografer.
    • Det första du behöver titta på är hur man köper bilder från företaget. Vissa Stock Photo Företag tillåter dig att köpa en licens för en enda bild, medan andra kräver att du blir medlem eller köper ett paket som innehåller den potentiella användningen av flera bilder.
    • Om du bestämmer dig för att du vill använda ett lagerfoto för ditt självporterade bokomslag, kolla användningsbegränsningarna på varje lager Foto service för att se till att tjänsten tillåter användning av foton för självpublicerade böcker.
    • Vissa företag begränsar användningen baserat på den genre som du har skrivit. Specifikt tillåter vissa Stock Photo Services inte sina bilder att användas för erotiska romaner.
    • Kolla in några av de tillgängliga bilderna och hitta flera som kan möta dina behov. Exklusiva rättigheter kan inte vara ett alternativ för några av dem.
  • Bild med titeln Få äganderätt till ditt självporterade bokomslag Steg 8
    2. Läs de tillgängliga licensavtalen noggrant. Stock Photo Tjänster erbjuder vanligtvis flera olika nivåer av licensavtal så att du kan hitta en som uppfyller dina behov och din budget. Du kanske kan hitta något som faller med fullständigt ägande men ändå uppnår dina mål.
  • Tänk på att olika nivåer av exklusivitet också varierar i pris. Även om du vill ha ägande av ditt omslag, kan en exklusiv licens inte vara i din budget - vilket betyder att du måste bosätta sig för mindre än fullständigt ägande eller bedriva en annan metod att få en design för ditt omslag.
  • Royaltyfria bilder är bland de vanligaste licenserna som beviljats ​​av Stock Photo Companies, och ger dig rätt till obegränsad användning av bilden. Men denna licens är inte exklusiv (vilket betyder att andra också kan använda det), och du har inga ägarrättigheter i själva bilden.
  • Om du letar efter ägande av ditt självporterade bokomslag, vill du förmodligen inte gå med en royaltyfri licens, även om du kan få en relativt billigt.
  • Bilden är bara en del av omslaget. Du har fortfarande lite designarbete att göra när det gäller att placera titeln, ditt namn och något annat material på fram- och bakdäcken.
  • Bild med titeln Gain ägande av ditt självporterade bokomslag Steg 9
    3. Välj en rättighetshanteringslicens. Medan en rättighetshanteringslicens inte ger dig fullständigt ägande av ditt självporterade bokomslag, ger det dig den exklusiva rätten att använda bilden så länge boken säljs.
  • Med en rättighetshändig licens har du ensamrätt att använda bilden, vilket kan vara lika bra som ägande när det gäller att inte behöva oroa dig för någon annan självpublicerad bok som har samma bild på dess omslag.
  • Rättigheter förvaltade licenser tenderar dock att vara dyra - kanske till och med förbjuden så, beroende på din budget.
  • Tänk på att inte ens stora företag köper rättigheter förvaltade licenser som en allmän regel på grund av deras kostnad.
  • Bild med titeln Gain ägande av ditt självporterade bokomslag Steg 10
    4. Kvantifiera din användning. En av de svåraste delarna av att köpa en rättighetshantering för ett självpublicerat bokomslag är att bestämma hur länge du behöver exklusiva rättigheter till bilden. Andra villkor som det geografiska användningsområdet kommer också att påverka kostnaden för licensen.
  • Licensen du köper är vanligtvis skräddarsydd för din specifika användning. I vissa fall kan det här innebära att dina rättigheter bara är exklusiva när det gäller bokomslag - vilket innebär att ingen annan kan använda bilden för sitt bokomslag - men bilden är fortfarande fri för andra att licensiera och använda på andra områden.
  • Om du är självpublicering kan du ha svårt att kunna stifta det exakta territoriet av din användning eller hur länge du vill ha din licens att hålla.
  • Om du använder en utskriftstjänst, har du ännu svårare om licensens exklusivitet beror på antalet kopior du har distribuerat. Om du till exempel får en rättighetshändig licens för 100 000 exemplar av din bok, och du säljer 100,001 kopior, skulle du inte ha rätt att använda bilden på den senaste kopian.
  • Men om du bara avser att sälja ett visst antal kopior av din bok, eller sälja det bara under en begränsad tid, kan dessa problem inte vara ett problem.
  • Metod 3 av 3:
    Skapa ditt eget omslag
    1. Bild med titeln Gain ägande av ditt självporterade bokomslag Steg 11
    1. Forskning de grundläggande principerna för grafisk design. Du vill inte eller behöver bli för djupt in i ogräs, men du borde ha en förståelse för kärndesignreglerna innan du tar språnget till att utforma ditt eget omslag.
    • Du kanske vill titta på listor med bra och dåliga bokomslag för att få en förståelse för vad de goda gör rätt och vad de dåliga gör fel.
    • Detta kan ge dig en bra uppfattning om grundläggande designprinciper som balans och kontrast utan att behöva göra för mycket att studera.
    • Du kan också hitta designtutorials och videoklipp online som visar några bra designidéer du kan integrera i ditt omslag.
  • Bild med titeln Gain ägande av ditt självpublicerat bokomslag Steg 12
    2. Licensera den lämpliga programvaran. Vanligtvis kräver grafisk design med någon form av grafisk designapplikation på din dator, liksom en grundläggande förståelse för hur man använder den. Många mjukvaruproducenter erbjuder kortsiktiga licenser för sina produkter.
  • De flesta mjukvaruföretag erbjuder grundläggande tutorials online som lär dig hur du använder programmet gratis. Du kan också kunna ta en klass som erbjuds av ditt lokala offentliga bibliotek.
  • Många grafiska designapplikationer är nu licensierade under a "mjukvara som en service" typ arrangemang. Detta kan gynna dig eftersom de kommer att spara ditt arbete till molnet. Några av dessa applikationer erbjuder också tillgång till premium designelement och stock bilder.
  • Kontrollera ditt licensavtal noggrant, liksom villkoren för programvarans användning. Se till att du har rätt att använda programvaran för kommersiella ändamål.
  • Bild med titeln Gain ägande av ditt självporterade bokomslag Steg 13
    3. Sök efter mallar. Du kan vanligtvis hitta mallar online som kan göra det lättare för dig att ordna och placera element på din designsida. Var försiktig med att se till att alla teckensnitt eller designelement du använder är licensierade för kommersiell användning.
  • Dessa problem uppstår också om du använder en onlinetjänst för att designa ditt lock för dig. Några av dessa tjänster ger endast begränsade rättigheter till olika delar av sina mönster.
  • Om du bestämmer dig för att använda en mall eller onlinetjänst, läs villkoren noggrant så att du förstår vilka aspekter av ditt bokomslag du äger.
  • Tänk på att om du använder en onlinetjänst för att skapa ditt bokomslag ägs inte omslaget ofta av den tjänst du använde, inte du - även om du loggade in på tjänsten och skapade den.
  • Ofta om du använder en onlinetjänst måste du köpa en extra licens för att utnyttja din skapelse kommersiellt.
  • Bild med titeln Få äganderätt till ditt självporterade bokomslag Steg 14
    4. Registrera din upphovsrätt. Om du skapar ditt eget bokomslag (annat än med hjälp av a "Cover Creator" service), du har en separat upphovsrätt i den designen, och den måste registreras separat från upphovsrätten för själva boken. Du måste tillhandahålla depositionskopior av omslagsdesign och betalningsavgifter.
  • Gå till dig.S. Copyright Office webbplats för att registrera dig online och spara på porto samt registreringsavgifter.
  • På din ansökan ska det datum du använder det datum du skapade ditt omslag, inte det datum du själv publicerade bok släpps till allmänheten.
  • När din registrering är klar kommer din upphovsrätt att vara för ditt liv plus 70 år.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande