Hur man copyright en sång

Enligt internationell rätt är upphovsrätt den automatiska rätten till skaparen av ett arbete. Det betyder att så snart du skriver ner en sång eller gör en inspelning, är det upphovsrättsskyddat. För att genomdriva upphovsrätten måste du dock kunna bevisa ditt ägande. I USA betyder det att du måste registrera din sång med U.S. Regeringens upphovsrättswebbplats. Detta gör det mycket lättare att hävda dina rättigheter om din upphovsrätt är överträdet. Läs vidare för att lära dig mer om hur du skyddar din sång med en upphovsrätt.

Steg

Metod 1 av 3:
Registrera din låt online
  1. Bild med titeln Copyright A Song Steg 1
1. Gör en kopia av din sång. Du kan göra en CD, USB-enhet, mini-skiva, kassettband, MP3, LP, spela in den på video eller skriva ut noterna. Alla dessa metoder kan användas för att skapa en kopia inspelning av din sång. Så snart det spelas in är det upphovsrättsskyddat - nu behöver du bara få det registrerat.
  • Bild med titeln Copyright A Song Steg 2
    2. Gå till den amerikanska regeringen Upphovsrättswebbplats. Klicka på det elektroniska upphovsrättskontoret, där du kan göra en upphovsrättsliga arkivering. Registrering online är enkelt, och det tar ungefär 4.5 månader att bearbetas. Detta är en mycket kortare process än att registrera via post, vilket kan ta upp till 15 månader.
  • Bild med titeln Copyright A Song Steg 3
    3. Registrera ett gratis konto. Klicka på "ny användare" För att öppna ditt konto. Du måste ange ditt namn, adress, land (om inte från USA), telefonuppgifter och önskad kontaktmetod.
  • När du har ett konto öppnat kan du använda det varje gång du vill göra en upphovsrätt Ansökan. Kontot gör att du kan övervaka dina program och hitta olika typer av information om upphovsrätt. Det finns också en handledning om att göra ett krav som tillhandahålls.
  • Bild med titeln Copyright A Song Steg 4
    4. Fyll i din online upphovsrättsansökan. Klicka på "Registrera ett nytt krav" under "Upphovsrättstjänster," Beläget i den vänstra kolumnen på ditt konto. Var beredd att svara på frågor om dig själv, det arbete du vill ha upphovsrätt och var du vill att den upphovsrättscertifiering ska skickas.
  • Bild med titeln Copyright A Song Steg 5
    5. Betala $ 35 avgiften. Du kan betala via antingen kredit- eller betalkort, elektronisk check eller ett upphovsrättsuppgiftskonto.
  • Bild med titeln Copyright A Song Steg 6
    6. Ladda upp en elektronisk kopia av ditt arbete. Många typer av filer accepteras, men kolla Copyright Office`s Complete List för att säkerställa att du inte skickar in en inkompatibel fil.
  • Om du föredrar att inte skicka en elektronisk kopia kan du skicka en kopia (icke-retur) och den måste skickas i en låda, inte ett kuvert. Du kan göra en leveransadress från webbplatsen.
  • Bild med titeln Copyright A Song Steg 7
    7. Vänta på att din upphovsrättsansökan ska behandlas. Du kan logga in på ditt konto för att kontrollera statusen för ditt krav när som helst.
  • Metod 2 av 3:
    Registrera din sång via post
    1. Bild med titeln Copyright A Song Steg 8
    1. Få form co. Du kan antingen hämta den från den amerikanska Copyright Office-webbplatsen eller ringa på kontoret på (202) 707-3000 och begära att formulären skickas till dig. Du kan också begära den form du behöver via post på US-biblioteket, Copyright Office, Independence Avenue, s.E., Washington, d.C. 20559.
    • Form SR är rätt formulär för att fylla i för att registrera en upphovsrätt för ljudinspelningar.
    • Form PA, formuläret för utförande av konstinspelningar täcker inspelningar av levande prestationer.
    • Form CO kan användas för alla typer av ljudinspelning eller utförande av konstinspelning. Eftersom avgiften för formulär PA och SR är för närvarande $ 65 och avgiften för Form CO är $ 45, överväga noga vilket uppfyller dina behov mest. Besök http: // upphovsrätt.gov / former / för mer information.
  • Bild med titeln Copyright A Song Steg 9
    2. Fyll i formuläret. Läs anvisningarna noggrant och fyll i det exakt hur det förklaras. Om du har några frågor, kontakta Copyright Office.
  • Bild med titeln Copyright A Song Steg 10
    3. Placera nödvändiga material i ett paket. Paketet ska innehålla den fyllda formuläret, den angivna betalningen och en återbetalningsbar kopia av låten.
  • Bild med titeln Copyright A Song Steg 11
    4. Skicka ditt paket till US Copyright Office. Maila det till följande adress: Kongressbibliotek, Copyright Office, Independence Avenue, s.E. Washington, d.C. 20559-6000.
  • Bild med titeln Copyright A Song Steg 12
    5. Vänta på registreringsbeviset. Ha tålamod eftersom den här delen av registreringsprocessen kan ta ett tag. Det kan ta upp till 15 månader om du har lämnat in via post, enligt Copyright Office FAQ och är i genomsnitt cirka 8 månader. Den goda nyheten är att din upphovsrätt är effektiv från den dag då dina material tas emot av upphovsrättsverket. Du får ett intyg om registrering när det anländer.
  • Metod 3 av 3:
    Vet vad man ska undvika
    1. Bild med titeln Copyright A Song Steg 13
    1. Undvik fattig mans upphovsrätt. Det finns en långvarig myt i musikbranschen som den gammaldags fixen av att spela in en sång, placera den i ett kuvert och skicka det till sig själv garanterad upphovsrätt. Postdatumet på stämpeln var tänkt att fungera som bevis på sångdatumet, förutsatt att kuvertet var förseglat. Denna metod uppstod dock inte i olika rättsfall och har sedan dess blivit diskrediterad. Dessutom, med tanke på att din upphovsrätt finns på skapelsen, och att ett kuvertets tätning kan vara försiktigt osealed och återföras, verkar denna metod ganska fallbar.
  • Bild med titeln Copyright A Song Steg 14
    2. Var medveten om Bernkonventionen. Om ditt land är medlem i Bernkonventionen kommer upphovsrätten i en sång till existens när du skapar den. Det blir mer komplicerat när det finns flera skapare som har bidragit till sången, men det finns regler som reglerar dessa "skikten." Det är bäst att söka juridisk rådgivning i den situationen.
  • Du.S. Copyright Office är den enda bland Bernkonventionens medlemsländer som erbjuder en metod för att registrera innehållet i sången (texter, melodi, ackord, etc.). Tyvärr i alla andra länder registreras bara titeln på låten. Värdet av det skydd som skyddas är avsevärt minskat. Men din innehav av ett daterat original är allt bevis på författarskap som du behöver i de flesta länder, förutsatt att det finns någon tvist.
  • Tips

    Kom ihåg att upphovsrätt skapas och tillhör skaparen av ett originalstycke så snart det är fastsatt i en konkret form.
  • Upphovsrättsregistrering i USA är helt valfri tills du vill genomdriva den.
  • Undrar du om dina rättigheter endast är tillgängliga i ditt hemland eller i det land där du skapade arbetet? Den goda nyheten är att Bernkonventionen innehåller en ömsesidighetsklausul. Det innebär att du får upphovsrätt i ditt arbete enligt lagarna i det land där du skapade ditt arbete (förutsatt att landet har ratificerat Bernkonventionen), men om kopior av din musik råkar hamna i någon annan lands del av Konventionen, du kommer att hålla dina rättigheter i din musik. Dina rättigheter kommer emellertid att styras av lagarna i det land där överträdelsen inträffade.
  • Skicka ditt arbete till Copyright Office med certifierat brev och begär ett returkvitto. Detta kostar ungefär $ 5.00. När du får returkvittot vet du att de har det och processen har börjat.
  • Var medveten om att din ansökan kommer att vara tillgänglig för andra, med mycket av det tillgängliga online.
  • Ett första säkerhetssteg för att skapa bevis på ägande (om det är i U.S., Australien, Nya Zeeland och EU-länderna) är att skicka en kopia av din musik till dig själv i ett certifierat brev. Detta hjälper till att visa att du skapade det först.
  • Om din sång är fast besluten att ligga under originalitetens tröskelvärde, kommer den att avvisas av det amerikanska upphovsrättsverket och släpptes till det offentliga området.
  • Varningar

    Se upp för vilseledande länkar och kommersiella upphovsrättsföretag. Om du söker online för "Du.S. Upphovsrättskontor," Du kan finna dig att få led till vinstdrivande företag, snarare än regeringens hemsida och slutar betala onödiga arkiveringsavgifter!
  • Se till att din musik är helt original. Rap slog "Isis älskling" av vanilj Ice kopierade basslinjen från Queen och David Bowies sång "Under press" och vanilj is stämdes.
  • Det amerikanska rådet förutsätter att du är en amerikansk medborgare. År 1989 blev USA en fest i Bernkonventionen, vilket innebär att om du är från utanför USA, är du inte skyldig att registrera dig hos US Copyright Office innan du kan göra anspråk i en amerikansk domstol. Du kanske vill söka juridisk rådgivning om att utnyttja den amerikanska registreringsprocessen om du vill ha din musik aired, hört, utfört eller annars används på den amerikanska marknaden.
  • Saker du behöver

    • Någon konkret version av musiken (i.e. Inspelningar, noter, etc.)
    • $ 50 papper- $ 35 online
    • Tillgång till internet (enklaste, snabbaste metoden)
    • PA, SR eller CO former
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande