Hur copyright ett recept

Nu när du äntligen har alla dina recept samlades på ett ställe, och du har mamma eller mormors receptsamling tillsammans, vill du skydda den. Förmodligen tänker du på något mer än att bara skydda de skriftliga papper eller kort i en låda eller en fil. Kanske har du betraktat patentering eller upphov till dina enskilda recept, eller till och med hela din samling innan du publicerar den. Det finns juridiska sätt att skydda din egendom i bara några steg.

Steg

Metod 1 av 2:
Med tanke på upphovsrätt ditt recept
  1. Bild med titeln Copyright A Recept Steg 1
1. Tänk på upphovsrätten för den enklaste formen av grundläggande skydd. Denna metod är det som kan vara det enklaste och billigaste. Vad kan eller kan inte, vara upphovsrättsskyddat? Hur skulle någon väg genom labyrinten av vad som kan eller måste göras? Koppla av, det är lätt.
  • "Upphovsrätten skyddar inte recept som är bara förteckningar av ingredienser. Det skyddar inte heller andra blotta ingredienser som de som finns i formlerna, föreningar eller recept. Upphovsrättsskydd kan emellertid sträcka sig till väsentlig litterärt uttryck - en beskrivning, förklaring eller illustration, till exempel - som åtföljer ett recept eller formel eller till en kombination av recept, som i en kokbok. Endast ursprungliga författarnas verk är skyddade av upphovsrätten. "Original" betyder att en författare gav ett arbete av hans eller hennes egen intellektuella ansträngning istället för att kopiera det från ett befintligt arbete."
  • Upphovsrätten gäller endast författaren till det ursprungliga arbetet och lagliga efterträdare. Din mormors recept på hennes världsberömda Shrove Tuesday Hash och Pancake Supper är upphovsrättsskyddat till henne ensam. Det är möjligt att erva upphovsrättsägande, som är separat från ägande av en kopia. Ser "Vem kan hävda upphovsrätten"
  • Namnet på receptet, eller samlingen, kan inte upphovsrättsskyddat. Det kan skyddas av varumärkesrätten, om du följer de nödvändiga reglerna i ditt land.
  • Bild med titeln Copyright A Recept Steg 2
    2. Vet att publikationen inte är nödvändig för upphovsrättsskydd.
  • "Upphovsrättsskydd är tillgängligt för alla opublicerade verk, oavsett tillhörighet eller hemvist för författaren."
  • Copyright Ownership är gratis och automatiskt från det ögonblick som ett nytt arbete med kreativt författarskap registreras först i en konkret form. I USA är det inte nödvändigt med registrering av ditt upphovsrättsligt ägande tills du vill genomdriva det.
  • Bild med titeln Copyright A Recept Steg 3
    3. Gör valet om hur du vill distribuera och licensera ditt arbete. Du kan "självupphovsrätt" Eventuellt originalarbete, och du bestämmer vilka rättigheter, om någon, människor kan ha om de duplicerar eller distribuerar ditt arbete.
  • Du har sett upphovsrättssymbolen © följt av frasen, "Alla rättigheter förbehållna", eller "Några rättigheter reserverade". Du kan göra det själv under Creative Commons, om du vill använda den mekanismen för att licensiera några eller alla dina rättigheter.
  • Titta längst ner på den här sidan, eller någon Wiki-sida, ser du den frasen. Lär dig allt om hur du använder din egen anpassade upphovsrätt på Creative Commons. Den bästa delen om det är att det är ganska enkelt, det ger dig all kodning och programmering du behöver för att lägga den på en webbplats, eller skriva på en sida, och det är gratis. Det kostar inte hundratals dollar, eller involverar en advokat som ett patent.
  • Upphovsrättsmeddelande (med upphovsrättssymbol ©, datum och ägaridentifiering) har varit helt valfri i USA sedan 1989, och gäller endast "Publicerade verk". Alla opublicerade ursprungliga verk av kreativt författarskap upphävs automatiskt för några år, beroende på var, när och andra omständigheter.
  • Metod 2 av 2:
    Med tanke på att patentera ditt recept
    1. Bild med titeln Copyright A Recept Steg 4
    1. Inse att för att tillämpa patenträtten i din situation måste ditt recept och motsvarande upplysning i din patentansökan uppfylla vissa kriterier för US patentskydd. Om du kan svara ja på alla dessa frågor kan du ha en patenterbar uppfinning, förutsatt att alla andra element faller på plats.
    • Är uppfinningen patenterbar ämne? Är det en process, maskin, tillverkning eller komposition av material?Till exempel kan ett recept resultera i en unik och ny komposition.
    • Är uppfinningen användbar? Gäller det faktiskt för något funktionellt och har en specifik, betydande och trovärdig användning?Detta är vanligtvis inte ett problem i receptpatenten.
    • Är uppfinningens roman? Är det nytt? "Känd teknik" Innehåller allt som någonsin tidigare beskrivits i någon publikation någonstans i världen, eller används offentligt, från ditt ansökningsdatum. Vissa länder (som USA) beviljar uppfinnaren en års nådsperiod efter eget bruk eller försäljning offentlig, före den nödvändiga arkiveringen, men de flesta gör det inte.Om du sålde eller erbjöd dina varor med det receptet för mer än ett år sedan, är det juridiskt inte längre "ny" För patientens syfte.
    • Är uppfinningen icke-uppenbar? Är det en variant av en befintlig uppfinning eller kombination av befintliga uppfinningar, även om det är nytt? Skulle sådan variation eller kombination har varit "uppenbart för en fackman i den relevanta konsten", Baserat på all känd teknik?
  • Bild med titeln Copyright A Recept Steg 5
    2. Läs upp patent, definierade under 35 USC § 101. Det står, "Den som inventerar eller upptäcker någon ny och användbar process, maskin, tillverkning eller komposition av materia eller någon ny och användbar förbättring därav kan få ett patent därtill, med förbehåll för villkoren och kraven i denna titel."Du borde anställa en advokat och göra en patentsökning för att undvika att slösa tid och pengar på saker som är tydligt inte nya. Då ansöker du om patentet och väntar på att det godkänts eller avvisas, vilket är en dyr och långdragen process.
  • Du kanske också vill överväga en "designpatent" Om dina recept resulterar i saker som har en ny och unik form eller utseende.
  • Tips

    Varumärken och affärshemligheter är mer för kommersiell registrering. De skyddar inte din slutprodukt från att vara tillbaka konstruerad och användas av någon annan. Varumärken hänvisar till varumärket på eller i samarbete med varor i handel, enligt amerikanska lagen. Registrering är helt frivillig eller kan lämnas in i ett eller flera amerikanska stater eller i USPTO. Andra länder har olika varumärkeslagar.
  • Affärshemligheter avser konkurrensutsatt information som du har vidtagit åtgärder för att behålla i förtroende (icke-upplysningsavtal, sekretessmarkeringar, säker lagring, etc.). När du säljer din produkt till allmänheten kan någon lagligt omvänd ingenjör alla de affärshemligheter de vill. De kan dock inte juridiskt bryta mot dina patent eller varumärken.
  • Patent löper ut ganska snabbt, vanligtvis 20 år från det ursprungliga arkiveringsdatumet, eller tidigare om du slutar betala underhållsavgifterna. Om inte uppfinningen är väsentligt uppdaterad i konstruktion för att kvalificera sig som en ny uppfinning, beroende på uppdateringen, kan patenträttigheterna anses vara utgått.
  • Patent tillåter bara dig att förhindra att andra gör, använder, säljer eller importerar kränkande artiklar i ett land där du har ett utfärdat och verkställbart patent.När din patentansökan är publicerad eller din uppfinning är annars avslöjad offentlig, kan någon som helst i världen börja duplicera din uppfinning utan ditt tillstånd.
  • Detta är långt ifrån ett juridiskt Q & A om patent, varumärke och upphovsrätt. Upto.GOV, GPO.GOV och dussintals andra webbplatser är tillgängliga för att svara på mer tekniska frågor. Från den utgångspunkten skulle ditt nästa stopp vara en advokat.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande