Hur man diagnostiserar vitiligo

Vitiligo är en störning som får dina melanocyter att sluta producera pigment, vilket kan få din hud att utveckla ljusare fläckar. Det är möjligt att bara ha ett litet område med depigmentering eller större fläckar som växer över tiden. Eftersom vitiligo har mycket gemensamt med andra hudsjukdomar, måste din läkare undersöka dig noggrant för att göra en diagnos. De kan också beställa ett bloddrag eller ögonprov för mer definitiva svar. Sedan, när du har diagnostiserats kan du arbeta med din läkare för att skapa en behandlingsplan.

Steg

Del 1 av 3:
Identifiera vitiligo symptom
  1. Bild med titeln Diagnose Vitiligo Steg 1
1. Titta på en förlust av pigmentering i dina ögon eller hår. Vitiligo påverkar vanligtvis din hud, men det kan också tömma pigmentet från andra delar av kroppen, särskilt ditt hår eller ögon. Om ditt hår börjar gå Grå för tidigt eller blir grå inom några månader, gör sedan ett möte med din läkare.
  • I allmänhet säger läkare att håret går grått före 35 års ålder kvalificerar sig som "för tidigt."
  • Det är ännu mer ovanligt för dina ögon att ändra färg förbi mognad. Med vitiligo, dina ögon kan blekna från ljusare färger till mer dämpade.
  • Vitiligo kan också ändra färg på ögonfransarna, ögonbrynen och ansiktshåret.
  • Bild med titeln Diagnose Vitiligo Steg 2
    2. Kontrollera efter parallella eller grupperade fläckar av depigmentering. Med generaliserad vitiligo får du depigmenterade områden på parallella sidor eller fläckar i din kropp. Dessa kan växa större när tiden går. Med Segmental Vitiligo har du en enda patch av depigmentering eller en samling av fläckar i ett område av din kropp.
  • Allmänt Vitiligo är vanligare än segmentalt. De flesta människor utvecklar vitiligo före 20 års ålder.
  • Vissa människor utvecklar också Accupational Vitiligo från att bli utsatt för vissa kemikalier eller produktionsprocesser. I dessa fall är förlusten av pigmentering ofta koncentrerad i de områden som var i kontakt med kemikalier.
  • Vitiligo-fläckar finns oftast på nacken, armhålorna, händer, knän, armbågar eller ansikte. Färgförlust inuti din mun eller näsan kan också vara ett symptom.
  • Bild med titeln Diagnose Vitiligo Steg 3
    3. Övervaka och avslöja någon personlig eller familjehistoria med hudsjukdomar. Om du besöker doktorn och de misstänker vitiligo, kommer de sannolikt att fråga dig ett antal frågor om din familjs medicinska historia. Försök att svara på alla frågor som sanningsenligt som möjligt. I synnerhet visar vissa bevis att med andra familjemedlemmar med hudstörningar ökar dina odds för att få vitiligo.
  • Till exempel, om din far eller mamma lider av eksem, fortsätt och nämna detta till din läkare.
  • Din odds för att utveckla vitiligo ökar också om du har lidit av störningar, såsom eksem.
  • Bild med titeln Diagnose Vitiligo Steg 4
    4. Spåra början av Vitiligo Tillbaka till en ny hudtrauma. Om du har lidit av en solbränna under de föregående 2-3 månaderna är det möjligt att detta kan ha hjälpt till att utlösa en episod av vitiligo. På samma sätt, om du har haft ett oförklarligt utslag, berätta för din läkare om det. Detta kan indikera vitiligo eller annan sjukdom.
  • Det finns ingen exakt medicinsk orsak till varför vissa hudceller börjar förlora sin pigmentering som resulterar i vitiligo. Men andra hudproblem ger varningsskyltar i vissa fall.
  • Del 2 av 3:
    Få en medicinsk diagnos
    1. Bild med titeln Diagnose Vitiligo Steg 5
    1. Låt din läkare undersöka dig med en ultraviolett (UV) lampa. Denna lilla handhållna enhet kallas ofta en "trä lampa."Din läkare kommer att passera lampan 4 till 5 tum (10 till 13 cm) över huden och titta på någon reaktion. Om du har vitiligo visas dina lättare hudplåster ännu mer definierade under UV-strålarna.
    • Detta är ett bra sätt för din läkare att utesluta andra förhållanden, såsom svampinfektioner, vilket kan förekomma samma när de utsätts för lampan.
  • Bild med titeln Diagnose Vitiligo Steg 6
    2. Samtycke till en ögonundersökning. I vissa situationer kan vitiligo påverka strukturen och pigmentet i dina ögon. En allmänläkare kan skina ett starkt ljus i dina ögon för att se om några problem är synliga. Eller de kan hänvisa till en optometrist som kommer att inspektera dina ögon för inflammation, även kallad uveit.
  • Låt din läkare veta om du har lidit av ögonvärk, klåda eller torrhet. Det här är alla tecken på uveit eller eventuell ögonskada.
  • Optometristen kan utvidga dina ögon med droppar för att kontrollera efter uveit.
  • Bild med titeln Diagnose Vitiligo Steg 7
    3. Testa ditt blod.Om din läkare tar ett blodprov, kanske de kan begränsa eventuella sjukdomar. En enkel bloddragning kan avslöja huruvida ditt blodcellsantal har påverkats av sjukdom. Det kan också indikera om din sköldkörtelfunktion är försämrad, vilket kan indikera ett autoimmun skick.
  • Bild med titeln Diagnose Vitiligo Steg 8
    4. Godkänna en hudbiopsi om diagnosen är osäker. Om din läkare inte kan bestämma din diagnos på grundval av en fysisk undersökning, kan de föreslå en biopsi av din hud. I de flesta fall får du lokalbedövning och ett litet prov av huden kommer att tas bort med en nål. Detta prov kommer då att undersökas för att se om förlusten av pigment är konsekvent och om det finns en frånvaro av melanocyter i huden, vilket indikerar vitiligo.
  • Om du inte är bekväm att samtycka till en biopsi, är ett annat alternativ att se en specialist, vanligtvis en hudläkare, för en andra åsikt eller undersökning.
  • En dermatolog kan dra blod för att testa för antinukleära antikroppar, som ofta är närvarande i vitiligo-patienter.
  • Del 3 av 3:
    Behandla vitiligo
    1. Bild med titeln Diagnose Vitiligo Steg 9
    1. Behandla eventuella underliggande näringsbrister. Din läkare kanske vill testa dig för näringsbrist, eftersom det är bristfälligt i vissa näringsämnen, kan predisponera dig att vitiligo. Om du är bristfällig i något, kan du behöva ta ett tillägg för att få dina näringsämnen tillbaka till det normala. Följ din läkares instruktioner för komplettering. Några brister som kan bidra till att du utvecklar vitiligo inkluderar:
    • Vitamin D
    • Antioxidant vitaminer, såsom A, C, och E
    • Zink
  • Bild med titeln Diagnose Vitiligo Steg 10
    2. Applicera kosmetika för att minimera hudskillnader. Med hjälp av hudfärger, smink eller till och med garvningsprodukter kan bidra till att kamouflera några fläckar av vitiligo. Detta är ett billigare alternativ som gör det möjligt att undvika någon av de problem som omger medicinering. Att tillämpa dessa produkter kan dock ta en bra tid och träna till befälhavaren.
  • Bild med titeln Diagnose Vitiligo Steg 11
    3. Gnugga på en medicinerad kräm. Kortikosteroider är den vanligast föreskrivna aktuella medicinen för vitiligo. När den tillämpas dagligen kan dessa lotioner hjälpa till att lägga till hudfärg till upplysta områden. På grund av de allvarliga möjliga biverkningarna, inklusive hudbritlighet, kan bara en läkare ordinera dessa krämer.
  • Läkemedel tillämpas topiskt är inte lika effektiva på alla delar av kroppen, som fötterna.
  • Bild med titeln Diagnose Vitiligo Steg 12
    4. Tänk på lättterapi om du har utbredd vitiligo. Detta är en typ av behandling som äger rum på ett sjukhus eller professionell medicinsk miljö. Varje session kommer att innebära att du exponerar din hud till koncentrerat UVA-ljus två gånger i veckan under en period av 12 månader eller mer. I kombination med medicinering kan ljusbehandling framgångsrikt återställa pigment till vissa områden.
  • Undvik solexponering och överdriven ljusbehandling om du har diagnos av vitiligo. För mycket sol kan sätta din hud risk för ytterligare skador och accentuera abnormiteter. Fråga din läkare om hur mycket lätt terapi är säker för dig.
  • Bild med titeln Diagnose Vitiligo Steg 13
    5. Behandla eventuella aktuella autoimmuna sjukdomar. Om du lider av en autoimmun sjukdom, som Hashimotos sjukdom, arbetar med en endokrinolog eller din allmänläkare för att utveckla en behandlingsplan. Du kommer sannolikt att behöva ta mediciner för att öka ditt immunsystem. Att göra det kan minska sannolikheten för att du kommer att utveckla vitiligo.
  • Bild med titeln Diagnose Vitiligo Steg 14
    6. Gå med i en Vitiligo supportgrupp. Prata med din läkare om att delta i en personlig, lokal grupp av människor som lider av autoimmuna eller hudförhållanden, som vitiligo. Om det inte finns några grupper i närheten, kolla in i en online-organisation, som Vitiligo Support International. Dessa grupper är också bra resurser för utbyte av diagnos och behandlingsinformation.
  • Även om vissa fläckar kan försvinna på egen hand är vitiligo vanligtvis ett livslångt tillstånd.
  • Tips

    Var noga med att använda solskyddsmedel varje dag. Detta skyddar din hud och kan till och med hjälpa till förhindra en episod av vitiligo eller minimera dess spridning.

    Varningar

    Vitiligo är vanligtvis inte smärtsamt. Om du upplever smärta tillsammans med hudändringar är det ännu viktigare att se din läkare så snart som möjligt.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande