Hur man botar dubbel vision

Dubbelvision, även känd som diplopi, uppstår när du ser 2 bilder av ett enda objekt medan du tittar på det, och du kan ha det i en eller båda ögonen. Att se dubbel kan vara läskigt eftersom många saker kan orsaka det, men du kan vanligtvis söka behandling för att förbättra dina symtom. Prata med din ögonläkare för att ta reda på några bakomliggande orsaker och bestämma svårighetsgraden av din vision. Om du har en monokulär dubbel vision, vilket innebär att det bara påverkar 1 öga, kan du behöva korrigerande linser eller kirurgi för mer allvarliga förhållanden. Att bota binokulär dubbel vision, som uppstår i båda ögonen, kan du försöka övningar eller blockera din vision för att förbättra muskelstyrkan. Under alla omständigheter, låt inte din dubbla vision gå obehandlad!

Steg

Metod 1 av 3:
Diagnostisera din dubbla vision
  1. Bild med titeln Cure Double Vision Steg 1
1. Obs! Om du ser dubbelt när du stänger 1 öga som du har monokulär vision. Fokusera på ett objekt som är ca 4-6 fot (1.2-1.8 m) bort från dig. Börja med att täcka ditt vänstra öga för att se om du fortfarande har dubbelt vision. Öppna ditt vänstra öga igen innan du täcker ditt högra öga för att se om din vision ändras. Om du bara märker en dubbel bild när 1 av dina ögon är öppen, påverkar din dubbla vision bara 1 öga.
  • Om du kan se objektet klart när du stänger ett öga men du ser dubbla när du öppnar dem båda, då har du binokulär dubbel vision.
  • Bild med titeln Cure Double Vision Steg 2
    2. Kontrollera om bilden ser ut som en skugga, vilket betyder monokulär vision. Försök titta på ett objekt ca 6 fot (1.8 m) bort och ta anteckningar om hur det ser ut. Om du bara ser en svag bild som ser ut som en skugga eller verkar genomskinlig som ett spöke, så har du sannolikt en monokulär dubbel vision. Obs! Om bilden fördubblas horisontellt eller vertikalt eftersom din läkare kommer att fråga dig.
  • Om du ser 2 separata bilder av objektet klart, kan du ha kikare dubbelvision där dina ögon ser objektet från olika riktningar.
  • Bild med titeln Cure Double Vision Steg 3
    3. Se en ögonläkare för att ta reda på den bakomliggande orsaken till din dubbla vision. Planera ett möte så snart som möjligt och låt din läkare veta hur länge du har upplevt Double Vision. Låt dem veta om din familjs medicinska historia, eftersom dubbel vision kan orsakas av nervproblem, som diabetes eller autoimmuna sjukdomar. Din läkare kommer att köra ögonprov, och kan eventuellt hänvisa till en annan läkare för att köra ytterligare test om de inte hittar en orsak.
  • Monokulär dubbel vision uppträder vanligtvis om du har problem med ditt öga, till exempel en oregelbunden linsform eller grå starr.
  • Binokulär dubbel vision kan orsakas av neurologiska problem i din hjärna eller svaga ögonmuskler.
  • Varning: Om du har haft dubbel vision och det verkar läka under en lång tid utan förklaring, kan din hjärna undertrycka bilden. Detta kan dock vara ett tecken på ett allvarligt neurologiskt problem och bör omedelbart ses av en läkare.

    Metod 2 av 3:
    Behandla dubbel vision i ett öga
    1. Bild med titeln Cure Double Vision Steg 4
    1. Använd korrigerande glasögon om du har astigmatism. Om du har dubbelt vision i ett öga som orsakas av skador eller oregelbundna linser, se om din optometrist eller ögonläkare tycker att glasögon kan lösa dina problem. Ta en ögonprov med din optometrist och få dem att testa olika korrigerande linser för dina ögon. När du väl hittar linser som korrigerar din dubbla vision, se till att du bär glasögonen varje dag så ditt tillstånd fortsätter att förbättra.
    • Undvik att klämma under din ögonprov eftersom det kan påverka resultaten och ge ett felaktigt recept.
    • Fråga din Optometrist om korrigerande kontakter om du inte vill bära glasögon.

    Dricks: Om du redan har receptglas, ta en annan ögonprov, eftersom din vision kan ha förändrats och du kan behöva nya linser.

  • Bild med titeln Cure Double Vision Steg 5
    2. Försök använda artificiella tårar om dina ögon också känner sig torra eller kliande. Torr ögonsyndrom kan orsaka att din vision suddas, så leta efter over-the-counter-droppar på ditt lokala apotek. När du använder dem, dra ditt bottenlock ner med fingret och klämmer 1 droppe i det drabbade ögat. Blinka långsamt för att hålla dropparna i ögat och förhindra att de läcker ut. Öppna ditt öga och försök att fokusera på ett objekt för att se om din dubbla vision rensar upp.
  • Du kan använda ögondroppar för att bota dubbelvision hemma utöver andra behandlingsalternativ också.
  • Din läkare kan ordinera ögondroppar med steroider för starkare lättnad, men använd dem bara så länge som de anvisas eftersom de kan orsaka allvarligare ögonförhållanden.
  • Bild med titeln Cure Double Vision Steg 6
    3. Har operation för grå starr om du har dem. Katarakt skapar ett grumligt lager över dina ögon och kan få dig att se flera bilder, speciellt när du tittar på ljus. Om din läkare berättar att du har grå starr, schemalägga kirurgi för att ta bort dem och ersätta ögonens naturliga lins. Efter operationen, se till att du har någon som kan köra dig eller hjälpa dig runt ditt hem för de närmaste 24 timmarna sedan du kan få problem med att se när du återhämtar dig.
  • Det är normalt att uppleva dubbel vision i det drabbade ögat i några dagar efter proceduren. Om din dubbla vision varar längre än 4-6 veckor efter kataraktoperation, planera ett annat möte med din läkare.
  • Bild med titeln Cure Double Vision Steg 7
    4. Fråga din ögonläkare om behandlingsalternativ om du har en retinal sjukdom. Om din läkare finner en retinalsjukdom, som en tår, hål eller detachement, kan du behöva mer avancerad kirurgi för att behandla din dubbla vision. Prata med din läkare om tillgängliga alternativ, som kan innehålla laserbehandling för retinala tårar eller hål eller medicinska injektioner för virus- och bakterieinfektioner. När det är dags för din operation, se till att ta med dig med dig eftersom du inte kommer att kunna se tydligt eller köra ett fordon när du är klar. Vanligtvis tar ögonoperationer bara en dag så att du kan gå hem på samma dag.
  • Var noga med att följa några återställningsinstruktioner som din läkare föreskriver, till exempel att du inte rör ditt öga eller bär en lapp.
  • Du brukar bara behöva retinalkirurgi om det finns trauma eller infektion i ditt öga, så det är inte lika vanligt som andra behandlingar.
  • Metod 3 av 3:
    Omsorg för kikare dubbel vision
    1. Bild med titeln Cure Double Vision Steg 8
    1. Bära en lapp över en av dina ögon för tillfällig lättnad. Fråga din ögonläkare vilken av dina ögon är dominerande, vilket betyder att det är det du fokuserar på det bästa. Placera plåstret över ditt dominerande öga under dagen så att musklerna i ditt svagare öga stärks och förbättras. Medan du kan uppleva resultat inom några veckor, fortsätt bära plåstret och checka in med din ögonläkare varje 2-3 månader för att kontrollera om din dubbla vision förbättras.
    • Ögonplåster brukar inte bota dubbel vision helt.
    • Om du bär glasögon, försök att sätta opakband över en av linserna för att dölja din vision.

    Varning: Dölja din vision i ett öga kan påverka din djupuppfattning, så var försiktig körning eller undvika det helt.

  • Bild med titeln Cure Double Vision Steg 9
    2. Fäst prismor i dina glasögon för att hjälpa dig att uppnå en enda vision. Ha din ögonläkare bifoga ett tillfälligt freselprisma på linsen som går över ditt svagare öga. Se till att du bär dina glasögon så ofta du kan så du ser bara en enda bild snarare än att den fördubblas. Din vision kan se lite suddig när du först börjar använda prismor, men dina ögon kommer att anpassa sig snabbt så att du kan se tydligt.
  • En fresnelprisma använder horisontella eller vertikala linjer som är etsade i dina glasögon för att ändra hur ljuset går in i ögat och påverkar din vision.
  • Om prismor fungerar för dig, kan din ögonläkare etsas permanent i dina glasögon.
  • Bild med titeln Cure Double Vision Steg 10
    3. Öva ögonövningar dagligen för att bota dubbel vision naturligt. Fäst en 1 i × 1 i (2.5 cm × 2.5 cm) Mål, till exempel en klistermärke eller tidskriftskurning, till slutet av en linjal. Håll linjalen ut på armlängden framför dig så att målet är på ögonnivå. Ta långsamt målet närmare din näsa tills du börjar se dubbel. Försök att fokusera på målet så du ser bara en bild. Om du kan, fortsätt flytta det närmare tills det är ca 4 tum (10 cm) från ditt ansikte. Upprepa övningen 4-6 gånger dagligen i ca 1-2 minuter i taget.
  • Om du inte kan fokusera och göra målet en enda bild, förläng sedan målet mot armarna och försök igen.
  • Din optiker kan ge dig specialutrustning eller "Dot-kort" för att använda för dina övningar.
  • Variation: Försök hålla målet 8 tum (20 cm) från ditt ansikte på ögonnivå och fokusera på det i ca 5 sekunder så det ser ut som en enda bild. Skift sedan ditt fokus till ett objekt som är 10 meter (3.0 m) bort i 2-3 sekunder innan du tittar tillbaka på målet. Långsamt flytta målet närmare ditt ansikte tills du kan fokusera på det när det är 4 tum (10 cm) från ditt ansikte.

  • Bild med titeln Cure Double Vision Steg 11
    4. Fråga om Botox-injektioner att behandla squints. Om din dubbla vision orsakas av dina ögon som pekar i olika riktningar, se om din läkare rekommenderar Botox-injektioner runt dina ögonmuskler. Ha din ögonläkare injicera Botox runt ditt dominerande öga så att du inte kan flytta den runt, vilket tvingar ditt svagare öga att rätta sig själv. Upprepa Botox-behandlingar enligt din läkare eller tills din dubbla vision går bort.
  • Botox-injektioner ges vanligtvis om inga andra behandlingsalternativ har fungerat för dig.
  • För många botoxinjektioner kan leda till ett droopy ögonlock.
  • Bild med titeln Cure Double Vision Steg 12
    5. Prata med din läkare om ögonmuskulatur om du inte ser förbättring. Dubbelvision kan vara beständig beroende på den bakomliggande orsaken, och du får inte se förbättring från icke-medicinska förfaranden. Låt din läkare veta om du har upplevt dubbelsyn i över 1 år och alla de behandlingsmetoder du har försökt. Din läkare kan utföra kirurgi för att justera ögonmusklerna för att korrigera din syn.
  • Se till att du har någon åtfölja dig till operationen eftersom du inte kommer att kunna köra eller se klart direkt efter behandling.
  • Varningar

    Om du plötsligt utvecklar kikare dubbelvision utan förklaring, kontakta omedelbart läkare eftersom det kan vara ett tecken på neurologiska problem.
  • Dubbelvision kan påverka din rumsliga medvetenhet och göra det svårt att köra säkert. Var försiktig när du använder ett fordon eller undvik att köra helt och hållet om du har dubbelt vision.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande