Hur man rengör stinkande vinterstövlar

Vinter ligger precis runt hörnet, och med det kommer en mängd olika luktar. Men du vill inte ha stanken av dina gamla, slitna vinterstövlar för att vara en av dem. Vinterstövlar utsätts för kroppsvärme och fukt, vilket gör dem till ett idealiskt livsmiljö för lukt som orsakar bakterier. När dina högkvalitativa stövlar börjar stinka, betyder det vanligtvis att du är försenad för ett nytt par. Om du är ansluten till ditt favoritpar, eller inte har pengarna att spendera på nya skor och fortfarande få all din julköp, finns det sätt att få pesky lukt ut ur dina stövlar och se till att den är borta.

Steg

Del 1 av 3:
Eliminera lukt från dina stövlar
  1. Bild med titeln Clean Stinky Winter Boots Steg 1
1. Skrubba stövlarna med tvål och vatten. Som något annat, om dina stövlar är smutsiga, måste de rengöras. Fyll ett bassäng med varmt vatten och blanda i en liten mängd mildt rengöringsmedel. Ta bort sulorna från dina stövlar och vispa dem genom tvålvattnet, se till att var och en tvättas och sköljs ordentligt. Torka inuti och utanför stövlarna rena med en tvättduk. Låt stövlarna torka helt, eller mikroorganismer kommer att bygger upp på grund av fukten.
  • Om dina stövlar ser mycket användning, bör du sträva efter att städa dem varje par veckor.
  • Häng stövlarna eller ställ dem åt sidan i ett välventilerat område tills det är torrt.
  • Bild med titeln Clean Stinky Winter Boots Steg 2
    2. Suga upp lukt med bakpulver. Stänk lite bakpulver i botten av dina stövlar. Se till att bakpulveret kommer ner till tån och mellansula. Låt stövlarna sitta över natten. Bakspaketet kommer att absorbera och neutralisera fotlukt som har satt i materialet på insidan av stövlarna.
  • Var noga med att skaka överflödig natron ur dina stövlar innan du bär dem.
  • Prova en blandning av bakpulver och kattkull, som också är formulerad för att absorbera lukt.
  • Bild med titeln Clean Stinky Winter Boots Steg 3
    3. Behandla varje boot med desinfektion av spray. Köp en liten flaska desinficerande spray (den farmaceutiska sorten fungerar, eller du kan leta efter typ som är speciellt utformade för att användas för att behandla skor) eller piska upp en hemlagad sats med gnidning av alkohol / eller ättika och eteriska oljor. Spraya varje start noggrant, inuti och ut. Detta kommer inte att göra bort med en kraftfull stank omedelbart, men det kommer att arbeta för att döda bakterierna som orsakar det.
  • Om du bestämmer dig för att använda ättika, rekommenderas att du är borta med en spritz av luftfräschare eller en droppe eteriska oljor för att kompensera lukten, vilket kan vara obehagligt på egen hand.
  • Bild med titeln Clean Stinky Winter Boots Steg 4
    4. Använd eteriska oljor för att täcka långvariga lukt. Även efter att du har behandlat det värsta av problemet, kan subtila luktar förbli. Fortsätt rengöring och desinficera dina stövlar konsekvent och fräscha dem med eteriska oljor under tiden. Eteriska oljor är naturliga doftande botaniska extrakt som är underbara för att täcka upp offensiva luktar. Bara dab några droppar rosmarin, pepparmynta eller tea tree olja i dina stövlar på natten, lagra dem någonstans torr och låt oljorna göra resten.
  • På grund av deras trevliga arom och antimikrobiella egenskaper används eteriska oljor vanligen som ett holistiskt alternativ till deodorant, handtvål och jämn parfym.
  • Del 2 av 3:
    Förhindra fotlukt från att sprida sig till dina stövlar
    1. Bild med titeln Clean Stinky Winter Boots Steg 5
    1. Håll fötterna rena. Din bästa försvarsmål mot stinkiga fötter är att hålla dem rena. Se till att du badar regelbundet och ägnar särskild uppmärksamhet åt dina fötters toppar, tår och bågar medan du tvättar. Många människor rengör inte fötterna tillräckligt bra, inte inser att smutsen, oljan och täppt porerna som uppstår är alla mer benägna att producera pinsamt fotlukt.
    • Tvätta hela kroppen, inklusive dina fötter, en gång om dagen, eller när du engagerar dig i ansträngande fysiskt arbete eller aktivitet.
  • Bild med titeln Clean Stinky Winter Boots Steg 6
    2. Tvätta med antibakteriell tvål. Svett, värme och mörk, slutna förhållanden är alla främsta faktorer för bakteriell tillväxt, vilket gör stövlar en hotbed för illaluktande bakterier. Välj en stark antibakteriell tvål för att torka ut bakterierna som gör dina fötter sitt hem. Om du har en särskilt dålig fotfärg eller luktproblem kan det vara en bra idé att tvätta fötterna med antibakteriell tvål flera gånger om dagen mellan duschar.
  • Antibakteriella tvål kommer i både flytande form, vilket är mer mångsidigt, och som bar tvål, som kan användas bekvämt i duschen.
  • Bild med titeln Clean Stinky Winter Boots Steg 7
    3. Försvara mot överskott av fukt med barnpulver. En av de största bidragsgivarna till stinkiga stövlar är svettiga fötter. Du kan minska mängden svettning som absorberas av tyget i ditt skor genom att damma fötterna med en lätt beläggning av barnpulver eller talkpulver innan du sätter på dina strumpor. Stänk babypulver på botten av dina fötter och mellan tårna. Massage lätt att arbeta närmare huden. TALC kommer att absorbera och sprida fukt och därmed förhindra luktar, och bör försvinna på egen hand, så att den inte tårt på din fot.
  • Använd talkum eller babypulver för att hålla fötterna torra när du vet att du ska ha på sig dina stövlar under en längre tid.
  • Bild med titeln Clean Stinky Winter Boots Steg 8
    4. Trim dina tånaglar. Ibland kan bada ensam inte räcka för att avvärja oönskade fotgaser. Håll dina tånaglar trimmade korta, och se till att du städar under nageln och runt nagelbädden. Medan du är på det, var på utkik efter tecken på svampinfektion, till exempel en liten mörkning av huden eller missfärgningen av tånageln. Upprätthålla rena, snygga tånaglar ger bakterier färre ställen att dölja.
  • Toenails ska klippas rakt över och hållas ganska kort. Försök att trimma dina tånaglar en gång i veckan för att förhindra att de växer för länge.
  • Atletens fot och andra svampinfektioner är beständiga, och till skillnad från vanliga bakterier som växer på hudens yta, kan inte helt enkelt tvättas bort.
  • Del 3 av 3:
    Hålla stövlar fräscha och rena
    1. Bild med titeln Clean Stinky Winter Boots Steg 9
    1. Ändra dina strumpor regelbundet. Det är ingen mening att hålla dina stövlar rena om du har samma smutsiga strumpor hela tiden. Ändra dina strumpor efter långvarigt slitage, eller efter det att du svettar i dem. Deras absorberande, poröst material kommer att hålla sig på svett och bakterier, som sedan kan överföras till dina stövlar.
    • Hälsoexperter rekommenderar att man lägger på ett nytt par strumpor minst en gång om dagen.
    • Investera i några par av högkvalitativa startstrumpor. Dessa är utformade för att vara tjocka men andningsbara, så de är svårare att svettas igenom och kommer inte att vara fuktiga som vanliga strumpor.
  • Bild med titeln Clean Stinky Winter Boots Steg 10
    2. Prova lukt-eliminerande insoles. De flesta skoföretag erbjuder speciella insoles som innehåller föreningar som aktivt kol som är kända för sina luktbekämpningsegenskaper. Trade ut de vanliga sulorna i dina stövlar för en uppsättning lukt-eliminerande insatser. I fallet med speciellt gamla eller svåra att rengöra stövlar kan det vara allt du behöver för att skära ner på oönskade luktar.
  • Luktbekämpande insoles som vanligtvis säljs för cirka $ 20, vilket gör dem en lite pricier men längre varaktig lösning.
  • Bild med titeln Clean Stinky Winter Boots Steg 11
    3. Låt dina stövlar torka helt mellan användningsområden. Regn, snö och is kommer att hålla stövlar våta hela vintern. Efter att ha haft dina stövlar, ta av dem och lämna dem någonstans välventilerade för att torka ut. Att placera dem högt nära ett öppet fönster kommer att fungera, förutsatt att det inte är alltför fuktigt, eller du kan lägga dem tungor ut nära en rymdvärmare eller eld. Ju längre dina stövlar är fuktiga utan att ha chansen att torka, desto mer sannolikt ska de bli en uppfödningsplats för bakterier.
  • Byt ut ditt val av skor så att du inte har samma par varje dag tillåter varje par att torka ut mellan användningen.
  • Om du är i en tidskrund eller har inga andra alternativ tillgängliga, kan du med hjälp av en hårtork på en låg inställning hjälpa till att få dina stövlar torra i bråttom. Detta bör göras sparsamt, eftersom för mycket direkt värme kan potentiellt förstöra materialet.
  • Bild med titeln Clean Stinky Winter Boots Steg 12
    4. Lämna ett torktumlare i varje start över natten. En enkel lösning för att bekämpa lukt i rena och lätt slitna stövlar är att hålla ett tygmjukmedel torktumlare i varje boot innan du går och lägger dig. Torktorkark verkar till fälla luktar från kläder och ersätt dem med en långsam infusion av mer underbara dofter. Det här är kanske den enklaste metoden för att upprätthålla fräscha luktande stövlar.
  • Användning av torktumlare är i stort sett en förebyggande åtgärd och kommer inte göra mycket om dina stövlar behöver grundlig rengöring eller desinficering.
  • Tips

    Doftande luftfräschare som dödar bakterier på kontakt kan göra ett effektivt alternativ till desinfektionsmedel.
  • Om du har envis fotlukt som kvarstår även när du tvättar dina fötter och byte av strumpor ofta kan problemet vara en svampinfektion. Besök din läkare och fråga om behandlingsalternativ om du misstänker att det här är fallet.
  • Craft luktabsorberande påsar genom att fylla tunna strumpor med ingredienser som bakpulver, kol, kattskräp, och till och med färska teblad. Placera dessa i botten av dina stövlar nattligt eller när de inte är slitna.
  • Varningar

    Undvik att använda hårda kemiska dofter eller rengöringsmedel på din hud. Luftfräschare, till exempel, ska aldrig tillämpas direkt på någon del av kroppen.
  • Testa de ovannämnda produkterna och rättsmedel först för att se till att du inte kommer att få en oväntad allergisk reaktion på någon av dem.
  • Saker du behöver

    • Tvål och vatten
    • Bakpulver
    • Talcum / baby pulver
    • Desinficering av spray
    • Eteriska oljor
    • Torktorkark
    • Rena strumpor
    • Nagelklippare
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande