Hur man beräknar avskrivningar på patent

Patent tillåter uppfinnare exklusiva rättigheter att producera och sälja sina nya uppfinningar, så länge det är nytt, inte uppenbart och användbart. Metoden där företagen allokerar kostnaden för dessa immateriella tillgångar över en tidsperiod betraktas som avskrivningar på tillgångar. Formeln för att beräkna ett patentans avskrivningar liknar de rätta avskrivningsberäkningarna för andra immateriella tillgångar.

Steg

Del 1 av 3:
Förstå patent som en immateriell tillgång
  1. Bild med titeln Beräkna avskrivningar på patent Steg 1
1. Definiera patent som en typ av immateriell tillgång. Liksom ett upphovsrätt, varumärke, handelsnamn, franchise licens, statligt licens, etc., patent anses vara "immateriell."Ett företag har endast rätten till ett patent för en begränsad tid.
  • Exempel på materiella anläggningstillgångar är mark, byggnader, fordon och utrustning.
  • Bild med titeln Beräkna avskrivningar på patent Steg 2
    2. Definiera nyttjandeperioden. Det här är den tid som en tillgång anses vara till nytta för sin ägare. Till exempel, när ett läkemedelsföretag mottar ett patent på ett nytt läkemedel, är det bara under en viss tidsperiod, till exempel 20 år. Efter den tiden kan andra läkemedelsföretag producera samma typ av läkemedel. Därför är dess livslängd 20 år. Om du behövde uppskatta det användbara livet för ett varumärke som Kleenex, kan du till exempel se upp information på Internet för uppskattningar av nyttjandeperioder av liknande varumärken.
  • Patentets värde är beroende av längden på antingen dess användbara livslängd eller dess juridiska liv, beroende på vilket som är kortare, men inte heller kan spänna över 40 år.
  • Patentets juridiska liv är den tid som patentet är skyddat enligt lag, medan det är nytt liv är hur länge företaget förväntar sig att använda patentet för att tillverka eller sälja de varor eller tjänster som skyddas av patentet.
  • Det livliga livet kan teoretiskt vara obestämd, medan patentets juridiska livslängd har en uppsättning gräns. Å andra sidan kan företaget finna att deras förväntade nyttjandeperioder är kortare än det juridiska livet, särskilt i en snabbt utvecklande industri. I båda fallen används de två livets kortare.
  • Bild med titeln Beräkna avskrivningar på patent Steg 3
    3. Definiera amortering mot. avskrivning. Både avskrivningar och avskrivningar avser att sprida kostnaden för en tillgång över dess användbara livslängd. Denna årliga belopp redovisas om bolagets balansräkning och resultaträkning. Avskrivningar avser att sprida kostnaden för en immateriell tillgång över dess användbara liv. Avskrivningar avser att sprida kostnaden för a materiell tillgång över sitt beräknade liv. Eftersom patent är immateriella, avskrivs de.
  • Endast föremål som har en identifierbar ekonomisk livslängd kan skrivas av. Övriga immateriella tillgångar som har obestämd livslängd är inte avskrivna, men utvärderas istället för relevans eller förstörelse från tid till annan. Om dessa tillgångar aldrig visar en minskning som är relevant eller destruktion av något slag, kommer de obestämda livet att förbli kvar på balansräkningen permanent. Ett exempel på ett obestämt liv, unamortized Asset skulle vara en digital musik nedladdningstjänst. Så länge tjänsten är fri från förstörelse och fortsätter att vara ekonomiskt relevant, är det fortfarande en balansräkning.
  • Del 2 av 3:
    Beräkning av avskrivningar på patent
    1. Bild med titeln Beräkna avskrivningar på patent Steg 4
    1. Bestämma den ursprungliga kostnaden för patentet själv.Ett patents initialkostnad är baserad på uppfinningen, i vilken patentet hör till och dess jämförelse med tidigare uppfinningar av liknande karaktär. För det här exemplet kommer den ursprungliga kostnaden för patentet att vara $ 100.000.
    • Du kan också lägga till alla forsknings- och utvecklingskostnader som uppkommit för att utforma uppfinningen.
    • FoU-kostnader kostnadsförs tills framtida ekonomiska fördelar är sannolika, då framtida kostnader (kallade teknik och utvecklingskostnader) aktiveras (läggs till den immateriella tillgången - patentkonto) och avskrivs.
    • Patentkostnaderna går långt bortom den ursprungliga utvecklingskostnaden. Några av de regleringskostnaderna inkluderar patentansökningskostnad, åtalskostnader för att verifiera är originalitet och en utfärdande avgift. Underhållsavgifter debiteras också var tredje.5, 7.5 och 11.5 år för att fortsätta patentets giltighet. Det finns också en arkiveringsavgift som är beroende av antalet patentkrav som är associerade med uppfinningenens speciella applikation, som vanligtvis varierar från $ 400 till $ 1000 eller mer. De högsta avgifterna för de flesta patentsökande är de avgifter som görs av patentadvokaten eller agenten som förbereder den faktiska patentansökan.
  • Bild med titeln Beräkna avskrivningar på patent Steg 5
    2. Bestäm patentets startdatum. Avskrivningar på patent börjar när den förvärvas eller när den är tillgänglig för användning. Till exempel skulle detta vara det datum ett patent köptes eller när godkännande mottogs från U.S. Patentverket.
  • Bild med titeln Beräkna avskrivningar på patent Steg 6
    3. Få längden på patentets beräknade nyttjandeperiod. Du måste ta reda på varaktigheten av patentet. Föreställ dig till exempel att ditt patent för en uppfinning kommer att skyddas i 10 år, vilket anges när patentet först beviljades. Detta kommer att vara nyttjandeperioden för ditt patent.
  • Emellertid kan det nyttjandeperioden för ett patent förändras över tiden på grund av saker som tekniska framsteg. Till exempel, om du antog patentet var användbart i 20 år, men efter 10 år gjorde tekniska framsteg ditt patent värdelöst, du kan bekostnad (skriv av) det återstående värdet.
  • Bild med titeln Beräkna avskrivningar på patent Steg 7
    4. Beräkna patentans avskrivningar. Dela värdet av den ursprungliga kostnaden för patentet med patentets förväntade nyttjandeperiod. Resultatet är avskrivningen av patentet. För det här exemplet är den ursprungliga kostnaden $ 100.000 och den livslängdslängd är 10 år, därför är patentansvarig $ 100.000 / 10 år = patentets avskrivningsbelopp på $ 10.000 per år.
  • Del 3 av 3:
    Inspelningsavskrivningar på bokslutet
    1. Bild med titeln Beräkna avskrivningar på patent Steg 8
    1. Registrera mängden avskrivning på bolagets balansräkning. En linjeobjekt kommer att finnas i balansräkningen för immateriella tillgångar. En linje under detta kommer att säga "Mindre avskrivningar." Registrera det kumulativa avskrivningsbeloppet i den här raden och subtrahera det från mängden immateriella tillgångar.
    • För att spela in, göra ett inträde som krediterar det ackumulerade avskrivningspatentkontot för avskrivningsbeloppet.
    • Alternativt väljer många företag helt enkelt att kreditera patentkontot direkt för avskrivningsbeloppet.
  • Bild med titeln Beräkna avskrivningar på patent Steg 9
    2. Registrera det belopp som skrivs av per år på bolagets resultaträkning. Det här kallas "amorteringskostnad" och anses vara en kostnad för att göra affärer som subtraheras från intäkter. Det ingår vanligtvis under "Avskrivningar och avskrivningar" linjepost.
  • En ekvivalent debitering till krediterna i det sista steget bör göras till avskrivningskostnaden (i båda fallen).
  • Bild med titeln Beräkna avskrivningar på patent Steg 10
    3. Håll bra poster. Du bör hålla dokumentationen av alla fakturor, patentbidrag, kostnader för forskning och utveckling, och allt annat som rör patentets värde eller nyttjandeperiod i minst sju år för framtida revisionsändamål. Notera de datum som alla patent förvärvades och kostnaden för varje.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande