Hur man köper nötkreatur

Att köpa nötkreatur är en viktig del av att höja boskap och lägga till pengar till ditt företag. Att veta vad du ska leta efter och hitta de bästa erbjudanden som finns tillgängliga när du köper nötkreatur kan presentera lite av en utmaning, speciellt om du inte vet vad som är inblandat eller hur man köper boskap. Det finns två huvudsakliga sätt boskap kan köpas: av auktion eller av privat fördrag (eller en-mot-ett). Den här artikeln går inte in i de djupa specifika produkterna, det presenterar dig med de första grunderna i vad du behöver göra för att börja köpa nötkreatur.

Steg

  1. Bild med titeln Köp nötkreatur Steg 1
1. Veta vad nötkreatur du letar efter. Du måste redan veta vad ras, Ålder, vikt, klass och typ av nötkreatur du letar efter. Den typ av nötkreatur du letar efter bestämmer vilken ras (eller komposit) du är intresserad av.
  • Typ = nötkött eller mejeri.
  • Klass = ålder / sexgrupp för en viss typ av boskap, i det här fallet nötkreatur. Klasser till salu boskap inkluderar följande:
  • Bulls: Bull Calf, Weaner / Weanling Bull, Yeingling Bull, 2-årig Bull, Mature Bull, Bologna Bull
  • Kor: Bredko, öppen ko, tre-i-ett (ko uppfödd med kalv vid sida), cutter ko, canner ko, slaktko.
  • Heifer: Bled kvig, matare kvig, öppen kvig, heiferette, avvänjad kvig, kvävekalv
  • Steer: Feeder Steer, Dairy Steer, Steer Calf
  • Vikt är alltid ungefärlig, avrundad till 100 pund (45 kg).
  • Ett ord om raser med stora horn: var medveten om att stora horn innebär en ökad risk att skada dig när han hanterar nötkreatur, samt skrämmande andra djur inklusive hästar. Var noga med att du vill ha nötkreatur med stora horn-de ser bra ut, men de är svårare att transportera och tätna.
  • Bild med titeln Köp nötkreatur Steg 2
    2. Bestämma hur mycket du är villig att spendera. Det här är alltid viktigt, eftersom du inte vill köpa ett djur som du inte kan betala fram till höger. Det är också viktigt att ha en fast gräns i åtanke när man deltar i en auktion, för att undvika att komma bort.
  • Naturligtvis, om du inte har pengarna direkt, måste du göra arrangemang för att betala senare, helst så snart som möjligt så att du inte glömmer.
  • Bild med titeln Köp nötkreatur Steg 3
    3. Välj var du vill köpa din nötkreatur. Du har två huvudalternativ: privat försäljning eller auktion. Var du än vill köpa är ditt val. Kom bara ihåg att auktionen (ligger på en lokal auktion mart eller "försäljningsbar") är vanligtvis för försäljning slät eller slakt djur. Du måste vara väldigt vaksam och inte bära ditt hjärta på din ärm när du väljer och väljer vilket djur som ska bjuda på och slutligen köpa. Du kommer inte heller att kunna prata med eller till och med lära känna ägaren till djuren som går igenom auktionsringen. Det finns dock undantag. Gård eller besättning-dispersion auktioner är ganska ofta de som säljer kvalitetsavelsbestånd till andra producenter att köpa. Korna, kvigarna och tjurarna säljs är vad ägaren hade jobbat hårt för att höja och, på grund av pension eller byta till ett annat företag, ett val att sälja dem via auktion är den bästa lösningen. Och många auktion marts eller försäljning ladugårdar säljer avvänjade steers som är ganska friska, men deras destination ska omvandlas till nötkött, inte som avelsbestånd. Privatfördraget kan vara det bästa valet, eftersom du har en chans att titta på och studera de djur du vill köpa och att prata med ägaren också om du har några frågor. Det betyder också en mycket minskad potential för exponering för sjukdom som skulle ske på en generaliserad plats för försäljning.
  • Andra platser för inköp av nötkreatur inkluderar Rase-registret eller uppfödarnas webbplatser, stat, provins eller länsmässor, auktionssidor / forum / e-postlistor (köpare akta dig), lokala medier och tidskrifter, och eventuellt din lokala veterinär / jordbrukslärare / andra yrkesverksamma involverad i jordbruket.
  • Bild med titeln Köp nötkreatur Steg 4
    4. Göra arrangemang för att se djuren av intresse. Telefon ägaren för att förklara att du är intresserad av att komma över för att titta på hans eller hennes djur. Fråga vilken tid och datum du bör förväntas vara där. För auktionen måste du ringa auktionsmarten för att få tider på försäljningsdatum och vilken nötkreatur säljs på vilket datum.
  • Bild med titeln Köp nötkreatur Steg 5
    5. Gå till gården eller ranchen och ta en titt på ägarens djur. Du borde kunna ta en titt på de andra djuren som ägaren har på sin gård för att se det övergripande tillståndet och hälsa de är i. Ställ frågor om ras, avel, kalvning, avvänjning, Ålder, hälsohistoria, etc.



    För auktionen bör du kunna titta på nötkreaturen i sina pennor före försäljningsstart, och när de går igenom ringen för att göra en snabb bedömning uppmana om de är värda att köpa eller inte. Särskilda tecken att leta efter inkluderar:
  • Ögon: Ska vara ljus, klar och inte rinnande (ingen urladdning), crusty eller blodsugning.
  • Näsa: bör vara coolt, fuktigt nosparti, med frekvent slickande andning bör vara regelbundet och inte arbetat med dubbelt urladdning, hosta, wheezing eller oregelbunden / grunda andning.
  • Kappa: blank, ren och generellt avmattad (speciellt för långhåriga raser), fri från omfattande "märka" eller torkade avföring över kroppen (undantag kan göras om det finns lite tagg på rumpen, men svans som är täckta i taggen måste ifrågasättas) - akta dig för hårrockar som verkar mage med lite eller mycket hårförlust, ha crusty lesioner (typiskt ringmask), eller verkar tråkig och / eller torr.
  • Vikt: Nötkreatur bör se till att vara med sin genomsnittliga vikt för deras uppfödning av allvarligt emaciated eller tunn boskap (även med mjölkboskap - om du tydligt kan se deras revben är de troliga undernärda) eller alltför feta. Observera dock det döma kroppsförhållande kan vara subjektiv.
  • Attityd: Nyfiken, alert och nöjd - akta dig för nötkreatur som står bortsett från besättningen, verkar ointresserade i dig, eller visa tecken på aggressivitet, oavsett hur subtila dessa tecken är. Kontrollera platsen för whorl på pannan - ju lägre vriden, desto mindre flyktigt djuret.
  • Mobilitet: Promenad ska vara släta och fria från limps, ben och fötter ska se normala och fria från sår, svullnad eller lesioner - akta sig för ojämna gångarter eller subtila tecken på skada med hur djuret står och går på. Placering av bakfötter till fötter är särskilt viktigt med avelsbestånd, men inte så mycket med lager som uppväckt för kött.
  • Ytter (för mejeri / avel): Det ska vara hälsosamt är inte nödvändigtvis en indikator på en bra yver, utan snarare placering av både fram- och baklor. Det borde sitta framåt och torg, inte saga för mycket, antingen på fram- och bakkvarteret, och inte vara för köttig (eller verkar ha för många fettavlagringar). Observera koen när hon går - yveret ska inte visa för mycket sidled rörelse. Spenar ska vara små och snyggt grupperade under yver, inte för stor och / eller klibbar vid udda vinklar.
  • Bild med titeln Köp nötkreatur Steg 6
    6
    Förhandla ett pris. Det är bra att veta vad som är ett bra pris för de djur som säljs på förhand för att undvika att bli rippad (betalar mer än vad de är värda) eller sämre. De flesta nötkreatur som säljs av privat fördrag säljs antingen enligt löpande priser på en $ / cwt (ett hundra vikt), med undantag för renrasigt lager, vilket kan vara lite dyrare. I auktionen måste du ha ett maximalt pris du kan bud upp till ett visst djur, och fortsätt att bjuda tills det blir sålt till dig, eller priset är för högt för att du ska bjuda på.
  • Om djuret inte är värda din tid eller inte för dina förväntningar, köp inte heller eller bjuda på dem. För att köpa nötkreatur one-on-one, berätta för ägaren du bara handlar runt och utbyter annat litet tal, då säg en vänlig "Tack för att du letade på dina djur."
  • När du förhandlar om priset, tänk inte bara på kontanter och nötkreatur. Begär också expertis som en del av priset, nämligen förmågan att ringa ägaren för en viss tid i framtiden för att ställa frågor eller söka hjälp, särskilt där problem kan uppstå.
  • Be om att se - och kontrollera sedan - de relevanta registreringshandlingarna innan du loggar in. Be också att se vaccination, de-wormming och produktionsrekord.
  • Bild med titeln Köp nötkreatur Steg 7
    7. Köp boskapen du har valt. Om de är värda det, och ägaren och du håller med om ett pris för dem, köp dem. När du betalar för nötkreatur, ta inte med ditt kreditkort, betalkort eller något annat kort med dig. Kontanter eller Kontrollera (checka) är bäst för den här typen av köp. De flesta auktioner är dock ett undantag, som normalt kommer de att acceptera debet eller till och med kreditkort, förutom kontanter eller checka (checka).
  • Fråga om det finns en garanti. Inte alla säljare är villiga att ge detta men där säljaren är, få det skriftligt.
  • Bild med titeln Köp nötkreatur Steg 8
    8. Ta med nötkreatur hem. Normalt ska personen som köper boskapet ha en släpvagn för att ta hem hemma. Om du inte har en släpvagn från ännu, kan du ordna med säljaren att dra dem hem för dig. En gång hemma, lösa dem i sina nya omgivningar gradvis, mata dem bra och hålla ett nära öga på dem under de första dagarna tills de verkar nöjda.
  • Har alltid ett separat område som ställs in för att nya boskap kommer hem. Detta ger dem en chans att acklimatisera sitt nya utrymme, se din befintliga boskap utan att faktiskt behöva träffa dem omedelbart och i allmänhet känner sig bekväma när de löser sig i.
  • Om du tar hem en flaska kalv, har han eller hennes mjölkbyte redo.
  • Om det här är din första gång för att äga nötkreatur, vet redan vem din veterinär kommer att vara och ha hans eller hennes kontaktuppgifter någonstans lättillgänglig. Också, ha en halter och bly, tillräcklig mat, grooming redskap och lämpligt skydd.
  • Tips

    Gör din forskning innan du köper. Detta kommer att bidra till att förhindra att du köper på ett infall.
  • Tre-i-de är alltid dyrare än unga kalvar eller öppna kvigor.
  • Känna till gestaltning och Kroppstillstånd scoring information innan du köper. Denna kunskap hjälper dig oerhört, särskilt om du vill börja eller utöka en uppfödning av kor och kvigor, och eventuellt en tjur.
  • Dispersal Sales är den bästa försäljningen att gå till för att du ska hitta och köpa några värda avelsbestånd för din besättning.
  • Undvik att köpa sjuka eller emacierade kor, nötkreatur med ett varmt humör, skrämmande kalvar, etc. Du kan sluta köpa ett djur som kostar dig mycket mer i vad du betalade ägaren. Tänk också på att dina befintliga djur - ett ojämnt eller potentiellt farligt djur som återförs till gården kan påverka andra nötkreatur och till och med djur från andra arter.
  • Det är möjligt att sjuksköterska ett sjukt djur tillbaka till hälsan. Men för att göra detta val måste du vara medveten om de möjliga konsekvenserna - pengar kan gå vilse, andra djur kan smittas, din tid måste satsas mot vården och slutresultatet kan fortfarande vara en sjuk eller död djur-. Om du tar på den här utmaningen, gör det med dina ögon öppna - på den positiva sidan, det kan ibland vara en mycket givande sak att göra.
  • Varningar

    Köp inte baserat på emotionellt värde av ett visst djur. Du borde vara mer intresserad av produktiviteten och använd till din gård och kohäft, inte om det ser sött ut, eller om du är ledsen för det, eftersom det ser sjuk eller fruktansvärt tunt, eller till och med baserat på kappfärg. Det bör emellertid också nämnas att det kan finnas undantag från denna regel, särskilt med kappfärgen och eventuellt den cutenessfaktor. Framför allt, ta inte med ett smittsamt djur tillbaka till din egen ranch - om det är i tvivel, det är bättre att spendera pengarna på en veterinär check innan du köper, eller lämna det helt och hållet.
  • Akta dig för bedrägerier och spammare. Även om detta är mer sällsynt i nötbranschen än någon annan industri, måste du fortfarande vara försiktig.
  • Akta dig för säljare som bara frågar dig om kontanter och ingen check (check), begära att betala innan du skickar djur ut (speciellt om du inte har en släpvagn för att få dem hemma med), be om ditt bankkontonummer, kreditkortsnummer , eller något annat relaterat till ekonomin och banker som säljaren inte har någon affärsvisning.
  • Dessa typer av människor är att undvika och hålla sig väl borta från. Viktigast, om de ber om sådan information, ge det inte ut. Istället, antingen berätta för dem att du betalar dem ansikte mot ansikte efter att du har djuren i din släpvagn, eller berätta för dem, "Jag skulle men jag måste först ringa myndigheterna."
  • Håll en titt på ägare som verkar vara otåliga, defensiva, förolämpade eller till och med berättar till synes långa tal eller lögner om ett visst djur som du frågar om.
  • Människor som bara kommer in i boskapsverksamheten och inte har en bra uppfattning om hur man förhandlar priser, fråga rätt frågor eller till och med hur man tittar på den person du köper nötkreatur från för tecken på lögn kan bli svindlade lättare än de Vem är mer erfarna att köpa nötkreatur one-on-one.
  • Om det här kan vara fallet, och om du är den personen, ta med dig en vän med dig, särskilt en vän som är mycket erfaren i insatserna för att köpa nötkreatur.
  • Saker du behöver

    • Tillgång till relevanta medier för att surfa / söka efter försäljningsmöjligheter
    • Registreringslager (tillval)
    • Förbestämd budget och plan
    • Vet kontaktuppgifter
    • Lämpligt skydd, mat, grooming redskap, halter, bly mm.
    • Transport
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande