Hur man lägger till fisk till en ny tank

Att lägga till ny fisk till din tank kan vara en spännande tid, eftersom du äntligen kan introducera nya vänner i din undervattensmiljö. Men många fisk introducerade i en tank felaktigt kan bli sjuk eller dö. Du måste först förbereda tanken innan du lägger dem till din tank.

Steg

Metod 1 av 3:
Förbereder den nya tanken
  1. Bild med titeln Lägg till fisk till en ny tank Steg 1
1. Tvätta gruset, klipporna och ornamenten. När du har fått din nya tank och dina tank tillägg, måste du tvätta dem i varmt vatten. Använd inte tvål eller tvättmedel för att tvätta grus, stenar eller ornament, bara varmt vatten. Detta kommer att se till att dessa föremål är fria från smuts, bakterier och toxiner.
  • Du kan tvätta gruset genom att placera det i en kolv. Sätt kolaren över en plastpanna eller hink och tillsätt vatten till kolvan med gruset. Rör gruset runt, dränera det och upprepa det flera gånger tills vattnet är klart och rengör genom kolan.
  • När dessa objekt är rena kan du lägga till dem i tanken. Se till att gruset är jämnt fördelat längst ner på tanken. Placera klipporna och smyckena i tanken så det finns gömställen för din fisk att utforska.
  • Bild med titeln Lägg till fisk till en ny tank Steg 2
    2. Fyll tanken en tredjedel full med rumstemperaturvatten. Använd en ren hink för att hälla vatten i tanken. Placera en tallrik eller tallrik över gruset när du häller i vattnet så att gruset inte rör sig runt.
  • När du har fyllt tanken en tredjedel med rumstemperaturvatten, bör du lägga till vattenkonditioneringsapparat eller deklorinator för att ta bort klor från din fisk. Klor i tankvattnet kan vara dödligt för din fisk, och / eller leda till hälsofrågor.
  • Du kanske märker att vattnet blir grumligt inom de första två till tre dagarna. Detta beror på bakterieutveckling och bör försvinna naturligt.
  • Bild med titeln Lägg till fisk till en ny tank Steg 3
    3. Anslut luftpumpen. Du borde ha en luftpump i din tank för att säkerställa att det finns tillräckligt med syre i tankvattnet. Du måste ansluta flygröret från luftpumpen till luftuttag i din tank, till exempel en luftsten.
  • Du kanske vill använda en akvariekontrollventil, som är en liten ventil som ligger utanför din tank för att hålla luftröret. Detta gör det möjligt för dig att placera luftpumpen under din tank eller akvarium. Ventilen fungerar också som ett stopp och förhindrar att vatten backas upp i tanken om det på något sätt är strömmen till tanken avstängd.
  • Bild med titeln Lägg till fisk till en ny tank Steg 4
    4. Lägg till levande eller plastväxter. Levande växter är bra för att cirkulera syre i tankvattnet, men du kan också lägga till plastplantor för att skapa gömställen för din fisk. Du kan också använda plantorna för att dölja någon utrustning i tanken som du vill dölja för estetiska ändamål.
  • Hålla levande växter fuktiga tills de kommer att planteras genom att förpacka dem i våt tidning. Plantera rötterna under grusens yta, med krona av växten utsatta. Du kan också tillämpa ett vattenfogningsgödselmedel för att se till att dina levande växter växer bra.
  • Bild med titeln Lägg till fisk till en ny tank Steg 5
    5. Cykla vattnet i tanken med ett cykelkit. Cykling Tankvattnet kommer att bidra till att balansera ammoniak och nitriterna som produceras av fisken och introducera bakterier som kommer att äta dessa skadliga kemikalier. Du måste cykla tankvattnet i fyra till sex veckor så tanken kan upprätthålla en hälsosam biologisk och kemisk balans. Att göra detta innan du lägger till fisken kan hjälpa till att säkerställa att din nya fisk är glad och frisk i sin nya miljö. Du kan hitta cykelkit för akvarier på din lokala djuraffär eller online.
  • När du först cyklar tanken från början, kommer du att märka en uppbyggnad av ammoniak runt den andra eller tredje veckan. Då kommer det att finnas en byggnad av nitrit när ammoniaknivåerna sjunker till noll. Vid ungefär vecka sex av cykling kommer ammoniak och nitrit att släppa till noll och du kommer att märka en uppbyggnad av nitrat. Nitrat är mindre giftigt än ammoniak och nitrit. Du kan styra nivån av nitrat med korrekt, regelbundet underhåll av tankvattnet.
  • Om du använder cykelkit och märker finns det fortfarande en positiv läsning för ammoniak eller nitrit, cyklar din tank fortfarande och behöver mer tid att cykla innan du lägger till fisken. En frisk tank ska aldrig visa en positiv läsning för antingen kemikalie.
  • Bild med titeln Lägg till fisk till en ny tank Steg 6
    6. Testa vattenkvaliteten. När tanken har cyklats ordentligt, bör du också testa tankens vattenkvalitet. Du kan använda ett vattentestkit från en djuraffär eller online.
  • Tankvattnet ska ha en nollläsning för klor och vattnet ska matcha eller vara så nära som möjligt till fiskbutiken där din nya fisk kommer ifrån.
  • Metod 2 av 3:
    Lägger fisk till en ny tank
    1. Bild med titeln Lägg till fisk till en ny tanksteg 7
    1. Transport fisken i en plastpåse från affären. De flesta husdjursbutiker lägger fisk i en klar plastpåse fylld med vatten. Se till att du håller fisken på en mörk plats när du transporterar honom hem från affären.
    • Försök att få honom hem direkt, eftersom han måste introduceras till tanken strax efter att ha placerats i plastpåsen. Detta kommer att minska hans stressnivåer och hjälpa honom att acklimatisera snabbare till tankvattnet. Din fisk kan förlora lite färg under resan hem men oroa dig inte, det här är normalt och din fisk bör återställa sin färg när han är i sin tank.
  • Bild med titeln Lägg till fisk till en ny tank Steg 8
    2. Stäng av lamporna i akvariet. Dim eller stäng av alla lampor i akvariet innan du lägger till din nya fisk, eftersom det kommer att skapa en mindre stressig miljö för fisken. Du bör också se till att din tank har gott om växter och stenar som gömställen för din nya fisk. Dessa kommer att hjälpa honom att känna sig mindre stressad som han blir van vid sitt nya hem.
  • Bild med titeln Lägg till fisk till en ny tank Steg 9
    3. Lägg till mer än en fisk i taget. Att lägga till mer än en fisk i taget kommer att se till att din befintliga fisk kan vänja sig vid de nya tilläggen. Det förhindrar också att en fisk blir trakasserad av den andra fisken, eftersom den befintliga fisken kommer att ha flera nya vänner att binda med. Introducera ny fisk i små satser på 2-4 så du överväldigar inte tanken.
  • Välj alltid fisk från butiken som verkar frisk och sjukdomsfri. Du bör också noggrant övervaka din nya ankomst för de första veckorna för att se till att det inte finns några tecken på sjukdom eller stress.
  • Vissa akvariägare kommer att placera sin nya fisk i karantän i två veckor för att säkerställa att han inte har några sjukdomar eller infektioner. Om du har tid och tillgång till en annan ren tank kan du använda som din karantänbehållare, kan du prova det här alternativet. Om du märker fisken blir sjuk i karantäntanken kan du behandla honom utan att påverka den andra fisken eller den nya tankens kemi.
  • Bild med titeln Lägg till fisk till en ny tank steg 10
    4. Placera den oöppnade plastpåsen i tanken i 15-30 minuter. Låt den oöppnade plastpåsen med fisken flyter på ytan av akvariet. Detta kommer att ge fisken tid att vänja sig vid tankens temperatur.
  • Öppna efter 15-30 minuter och använd en ren kopp för att skopa en lika stor mängd vatten från tanken i plastpåsen. Det borde vara dubbelt så mycket vatten i påsen, 50% tankvatten och 50% djuraffärsvatten. Se till att du inte blandar vattnet från påsen i tankvattnet, eftersom det kan förorena tankvattnet.
  • Låt påsen flyta i tanken i ytterligare 15-20 minuter. Du kan försegla kanten på påsen för att hålla in från att spilla ut.
  • Bild med titeln Lägg till fisk till en ny tank Steg 11
    5. Netto fisken ur väskan och placera honom i tanken. Efter 15-20 minuter, släpp fisken i tanken. Gör detta genom att nettas fisken i påsen och försiktigt placera dem i akvariet.
  • Du bör övervaka fisken för några tecken på sjukdom eller sjukdom. Om det redan finns andra fiskar i tanken, bör du se till att de inte trakasserar eller stör det nya tillägget. Med tiden och korrekt underhåll av tanken, bör all fisk existera lyckligt.
  • Metod 3 av 3:
    Sätta fisk i en befintlig tank
    1. Bild med titeln Lägg till fisk till en ny tank Steg 12
    1. Ställ in en karantänstank. Karantinerar din nya fisk kommer att se till att de är friska och kommer inte att introducera sjukdom eller sjukdom i din befintliga tank. Karantäntanken ska vara minst 5 till 10 liter, med ett svampfilter som har varit i en tank med fisk. Detta kommer att se till att filtret innehåller bra bakterier för att fylla i tanken. Tanken ska också ha en värmare, ett akvariumljus och ett lock.
    • Om du är en ivrig akvarieägare kan du redan ha en karantänstank som är inställd. Du bör hålla karantäntanken ren och förbereda den innan du köper ny fisk för din vanliga tank.
  • Bild med titeln Lägg till fisk till en ny tank Steg 13
    2. Placera den nya fisken i karantäntanken i två till tre veckor. När du väl har fått din karantänstank, kan du presentera din nya fisk till tanken genom acklimatisering.
  • Börja med att placera den oöppnade plastpåsen i tanken i 15-20 minuter. Detta kommer att ge fisken tid att börja vänja sig vid vattnet i karantäntanken.
  • Öppna efter 15-20 minuter och använd en ren kopp för att skopa en lika stor mängd vatten från tanken i plastpåsen. Det ska finnas 50% tankvatten och 50% djuraffär vatten i påsen. Undvik att blanda vatten från påsen med tankvattnet eftersom detta kan förorena tankvattnet.
  • Låt påsen flyta i tanken i ytterligare 15-20 minuter. Du kan stänga kanten på påsen för att hålla in från att spilla ut. Efter 15-20 minuter, använd ett nät för att försiktigt skopa ut fisken och placera dem i karantäntanken.
  • Du bör observera fisken varje dag i karantäntanken för att säkerställa att de inte bär någon sjukdom eller parasiter. Efter två till tre veckor i karantäntanken utan problem är fisken redo att introduceras till huvudtanken.
  • Bild med titeln Lägg till fisk till en ny tanksteg 14
    3. Gör en 25 till 30 procent vattenförändring. Att göra en vattenförändring gör det möjligt för din nya fisk att vänja sig på nitraterna i vattnet och undvika att stressa ut din nya fisk. Detta är ett särskilt viktigt steg om du inte gör vanliga vattenförändringar av ditt huvudtankvatten.
  • För att göra en 25 till 30 procent vattenförändring, ta bort 25 till 30 procent av tankvattnet och byt ut det med deklorerat vatten. Då, cykel genom vattnet flera gånger med ditt filter för att säkerställa nitratbalansen i tankvattnet är korrekt.
  • Bild med titeln Lägg till fisk till en ny tank Steg 15
    4. Mata alla fiskar i huvudtanken. Om du redan har fisk i din tank och introducerar en ny fisk till tanken, bör du se till att du matar fisken först. Detta kommer att göra fisken i tanken mindre aggressiv mot det nya tillägget.
  • Bild med titeln Lägg till fisk till en ny tank Steg 16
    5. Omordna tillbehören i tanken. Flytta runt några stenar, växter och gömma platser i tanken till nya fläckar. Omarrangera tillbehören Innan du introducerar den nya fisken kommer att distrahera den befintliga fisken och ta bort etablerade territorier som har markerats i tanken. Detta kommer att se till att din nya fisk kommer in i tanken på lika grunder och är inte isolerade från den andra fisken.
  • Bild med titeln Lägg till fisk till en ny tank Steg 17
    6. Acklimatisera den nya fisken till huvudtanken. När din nya fisk har varit ordentligt karantän, bör du upprepa samma acklimatiseringsprocess som du gjorde med karantäntanken för huvudtanken. Detta kommer att hjälpa fisken att bli van vid huvudtanken och lätta i sin nya miljö.
  • Placera fisken i en skål eller påse fylld med karantäntanken. Låt påsen eller skålen sitta på ytan av huvudtankvattnet i 15-20 minuter. Använd sedan en ren kopp för att skopa några av huvudtanken i väskan eller skålen. Det ska finnas 50% huvudtankvatten och 50% karantäntankvatten i påsen.
  • Bild med titeln Lägg till fisk till en ny tank Steg 18
    7. Introducera den nya fisken i huvudtanken. Låt din fisk sitta i påsen eller skål med vatten i ytterligare 15-20 minuter. Använd sedan ett nät för att försiktigt skopa ut ur väskan eller skålen och placera honom i huvudtanken.
  • Övervaka den nya fisken under de närmaste veckorna för att säkerställa att han kommer överens med sina tankkamrater och visar inte några tecken på sjukdom eller sjukdom.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande