Hur man rengör en betta fiskskål

Eftersom Betta fisk får syre från luften kan de överleva i en fiskskål utan ett akvariumfilter. Men en liten fiskskål kan betona Betta fisken och förkorta sin livslängd. Dessutom måste skålen ständigt rengöras för att hålla den i topp skick och hålla ammoniaknivåerna nere. Den faktiska rengöringsprocessen är inte svår, så länge du vet vad du ska göra, men att investera i en tank eller åtminstone en stor skål kommer att göra rengöring säkrare och mindre tråkig.

Steg

Del 1 av 3:
Förberedelser för att rengöra
  1. Bild med titeln Clean a Betta Fish Bowl Steg 1
1. Bestäm hur ofta att rengöra skålen. Det viktigaste sättet att hålla en fiskskål ren är att ändra lite av vattnet i det. Denna process kan emellertid stressa eller till och med döda fisken genom att störa det bakteriella och kemiska innehållet i vattnet. Följ den här guiden för att hålla ditt skålinnehåll frisk utan att ändra vattnet onödigt. Tänk också på att runda behållare som skålar har varit kända för att stressa fisk ut och förkorta sitt liv. Ja det kan de överleva i en skål, men de kommer inte vara riktigt glada. :
  • Ren 0.5 gallon (2 liter) skålar dagligen, 1.5 gal. (6 l) skålar tre gånger i veckan och skålar 3 gal. (12 liter) och upp två gånger i veckan. Ammoniaknivåerna stiger snabbare än du kanske vet det.
  • Om din skål har ett filter, kan du cykla skålen (som kan vara svårt att överväga skålar är små och inte humana), då kan du städa skålen en gång i veckan. Rengör aldrig skålen en gång i månaden. Om skålen är tillräckligt stor, kan du hålla Betta fisken i skålen medan du rengör den och byter 50% av vattnet. Gör det kommer att hjälpa Betta fisk att inte vara stressad.
  • Bild med titeln Clean a Betta Fish Bowl Steg 2
    2. Välj nytt vatten. Under rengöring och vattenförändring tar du bort ca 20% -25% av vattnet i din fiskskål. Ersättningsvattnet bör förberedas minst 30 minuter i förväg, för att tillåta tid för behandlingar att arbeta. Du kan använda kranvatten, destillerat vatten eller regnvatten, men var noga med att följa rådet nedan för att göra det säkert för din betta. Lämna det här vid rumstemperatur i en ren, tvålfri behållare medan du rengör tanken.
  • Använd inte regnvatten i ett område med surt regn.
  • Bild med titeln Clean a Betta Fish Bowl Steg 3
    3. Lägg till en dechlorinator att knacka på vatten. Detta säljs på husdjursbutiker som "Dekloreringstabletter" eller "vattenkonditionering," och används för att bryta ner klor och andra kemikalier som är skadliga för fisk. Lägg till det här i kranvattnet, enligt anvisningarna för att behandla mängden av ny vatten du lägger till. Detta tar vanligtvis minst 30 minuter att träda i kraft.
  • Hoppa över det här steget om du använder destillerat vatten eller regnvatten.
  • Bild med titeln Clean a Betta Fish Bowl Steg 4
    4. Lägg akvariumsalt (tillval). Akvariumsalt för Betta fisk eller guldfisk kan tillsättas men rekommenderas aldrig för långvarig användning. Akvariumsalt är inte i fiskens vilda livsmiljö, så rekommenderas inte. Detta steg rekommenderas endast om vattnet i skålen är 100% destillerat vatten.
  • Bild med titeln Clean A Betta Fish Bowl Steg 5
    5. Kontrollera temperaturen. Betta fisk är tropiska fiskar och föredrar temperaturer runt 74-82-f (23-28ºC), eller bara lite varmare än "rumstemperatur." Om det nya vattnet inte är nära denna temperatur, eller om det känns kallare eller varmare än vattnet i fiskbågen, lämna det i ett varmt rum tills det når en säker temperatur.
  • Del 2 av 3:
    Rengöring av en Betta fiskskål
    1. Bild med titeln Clean a Betta Fish Bowl Steg 6
    1. Tvätta händerna med vanligt vatten. Tvätta händerna för att ta bort spår av smuts och tvål innan du rengör tanken. Do inte Använd tvål för att tvätta händerna, eftersom tvål kan skada eller döda din fisk.
  • Bild med titeln Clean a Betta Fish Bowl Steg 7
    2. Flytta betta om skålen är liten. Att lämna Betta i tanken är vanligtvis bäst för fisken. Men om fiskskålen är för liten för att lätt nå och rengöra utan att slå fisken eller blockera sin åtkomst till luften, flytta fisken före rengöring. Överför lite vatten från fiskskålen till en ren, tvålfri behållare, använd sedan ett fisknät för att överföra betta.
  • Lämna minst 3 tum (7.5 centimeter) av utrymme över vattennivån i den nya behållaren, så betta kan inte hoppa ut.
  • Bild med titeln Clean A Betta Fish Bowl Steg 8
    3. Skrubba insidan med en helt ny svamp eller tyg. Även små spår av tvål eller andra ämnen kan skada din fisk. Använd en helt ny svamp, eller en trasa som nyligen har varit genom en tvätt- och sköljcykel och inte används för något ändamål sedan dess. Gnugga insidan av skålen i cirkulära rörelser för att avlägsna slime och smuts.
  • En svamp fäst på ett handtag kan vara det enklaste verktyget att använda.
  • Du kan använda samma svamp för att rengöra stenar och andra dekorationer också.
  • Bild med titeln Clean a Betta Fish Bowl Steg 9
    4. Ta bort 20% av fiskskålvattnet. Använd en sifon, hink eller kopp, se till att verktyget är rent och tvålfri, för att avlägsna ungefär en femtedel av vattnet från fiskskålen. Du kan använda detta i trädgården, eller dumpa det ner ett avlopp.
  • Bild med titeln Clean a Betta Fish Bowl Steg 10
    5. Rengör utsidan med ett annat verktyg (tillval). Om utsidan av skålen är dammig eller grym, kan du städa den med någon vanlig svamp eller tyg. Du kan använda Windex, tvål eller andra städprodukter, så länge du är försiktig så att du inte kan låta någon av det droppa inuti skålen.
  • Bild med titeln Clean a Betta Fish Bowl Steg 11
    6. Lägg till det nya vattnet till skålen. Använd endast vatten omsorgsfullt eller förberedt med instruktionerna i beredningssektionen. Om fisken är i skålen, häll vattnet långsamt för att undvika att störa fisken med starka strömmar.
  • Bild med titeln Clean A Betta Fish Bowl Steg 12
    7. Återvänd betta till skålen. Om du tog bort Betta-fisken för rengöring, använd ett fisknät för att överföra det tillbaka i skålen. Om du är orolig för att vattentemperaturen har förändrats, eller om du av misstag ändrats mer än 50% av vattnet, överför istället fisken och vattnet är det att simma i en liten plastpåse. Flyta denna väska på skålens yta i 15-20 minuter, låt fisken simma in i skålen och ta bort påsen.
  • Del 3 av 3:
    Utföra en stor ren
    1. Bild med titeln Clean a Betta Fish Bowl Steg 13
    1. Använd endast den här metoden när det är absolut nödvändigt. Du behöver inte göra en stor städning om inte skålen har utvecklat slime eller smuts du inte kan skrubba, eller om vattnet har blivit permanent molnigt. Ju mer involverade rengöringen är, och ju mer vatten du ersätter, desto mer stressade din fisk kommer att vara. Om fiskskålen är en tillräcklig storlek för din Betta-fisk, minst 3 gal. (6 l), behöver du bara rengöra det på det här sättet en eller två gånger om året.
  • Bild med titeln Clean a Betta Fish Bowl Steg 14
    2. Förbered en ny behållare av vatten. Du kommer att ersätta ca 50% av vattnet i fiskskålen. Använd kranvatten behandlat med dekloreringstabletter, färskt uppsamlat regnvatten eller destillerat vatten behandlat med akvariumsalter. Kontrollera vattentemperaturen för att se till att den matchar vattnet i fiskskålen.
  • Se beredningssektionen för mer information om att förbereda akvarietvatten.
  • Bild med titeln Clean a Betta Fish Bowl Steg 15
    3. Överför hälften av vattnet och betta till en annan behållare. Flytta ungefär 50% av vattnet i fiskskålen till en annan behållare. Även om vattnet ser snuskigt ut, gör det inte Överför din betta till en behållare av nytt vatten. Chocken kunde döda den.
  • Att hålla det gamla vattnet försäkrar också att du fortfarande har användbara bakterier i din fiskskål, som kommer att bryta ner annars skadliga kemikalier som produceras av fiskens avfall.
  • Bild med titeln Clean a Betta Fish Bowl Steg 16
    4. Töm fiskskålen. Separera ut några grus, stenar och dekorationer genom att hälla vattnet genom en sikt som står på en hink, eller genom att skopa dem med en kopp. Dumpa det återstående vattnet i din trädgård eller ner ett avlopp. Om din skål är för tung för att hantera enkelt, använd en sifonslang istället för att överföra vattnet till en hink i steg.
  • Bild med titeln Clean a Betta Fish Bowl Steg 17
    5. Skölj innehållet två gånger. Skölj alla grus, stenar och dekorationer en gång i ett bassäng av varmt vatten för att ta bort så mycket smuts som möjligt. Häll ut varmt vatten och skölj en andra gång i kallt eller rumstemperaturvatten. Gnugga dem med fingrarna eller din dedikerade akvariumsvamp medan du sköljer andra gången.
  • Bild med titeln Clean a Betta Fish Bowl Steg 18
    6. Skrubba fiskskålen med ättika om det behövs. Om vatten och armbågsfett bara inte tar bort gunk på fiskskålen, våt en trasa med vit vinäger och skrubba sidorna. Skölj alltid ättika i rumstemperaturvatten efter att fiskskålen är ren.
  • Använd aldrig tvål, rengöringsmedel eller något ämne förutom vatten eller ättika för att rengöra din fiskskål.
  • Bild med titeln Clean a Betta Fish Bowl Steg 19
    7. Ställ in fiskskålen igen. Returnera grus, stenar och / eller dekoration till fiskskålen. Häll i det nyberedda vattnet. Häll i det mesta av det gamla vattnet, men lämna tillräckligt i den tillfälliga behållaren för att din betta ska simma. Vänta på molnen och gruset att dämpas till botten om det behövs.
  • Bild med titeln Clean a Betta Fish Bowl Steg 20
    8. Återvänd betta fisken till sin skål. På grund av de stora förändringarna i skålen, introducerar din fisk långsamt. Flyta betta fisken och vattnet det har simt in i en liten plastpåse, ovanpå skålen. Efter 15 minuter, häll lite av skålen i väskan. Efter 30 minuter, låt Betta simma ut ur påsen i resten av skålen och ta bort påsen.
  • Tips

    För en hälsosammare Betta fisk och ett akvarium som håller sig ren längre, Ställ in en större tank för Betta istället för en skål.
  • Överväg att använda stressrock som vattenkonditioneringsapparaten för att minska stressen.
  • Det är lättare att använda ett nät för att få fisk ut ur skålen. Om du inte har en, kan du istället använda en kopp.
  • Varningar

    Tvål kan skada eller döda din fisk. Använd det inte.
  • Skålar ska vara en tillfällig inneslutning för en fisk. Betta fisk behöver minst 2.5 liter. Skålar ska aldrig vara en permanent livsmiljö.
  • Det är inte en bra idé att hålla bettas i en skål, eftersom de behöver rätt filtrering, en värmare, växter, ställen att dölja och tillräckligt med badrum. Minsta akvariestorlek för en betta är 5 liter. 10 gallon rekommenderas sedan, i naturen, kan de hävda upp till 300 liter vatten allt för sig själva!
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande