Hur man bryr sig om din pistolhund

Om du är en ivrig jägare är din hund både en pålitlig del av din familj och en vital jaktkompis. Jakthundar behöver lite extra träning och vård som en hemhemshund kanske inte behöver, och det är viktigt att se till att din hund är väl omhändertagen före, under, och efter en jaktresa. Att lära sig att ta hand om din pistolhund kan hjälpa till att säkerställa en lyckad jaktsäsong och många fler att komma.

Steg

Del 1 av 4:
Omsorg för din hund hemma
  1. Bild med titeln Vård för din pistolhund Steg 1
1. Planera regelbundna Vet-möten. De flesta hundar ska ha veterinära kontroller minst en gång varje år, men med jakthundar kan du behöva halvåriga kontroller. Jakthundar utsätts ofta för element, insekter och en stor risk för skada i fältet. På grund av dessa risker är det viktigt att hålla ett öga på din hunds hälsa och skick.
  • Var noga med att din hund är uppdaterad på alla hans vaccinationer. Du kanske också vill överväga att vaccinera mot Lyme-sjukdomen, eftersom din pistolhund kan vara i fara i fältet.
  • Håll dig ovanpå din hunds månatliga loppis / fästförebyggande och hjärtmaskmedicin (om det behövs i din region). Fråga din veterinär om dessa och alla andra förebyggande läkemedel som din hund kan behöva.
  • Regelbundna kontroller är särskilt viktiga om din pistolhund är i sina seniorår. Många hälsoproblem, inklusive diabetes, sköldkörtelproblem och njursjukdomar, tenderar att utvecklas snabbt över en kort tidsperiod. Seniorhundar kan också utveckla smärtsam artrit i sina leder, vilket kan begränsa sina förmågor och kräva ytterligare läkemedel.
  • Bild med titeln Vård för din pistolhund Steg 2
    2. Ge din hund en ordentlig diet. Din jakthund behöver en näringsrik kost som kan ge honom mycket energi. Det betyder att hans mat ska vara hög i kalorier som han kan brinna för att hålla sig varm och aktiv ut i fältet. Försök mata din pistolhund en näring-tät hundmat för att maximera sitt kostintag.
  • Din pistolhunds mat bör vara hög i fett. Vissa experter rekommenderar att du ger jakthundar mat med 20% fettinnehåll.
  • Det ideala fettinnehållet bör balansera omega-6 och omega-3-fettsyror med ett förhållande mellan 5: 1 och 10: 1.
  • Stärkelser och korn kommer inte att ge din hund tillräcklig energi. Några korn är bra för hundar, men din pistolhund behöver en diet rik på djurbaserat protein (som finns i magert kött som kyckling).
  • Var noga med att din hund har tillräckligt med vatten. Han kommer att få törstig att springa genom skogen och fält med dig, och kommer att behöva rent dricksvatten längs vägen.
  • Bild med titeln Vård för din pistolhund Steg 3
    3. Utöva din hund. Regelbunden motion är en viktig del av hundägande, men det är särskilt viktigt för jakthundar. Förutom dina vanliga dagliga gång- / löpande övningar bör du förbereda din hund för jaktens rigor i öknen. Om din hund har satt på extra pounds under lågsäsong, kan du behöva använda ett accelererat träningsprogram för att få din hund till jaktform.
  • En hälsosam (icke-obese) hund behöver ungefär sex till åtta veckor för att komma i form för jaktsäsong.
  • Din hunds förmåga att kontrollera andningen medan sniffning för djur dofter är avgörande för en framgångsrik jaktresa. Om din hund är andfådd från att springa, kommer han att ha en svårare tid att plocka upp och hålla ett djurs spår.
  • Aerob träning är viktigt för jakthundar. Om din hund är ute av form, arbeta med att träna din hund i en långsammare takt över en längre träningstid för att optimera sin uthållighet.
  • Vissa experter rekommenderar att du använder lättviktsträning för jakthundar under utbildning före säsong. Du kan göra detta genom att fästa ett litet däck till din hunds sele under sina promenader, som kommer att bygga muskler samtidigt som han ger honom en aerob träning. Men var försiktig så att du inte överbelastar din hund, eftersom han lätt kan bli skadad med för mycket vikt eller för intensiv träning.
  • Se till att din hund är välhydrad tidigare, under och efter träningen.
  • Bild med titeln Vård för din pistolhund Steg 4
    4. Brudgummen din hund. Grooming är en viktig del av att upprätthålla hundens hälsa och välbefinnande. Din pistolhundens grooming beror på sin ras, hans kappa och de förhållanden där du kommer att jaga.
  • Under varma sommarmånader kanske du vill ha en professionell groomer trim din hunds kappa lite kortare. Det kommer att hjälpa honom att svalna och kommer också att tillåta att hans kappa torkar snabbare efter simning, vilket kan bidra till att minska risken för att en bakteriell infektion bildas under hans våta, mattad päls.
  • Borsta din hunds kappa minst en gång i veckan när han är shedding. Du bör också borsta honom efter någon jaktresa för att ta bort snags och smuts, och också att kolla på fästingar.
  • Håll hundens naglar trimmade till en hanterbar längd för att förhindra sprickade naglar och skadade tår.
  • Del 2 av 4:
    Uppfriskande din hunds träning
    1. Bild med titeln Vård för din pistolhund Steg 5
    1. Förstärka "plats" kommando. Kommandot är hur du kommer att hålla din hund stationär medan du jagar efter spel. Medan din hund kan användas till sit / bo kommandon på ett platt, bekvämt golv, måste han vänja sig på att stanna på ett ställe på någon form av terräng.
    • Skapa en "plats" För din hund att sitta och stanna genom att sätta en liten bit av plywood över ett gammalt däck som ligger på sin sida. Detta kommer att lyfta hunden några inches från marken utan att göra honom för obekväma.
    • Använd en behandling för att styra din hund till hans lilla ställning. Fortsätt träna tills din hund kan se dig peka på stativet och säg "plats," och gå dit på egen hand.
    • När din hund blir bekant med kommandot, lägg till andra ställen runt gården. Använd sedan platskommandot för ytor som inte är plana eller stabila, som en parkbänk eller en downed logg.
  • Bild med titeln Vård för din pistolhund Steg 6
    2. Träna med en launcher eller vinge. Remote Launchers tillåter dig att träna din hund för att jaga, spåra och skydda ett downed djur. Wingers uppnår samma mål, men med en jätte slanghot. Du kan använda en dummyfågel för att få din hund vana vid att jaga downed fåglar i det vilda. Du kan också justera vinkeln och avståndet som startaren brinner dummy så att din hund kan träna för alla typer av scenarier.
  • Du kan hitta fjärrstyrda launchers och manuellt manövrerade vingare i många jaktförsörjningsaffärer eller online. Båda träningsverktygen kommer att lära din hund att se upp i himlen och ut över landskapet för att hitta fallande fåglar.
  • Prata med en kvalificerad jakthund tränare om du är osäker på vilken modell som skulle fungera bäst för att träna din ras av pistolhund.
  • Bild med titeln Vård för din pistolhund Steg 7
    3. Använd doftutbildning. Ett bra sätt att få din hund brukade jaga en doft (eller träna honom för att göra det) är att använda en doftinfuserad träningsdummy. Denna enhet kan vara bunden till en sexfot och släpas genom högt gräs eller en hemgjord hinderkurs, med godis kvar i slutet eller längs vägen.
  • Försök lyfta den doftande dummen periodiskt när du drar den så att det finns tillfälliga raster i doftspåret. Detta kommer att få din hund brukade leta efter en doft och plocka den tillbaka när det finns ett gap.
  • Bild med titeln Vård för din pistolhund Steg 8
    4. Överväg att använda en rullbur. En rullbur är en specialiserad behållare av tråd. Det är vanligt att träna pistolhundar genom att placera en levande tvättbjörn inuti. Hunden lär sig att sniffa ut djuret, förfölja det, och hålla det på plats utan risk för att bli biten av djuret.
  • Detta verktyg används främst för att bygga en hunds förtroende och få honom vana att spåra och svänga byte, om han inte redan har utbildats för att göra det.
  • Del 3 av 4:
    Ta din hundjakt
    1. Bild med titeln Vård för din pistolhund Steg 9
    1. Använd säkerhetsutrustning. När du tar din pistolhund i skogen för en jaktresa, kör du risken för att han kan misstas för ett vilddjur. Han kunde också oavsiktligt komma in i en annan jägarens skott om han inte är tydligt synlig. Därför är det bäst att klistra in din hund med rätt säkerhetsutrustning innan du går in i fältet och håller det på din hund tills du återkommer säkert hem.
    • Köp en Blaze Orange Vest för din hund att bära hela tiden på fältet.
    • Få en reflekterande krage för din hund. Vissa experter rekommenderar att Breakaway-stil är bäst för fältkrafter.
    • Se till att din hunds krage har sin ordentliga identifiering på den. På det sättet, om din hund skiljs från dig i fältet, kan han identifieras och återvändas säkert till ditt hem.
  • Bild med titeln Vård för din pistolhund Steg 10
    2. Skydda din hund från extrema temperaturer. Beroende på när och var du jagar, kan din pistolhund utsättas för extrem värme eller kyla. Hundar är väl lämpade för utomhusaktiviteter, men det är viktigt att skydda din hund i alla väder, särskilt om dåligt väder är en risk.
  • Hundar kan behöva mer högkalori och hög fetthalt när de spenderar mycket tid utomhus i kylan.
  • Om det är möjligt, försök att ge din hund någon typ av skydd från regnet. Se till att han har en varm, ren filt att gräva in när han kommer tillbaka till din stuga eller fordon efter en lång dag i kallt väder.
  • Om din hund blir våt, antingen från nederbörd eller från att springa in i en vattenkälla, se till att du har gott om torr, rena handdukar för att hjälpa honom att städa upp i slutet av dagen.
  • Överhettning och värmeslag är vanliga problem som jagar hundar ansikte. Hundar kan fortfarande uppleva dessa förhållanden efter simning, eftersom det inte nödvändigtvis sänker hundens kroppstemperatur till en säker nivå.
  • Tecken på överhettning inkluderar panting och / eller hyperventilation, överdriven salivation, glasiga ögon, brist på samordning och ett förändrat mentalt tillstånd. Dessa symtom kan också åtföljas av kräkningar eller diarré.
  • Packa en termometer i din nödsats och ta med dig i fältet. Ta hundens temperatur efter en dag med träning eller körning / gå på en cool dag så att du får en baslinje temperatur för din hund efter ansträngande aktivitet och kan ordentligt mäta hans symptom på en varm dag.
  • Om din hund upplever överhettning eller värmeslag i fältet, måste du kyla ner honom snabbt. Håll på din hund och leda honom i kallt vatten och försök hålla honom där. Släpp inte på sin krage, eftersom han kan vara i riskzonen för svimning. Applicera ett ispaket på den hårlösa delen av din hunds mage och i hans armhålor eller ljummen för att kyla av honom snabbt och försök att få honom tillbaka till en luftkonditionerad miljö (till exempel ditt fordon) så snabbt som möjligt.
  • Bild med titeln Vård för din pistolhund Steg 11
    3. Håll din hund säker från ormar. Beroende på var du bor och jagar, kan din hund vara i riskzonen för snakbite medan du är ute i fältet. Du tror nog inte för mycket om det för din egen säkerhet, eftersom orms tenderar att fly när de känner en människa tunga fotspår närmar sig. Men eftersom hundar väger mindre, kör mer, och är lägre till marken, de är betydligt mer risk för att bli biten av en orm än en mänsklig jägare.
  • Bära ett rattlesnake vaccin i ditt nödkit när du går jakt. Red Rock Biologics har utvecklat ett jägarevänligt vaccinpaket som kan spara hundens liv om han är biten i fältet. Dessa vaccinpaket kan köpas online eller från några utomhusväxlar för cirka $ 30 till $ 40 per dos.
  • Försök att hålla sig borta från orm livsmiljöer genom att undvika präriehundkolonier, gamla övergivna byggnader och steniga söderläge sluttningar i fältet.
  • Vissa tränare kommer att lära jakthundar att hålla sig borta från ormar genom att utsätta dem för att de-fianged rattlesnakes och använda en elektronisk krage för att zap hunden om han visar något intresse för ormen. Denna typ av träning kan vara svår att hitta, eller det kan skrämma dig som hundens ägare, och du bör rådgöra med din veterinär innan du fortsätter med en sådan träningsregim.
  • Del 4 av 4:
    Behandla gemensamma skador
    1. Bild med titeln Vård för din pistolhund Steg 12
    1. Göra och bära ett första hjälpen kit. Förpackning av någon grundläggande första hjälpen utrustning för din hund kan hjälpa till att behandla eller förebygga skador och sjukdomar i fältet. Du borde sammanställa ett kit som innehåller allt du behöver och bära det med dig när du går på jakt. Ett bra kit bör innehålla:
    • Väteperoxid
    • En steril saltlösning skölj
    • non-stick gaze pads
    • en gasväska
    • Non-stick tejp
    • en rektal termometer
    • pincett och ett förstoringsglas
    • ett omedelbart kallt pack (en som kan aktiveras genom att klämma / spricka förpackarens innehåll)
    • en splint
    • Antihistaminer (såsom benadryl)
    • aspirin (och endast Aspirin - ge inte din hund acetaminofen eller ibuprofen)
    • en antibiotisk salva
    • kortisonkräm
    • Snakebite Anti-Venom
    • Alla läkemedel din hund tar för närvarande
    • tillräcklig mat och vatten, plus skålar
  • Bild med titeln Vård för din pistolhund Steg 13
    2. Behandla ett sår. Det finns gränser för vad du kan göra för en skadad hund i fältet, men att veta grundläggande hundens första hjälpen kan hjälpa till att behandla din hunds sår (om han upplever någon) tills du kan få honom hem eller till en veterinär. Du måste utvärdera din hunds sår för att bestämma om de är livshotande, men vissa experter rekommenderar att du tar alla sår på allvar och behandlar dem på fältet som möjligt.
  • Nedskärningar eller gashes kommer att blöda, men punkteringsår kan inte blöda mycket. Kontrollera din hunds tassplattor och huden mellan tårna och ta bort eventuella leror eller träiga skräp som kan ha tagits in där.
  • Spola mindre sår med en saltvattentvätt som är utformad för att bevattna sår. Detta kan hjälpa till att ta bort smuts och osynliga skräp eller bakterier. Antiseptiska eller antibakteriella tvättar kan också vara till hjälp för rengöring av sår i fältet.
  • Om din hund blöder i stor utsträckning kan du behöva agera snabbt. Oroa dig inte för att rengöra såret tills du stoppar blodflödet. Använd gasbind för att suga upp några av blodet och hålla trycket på såret för att styra blödningen. När såret är hanterbart, använd gasbind och tejp för att säkra såret och få din hund till en veterinär.
  • Bild med titeln Vård för din pistolhund Steg 14
    3. Kolla efter fästingar. Du bör kolla din hund (och dig själv) för fästingar efter vilken som helst som helst i fältet. Ticks kan överföra Lyme-sjukdom och andra infektioner, även till hundar. Det kan vara svårt att hitta fästingar på en hunds pälsäckta kropp, så extra vaksamhet krävs för att hålla din hund säker.
  • Kör fingrarna över din hunds hela kropp. Varje bump eller svullet område kan indikera en burrowed tick.
  • När du har kontrollerat din hunds torso för fästingar bör du också inspektera hans ansikte och haka, inuti / under hans öron, under hans armhålor och mellan hans tår.
  • Lär dig hur du identifierar ticks. De är arachnids, vilket betyder att de alltid kommer att ha åtta ben. De kan vara svarta, bruna eller solbränna, och kan vara enormt liten eller märkbart uppblåst (beroende på ålder, arter och hur nyligen har de fött).
  • Ticks kan vara aktiva året runt i vissa klimat. Kontrollera alltid dig själv och din hund för fästingar efter att ha spenderat tid utomhus.
  • Om du hittar ett fält, använd pincett för att ta bort det. Ta tag i fästets huvud så nära din hunds hud som möjligt. Använd vård när du tar kryssrutan så att du inte skadar din hunds hud eller bryts av fästets huvud. Använd sedan en långsam, rak rörelse för att dra marken utåt. Se till att hela fästet har tagits bort intakt, inklusive huvudet, för att förhindra infektion och Lyme-sjukdom.
  • Om du hittat och tog bort ett fält, spara den i en liten behållare full av isopropylalkohol. Skriv det datum du hittade / tog bort fästet på behållaren och behåll det för att visa din veterinär om din hund börjar få symptom på en fästburna sjukdom. Leta efter artrit / lameness som varar tre till fyra dagar, oförmåga eller motvilja att flytta, svullna leder, feber, trötthet, svullna lymfkörtlar och en förlust av aptit.
  • Bild med titeln Vård för din pistolhund Steg 15
    4. Lugna artritsmärta. Din hund kan uppleva osteoartrit på grund av ålder, ras eller upprepade jaktsäsonger. Detta kan orsaka smärta som kan begränsa din hunds rörlighet. För att minska artritsmärta, mata din hund en diet rik på omega-3-fettsyror och försök att använda kosttillskott som glukosamin och kondroitinsulfat. Mer avancerad / svår artrit kan kräva receptbelagda läkemedel från din veterinär.
  • Om din hund har artrit, se till att han har en varm, mjuk hundbädd (eller mänsklig säng!) att sova på natten. Detta kan hjälpa till att minska smärta och hålla honom bekväm efter en lång dag på fältet.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande