Hur man fett upp en häst

Gödsa en häst, även kallad konditionering, är en lång process, men en som kan förbättra din hästs hälsa. Din häst kan vara underviktig av olika skäl, som att vintera i svåra förhållanden, inte få tillräckligt med kalorier eller matar på dålig betesmark. Om du enkelt kan se din hästs revben som sticker ut genom en tråkig kappa, kan det ha "trivsel" vilket betyder att det saknar energi och kan inte bearbetas eller åka. Innan du bara börjar mata din häst mer mat, kontrollera om hälsoproblem som kan förebygga viktökning. När du har säkerställt att din häst är frisk, det finns flera saker du kan göra för att fett upp din häst.

Steg

Del 1 av 2:
Att säkerställa att hästen är frisk
  1. Bild med titeln Fatten upp en häst Steg 1
1. Kontrollera din häst för hälsoproblem. Innan du börjar fettera din häst, se till att det inte finns några andra hälsoproblem som kan orsaka viktminskning.Du måste ta din häst till veterinären för att säkerställa att din häst är frisk. Om din häst har ett medicinskt tillstånd, kommer veterinären att kunna ordinera rätt behandling, vilket sannolikt kommer att hjälpa din häst att återfå någon förlorad vikt.
  • De två huvudsakliga orsakerna till viktminskning hos hästar är interna parasiter (maskar) och dåliga dentala förhållanden.
  • Bild med titeln Fatten upp en häst Steg 2
    2. Var uppmärksam på din hästs mun. Du kanske märker att din häst är blyg när du försöker lägga lite i hans mun. Eller det kan vara en rörig ätare, droppe delvis tuggade klumpar av mat på marken och i sin vattenskål (en process som kallas "quidding"). Din häst kan göra dessa eftersom det har tandproblem. Men om din häst känner smärta när den tuggar, kan den skära tillbaka på att äta istället för att hantera smärtan, så det kommer inte att finnas andra symtom.
  • När hästar ålder kan de utveckla punkter (skarpa kanter), krokar (en skarp tand som inte kommer i kontakt med de nedre eller övre tänderna) och vågor (ojämnt slitna molar) i både de övre och nedre tänderna (arkader). Dessa kan hindra dem från att tugga maten ordentligt, vilket resulterar i en förlust av näringsämnen.
  • Bild med titeln Fatten upp en häst Steg 3
    3. Har veterinären kontrollera din hästs tänder. Få din veterinär att titta på hästens tänder för att avgöra om viktminskningen kan orsakas av tandproblem. Din veterinär kan kunna berätta om hästen inte kan bryta ner sin matning.
  • En hästs tänder fortsätter att växa fram till mitten av tjugoårsåldern, så det är en bra idé att få dem undersökt och flytande (rasped ner) varje år, om de behöver det.
  • 4. Kontrollera din häst för maskar. Din veterinär ska köra ett komplett äggräkning på ett urval av din hästs avföring för att identifiera specifika arter av parasiter (maskar). Om din häst har en stor befolkning av strirkyler (Cyathostomiasis), upplever det förmodligen gut inflammation eller magont, och kan inte helt smälta sin mat. När arten av maskar har identifierats kommer din häst att bli avstängda 2 separata tider, ca 3 veckor från varandra. Detta blir av med vuxna maskar, liksom de utvecklande ägg och larver.
  • Hästar är mer benägna att ha maskar om de har betes på betesmarker som har blivit tungt betes av andra hästar och det är tungt förorenade med hästfekor som hamnar masken ägg.
  • Strongyles står för cirka 95% av maskägg i betesmark, så infektion är högst sannolikt under de rätta omständigheterna. Andra arter som finns i betesmarker, som rundmaskar, kan också orsaka viktminskning.
  • 5. Få ett komplett blodprov. Medan du kanske inte vill ha bekostnad, kommer testet att visa om din häst är bristfällig i några väsentliga mineraler och om alla de interna organen fungerar ordentligt. Denna information kan hjälpa dig att avgöra om hästen behöver tillskott. Veterinären kommer också att undersöka din häst för andra problem som kan störa sin förmåga att äta, såsom andningssjukdom, kronisk diarré, magsår eller beteendemässiga problem.
  • Vissa beteendemässiga problem kan störa att äta, som vindsugning eller spjälsäng. Med dessa suger hästen i mycket luft när man tuggar, vilket kan orsaka magen uppblåsthet. Detta gör att din häst känner sig full, när den är faktiskt bara full av luft.
  • Del 2 av 2:
    Matar din häst
    1. Bild med titeln Fatten upp en häst Steg 6
    1. Villkor gör din häst. Hästar görs på en skala av 1 till 9 enligt deras mängd muskler och fett. Detta är tänkt genom att titta på, känna och rangordna 6 områden i hästens kropp. Veterinären kan hjälpa dig att bestämma din hästs poäng som låter dig bestämma om din häst behöver gå ner i vikt. Den ideala kroppsresultatet är en 5 eller 6.
    • Poängen av 1 till 4 anses tunna och behöver mer matning för att öka vikten.
    • En extremt underviktshäst behöver ett flöde som är högt i protein och fetter (som risklok) för att främja viktökning.
    • Tänk på att en poäng på 9 skulle innebära att en häst är mycket överviktig och det är också ohälsosamt.
  • Bild med titeln Fatten upp en häst Steg 7
    2. Få råd om att välja ett foder. Prata med din lokala matningshandlare. Säljaren kommer att känna till fördelarna med de olika flöden som är lagrade. Beskriv din hästs tillstånd, så du kan få en bra rekommendation om vilket foder du ska köpa. Kom bara ihåg att inte mata mycket korn, eftersom det här kan vara svårt för din häst att smälta.
  • Du kan också fråga råd från respektive ryttare. Många av dem kan kunna erbjuda hjälpsamma tips och tricks för att bygga upp din hästs tillstånd.
  • Bild med titeln Fatten upp en häst Steg 8
    3. Bestäm hur mycket mat din häst behöver. Om din häst är tunn, fråga din veterinär att rekommendera en målvikt. Du vill då titta på foderpaketet och väga ut hur mycket det ska äta en dag. Använd inte en scoop, eftersom det här kan vara felaktigt och du kan överskatta hur mycket du matar din häst. Var noga med att mata till din hästs önskade vikt och låta den tillgång till en betesmark.
  • En genomsnittlig häst behöver 1.8 till 2% av kroppsvikten i foder (inklusive tillskott). Så, en genomsnittlig häst i gott skick behöver ca 18 till 20 pounds foder om dagen.
  • Om du försöker fett din häst, överväga upp mängden mat med 2.3 till 2.5% av kroppsvikt för en långsam gradvis vinst.
  • Bild med titeln Fatten upp en häst Steg 9
    4. Överväg att använda ett högprotein-hårdmatning. Om din häst är allvarligt underviktig, överväga att mata den ett högprotein-hårdmatning, vilket är kalori tät. Du kan ge en hög energi extruderad (formad) mat (500-700g för varje 100 kg kroppsvikt) blandad med en lika stor volym avkopp (halm skär upp för foder eller fröskal). Eller du kan mata rullad korn och fuktad risbran i samma kvantiteter.
  • Undvik plötsligt öka mängden mat, vilket kan få din häst att släpa och utveckla diarré eller till och med kolik. Besluta om mängden foder för hästens målvikt och dela den i 3 till 4 flöden som är åtskilda över dagen.
  • Bild med titeln Fatten upp en häst Steg 10
    5. Se till att din häst har tillräckligt med gräs. Gräs är stapelmat av hästens diet. Utan det kan din häst inte äta tillräckligt med bulk (grovfoder), vilket gör att den är tunn. Se till att din häst får minst 3 till 4 timmar på gräs, men gör det inte bara ut och låt det gräva hela dagen. Inte bara kommer din häst strippa betesmarken ner till marken, men det kommer att överbelasta sin tarm och det kan utveckla laminit, diarré eller kolik som ett resultat.
  • Överväg att ge hästen bra kvalitet hö innan du vänder det ut i betet, vilket kan hålla det från att äta för mycket färskt gräs. Hay kan också reglera tarmarna och ge långsam frisättning energi för din häst.
  • Begränsa betar på frodig vårgräs till 2 timmar (1 på morgonen och 1 på eftermiddagen). Detta gräs är rik på kolhydrater, vilket ökar risken för laminit eller diarré.
  • Bild med titeln Fatten upp en häst Steg 11
    6. Överväga att lägga till oljor till matningen. Börja med att lägga till bara en 1/4 kopp olja till hästens matning per dag och lägger till en annan 1/4 kopp inom några dagar. Bygg upp till ca 2 koppar olja om dagen. Du kan använda majs, jordnötsel, canola eller vegetabilisk olja. Att lägga till oljor till din hästs matning bidrar till att öka sin vikt och kan hjälpa till i matsmältningen.
  • Medan din häst är på en högre kalori diet, se till att det blir lite ljusövning. På så sätt börjar din häst tillilja och bygga muskler.
  • Tips

    Eftersom olika maskar behöver olika antiparasitiska behandlingar är det viktigt dina veterinärprov för den specifika arten och väljer och effektiv behandling.
  • Köp de högsta kvalitetsmatningarna medan du fyller upp. De kan kosta mer, men de arbetar snabbare och är av bättre kvalitet så att du inte behöver använda dem länge.
  • Seniorer Korn kan vara ett användbart tillägg när en häst behöver fett, trots att hästen kanske inte är senior.
  • Varningar

    Foder inte några tillskott som din häst inte behöver. Tillsatser som selen och svavel är giftiga i stora doser. Mata inte någon av dessa utan att veta den exakta dosen som din häst kräver.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande