Hur man matar en häst

Att mata en häst kan vara förvirrande. Det finns ett stort antal olika flöden tillgängliga och inga två hästar är lika. Mängden och typen av foder som ges kommer att bero på hästens typ, ålder, vikt, hälsa, arbetsbelastning, klimatet och vad som är tillgängligt. Fortsätt läsa för att lära dig hur man matar en häst.

Steg

Del 1 av 3:
Förstå en hästs näringsbehov
  1. Bild med titeln mata ett häst steg 1
1. Ge din häst med gott om färskt, rent vatten. Hästar kräver mellan 5-15 gallon (18.9-56.8 liter) vatten per dag. Om möjligt, se till att din häst hela tiden har tillgång till vatten. Annars, se till att du vattnar din häst minst två gånger per dag och tillåter flera minuter för din häst att dricka.
  • Se till att vattnet i hästens tråg är rent och inte fryst. Hålla tråget rent också genom att slänga ut det varje dag.
  • Bild med titeln mata ett häststeg 2
    2. Ge din häst med massor av strukturella kolhydrater. Strukturella kolhydrater, som hö och gräs, är avgörande för en hästs kost. Hästar äter stora mängder hö och gräs som sin huvudsakliga källa till mat. Faktum är att hästar ska äta ca 15-20 pund eller 1-2% av sin kroppsvikt i hö varje dag, så se till att din häst alltid har gott om hö att tugga på.
  • Se till att högen du matar din häst är fri från mögel och damm.
  • Bild med titeln mata en häst Steg 3
    3. Ge din häst med icke-strukturella kolhydrater i måttlighet. Icke-strukturella kolhydrater, som havre, majs och korn, är också väsentliga för en hästs näring. Ge små mängder korn till din häst hela dagen. Varje dag kan hästar också ha ½ pund korn per 100 pund kroppsvikt. Mata korn till din häst i två eller tre jämnt åtskilda matningar under dagen.
  • Se till att du mäter de portioner som du matar din häst för att se till att du ger henne rätt mängd.
  • Om vädret är varmt, mata korn till din häst under dagens svalare timmar, t.ex. tidigt på morgonen och senare på kvällen.
  • Bild med titeln mata ett häst steg 4
    4. Komplettera din hästs kost med foder för att ge protein, fett, vitaminer och mineraler. Även om din häst kommer att få det mesta av sina kalorier från hö och gräs, bör du mata din häst några befästa matar varje dag för att hjälpa till att uppfylla eventuella näringsrika luckor. Protein, fett, vitaminer och mineraler är viktiga delar av hästens näring, men de är inte nödvändiga i stora mängder.
  • Bild med titeln mata en häst Steg 5
    5. Tillägg efter behov. Om du tror att din häst inte får alla nödvändiga vitaminer och mineraler från foder, kan du komplettera med speciella vitaminer för hästar. Var noga med att inte överbelasta din häst med för många vitaminer. Ett överskott av vitaminer kan orsaka problem som en brist på vitaminer kan.
  • Bild med titeln mata en häst Steg 6
    6. Ge godis i måttlighet. Ge godis till din häst när du vill belöna henne är ett bra sätt att binda med din häst också. Bara se till att du inte överdriver det med godis eller din häst kan lära sig att förvänta sig dem eller kan till och med försöka rota runt i dina kläder för godis.
  • Färska äpplen, morötter, gröna bönor, vattenmelon, och selleri gör bra godis för din häst.
  • Del 2 av 3:
    Bestämning av din hästs matningsbehov
    1. Bild med titeln mata ett häststeg 7
    1. Vägra din häst med hjälp av en tejp eller viktbro (equine vågar). En viktbro är mycket mer exakt och bör användas istället för ett band om det är tillgängligt. Skicksresultat är den bästa formen av inspelningsviktändringar. Väg din häst varannan vecka och plotta ändringarna på ett diagram.
  • Bild med titeln mata ett häst steg 8
    2. Beräkna de totala dagliga kraven (foder och koncentrat). Kravet är mellan 1.5 till 3% av sin kroppsvikt, medelvärdet vid 2.5%. Använd följande ekvation för att bestämma hur mycket du ska mata din häst varje dag: Kroppsvikt / 100x2.5 = total daglig ration
  • Bild med titeln mata en häst Steg 9
    3. Bestäm vilken typ av viktökning du vill ha för din häst. Vill du hålla din häst på nivån den är redan på (underhållsdiet)? Vill du minska hästens vikt på grund av hälsoproblem (reduktionsdiet)? Eller vill du öka hästens kroppsvikt på grund av en tidigare sjukdom eller eftersom din häst är underviktig?
  • Den bästa strategin att använda när man utvecklar en utfodringsplan för din häst är att mata baserat på önskad vikt, snarare än den aktuella vikten. e.g. En häst är underviktig och väger 300kg. Om hästens idealiska vikt är 400 kg, mata inte 2.5% av 300kg. Mata 2.5% av 400 kg.
  • Använd samma strategi för en överviktig häst. Foder baserat på önskad vikt, och inte aktuell, vilket betyder att du faktiskt kommer att mata mindre att överviktmängden, mening, en minskning av midjan för din häst.
  • Bild med titeln mata en häst steg 10
    4. Styr energinivån i foder genom att mata olika typer eller en mix av typer. Olika foder har olika mängder av de (smältbar energi) Detta beror på typen av foder (gräs, haylage, hö, havre halm) och typen av gräs (råg, timothy, cocksfoot eller fruktträdgård). För betning av tiden på året påverkar också de. Vårgräs har en hög nivå medan vinterbete är mycket dålig. För konserverat gräs påverkar "cut" de. Tidigt klippt gräs är högre i de än sent klippt gräs. Havre halm är mycket låg i de. Det bästa sättet att ta reda på den näringsrika i din foder är att det analyseras.
  • Bild med titeln mata ett häststeg 11
    5. Välj en typ av energi som passar din häst. Vissa hästar är benägna att värma upp (blir över upphetsad och spöklik). Att mata dessa hästar långsamma energi (fiber och olja) hjälper, det här är den säkraste formen av energi och orsakar minst hälsoproblem. Andra hästar är lata och saknar "gnista". Matar snabbfrisättning energi (stärkelse som finns i spannmål / korn som havre och korn) kan hjälpa till. Stärkelse har anslutits till ett antal hälsoproblem och måste begränsas för vissa hästar.
  • Bild med titeln mata en häst steg 12
    6. Kontrollera det med en professionell om du är osäker på hur mycket du ska mata din häst. Om du inte är säker på hur mycket du ska mata din häst, prata med hästens veterinär. Vissa fodertillverkare har också hjälplinjer som du kan använda för att få utfodringsråd för din häst.
  • Del 3 av 3:
    Justera din hästs matningsrutin
    1. Bild med titeln mata ett häst steg 13
    1. Justera din hästs matintag efter behov. Hästens näringsbehov kommer att variera beroende på mängden färskt gräs som hon har konsumerat ut till betesmark och den aktivitetsnivå hon har haft. Utvärdera din hästs behov varje dag för att avgöra om du ska subtrahera eller lägga till från sina vanliga utfodringsbelopp.
    • Om din häst har varit ute för betesmark hela dagen och har ätit mycket gräs, behöver hon inte så mycket hö.
    • Om din häst har haft en hård arbetsdag med mycket ridning, måste du ge mer mat för att hjälpa till att fylla på de extra kalorierna hon brände.
  • Bild med titeln mata ett häst steg 14
    2. Schema utmatningar i en timme före eller efter att du har ridit din häst. Mata inte din häst strax före eller strax efter att hon har slutat göra något ansträngande eftersom blodflödet kommer att avledas bort från hennes organ och det kan störa matsmältningen. Planera matningar runt din hästs planerade aktivitet.
  • Om din häst kommer att göra något extra ansträngande, schemalägga henne utfodring i tre timmar före aktiviteten.
  • Bild med titeln mata ett häst steg 15
    3. Göra gradvisa förändringar i din hästs kost. Om du behöver ändra hästens matning, byt inte bara till det nya flödet. Börja med att byta 25% av det gamla flödet med det nya flödet. Om två dagar, byt ut 50% av det gamla flödet med det nya flödet. Två dagar efter det, byt ut 75% av det gamla foderet med det nya flödet. Sedan två dagar efter det kommer du att kunna ge din häst 100% ny matning.
  • Förutom att göra matförändringar successivt bör du också mata din häst på ungefär samma gång varje dag. Hästar fungerar bättre när de har ett vanligt utfodringschema.
  • Att göra drastiska förändringar i din hästs foder- eller matningsschema kan leda till hästkolik och grundare. Equine Colic är ett tillstånd som orsakar allvarlig buksmärta och kan till och med kräva operation. Grundare är ett tillstånd som orsakar dålig cirkulation och kan till och med leda till separation av hovet från foten. Grundare är ofta dödlig.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Om du har regelbunden tillgång till en viktbro, skickpoäng också. En häst som har fått vikt kan inte ha fått fett, men fått muskler.
  • Mata lite och ofta - hästens mage är liten jämfört med sin kroppsstorlek och kan inte hålla mycket mat.
  • Viktbroar är dyra och inte alla har tillgång till en. Fråga veterinärer, återförsäljare och studs om de har en och om de är villiga att låta dig använda den. i alla fall "ändringar" i vikt är viktigare.
  • Om en häst inte kräver en foder andra sedan foder, men andra hästar hålls med honom, ge ett "dummy feed" av låg-energi-boff och balancer. Detta kommer att innebära att hästen inte känner sig utelämnad när de andra matas.
  • Beroende på hur du matar din häst kan du behöva mata extra hö som vissa kommer att slösas bort genom att vara trotted in till marken eller sängkläderna.
  • Väga matning - mata inte med "scoop". Väga hur mycket en "scoop" är för varje typ av foder.
  • Foder massor av foder - bete, haylage, hö eller havre halm så hästen har något i magen hela dagen. Detta hjälper till att hålla den peristaltiska rörelsen och matsmältningssaften, och undvika beteende- och hälsoproblem.
  • Blanda matar dagligen och ta bort Uneaten Feed. Genom att blanda mat dagligen istället för att blanda all matning tillsammans när den anländer, tillåter foderet rationerat och låter dig se vad hästen äter. Om hästen lämnar något foder eller blir sjuk kan du ta bort en matningsprodukt.
  • Foder god kvalitet flöde och foder. Dålig kvalitetsflöden som kan vara möglig eller sur kan orsaka kolik. Billiga eller dåliga flöden kan sluta inte bli ätit och kostar mer på lång sikt.
  • Se alltid till att området där mat hålls är säker från hästar. Säkra burkarna med bungee sladdar eller ett lås håller hästar från att äta mer än de borde.
  • För en häst som bultar sina korn (äter för fort), lägg en eller två stora stenar i kornhinken. När hästen äter måste de driva stenarna för att komma till kornet.
  • Varningar

    Liksom människor kan hästar lida av allergier. Gemensamma allergier är från korn och alfalfa. Symptomet är vanligtvis ett utslag. Din veterinär kan hjälpa till med diagnosen.
  • Foder aldrig ditt hästkorn strax efter det har utövats, eftersom det kan orsaka kolik. Kyl din häst ner ordentligt innan du matar för att undvika kolik. Du kan berätta när en häst kyls ner, när hans näsborrar inte längre är flarrande, och han andas inte tungt.
  • Överför inte hästens kost. Vitamin och mineralöverskott är lika illa som brister. Använd endast tillskott om det behövs, inte "bara i fall".
  • Låt aldrig din häst skjuta dig över på matningstiden (när som helst, men speciellt när du matar).
  • När du matar din häst, behåll den i en rutin. Ändra inte tider (t.ex. matning - mata inte på 7 en dag och 8 nästa. Om du ska mata, gör det samtidigt varje dag.)
  • Vissa rakar måste behandlas innan de matas. Sockerbetor måste blötläggas, Linseed måste kokas och om inte de är båda mycket farliga för hästen. Spannmål måste ofta rullas eller knäckas för att försäkra att de smälter ordentligt, men är inte farliga om de matas obearbetade.
  • Vissa hästägare vill känna att de matar sina hästar väl och överkomma, och ibland obalans, deras kost.Variety är en bra sak men i moderering. Ge tillgång till, snarare än matning, olika typer av foder, örter, frukter och grönsaker. Foder inte någon sak. Gör foderintroduktioner / ändringar successivt, se ovan.
  • Felaktig utfodring har anslutits till ett antal medicinska och beteendemässiga problem inklusive-
  • "Mouthy" vices (i.e. cribbing, vindsugning), trä och dung äta, magsår. Se till att hästen alltid har foder tillgänglig kan hjälpa till att undvika dessa.
  • Laminit, grundare, exciteble beteende. Begränsa stärkelse och sockerarter i kosten kan hjälpa till att undvika dessa.
  • Azoturi (även kallad bindning eller måndag morgon syndrom). Matning enligt arbetsbelastningen, och minska energiintaget på lediga dagar kommer att bidra till att undvika detta.
  • Kolik. Matning lite och ofta, gott om fiber och god kvalitet kan hjälpa till att undvika detta. Göra foderändringar successivt, se ovan.
  • Fetma, emaciation. Regelbundna tillståndsresultat, registrering och kontrollenerginivåer kan bidra till att undvika dessa.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande