Hur man botar kolik i hästar och ponnyer

Om du hittar din häst som uppvisar konstigt beteende som att rulla upprepade gånger, pawing eller sparkar på magen, eller vägrar mat och vatten, kan han uppleva kolik. Kolik är mer ett symptom än en sjukdom i sig. Ett antal problem kan orsaka obehag i det området, och alla faller under kolik.På samma sätt som en magont i människor är kolik vanligt men kan orsaka allvarliga problem med din häst eller ponnys gastrointestinala. Konsultera med en veterinär så snart som möjligt, eftersom han eller hon kan behöva göra operation på din häst, beroende på orsaken. Det är viktigt att identifiera och bota den här sjukdomen innan det går ur hand.

Steg

Del 1 av 2:
Diagnostisera och behandla kolik
  1. Bild med titeln Cure Colic i hästar och ponnyer Steg 1
1. Känna symptomen på kolik. Symptomen på kolik kan variera beroende på hur svårt koliken är. Även om smärtan är i magen kan din häst visa tecken som inte automatiskt pekar på magen.
  • Mild kolik kan uppvisa i din häst som rastlöshet, som pawing på marken. Din häst kan också hålla curling hans läppar eller fortsätt titta på sin baksida.
  • I ett måttligt fall kan din häst vilja lägga sig oftare. Han kan också kissa oftare.
  • Med svåra fall kan din häst börja rulla på marken med våldsamma rörelser. Du kan också se en ökning av andning och svett.
  • Symptom på gaskolik är i synnerhet höga ljud i bukområdet och gutsmärta som kommer och går.
  • Påverkat kolik kan förhindra att hästen avföring, och han kanske inte vill äta. Han kommer också att ha smärta i buken. Hästar bör defekera minst 6 gånger under en 24-timmarsperiod, så du borde vara på utkik om du misstänker att din häst har kolik.
  • Bild med titeln Cure Colic i hästar och ponnyer Steg 2
    2. Kontrollera hästens temperatur. En hästs temperatur bör vara mellan ca 99 grader och 101 ° F (38.3 ° C). Du kan använda en rektal termometer utformad för hästar för att kontrollera din hästs temperatur. Om det är förhöjd, det är en annan indikation som din häst kan vara colicky.
  • Bild med titeln Cure Colic i hästar och ponnyer Steg 3
    3. Få din häst upp och gå. Försök bara att behandla hästen själv om han uppvisar milda symptom på kolik. Om hästen redan är i det måttliga eller svåra scenen, fortsätt att ringa veterinären. Det första steget att behandla din häst själv är att få honom att flytta.
  • Gå din häst runt i ca 30 minuter. Promenader kan hjälpa din häst om koliken är orsakad av gas. Det kan också ge en distraktion från smärtan han upplever. Men att gå honom för länge kan göra honom trött om han redan känner sig dålig.
  • Bild med titeln Cure Colic i hästar och ponnyer Steg 4
    4. Vet när man ska ringa veterinären. Om din häst kontinuerligt tittar på sin sida och till och med försöker bita det området är det dags att ringa veterinären.
  • Andra symtom som berättar att det är dags att ringa veterinären är om din häst ligger för mycket, inte äter eller inte defekat.
  • Ring också veterinären om din hästs puls är över 50 slår en minut.
  • Bild med titeln Cure Colic i hästar och ponnyer Steg 5
    5. Ta bort alla matkällor. Eftersom Colic ofta är kopplad till hästens mat är det viktigt att hålla honom borta från eventuella faror förrän en orsak hittas. Om koliken är orsakad av en påverkad kolong, kommer inte att lägga till mer mat i tarmarna.
  • Bild med titeln Cure Colic i hästar och ponnyer Steg 6
    6. Låt proffsen arbeta. När din veterinär kommer, kommer han att utföra en fullständig undersökning, men han kommer inte troligen att kunna identifiera den exakta orsaken. Han kommer dock att kunna berätta hur svårt problemet är och vad den bästa behandlingen är.
  • Var beredd att svara på frågor om din rutin, maskningsprocess och matningstyp.
  • Din veterinär kan göra en rektal undersökning eller en mage kran. En mage kran är en process där hästen är sederad och ett rör passeras genom näsan i magen. Belly-kranen kan vara till hjälp på två sätt. Det kan avgöra om det finns vätska i magen (som måste dräneras), och det är ett sätt att ge hästmineraloljan, vilket kan lindra en impaktion genom att smörja den. Denna process kan också vara ett sätt att hydrera hästen.
  • Rektala tentor tillåter veterinären att kontrollera efter problem i tarmarna, till exempel känsla för en impaktion.
  • Bild med titeln Cure Colic i hästar och ponnyer Steg 7
    7. Gå vidare till smärtstillande medel. Beroende på den bestämda orsaken kan veterinären behandla din häst med smärtstillande läkemedel, såsom analgetika som banamin. De flesta hästar behöver lite smärtstillande medel. Dessutom kan din veterinär administrera laxermedel - mineraloljan i föregående steg är ett exempel på en laxermedel som han kan använda för att behandla en impaktion.
  • Bild med titeln Cure Colic i hästar och ponnyer Steg 8
    8. Fråga om iv vätskor. Om din häst är allvarligt uttorkad, kan din veterinär behöva ge honom IV-vätskor för att hjälpa till med återhyllningsprocessen. Du kan behöva byta påsen vid någon tidpunkt, så fråga din veterinär för en demonstration om du inte är säker på hur man gör det.
  • Bild med titeln Cure Colic i hästar och ponnyer Steg 9
    9. Kontrollera när du kan återvända till att mata din häst. I händelse av en impaction behöver din häst vara av mat tills impordningen rensas. Fråga din veterinär hur länge du ska vänta efter att han defekerar innan du kan mata honom eller om du behöver leta efter ett visst tecken för att återvända honom för att mata.
  • Bild med titeln Cure Colic i hästar och ponnyer Steg 10
    10. Var långsam om att återvända hästen till jobbet. När symtomen är lättare kan du starta hästen tillbaka till jobbet. Men lägg inte honom på en hel dags arbete först. Långsamt lindra honom tillbaka till sitt arbetsschema när han fortsätter att återhämta sig.
  • Bild med titeln Cure Colic i hästar och ponnyer Steg 11
    11. Förstå kirurgi kan krävas. Ofta kan kolik lösas genom behandling från veterinären på din stabila. Men om din häst har ett problem som twisted tarm, kommer han sannolikt att behöva gå till sjukhuset och har operation utförs.
  • Bara för att din veterinär hänvisar dig till ett sjukhus betyder inte automatiskt att din häst kommer att ha kirurgi. Sjukhuset kommer först att kontrollera för att se hur behandlingen arbetar för att avgöra om han behöver kirurgi. Om han inte gör det kan sjukhuset ge mer intensivvård för svåra fall.
  • I vissa fall måste hästen euthaniseras eftersom koliken är så dålig. Men detta resultat är mindre sannolikt med nuvarande medicinsk praxis.
  • Bild med titeln Cure Colic i hästar och ponnyer Steg 12
    12. Fortsätt att utvärdera din häst. Kontrollera honom med två timmars intervall efter initial behandling för att säkerställa symtomen lätthet. Om de inte låter, ring din veterinär igen.
  • Bild med titeln Cure Colic i hästar och ponnyer Steg 13
    13. Utbilda dig själv på typerna. Kolik kan komma i ett antal former. Från improcement till gas och andra sjukdomar kan orsakerna till din hästs kolik variera mycket.
  • Impaction är när maten är bakad i hästens gut någonstans. Det gör ont på hästen eftersom tarmarna försöker få maten att röra sig, men det kommer inte att lossna.
  • En annan typ av kolik orsakas av gas. Hästar har gas som en vanlig del av vardagen, men ibland orsakar extremgas obehag eftersom det expanderar tarmen.
  • Fortfarande en annan typ av kolik orsakas av det som är känt som "Intestinalolyckor," vilket betyder skador på bukorganen, som när tarmarna har en vridning i dem eller kolonet rör sig ur plats.
  • Mage och tarmsjukdomar kan också orsaka kolik. Till exempel kan kolit och sår orsaka symptom på kolik.
  • "Falskt kolik" är när hästen uppvisar symptom på kolik, men orsaken är något utanför buken, såsom laminit eller blåsstenar.
  • Del 2 av 2:
    Förhindra kolik
    1. Bild med titeln Cure Colic i hästar och ponnyer Steg 14
    1. Ge gott om färskt vatten. En orsak till impaction kan vara uttorkning. Hästar behöver konstant vatten - även utan vatten i en timme eller så kan orsaka problem. Se till att det är friskt är viktigt, eftersom hästar kan ignorera vatten som inte är så fräsch som de skulle vilja att det är.
  • Bild med titeln Cure Colic i hästar och ponnyer Steg 15
    2. Planera regelbunden tandvård. Dental hälsa är viktigt för att upprätthålla friska hästar. Goda tänder uppmuntrar din häst att tugga ordentligt, vilket gör en impraction mindre sannolikt.
  • Bild med titeln Cure Colic i hästar och ponnyer Steg 16
    3. Ge din häst tillräckligt med grovfoder. Hästar behöver grovfoder för att säkerställa att maten rör sig genom sitt system som det borde. Därför, se till att din häst har färskt hö eller får betas i en betesmark varje dag.
  • Bild med titeln Cure Colic i hästar och ponnyer Steg 17
    4. Ge mat i tråg. Om du ger din hästmat på marken kan din häst oavsiktligt äta andra saker som inte är mat. Om din häst äter tillräckligt med dessa andra partiklar, kan den blockera sina tarmar. Till exempel kan din häst äta för mycket sand med hö, vilket orsakar problem.
  • Bild med titeln Cure Colic i hästar och ponnyer Steg 18
    5. Utöva din häst regelbundet. Regelbunden övning håller din häst i rutin och kan också flytta tarmarna längs. Se till att uppmuntra motion minst en gång om dagen.
  • Bild med titeln Cure Colic i hästar och ponnyer Steg 19
    6. De-mask regelbundet. Du ger några de-wormers dagligen, medan andra kräver att du ger dem mindre ofta - din veterinär kan hjälpa dig att bestämma den bästa typen för dina hästar. Denna process hjälper till att styra parasiter, och ett överskott av parasiter kan ibland leda till kolik i hästar.
  • Fråga din veterinär om de-worming foals, eftersom de kan kräva speciell behandling.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Håll hästens huvud upp och låt honom inte rulla. Gå upp honom och ner i 5 minuter var halvtimme. Försök att ta hand om honom på bästa möjliga sätt. Ring en veterinär eller en djurexpert.
  • Det kan vara svårt att bestämma den exakta orsaken baserat på svårighetsgraden av tecknen, så var noga med att involvera din veterinär för en professionell diagnos.
  • Varningar

    Hästar med svår kolik kan vara farligt att arbeta med och kräver korrekt sedering innan behandlingen kan börja.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande