Hur man deworm en häst

Om du märker symtom på smärta eller obehag i din häst, kan du behöva kolla på maskar. Maskar, inre parasiter, kan orsaka kolik, diarré, viktminskning, sår, munsår eller pottmage. Lyckligtvis finns en mängd olika behandlingsalternativ. Om du misstänker maskar är orsaken, få din veterinär involverad så att du kan få effektiv behandling för din häst.

Steg

Metod 1 av 3:
Förberedelser för att deworm din häst
  1. Bild med titeln Deworm A Horse Steg 1
1. Bestäm om din häst behöver deworming. Eftersom detta helt kommer att bero på din häst, måste du skicka ett avföringsprov till din veterinär. Veten kommer att driva ett fekal äggräkningstest för att ta reda på om din häst har maskar och vilken typ de är. Detta gör det möjligt för din veterinär att välja den mest effektiva dewormeren för den speciella angrepp och hur ofta din häst måste bli dewormed.
  • Till exempel kan en häst med en tung maskbörda behöva månatlig deworming, men en med få maskar kan göras kvartalsvis eller till och med två gånger om året.
  • Bild med titeln Deworm A Horse Steg 2
    2. Prata med veterinären om deworming motstånd. Deworming din häst kan i onödan leda till ett ökat motstånd mot maskarna. Av den anledningen kan din veterinär rekommendera att rotera deworming droger (ger fyra till sex olika dewormers) innan du börjar tillbaka vid början behandling. Eftersom vissa hästar kan utveckla ett naturligt motstånd mot maskar, kanske de inte behöver deworming alls varför en fekalanalys är viktig.
  • Om din häst har en tung maskbörda, kan en daglig dewormer vara hjälp med att förhindra tung maskinfestation mellan vanlig deworming. Men dagliga dewormers bör inte betraktas som en fullständig dewormingsstrategi, eftersom deras effektivitet är begränsad mot vissa parasiter och den totala devormeringsbehandlingen krävs innan de börjar dem.
  • Bild med titeln Deworm A Horse Steg 3
    3. Diskutera mediciner. Din veterinär kommer att prata med dig om deworming mediciner. Dessa inkluderar fenbendazol, ivermektin, moxidektin, pyrantel och praziquantel. Eftersom varje läkemedel har ett subtilt olika spektrum av aktivitet, kommer din veterinär att bestämma vilken medicin som fungerar bäst för din häst. Följande är drogklasser att överväga:
  • Bensimidazoler (som fenbendazol) kan döda nematodägg, till skillnad från andra läkemedelsklasser, och är tillgängliga som granuler, pastor och upphängningsformler. Dessa läkemedel ges vanligtvis flera dagar i rad.
  • Makrocykliska laktoner (som ivermektin och moxidektin) är några av de mest effektiva medicinerna och kan dessutom döda externa parasiter som löss och kvalster. De tar 3 till 4 dagar innan behandlingen är effektiv.
  • Isokinolin-pyraziner (såsom praziquantel) är endast effektiva mot cestor (i hästar, anoplocephala spp., även känt som bandmaskar.) I USA är detta läkemedel endast tillgängligt i kombination med makrocykliska laktoner.
  • Bild med titeln Deworm A Horse Steg 4
    4. Korrekt dosera din häst. Du måste känna din hästs vikt eftersom medicinen doseras av kroppsvikt och föreskrivs av din veterinär. Behandlingen kommer att vara ineffektiv om det inte finns tillräckligt med medicinering, vilket också kan uppmuntra narkotikamotstånd. Majoriteten av dewormers är mycket säkra, så det är bättre att överskatta mängden istället för att underskatta, speciellt om din häst tycker inte om dewormers och är benägen att spotta dem ut. Planerar att ge extra i väntan på hästen som spottar en del av dosen.
  • Var medveten om att många doseringssprutor av hästdewormer innehåller tillräckligt för en 1 200 lb häst. Om du har en stor häst kan du behöva två sprutor. Vissa veterinärer föreslår att lägga till det belopp som krävs för ytterligare 250 kg (ett märke på doseringssprutan) oavsett hästens storlek.
  • För att ta reda på din hästs vikt, köp ett måttband från en matningshandlare eller tackaffär. Mäta runt hästens bröstkorg och se hur vikten motsvarar en skala som ger en uppskattning av hästens vikt.
  • Metod 2 av 3:
    Deworming med en doseringsspruta
    1. Bild med titeln Deworm A Horse Steg 5
    1. Få hästen och medicinen klar. Din hästs mun ska vara tom, utan att ha gräs eller halm i det. Dessa kan göra det lättare för hästen att spotta den medicinerade pastaen ut. Din häst bör också ha en halter som ger dig något att hålla fast vid administrering av dewormer. Har sprutan klar genom att ta bort locket och ringa doseringsringen tillbaka till det lämpliga märket på sprutans tunnor.
    • Du kanske vill mata och vattna din häst innan du ger medicinen, eftersom smaken av dewormers kan hålla din häst att äta eller dricka ett tag. Detta är särskilt viktigt om din häst har utövat och är varmare eller törstigare än vanligt.
  • Bild med titeln Deworm A Horse Steg 6
    2. Sätt in sprutan. Sikta munstycket på hästens tunga genom att lyfta läpparna och fiska det mot ryggen av munnen. Det bästa stället att placera sprutan är gapet mellan snedställningarna och hundarna på framsidan av munnen och molarna på baksidan. Se till att du kan hålla kolven på ett sådant sätt att du enkelt kan trycka på kolven.
  • Oroa dig inte för mycket om den exakta placeringen av munstycket. Så länge det är inne i munnen, är chansen att dewormeren kommer att belägga antingen tungan, tänderna eller fodret på kinden och det mesta kommer att sväljas.
  • Bild med titeln Deworm A Horse Steg 7
    3. Administrera dewormer. Tryck på kolven ner för att klämma medicinen i hästens mun. Var snabb så att du inte upprör din häst. När allt läkemedlet är infogat, ta bort kolven och håll hästens huvud upp i några sekunder. Detta kommer att hålla honom från att spotta dewormerpasta ut.
  • Om din häst rutinmässigt spetsar ut medicineringen, försök att sätta in mindre mängder i taget eller blanda pastaen i sin mat.
  • Metod 3 av 3:
    Deworming med en pelletsdewormer
    1. Bild med titeln Deworm A Horse Steg 8
    1. Köp en Pellet Dewormer. Pelletdewormers blandas med hästens korn. Be din veterinär att rekommendera ett visst pelletsdewormer varumärke och dosering. Paketet du väljer bör också säga hur ofta för att mata din häst, baserat på vikt.
    • Skriv ner ett dewormingbehandlingschema som rekommenderas av din veterinär. Du måste mata din häst rätt dos av Pellet Dewormer så länge som föreslagits.
  • Bild med titeln Deworm A Horse Steg 9
    2. Mäta pelletsna. Använd scoop som ingår i förpackningen för att mäta den korrekta dosen av Pellet Dewormer. Blanda detta i din hästs kornmatning. Blanda bara tillräckligt för en enda utfodring, inte hela dagen. Undvik att blanda pelletsna i godis snarare än korn.
  • Korn säkerställer att hela dosen konsumeras, medan din häst kunde välja runt pelletsna eller vägra dem helt och hållet om du inkluderar dem med godis.
  • Bild med titeln Deworm A Horse Steg 10
    3. Mata din häst pelletsna. Erbjud din häst kornmatningen blandat med dewormerpellets. Se till att han avslutar maten, så du kan vara säker på att all medicinen var ätit. Om din häst inte kommer att äta alla pellets och korn, lägg till lite flytande melass för att uppmuntra honom att avsluta det.
  • Om du planerar att mata din hästhö, var noga med att vänta tills han ätit allt sitt kornmatning med de blandade pelletsna i.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Även om inte nästan lika vanligt som plungers eller pellets, är deworming vacciner också tillgängliga. Endast en veterinär eller erfaren ryttare eller horsewoman ska ge vaccinet, införa det där riktat.
  • Var beredd på svår "dragreaktioner" att vissa hästar har när de står inför okänd rörelse eller material huvudet.En allvarlig dragning kan ofta orsaka skador på utrustning eller skada på hästen, speciellt om hästen är bunden.
  • Varningar

    Hästar är stora och kan reagera våldsamt till obekväma situationer. Om du är osäker på dig själv, fråga veterinären för att visa dig hur du administrerar dewormer.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande