Hur man fångar en vild häst

Hästar är naturligt byte djur. Som ett resultat är det inte alltid lätt att fånga dem, vare sig för ridning eller veterinärvård. Medan vissa hästar kan tamligen acceptera en halter, har andra en mer vild disposition. Lär dig hur du får din häst säkert och effektivt. Bara fånga hästar som tillhör dig. Försök inte fånga en genuint vild häst. I Förenta staterna är vilda hästar och burros som bor på offentliga marker under jurisdiktion av byrån för markförvaltning. Störa inte några vilda hästar.

Steg

Metod 1 av 2:
Fånga en rädd eller motvillig häst
  1. Bild med titeln Fånga en vild häst Steg 1
1. Fånga de andra hästarna i fältet först. Vissa hästar tycker inte om att vara ensam. Eller din häst kan ha en speciell vän - om vänen är fångad, kommer hon att bli fångad också.
  • Bild med titeln Fånga en vild häst Steg 2
    2. Bära halter skaft i handen nära hästen och halter i handen längre från hästen. Försök inte att dölja halter-ditt mål är att lugnt ta med hästen under kontroll, försök inte att lura hästen. Du vill inte heller göra ett plötsligt drag när du är nära och behöver halter ut.
  • Bild med titeln Fånga en vild häst Steg 3
    3. Närma sig hästen från sidan och framsidan. Närma sig alltid i en vinkel, aldrig från direkt bakom eller framför. Hästar har blinda fläckar framför sina näsor, under huvudet och direkt bakom dem. Du vill undvika skrämmande dem med plötsliga ljud, rörelser eller berör från dessa riktningar.
  • Lik aldrig mot en häst eller slappar den på baksidan.
  • Bild med titeln Fånga en vild häst Steg 4
    4. Var långsam, tyst, men positiv när du närmar dig hästen. Uttrycka inte någon ångest eller nervositet. Gå tillfälligt, utan att titta på hästen i ögat. Stoppa allt så ofta för att välja något gräs: Tanken är att få hästen nyfiken och intresserad av dig, snarare än rädd.
  • Tala med din häst. Att hålla en mjuk, mild ton, använd din röst för att låta din häst veta att du närmar dig, speciellt om hon inte kan se dig hela tiden.
  • Gnugga din hästs axel när du är tillräckligt nära. Detta kommer att ge försäkran.
  • Låt henne lukta din hand och bli van vid din doft.
  • Bild med titeln Fånga en vild häst Steg 5
    5. Var uppmärksam på hästens reaktioner. Sakta ner om hon börjar flytta bort. Om hästens öron är fast eller snabbt svängt, kan han vara rädd eller överväldigad. Flytta ännu långsammare och erbjuda mild trygghet. Å andra sidan, om hans öron är framåt och öppnas, är han intresserad, och du kan fortsätta utvecklas.
  • Bild med titeln Fånga en vild häst Steg 6
    6. Lindra halter skaft över hästens nacke. Håll den på plats med en hand och använd din andra hand för att haltera hästen, rör sig så långsamt som möjligt. Håll haltern öppen för att få den över hästens näsa utan att kittla henne eller blockera en näsborre.
  • Slå aldrig ett rep runt hästens nacke.
  • Bild med titeln Fånga en vild häst Steg 7
    7. Chase inte hästen. Du kommer aldrig att undanna en häst. Dessutom, om du är i ett stort fält eller en liten corral, vill du inte ha din häst till panik eller bult. Om hästen är snortig eller uppfödning, vänta. Stå, prata tyst eller rattla en behandling för att engagera hästens uppmärksamhet och hjälpa honom att lugna sig.
  • Om din häst är på en farlig plats, kan du besätta honom genom att placera dig så att han, när han flyttar sig från dig, flyttar han mot en säkrare plats. Du kan kanske besätta honom i en corral av något slag, där han säkrare kan lugna sig och bli tillgänglig.
  • Känna till dina gränser. Om du inte kan fånga den här hästen, låt en mer erfaren hästhanterare leda vägen istället.
  • Metod 2 av 2:
    Få din häst brukade bli fångad
    1. Bild med titeln Fånga en vild häst Steg 8
    1. Börja Taming din häst från den tiden hon är ett föl. Skapa dig själv som en medlem av hennes besättning snarare än som en rovdjur.
    • Röra ditt föl, talar med henne och får henne som används för mänsklig kontakt och interaktion, inklusive fångad.
    • Ingriper i fölens tidiga timmar, och speciellt efter protokoll som kräver att man hindrar ett nyfött föl för att desensibilisera henne, har inte visat sig vara effektivt.
  • Bild med titeln Fånga en vild häst Steg 9
    2. Belöna din häst. Ge din häst en matbelöning när han accepterar att bli fångad. Om din häst är väldigt ovillig, kanske du vill erbjuda belöningar för mindre prestationer, till exempel som att stå stilla när du närmar dig och tillåter dig att röra nacken.
  • Även om din häst kan njuta av att få sina toner repade, är matbelöningar effektivare i träning och att generera din hästs intresse för människor. Men om du vet att din häst verkligen uppskattar en trevlig skrapa eller lugnande grooming, försök att belöna honom med det också.
  • Du kan också försöka begränsa maten och dricka till en liten corral i en vecka eller två. Öppna porten slumpmässigt, oförutsägbara intervaller, så att din häst lär sig att springa när han ser dig.
  • Bild med titeln Fånga en vild häst Steg 10
    3. Spendera tid att fånga din häst, belöna honom och sedan släppa honom. Du vill inte att din häst ska associera att bli fångad endast med arbete eller veterinären. Fånga din häst upprepade gånger för att ge honom en behandling kommer att bidra till att bygga en mer positiv uppsättning föreningar med hela processen
  • Bild med titeln Fånga en vild häst Steg 11
    4. Gör ett ljust spel ut ur närmar din häst. När du har satt en halter och ledande rep på din häst, gnugga honom med slutet av repet och se till att han känner sig lugn och glad. Sedan stå i slutet av repet och börja närma honom. Prova olika stilar av tillvägagångssätt - promenader, hoppning, hoppning - och olika hastigheter, ser hur många han tolererar utan flinching eller rörelse. Mellan, gnugga och lugna honom igen.
  • Denna metod kallas "habituation genom progressiv desensibilisering."I grund och botten får du din häst mindre känslig för ditt tillvägagångssätt.
  • Upprepa detta spel för sju sessioner i rad för att bygga din hästs känsla av förtroende och komfort. Öka längden på ledningen. Om det går bra, prova det utan bly rep.
  • Bild med titeln Fånga en vild häst Steg 12
    5. Upprätta en rutin runt att fånga alla dina hästar. Ring dem alla från betesmarken till en corral med en konsekvent signal, till exempel en visselpipa och belöna dem för att komma. Fånga den mest villiga hästen först och ge henne en skrapa eller en behandling. Sedan arbeta dig igenom hästarna tills du kommer till den du vill ha.
  • Tips

    Gör ett försök att studera en hästs kroppsspråk. Om du når hästens huvud och han drar tillbaka, tvinga inte dig själv på honom. Ditt objekt är alltid att skapa förtroende genom effektiv kommunikation.

    Varningar

    Tillvägagångssätt hästar med respekt och försiktighet. De är starka, normalt väger över tusen pund, och kan döda dig med en spark. Det är bättre att inte fånga din häst än att bli skadad.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande