Hur man bryr sig om piranhas

En Piranha är medlem i en familj av omnivorös och rovdjursfisk som bor i sydamerikanska floder. Eftersom dessa fisk ofta spenderar sin tid på att leta efter byte, förenar många människor piranhas med skarpa tänder och en aggressiv aptit för kött. Men frukta aldrig, piranhas är osannolikt att attackera människor och stora djur om de inte känner sig hotade eller fångade, eller svälter. Genom att ordna en tank och tenderar på fisken, kan du ta hand om och njuta av Piranhas som husdjur.

Steg

Del 1 av 3:
Ställa in en tank
  1. Bild med titeln Vård för Piranhas Steg 1
1. Få ett akvarium. En riktig livsmiljö är nyckeln till att ta hand om din Piranha, så skapa ett hem så nära fiskens naturliga livsmiljö som möjligt. Många föreslår att du får en tank tillräckligt stor för 4 piranhas för att bäst mimma den naturliga miljön. Men du kanske vill ha mindre. Få ett akvarium på minst 25 liter för en Piranha eller 60 gallon för fyra Piranhas för att ordentligt hylla dem.
  • Köp en tank som motsvarar antalet Piranhas du har. Till exempel, om bara vill ha två djur, ska en 40 gallon tank vara tillräckligt med utrymme för dem. Som en tumregel vill du ha ca 20 liter vatten per djur eller 60 gallon för 4 piranhas. Var noga med den största tanken du har råd med så att din piranhas kan blomstra. Om du försöker spara pengar, överväga en andra handtank. Tvätta några tankar innan du introducerar dina piranhas till dem.
  • Överväg att få en valfri tankskärm för toppen. Piranhas kan hoppa och skada sina ägare om de är hungriga. Du vill också se till att husdjur eller små barn inte faller i tanken.
  • Bild med titeln Vård för Piranhas Steg 2
    2. Hitta en lämplig plats för tanken. Piranhas är röriga djur som också är överraskande blygsamma. Dessutom kan direkt solljus eller värme uppmuntra tillväxten av bakterier som kan skada din piranha. Placera tanken på en plats som inte är utsatt för extrem värme eller mycket trafik kan hålla din piranha glad och frisk.
  • Sätt tanken på ett ställe med en relativt konsekvent temperatur på 75 till 80 grader Fahrenheit (21 till 25 Celsius). Fäst en termometer på akvariet för att övervaka temperaturen. Du bör inte lägga tanken var som helst det kan få direkt solljus eller utsättas för radiatorer eller värmeanordningar.
  • Hitta ett lågtrafikutrymme för att sätta tanken. Om det finns för många människor som går av tanken, kan det betona piranhas och kan göra dem aggressiva.
  • Överväg att sätta tanken i ett mellanslag med lågt ljus. I det vilda bor Piranhas i mörkvatten som ligger under regnskogens baldakin så att deras ögon har anpassat sig till dimmerbelysning.
  • Bild med titeln Vård för Piranhas Steg 3
    3. Fyll tanken med vatten. Piranhas är överraskande hjärtliga fisk och kan anpassa sig till olika vattenförhållanden. I allmänhet lever de i varmt, färskt vatten mellan 75 och 80 grader Fahrenheit. De trivs också vid ett pH av 5.5-8.0. Du kan fylla tanken med varmt kranvatten så länge du använder flera filter i vattnet. Dessutom bör du hålla en temperatur i vattnet för att säkerställa att den är optimal för att dina piranhas ska trivas.
  • Lägg till flera små filter till vattnet eller ett mycket kraftfullt externt filter för att hålla vattnet rent.
  • Överväg att få en värmare för vattnet för att hålla vattnet en konsekvent temperatur.
  • Bild med titeln Vård för Piranhas Steg 4
    4. Lägg till gömställen. Eftersom Piranhas är blyg, gillar de att gömma sig. Att sätta några dekorationer i tanken kan hjälpa till att hålla din piranhas glada och friska.
  • Dekorera tanken med levande och plastväxter såväl som slät grus och bitar av trä. Var medveten om att Piranhas kan förstöra levande växter. En ren bit PVC-piping kan också ge Piranhas en plats att dölja om de känner sig stressade.
  • Välj dekorationer som du gillar. Du kan använda levande eller plastväxter eller en kombination. Om du använder levande växter, överväga Hardy, lågljusalternativ som Hornwort, Java Moss eller Fern. Alla typer av plastväxter du gillar kommer att fungera.
  • Suga något trä eller drivved i ett badkar eller bin tills det blir en brunaktig färg. Många piranhas som den mörka färgen på vattnet, men det kan vara svårt att se din fisk. Se till att drivvedet passar i tanken och ger dina piranhas gott om utrymme att simma fritt.
  • Använd släta stenar och grus som bara knappt täcker akvarietens botten. Du kan säkert använda granit, basalt, gneiss, skiffer och kvarts. Undvik kalksten, marmor, dolomit, kalkhaltiga sandstenar, kalkiga stenar och koraller och havsskal. Alla dessa kan störa tankens pH.
  • Placera så många dekorationer som du vill i tanken, men kom ihåg att dina piranhas borde kunna simma fritt utan hinder. En bra tumregel är 50-75% täckning i tanken för att få din piranhas att känna sig bekväma. För många dekorationer kan också snabbare minska vattenkvaliteten.
  • Del 2 av 3:
    Rengöring av tanken
    1. Bild med titeln Vård för Piranhas Steg 5
    1. Rengör tanken varje vecka. Färskt och rent vatten är ett absolut måste för din Piranhas hälsa. Byta 10-20% av vattnet varje vecka och rengöringstankväggar och grus kan förhindra ett kompromissat immunsystem och även lukt. Veckans underhåll ska inte ta mer än 10 minuter.
    • Skriv ett schema för dig själv för att städa vattnet samtidigt varje vecka så att du inte glömmer. Rengör akvariet oftare om du märker överflödigt avfall - kom ihåg Piranhas är rörigt eller lukt.
    • Var medveten om att du inte ska ta bort dina piranhas från tanken om det är möjligt. Kom ihåg att Piranhas brukar angripa när de känner sig hotade eller är hungriga. Skydda händerna med ett par tunga handskar vid rengöring. Om du absolut måste ta bort din Piranha från vattnet, placera en hink eller ett stort fisknät i tanken och snabbt placera din Piranha i en separat tank.
    • Använd en vattenförändringsenhet eller python, från en lokal djuraffär för bästa resultat. Dessa kopplar upp till en handfat och gör det enkelt att rengöra tanken. Detta kan också minimera risken för att din Piranha blir aggressiv med dig. Om du inte har en vattenförändringsenhet, ta försiktigt bort varje Piranha och lägg dem i en separat behållare medan du är ren. Detta gör att du kan rengöra tanken utan att stressa din fisk eller bli skadad eftersom piranhas är stressade.
    • Vakuum gruset och ta bort eventuellt avfall vid användning av vattenbytesanordningen eller när tankvattnet är lågt och inga piranhas finns i tanken.
  • Bild med titeln Vård för Piranhas Steg 6
    2. Håll hög vattenkvalitet. Hälsa och livslängden i din Piranha är beroende av högvattenkvalitet. Se till att det är korrekt pH och oxygenering genom att testa tankvattnet efter varje rengöring.
  • Testa tankvatten med ett testkit som du kan få på stora återförsäljare och husdjursbutiker. Test för att räkna ut potentiella problem som låg syre, hög ammoniak och surhet.
  • Fixa eventuella problem med vattnet. PH-nivån kan sträcka sig från 5.5-8.0. Använd en kemisk neutraliserare för att återställa pH-nivåerna om de är borta. Syre mättnad bör överstiga 70%. Om det inte gör det kan du behöva byta ut ditt filter eller filter.
  • Använd en termometer för att se till att temperaturen är mellan 75 och 80 grader Fahrenheit. Om det behövs, vrid upp värmaren tills du når det optimala temperaturområdet.
  • Bild med titeln Vård för Piranhas Steg 7
    3. Kontrollera filtren. Piranhas producerar mycket avfall, vilket också kan påverka vattenkvaliteten. Se till att du har ett mycket starkt filter eller flera små filter för att stagger underhåll. Om tankvatten blir smutsigt snabbt, överväga att byta ut dina filter.
  • Lukta vattnet för att se om det har en otäck lukt. Detta är ett gott tecken du behöver ändra filtren.
  • Del 3 av 3:
    Omsorg för dina piranhas
    1. Bild med titeln Vård för Piranhas Steg 8
    1. Mata dina piranhas. Trots vad många tror, ​​är Piranhas omnivorer som äter allt, inte bara kött. Att ge din piranhas en varierad diet kan öka sin spänning och öka deras immunitet.
    • Mata din piranhas en gång om dagen. Att mata dem oftare kan leda till övermatning och ökar mängden avfall i tanken. Bra levande livsmedel är guppies och minnows. Piranhas brukar inte äta chaacins eftersom de är en chaacin själva. Piranhas borde äta allt som ges till dem inom två minuter eller det kan bidra till dålig vattenkvalitet och känslig för sjukdom. Det enda undantaget är grönsaker, som kan lämnas i några timmar.
    • Ge dina Piranhas bearbetade, frysta och frystorkade livsmedel, inklusive fisk, krabbor, räkor, regnmaskar och shed snakeskin. Ibland mata dem gröna grönsaker som rå korg, spenat eller potatis. Undvik att ge Piranhas torrmarknadsfoder, flingor eller granuler.
    • Undvik att mata piranhas levande djur. De kan inte bara introducera sjukdom till dina piranhas, men kan bidra avsevärt till slöseri i tanken.
  • Bild med titeln Vård för Piranhas Steg 9
    2. Leta efter sjukdom. Även om Piranhas är hjärtliga djur, kan de bli sjuka. Inte upprätthålla tankvattnet och aggressiva andra fiskar kan leda till sjukdom och död. Piranhas ska vara aktiva, varna och har ingen kroppsskada. Mindre nippade fenor är normala för en piranha. De borde också äta lätt och snabbt. Titta på var och en av dina piranhas för någon av följande tecken på sjukdom:
  • Slöhet eller tröghet
  • Ovillighet att äta
  • Allvarlig kroppsskada som bett eller bitar av saknat kött
  • Molnigt eller saknade ögon
  • Arbetade andning
  • Synliga parasiter på huden
  • Bild med titeln Vård för Piranhas Steg 10
    3. Känna igen normalt Piranha-beteende. Piranhas är mycket komplexa djur som kan uppvisa en mängd olika beteenden som kanske inte verkar vara normala för dig. Det är viktigt att titta på dina piranhas för att hjälpa dig att förstå deras beteende för att städa tanken och titta på potentiell sjukdom. Följande är normala Piranha-beteenden som du kanske känner igen:
  • Sikt mot grus och luta svansen, vilka båda är tecken på aggression för att hålla någon från att komma in i Piranhas-rymden
  • Växande blekare i utseende, vilket kan bero på att färgerna inte kommer ut ännu eller som ett tecken på stress
  • Slår på sina sidor och gnuggar gruset till kliar själva, vilket kan indikera dålig vattenkvalitet, infektion eller bara behöver skrapa
  • Håller sina munnar öppna och vaggar våldsamt från sida till sida, vilket är ett tecken på Piranha som är redo att slåss
  • Chomping Mouths upprepade gånger, vilket är ett tecken på hunger
  • Cirklar tanken upprepade gånger som ett tecken på missnöje med något i tanken eller kontrollerar territoriet
  • Intensifiera färger, som är ett tecken på Piranha är väldigt glad eller arg
  • Vrider svart, vilket är ett tecken på att en piranha är redo att odla
  • Komma sida vid sida och vaggande svansar, vilket är ett tecken på att Piranhas är avel eller redo att slåss
  • Bita varandras fenor som en varning för att avstå eller dödas
  • Tips

    Kom ihåg att ju mer piranhas du har, desto oftare måste du rengöra vattnet.
  • Piranhas är relativt lätta att hålla sig levande, men kan bli stora och kan leva i 10-20 år. Var beredd att betala för sina stora aptit, storlekskrav och andra behov.
  • Varningar

    Piranha kan vara farligt, så hantera dem med försiktighet och tillåta inte små barn att hantera fisken. Om du är ny att ha en Piranha, fråga din lokala djuraffär eller fisk expert om bästa hanteringspraxis.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande