Hur man diagnostiserar kylproblem

Ibland märker du att det är något fel med din apparat direkt. Kanske tänds ljuset i ditt kylskåp inte eller din mat är inte tillräckligt kallt. Du kanske inte vet om det är nödvändigt att ringa en professionell eller om det är något du enkelt kan fixa dig själv. Att diagnostisera problemet själv kan vara skillnaden mellan en snabb fix och en dyr, onödig reparation.

Snabb felsökning

ProblemLösning
Kylskåp slås inte på

Kontrollera utloppet och brytaren
 Försök att återställa kretskortet

Kylskåpet kyls inte

Kontrollera temperaturmätaren
 Kontrollera efter luftflöde och överhettning

 Kylskåp blir inte tillräckligt kallt

Kontrollera dörrtätningarna

Kylskåpet körs ständigt

Avfrosta frysen
Kontrollera dörrtätningarna

Kylskåp läcker

Rengör avloppspanna

Steg

Metod 1 av 5:
Diagnostisera ett dött kylskåp
  1. Bild med titeln Diagnose Kylskåp Problem Steg 1
1. Kontrollera att nätsladden är ansluten hela vägen. Dra ut kylskåpet om det behövs och tryck stickkontakten ordentligt i utloppet. Kontrollera din apparatens elektriska ledning för skador. Eventuell exponerad tråd, kinks eller skär i sladden kan göra apparaten felaktighet. Om så är fallet, använd inte sladden och kontakta en reparatör.
  • Bild med titeln Diagnose Kylskåp Problem Steg 2
    2. Ta bort en förlängningssladd om du använde en mellan kylskåpets huvudkable och utloppet. Förlängningssladden kan vara skadad eller felaktig. Anslut kylskåpet direkt i uttaget. Om det här löser problemet, byt ut den felaktiga förlängningssladden.
  • Bild med titeln Diagnose Kylskåp Problem Steg 3
    3. Prova en annan apparat i närheten av kylskåpet. Anslut den andra apparaten till samma uttag som ditt kylskåp var anslutet till. Om den apparaten inte fungerar, kontrollera din säkring eller strömbrytare. Du kanske har en blåst säkring eller tripped breaker.
  • Bild med titeln Diagnose Kylskåp Problem Steg 4
    4. Försök att ansluta kylskåpet till ett annat uttag. Om det här löser problemet är problemet med utloppet. Kontrollera strömmen och spänningen på utloppet med en multimeter och spännings tester. Om du inte vet hur du ska arbeta med dessa verktyg, kontakta en professionell reparationstekniker eller elektriker.
  • Bild med titeln Diagnose Kylskåp Problem Steg 5
    5. Försök lämna det urkopplat ett tag och anslut sedan det tillbaka. Detta kan återställa kretskortet (som omstart av en dator eller en mobiltelefon). Genom att lämna den kopplad, tillåter du kondensatorer att förlora alla avgifter som de kan hålla.
  • Metod 2 av 5:
    Diagnostisera om bara ljuset fungerar
    1. Bild med titeln Diagnose Kylskåp Problem Steg 6
    1. Kontrollera din temperaturmätare inuti apparaten. Om ratten var stötte kunde det ha gjort det för varmt för kylskåpet att slå på. Det är viktigt att kontrollera både kylskåp och frysemperaturinställningar, eftersom kylskåpet blir kallt från frysen. Ett problem med frysinställningen påverkar också kylskåpet.
    • Det bör fastställas mellan 37 och 40º F (3-4ºC) för kylskåpet och mellan 0-5ºF (-15 till -18ºC) för frysen.
  • Bild med titeln Diagnose Kylskåp Problem Steg 7
    2. Se till att det finns rätt luftflöde runt apparaten. Kontrollera utrymmet mellan väggarna och apparaten. Det borde finnas en 3-tums (76.2 mm) gap runt sidorna av apparaten och åtminstone en 1-tums (25.4 mm) gap på toppen. Detta ger luftflöde som behövs för att maskinen ska fungera.
  • Bild med titeln Diagnose Kylskåp Problem Steg 8
    3. Rengör kondensorns spolar med vakuum eller pensel. Denna del hjälper till att sprida värme som kan göra apparaten som är rolig. Denna rengöring ska göras med apparaten avstängd. Du bör rengöra bakmonterade spolar en gång om året och golvspolar två gånger om året.
  • Bild med titeln Diagnose Kylskåp Problem Steg 9
    4. Test för överhettning och kontinuitet. Koppla ur kylskåpet i 2 timmar och sätt tillbaka det igen. Om det börjar springa "i vanliga fall" Återigen är kompressorn överhettning och den bör kontrolleras av en reparationstekniker. Använd en multimeter för att testa varje komponent för kontinuitet. Dessa inkluderar temperaturkontrollen, förångarens fläkt, avfrostningstimern, överbelastningsskyddet och kompressorns motor.
  • Du kanske måste kontakta din bruksanvisning för komponenternas platser. Om en del inte har kontinuitet är det defekt och måste bytas ut.
  • Metod 3 av 5:
    Undersöker ett kylskåp som inte är tillräckligt kallt
    1. Bild med titeln Diagnose Kylskåp Problem Steg 10
    1. Kontrollera din temperaturmätare inuti apparaten. Ratten kunde ha blivit stötte, höja kylskåpets temperatur. Det är viktigt att kontrollera både kylskåp och frysemperaturinställningar, eftersom kylskåpet blir kallt från frysen. Ett problem med frysinställningen påverkar också kylskåpet.
    • Det bör fastställas mellan 37 och 40º F (3-4ºC) för kylskåpet och mellan 0-5ºF (-15 till -18ºC) för frysen.
  • Bild med titeln Diagnose Kylskåp Problem Steg 11
    2. Inspektera ventilerna. Kontrollera ventilerna mellan frys och kylskåp och avloppsröret för skräp och is. Ta bort skräp om det behövs. Denna obstruktion kan vara ditt problem.
  • Bild med titeln Diagnose Kylskåp Problem Steg 12
    3. Testa dina dörrförseglingar. Placera ett papper mellan tätningarna och apparaten. Stäng dörren och dra ut papperet. Du bör känna spänning om tätningarna fungerar ordentligt.
  • Upprepa processen runt apparatens tätningar. Om det inte finns någon spänning på vilken plats som helst börjar tätningarna misslyckas. Du bör också kontrollera efter sprickor och styvhet som kan orsaka en misslyckad dörrförsegling.
  • Bild med titeln Diagnose Kylskåp Problem Steg 13
    4. Testa kylskåpskomponenterna. Använd en multimeter för att testa kontinuiteten hos apparaterna olika komponenter. Dessa inkluderar dörrbrytaren, avfrostningsvärmaren och timer och förångarens fläkt. Om någon av dessa delar misslyckas, kan de vara ditt problem.
  • Metod 4 av 5:
    Diagnostisera ett kylskåp som fortsätter att springa
    1. Bild med titeln Diagnose Kylskåp Problem Steg 14
    1. Vänta en dag för att se om problemet löser sig själv. Flera faktorer kan få ditt kylskåp att tillfälligt springa kontinuerligt. Om du bor i en fuktig miljö, bara laddat kylskåpet, eller nyligen justerat dess temperatur, kan det ta ett tag för kylskåpet att svalna helt. Det kan ta 24 timmar eller eventuellt mer för att det ska svalna.
  • Bild med titeln Diagnose Kylskåp Problem Steg 15
    2. Avfrosta frysen om det finns för mycket is uppbyggd och rengör dina kondensorspoler. Om det finns en uppbyggnad av skräp på dina kondensorspolar, kommer de inte att kunna sprida värme effektivt och kylskåpet måste ständigt svalna. Om avfrostaren är felaktig, kommer förångarens spolar frost över, och kylskåpet kommer att fungera hårdare för att hålla sig sval.
  • Bild med titeln Diagnose Kylskåp Problem Steg 16
    3. Testa dörrtätningen. Dörren till ditt kylskåp har en tätning som förhindrar att den kalla luften läcker ut. Om tätningen är felaktig måste ditt kylskåp ständigt svalna sig själv. Använd ett papper för att kontrollera om det är fallet. Stäng dörren på pappersbiten och dra ut det. Det bör finnas motstånd när du drar ut papperet, och om det inte finns är en felaktig dörrförsegling vara ditt problem. Upprepa testet längs hela tätningen.
  • Bild med titeln Diagnose Kylskåp Problem Steg 17
    4. Rengör kondensorns spolar med vakuum eller pensel. Denna del hjälper till att sprida värme, och om det är för smutsigt, måste kylskåpet arbeta hårdare för att hålla sig coolt. Denna rengöring ska göras med apparaten avstängd. Du bör rengöra bakmonterade spolar en gång om året och golvspolar två gånger om året.
  • Bild med titeln Diagnose Kylskåp Problem Steg 18
    5. Testa kontinuiteten i kylskåpets olika komponenter. Detta kommer att kräva att man använder en multimeter på flera av kylskåpets komponenter. Dessa komponenter innefattar: kondensorfläkten, överbelastningsskyddet och kompressorreläet och motorn. Ett fel i någon av dessa komponenter kan orsaka att kylskåpet cyklar felaktigt.
  • Bild med titeln Diagnose Kylskåp Problem Steg 19
    6. Testa utloppsspänningen. Använd en multimeter för att testa utloppsspänningen på det uttag som kylskåpet är anslutet till. Gör det bara med rätt verktyg och säkerhetsåtgärder. Spänningen ska testa mellan 108 och 121 volt.
  • Metod 5 av 5:
    Bestämning av varför ett kylskåpsläckage
    1. Bild med titeln Diagnose Kylskåp Problem Steg 20
    1. Kontrollera avloppspanna och rör. Vatten poolat utanför kylskåpet kan orsakas av en smutsig avloppspanna. Din avloppspanna ska rengöras om en gång om året. Vatten poolat inuti kylskåpet kan orsakas av ett täppt avloppsrör. Rengör ett täppt avloppsrör genom att tvinga en lösning av vatten och bakpulver eller blekmedel genom röret med en bastspruta.
    • Kylskåpet ska stängas av innan du försöker rengöra avloppspanna och rör.
  • Bild med titeln Diagnose Kylskåp Problem Steg 21
    2. Nivå kylskåpet. Om ditt kylskåp inte är nivå kan det inte täta korrekt, och avfrostningsavloppet kan läcka. Kylskåpet var utformat för att fungera korrekt när nivå. Koppla ur kylskåpet och lägg sedan en nivå ovanpå kylskåpet. Kontrollera baksidan och framsidan av apparaten och justera fötterna tills den är nivå hela tiden.
  • Bild med titeln Diagnose Kylskåp Problem Steg 22
    3. Kontrollera vattenfiltret. Om vattenfiltret inte är ordentligt monterat kan vatten läcka ut. Efter att ha kopplat ur kylskåpet, ta bort och installera om vattenfiltret. Kontrollera även sprickor i vattenfilterhuvudet och huset. Om det finns skador måste ditt filterhuvud eller ett boende bytas ut.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Kontakta en kvalificerad reparationstekniker eller elektriker om du är obekväm eller osäker på hur man testar utlopp eller apparatkomponenter.

    Varningar

    Tipsa aldrig eller klippa ett kylskåp för att få tillgång till en del. Apparaten kan falla ovanpå dig och orsaka allvarlig skada.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande