Hur man fixar en bärbar dator som inte laddas

Thisteaches du hur man ska räkna ut varför din bärbara dator inte laddas samtidigt som den är inkopplad. Laddningsproblem är oftast resultatet av felaktiga nätadaptrar, icke-fungerande strömuttag eller dåliga batterier. Om allt checkar ut okej med hårdvaran kan du vanligtvis fixa strömproblem genom att uppdatera din bärbara dator eller batterihanteringsinställningar.

Steg

Metod 1 av 3:
Felsökning av hårdvaran
  1. Bild med titeln Fix en bärbar dator som inte laddas steg 1
1. Anslut den bärbara datorn till ett annat strömuttag. Koppla ur den bärbara datorn, vänta några minuter och sätt sedan in det i ett uttag på en annan vägg eller ett rum. Om de bärbara datorns laddningar när de är anslutna på annat håll är problemet inte din dator eller laddare.
  • För att bekräfta om den bärbara datorn laddas, kontrollera om laddningsljus. Många bärbara datorer har ett ljus någonstans på maskinen som indikerar om det mottar makt. Ibland kommer det att vara ovanför tangentbordet, andra gånger kommer det att vara på sidan eller baksidan av enheten. Om du använder en Mac-bärbar dator med en magnetisk laddningskabel får du ett ljus i slutet av kabeln där den ansluts till din dator (orange = laddning, grön = fulladdat). Andra gånger hittar du lampor på nätsladden, speciellt om det finns en "tegel" aspekt av kabeln.
  • Om nätadaptern fungerar ett tag men sedan stängs av, kan det vara störningar med utloppet. Koppla ur nätadaptern i ca 30 sekunder och försök igen.
  • Om adaptern eller datorn själv känns ovanligt varm, vänta tills ytan har svalnat helt innan den ansluts till en strömkälla.
  • Bild med titeln fixa en bärbar dator som inte laddas steg 2
    2. Kontrollera nätadaptern. Undersök hela längden på nätsladden för tårar, bucklor och slitna isolering. Om du märker några brister, eller om maktstenen är förvrängd eller luktar som brännplast, är sladden troligen felaktig. Försök med att ta med den bärbara datorn till en lokal reparation och be om att prova en av sina arbetskraftsadaptrar. Om en verifierad-till-bearbetad adapter laddar din bärbara dator, beställ en ersättningsadapter.
  • Om du använder en nyare PC-modell som stöder USB-C-laddning (t.ex. Huawei Matebook X), se till att din nätadapter är ansluten till rätt port på den bärbara datorn. Vanligtvis stödjer endast en av USB-C-portarna på sådana modeller laddning, medan den andra endast används för dataöverföring.
  • Kontrollera din garanti innan du byter ut några delar, eftersom kostnaderna för adaptern kan täckas.
  • Expertips
    Luigi Oppido

    Luigi Oppido

    Dator & Tech Specialistluigi Oppido är ägare och operatör av Pleasure Point-datorer i Santa Cruz, Kalifornien. Luigi har över 25 års erfarenhet i allmän datorreparation, dataåterställning, virusavlägsnande och uppgraderingar. Han är också värd för datorns man! sänds på KSQD som täcker centrala Kalifornien i över två år.
    Luigi Oppido
    Luigi Oppido
    Dator & Tech Specialist

    En dödadapter är en av de vanligaste orsakerna till att din bärbara dator inte laddas. Kontrollera om laddningsporten gör en bra anslutning med adaptern och laddningsstenen. Dessutom kan pluggen som går in i den bärbara datorn användas från användning.

  • Bild med titeln fixa en bärbar dator som inte laddas steg 3
    3. Kontrollera strömuttaget på den bärbara datorn. När adaptern är ansluten till din bärbara dator korrekt, ska den inte jiggla eller falla ut ur jacken. Om anslutningen känns lös kan det finnas en böjd stift inuti strömuttaget. Det är också möjligt att hela Jacken har lossnat från moderkortet. Ta den bärbara datorn till en verkstad för en ordentlig diagnos.
  • Bent Pins och andra Power Jack-problem är modellspecifika. Du kan leta upp din modell online för reparationsanvisningar, men reparationen kräver vanligtvis att du köper en ny strömuttag och lödning på moderkortet. Detta kan upphäva din garanti.
  • Bild med titeln Fix en bärbar dator som inte laddas steg 4
    4. Starta din bärbara dator utan batteri. Stäng av datorn, ta bort batteriet och anslut datorn i. Om den bärbara datorn inte slogs på tidigare men fungerar utan batteriet, kan du behöva ett nytt batteri. En annan metod kan lösa problemet, eller batteriet kan vara dött och kräver ersättning.
  • Om ditt bärbara batteri inte kan flyttas, hoppa över det här steget och prova metoderna nedan innan du tar din bärbara dator till en datorreparation.
  • Metod 2 av 3:
    Kontrollera Windows Power-inställningar
    1. Bild med titeln fixa en bärbar dator som inte laddas steg 5
    1. Öppna dina Windows-inställningar
    Bild med titeln windowsettings.jpg
    . Du kan komma dit genom att högerklicka på Start-menyn och välja inställningar.
  • Bild med titeln Fix en bärbar dator som inte laddas steg 6
    2. Klick Kraft och sömn i den vänstra panelen. Windows kan du anpassa vissa ström- och batteriinställningar på din bärbara dator. Det kan finnas en låg-batterinivå som är för känslig som orsakar att datorn stängs av när batteriet är lågt.
  • Bild med titeln fixa en bärbar dator som inte laddas steg 7
    3. Kontrollera värdena i "Skärm" och "Sova" menyer. Se till att värdena för båda "När den är inkopplad" Menyerna är inte inställda för låga.
  • Till exempel, under sömnhuvudet, om 10 minuter är vald från "När den är inkopplad" Meny, datorn stängs av efter 10 minuters inaktivitet när den är inkopplad. Höja det beloppet för att förhindra oväntade avstängningar.
  • Bild med titeln fixa en bärbar dator som inte laddas steg 8
    4. Bläddra ner och klicka på Ytterligare ströminställningar. En lista över dina maktplaner kommer att visas.
  • Bild med titeln Fixa en bärbar dator som inte laddas steg 9
    5. Klick Ändra planinställningar På din nuvarande plan. Precis som du gjorde i det sista området, se till att ingen av dina inställningar är konfigurerade för att stänga av datorn oväntat.
  • Bild med titeln fixa en bärbar dator som inte laddas steg 10
    6. Klick Ändra avancerade ströminställningar. Det är nära botten av kraftplanen.
  • En gång snabb sätt att fixa några felaktigheter i det här avsnittet är att klicka Återställ planen standard I det nedre högra hörnet av dialogrutan, men det här kommer att radera eventuella anpassningsanpassningar du har lagt till.
  • Bild med titeln Fix en bärbar dator som inte laddas steg 11
    7. Kontrollera värdena för "Batteri" sektion. Om du klickade på Återställ planen standard I föregående steg, hoppa bara till nästa steg. Annars verifiera att följande inställningar är korrekta:
  • Under "Kritisk batteriåtgärd," se till att Göra ingenting är vald för "Inkopplad." Annars stängs din dator på en viss batterinivå om den är ansluten till en strömkälla.
  • Under "Låg batteriåtgärd," Välj också Göra ingenting för "Inkopplad."
  • Bild med titeln fixa en bärbar dator som inte laddas steg 12
    8. Klick OK För att spara dina ändringar. Nu när du har uppdaterat dina ströminställningar, starta om datorn för att se om problemet är löst. Om du fortfarande har problem, flytta till nästa steg.
  • Bild med titeln fixa en bärbar dator som inte laddas steg 13
    9. Öppna enhetshanteraren. Du kan göra det genom att högerklicka på Start-knappen och välja Enhetshanteraren från menyn.
  • Bild med titeln fixa en bärbar dator som inte laddas steg 14
    10. Klick Batterier. En lista över alla batterilediga drivrutiner kommer att visas. Du brukar se en post för din nätadapter och en annan för batteriet själv.
  • Bild med titeln Fix en bärbar dator som inte laddas steg 15
    11. Högerklicka på drivrutinen och välj Uppdatera drivrutinen. Om du ser två olika poster under batterier, gör du en efter den andra. Följ alla instruktioner på skärmen som verkar uppdatera drivrutiner om det behövs.
  • Bild med titeln fixa en bärbar dator som inte laddas steg 16
    12. Starta om datorn. Stäng av datorn och starta den igen, så föraren träder i kraft.
  • Bild med titeln fixa en bärbar dator som inte laddas steg 17
    13. Avinstallera och installera om drivrutinen. Om du fortfarande inte kan ladda din bärbara dator, återvända till Batterier avsnitt av Enhetshanteraren, Högerklicka Microsoft ACPI-kompatibelt styrmetod batteri, och välj sedan Avinstallera. När processen är klar klickar du på Handling Meny och välj Skanna efter hårdvaruändringar. Starta om datorn när föraren installeras om igen.
  • Detta steg kräver en Internetanslutning på din bärbara dator.
  • Metod 3 av 3:
    Kontrollera MAC-ströminställningar
    1. Bild med titeln fixa en bärbar dator som inte laddas steg 18
    1. Kontrollera efter programuppdateringar. Ibland släpper Apple nya uppdateringar som kan hjälpa din dator att fungera bra med nätadaptern. För att söka efter uppdateringar, klicka på Apple-menyn, välj Systeminställningar, och välj sedan Uppdatera nu Om en uppdatering är tillgänglig.
  • 2. Visa din batterihälsostatus. För att ta reda på ditt batteri, håll ⌥ alternativknappen när du klickar på ikonen Batteri i menyraden. Detta visar menyn Batteristatus, som visar en av följande statusindikatorer:
  • Normal: Batteriet fungerar ordentligt.
  • Byt ut snart: Batteriet fungerar normalt, men är inte längre i full kapacitet. Det här är inte dags att panik, men du bör definitivt kontrollera statusen ofta för att se till att det inte blir värre.
  • Byt ut nu: Batteriet fungerar normalt men dess kapacitet är betydligt lägre än det var när helt ny. Du kan fortfarande använda den bärbara datorn, bara se till att du alltid har en strömkabel, tills du kan byta batteri.
  • Service Batteri: Batteriet fungerar inte korrekt. Du borde fortfarande kunna använda datorn med en nätkabel som är ansluten, men batteriet kommer sannolikt inte att fungera på egen hand. Ta datorn till den Apple-auktoriserade tjänsteleverantören så snart som möjligt.
  • Bild med titeln Fix en bärbar dator som inte laddas Steg 19
    3. Kontrollera dina energibesparande inställningar. Om din dator stängs av oväntat kan den vara relaterad till felaktigt inställningar. Klicka på Apple-menyn Systeminställningar, Välj Energi sparare, och klicka sedan på Strömadapter För att se kolla vad datorn är inställd på när den är inkopplad. Se till att "Sväng displayen efter" Slider är inte inställd på sömn efter en kort period av inaktiv tid.
  • Bild med titeln fixa en bärbar dator som inte laddas steg 20
    4. Stäng av din Mac. Om du fortfarande har problem, hjälper de återstående stegen att återställa systemhanteringsregulatorn (SMC), som kan hjälpa till med att lösa kraftproblem. Börja med att kontrollera att datorn är avstängd och inte ansluten till en strömkälla.
  • Bild med titeln fixa en bärbar dator som inte laddas steg 21
    5. Anslut nätadaptern till MAC. Slå inte på datorn, anslut bara den för nu.
  • Bild med titeln fixa en bärbar dator som inte laddas steg 22
    6. tryck och håll Kontrollera+⇧ Skift+⌥ alternativ och strömknappen. Efter att ha hållit knapparna ner i ca 4 sekunder, lyft fingrarna från tangentbordet.
  • Bild med titeln fixa en bärbar dator som inte laddas steg 23
    7. Tryck en gång på strömbrytaren. Detta kommer att driva din Mac tillbaka på. När det kommer tillbaka, kommer SMC att återställas, förhoppningsvis rensas upp eventuella kvarvarande maktproblem.
  • Tips

    Kontrollera din bärbara tillverkarens rekommendationer för nätadapterspänning. En nätadapter med fel spänning kan skada ditt batteri.
  • Vissa laddningsmodeller är dåligt byggda och kan låta dig oavsiktligt vända den elektriska strömmen. Bara för att se till, försök att koppla ur adaptern, rotera den 180 grader och sätter tillbaka den.
  • Varningar

    Vissa bärbara datorer har inte avtagbara batterier. Om din bärbara dator fortfarande är täckt under garantin, försök inte ta bort batteriet själv - det kommer att upphäva garantin.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande