Hur man är ett vittne i domstol

Som ett vittne i domstol spelar du en mycket viktig del av den juridiska processen. I ett brottmål, vad du säger och hur du säger att det kan hålla en oskyldig person från att gå till fängelse eller se till att en skyldig inte är fri att begå nya brott. I en civil rättegång kommer ditt vittnesbörd inte att skicka någon till fängelse, men det kan väsentligt påverka grundläggande rättsliga rättigheter. Att ta sig tid att lära sig att vara ett gott vittne i domstol är avgörande, eftersom juryn kommer fram till en dom baserat på inte bara vad du säger, men på deras intryck av dig.

Steg

Del 1 av 4:
Förberedelser för att vittna
  1. Bild med titeln vara ett vittne i domstolen steg 1
1. Granska och organisera. Tänk på de viktigaste punkterna du planerar att förmedla, med tanke på att det kanske inte är nödvändigt att ta itu med varje detalj. Attorney (erna) för den sida du vittnar kan hjälpa dig att bestämma vad det är mest betydande, men det du väljer att inkludera i ditt vittnesbörd är upp till dig. Skapa en fysisk och / eller elektronisk fil som kan innehålla anteckningar eller påminnelser, en tidslinje eller en följd av händelser, hårda eller mjuka kopiordokument eller kvitton, och referenser till andra föremål som kan vara användbara som bevis, t.ex. röstinspelningar, konversationer, etc.
  • Skapa en tidslinje eller en lista över pratpunkter när du arbetar genom ditt minne om händelser och de fysiska eller elektroniska dokumenten eller bevis som är förknippade med dessa händelser.
  • Om du har ett antal bevis som stöder ditt vittnesbörd, inkludera en referens till dem med dina pratpunkter. Inledningsvis inkludera någon eller något som stöder din presentation.
  • Ett enkelt skolbindemedel med flikar är tillräcklig för ett mindre komplicerat ämne. För mer komplext vittnesbörd, kan användningen av elektroniska verktyg som PowerPoint, OneNote eller Evergreen vara till hjälp.
  • Kom ihåg att du inte kan använda "hearsay" i ditt vittnesbörd. Om du är ett vittne i ett fall kan du inte relatera begagnad information. Till exempel, om din vän Joe berättade att han hörde svaranden Sarah säger att hon skulle råna en bank, det här är otillåtet hearsay. Du hörde inte svaranden säga att hon skulle råna banken.
  • Bildbeteckningen är ett vittne i domstolen Steg 2
    2. Kom ihåg att du inte automatiskt kan använda dina anteckningar under vittnesbörd. I de flesta fall i Förenta staterna förbjuder de federala reglerna att vittnen att läsa sitt vittnesbörd från dokument eller anteckningar. Om ditt vittnesbörd är extremt långt, komplicerat eller högt tekniskt (till exempel ett "expertvittne" med mycket tekniska vetenskapliga processer för att förklara), du Maj ha tillgång till anteckningar. Advokaterna kommer att ge dig råd om du kommer att kunna använda anteckningar.
  • Om du glömmer vad du vill förmedla under ditt vittnesbörd kan du visas Anteckningar eller dokument för att "uppdatera ditt minne."Dessa kan användas endast Att påminna dig om något du en gång visste. Du måste returnera dokumentet eller anteckningarna innan du gör ditt uttalande.
  • Om du använder skriftliga dokument eller anteckningar under ditt vittnesbörd har den andra sidan och deras advokat rätten att titta på dessa dokument.
  • Bild med titeln vara ett vittne i domstolen steg 3
    3. Granska dina skriftliga uttalanden. Om du pratade med polisen, gav en deposition, mötte advokaterna i fallet, eller på annat sätt sagt någonting som skrivs ner (eller spelas in), få ​​kopior och läs dem över. Detta kommer att hjälpa till att uppdatera ditt minne om detaljer du kan ha glömt.
  • Du kanske också vill kondensera, redigera eller "hålla i abeyance" vissa punkter eller bevisvaror. Att hålla något i abeyance innebär att lämna något obestämt till en framtida tid när det kan vara nödvändigt. Till exempel, om du tror att en del av ditt vittnesbörd är irrelevant - e.g., en personlig anekdot i mitten av ett uttalande om en händelse du bevittnade - du kan hålla den i abeyance.
  • Kom ihåg att om en advokat kan påpeka en skillnad mellan ditt domstolsberäkning och dina tidigare uttalanden, kan du förlora trovärdigheten med juryn.
  • Du kommer också att vara mer övertygande om du kan flytta tryggt genom händelsekedjan. Granska ditt uttalande kommer att hjälpa till att uppdatera ditt minne om vad du vittnar om.
  • Bild med titeln vara ett vittne i domstolen steg 4
    4. Förbered med advokaten. Många tror att det är olagligt för en advokat att förbereda ett vittne i förväg för de frågor som kommer att bli ombedda i domstol - det är det inte. Advokater bör ha åtminstone en allmän uppfattning om vad deras vittnen kommer att vittna om. Attorneys i USA kan förbereda dig som ett vittne med något eller alla följande:
  • Beskriv din roll till dig och förklarar hur man utför dig i rättssalen.
  • Diskutera dina påminnelser och granska alla uttalanden du gjorde.
  • Berättar om andra bevis och ber dig att överväga det som du tycker om dina påminnelser.
  • Går över kollektivet och hur ditt vittnesbörd passar in i det.
  • Granska andra bevis som kan introduceras i ärendet.
  • Diskutera sannolika frågor från andra sidan som du kan stöta på.
  • Noterar när ditt vittnesbörd kan vara förvirrande, överlappa eller oklart.
  • Föreslå sätt att kommunicera, till exempel "Undvik jargong" eller "Använd kraftfullt språk."
  • En advokat kan inte berätta vad du ska säga eller vad jag inte ska säga eller ge dig ett skript för att memorera. Dessa åtgärder är etikbrott.
  • Om en negativ advokat badgerar dig i det här problemet, hoppas att det är sannolikt att du säger att din advokat coachade dig på vad du ska säga (snarare än ditt vittnesbörd att vara om saker du personligen vet eller bevittnat). Detta borde inte vara sant, om inte den advokat som förberett dig begått en etikbrott - du borde alltid gärna säga vad som är sant i ditt vittnesbörd, oavsett förberedelse. Det är dock inte fel att säga att din advokat gick över möjliga frågor och granskade dina svar med dig.
  • Bildbeteckningen är ett vittne i domstolen Steg 5
    5. Öva ditt vittnesbörd. Om du är ett vittne i ett fall där konfidentialitet inte är ett problem, försök att presentera ditt ärende till en vän eller släkting som inte är inblandad eller bekant med ärendet. Om du inte är säker på om sekretess är nödvändig, kontakta den advokat som förberett dig.
  • Om dina uttalanden verkar förvirrande, motsägelsefulla eller opersuasive till någon som redan är benägen att acceptera din synvinkel, gå tillbaka till steg 1. Granska din lista med nyckelämnen eller tidslinjen och de bevis du kan få tillgång till. Bestäm vilka punkter som är mest övertygande och redigera dina pratpunkter i enlighet med detta.
  • Samtidigt, var beredd att ta itu med eventuella relaterade händelser eller omständigheter som du har direkt kunskap.
  • Bildbeteckningen är ett vittne i domstolen Steg 6
    6. Undvik att memorera ditt vittnesbörd. Det är viktigt att vara bekväm med detaljerna i ditt vittnesbörd. Du vill förmedla förtroende för vad du säger. Att försöka memorera ditt vittnesbörd eller pratpunkter kan dock göra ditt vittnesbörd ljud "Pat" eller repeterade.
  • Memorering skiljer sig från repetition. Advokater får repetera vittnesbörd med sina vittnen. Detta hjälper dig att förbereda dig för att hantera fientliga frågor och bli bekväma med ditt vittnesbörd.
  • Att försöka komma ihåg memorerad formulering under ditt levande vittnesbörd kan också göra det svårare för dig att vittna med självsäkerhet. Det kan tyckas som om du "gör upp" ditt vittnesbörd eller är förvirrad.
  • Del 2 av 4:
    Förberedelser för att visas i domstol
    1. Bild med titeln vara ett vittne i domstolen Steg 7
    1. Bekanta dig med tingshuset. Bekanta dig med byggnaden och platserna i rättssalen, toaletter, kaffe vagnar mm., Så du kommer inte att känna dig vilse den dag du kommer att vittna.
    • Kom ihåg att du måste gå igenom en metalldetektor och säkerhetskontrollpunkt. Dina väskor kan sökas eller skannas.
    • Ta inte in några smitta eller vapen till domstol. Om du måste ta med receptbelagda läkemedel, se till att de är identifierbara som sådana och att recepten är aktuella.
    • Om du kan, sitta in på en annan rättegång och titta på några vittnen ger vittnesbörd. Detta hjälper dig att förstå hur vittne vittnesbörd fungerar. Det kan hjälpa dig att känna dig mer bekväm när du vittnar om.
  • Bild med titeln vara ett vittne i domstolen steg 8
    2. Undvik störningar i din rutin. Till exempel, om du vanligtvis äter frukost, hoppa inte över det bara för att du kanske känner dig nervös. Mat är inte tillåtet i en rättssal. Det kan ta lång tid för dig att bli kallad som ett vittne när du har kommit, så var beredd att vänta.
  • Det är också en bra idé att undvika droger, alkohol eller överdriven koffein innan du vittnar om. Även enkla hostsirap eller allergiläkningar kan låta dig känna dimmig och desorienterad. Koffein kan göra dig jitterig. En jury kommer att hämta på dessa tecken, och det kan påverka deras uppfattning om ditt vittnesbörd.
  • Bildbeteckningen är ett vittne i domstolen Steg 9
    3
    Klä ditt bästa. Riktigt eller inte, kommer domaren och juryn att utgöra en åsikt om dig baserat på ditt utseende. Denna åsikt kommer att påverka om de tror på ditt vittnesbörd. Kontrollera med din domstols hemsida, om möjligt-officiella klädkoder publiceras ofta.
  • Bära "affärskläder", som vad du kan bära till kyrkan eller en begravning. Du behöver inte investera i en dyr kostym, men dina kläder ska vara snygga, rena och blygsamma.
  • Kön normer är vanligtvis starkt närvarande inom rättssal. Om du är en man, bära en kostym och slips, eller en knapp-uppskjorta och slacks. Om du är en kvinna, bära en kjol och blus eller klänning. Kvinnor bör också undvika tung smink och distraherande smycken.
  • Du bör undvika allt som är för informellt eller "alternativt."Använd inte flip-flops, sandaler, tennisskor eller sneakers eller scuffed skor. Undvik kläder med slogans, tryckta ord eller prickiga mönster eller logotyper. Använd inte jeans, shorts, t-shirts, miniskirts, lågskuren eller genomträngningskläder, lågbyxor eller liknande informella eller avslöjande kläder.
  • Om du har tatueringar, täck dem så väl som du kan.
  • Färger inte ditt hår en ovanlig färg.
  • Ta bort kroppsändringar eller piercingar.
  • Använd inte hattar till domstol. Religiösa huvudbonader, som turbaner, hijabs och kippahs, är tillåtna i rättssalen.
  • Bild med titeln vara ett vittne i domstolen steg 10
    4. Kontakta domstolsbyrån före ditt domstolsutseende. Det är en bra idé att checka in med lämpliga kontor innan du kommer till domstol. Ibland kan fall omplaceras, avskedas eller avgjort innan du ens kallas som ett vittne. Ring i förväg för att se till att du visas på rätt tid och plats.
  • Ring åklagarens kontor om du är ett vittne i ett brottmål.
  • Ring upp tilldelningen eller domstolens kontor om du är ett vittne i ett civilrättsligt fall.
  • Bildbeteckningen är ett vittne i domstolen Steg 11
    5. Fram i tid. Du kommer att få veta när och var du ska visas i domstol. Du kan få en stämning, vilket är en domstolsorder som ska visas i domstolen att vittna. Du kan hållas i förakt för domstolen om du är sen eller inte visas.
  • Ge dig själv tillräckligt med tid för att komma till tingshuset. Kom ihåg att förseningar kan hända. Det kan inte vara lätt att hitta parkering, eller din offentliga transit kan springa sent. Se till att du har gott om tid att komma fram till tingshuset och riktas till var du går.
  • Bildbeteckningen är ett vittne i domstolen steg 12
    6. Undvik att diskutera fallet med någon i tingshuset. Jurister som kan höra ditt vittnesbörd i ärendet kan vara i samma offentliga områden i tingshuset som du är medan du väntar på att ge ditt vittnesbörd. Du får inte diskutera fallet med domaren eller juryn utanför ditt vittnesbörd, så diskutera inte fallet eller ditt vittnesbörd med någon utanför rättssalen.
  • Om någon närmar sig dig och försöker diskutera fallet eller skrämma dig, kontakta domstolen.
  • Del 3 av 4:
    Vittnar i domstol
    1. Bild med titeln vara ett vittne i domstolen steg 13
    1. Titta på juryn. När du svarar på frågor, bör du primärt bara titta på juryn eller advokaten ifrågasätter dig. Om du tittar på någon annan, som svaranden eller någon i galleriet, kan det tyckas som om du söker godkännande eller kontrollerar hur du ska svara. Detta kan skada din trovärdighet med juryn.
    • Advokater kommer ofta att fråga att du tittar på juryn under en direkt undersökning (när din advokat gör frågan). Detta hjälper juryn att fokusera på ditt vittnesbörd och bygga förtroende och rapport med dig.
    • Dessutom, att upprätthålla någon form av ögonkontakt med juryn under granskning kan minska effekten av en aggressiv motvilja som vill ha juryns uppmärksamhet på honom eller henne, snarare än dig.
    • Om domaren talar till dig, bör du självklart direkt adressera domaren.
  • Bildbeteckningen är ett vittne i domstolen steg 14
    2. Var uppmärksam. Lyssna uppmärksamt på de frågor som ställs. Låt inte din uppmärksamhet vandra. Om du ser ut som om du är uttråkad eller inte lyssnar, kanske ditt vittnesbörd inte är lika effektivt.
  • Upprätthålla bra hållning under vittnesstället. Sitt rak i ryggen. Korsa inte dina armar eller slouch.
  • Bildbeteckningen är ett vittne i domstolen steg 15
    3. Vänta tills frågeformuläret är klar. Var försiktig med att vänta tills frågan är klar innan du svarar. Detta är inte en spelutställning där det hjälper till att buzz i början.
  • Kom ihåg att en domstolsreporter har till uppgift att transkribera förfarandet. Om du pratar över någon annan, mycket av det du säger kanske inte gör det på posten.
  • Be om förtydligande vid behov. Om du inte förstår en fråga, be om förtydligande. Svara inte på en fråga om du inte är säker på att du vet svaret.
  • Bildbeteckningen är ett vittne i domstolen Steg 16
    4. Svara direkt. Svara bara på frågan som ställs. Erbjuder inte information som du inte bad om. Do inte gissa. Om du inte vet svaret på en fråga som ställs, säg att du inte vet.
  • Det är särskilt viktigt att undvika "volontärarbete" information under granskning. Den motsatta advokaten kan försöka fånga dig i en inkonsekvens eller förvirra dig.
  • Fokusera mer på att vara kortfattad än att ge varje liten detalj. Inte "ta den långa vägen" till svaret eller inkludera information som du inte direkt såg eller hörde. Att göra det kan göra det verkar som om du undviker frågan, eller att du har något att dölja.
  • Använd inte uttalanden som förmedlar absolut säkerhet, till exempel "Inget annat hände" eller "Det är allt som hon sa."Istället, säg" det är allt jag minns."Du kan sluta påminner om några ytterligare detaljer senare, och du vill inte låta som du ljuger.
  • Om du gör ett misstag, korrigera det omedelbart. Säg "kan jag korrigera det?"Du kan bli frågad varför du behöver korrigera ditt uttalande. Förklara ärligt att du gjorde ett misstag.
  • Bildbeteckningen är ett vittne i domstolen Steg 17
    5. Svara tydligt och hörbart. I många rättssal kommer en mikrofon att spela in ditt vittnesbörd. Dess syfte är att inte förstärka din röst. Tala högt nog att jurymören längst bort från dig kan höra ditt svar.
  • Svar inte med nickor eller huvudskakningar, shrugs, tummen upp eller till och med en "uh-va." Använd inte slang, juridisk terminologi eller polis lingo.Ditt vittnesbörd skrivs ner. För att det ska hända måste du tala tydligt och entydigt.
  • Använd inte sarkasm eller humor. Det kan vara svårt att avgöra om du är allvarlig eller inte. Humor är mycket subjektiv, och andra kanske inte tolkar dina uttalanden som du tänker dem. Tala tydligt och ärligt.
  • Bildbeteckningen är ett vittne i domstolen Steg 18
    6. Var artig och respektfull. Adress advokaterna som "herr" eller "Mamma" och domaren som "din ära."
  • Avbryt inte advokaterna eller vara för snabba att svara.
  • Låt inte dig själv bli arg, även om en advokat försöker provocera dig. Angry vittnen kan sluta överdriva. Domaren och / eller juryn får inte ta ditt vittnesbörd på allvar om du är arg eller känslomässig.
  • Använd inte obscen språk om du inte är ombedd att upprepa vad du hörde någon annan säga.
  • Bildbeteckningen är ett vittne i domstolen Steg 19
    7. Säg sanningen. Oavsett hur du tror att det kommer att låta eller hur mycket du tycker att det kommer att skada din advokatfall, berätta den absoluta sanningen. Lies kan enkelt plockas ihop av oppositionen, vilket kan skada din trovärdighet och ta bort allt annat du sa.
  • Ge inte din åsikt av de som är involverade eller anklagade för att vara involverad. Straying från faktiska uttalanden kan skada din trovärdighet genom att det verkar som om du är förspänd mot ena sidan.
  • Om ifrågasätts på dina känslor mot svaranden, kanske bara säga att du kom fram som ett vittne för att förklara vad du såg och hörde, och du försöker att inte döma någon, inklusive svaranden.
  • Del 4 av 4:
    Hantering av korsundersökning
    1. Bildbeteckningen är ett vittne i domstolen Steg 20
    1. Skydda din trovärdighet. Korsundersökning kan vara nerve-wracking. Den motsatta advokaten kommer att försöka diskreditera ditt vittnesbörd, eller få dig att säga något som hjälper hans eller hennes sida av fallet. Var medveten om hur man hanterar dig själv.
    • Kom ihåg att syftet med korsundersökningen är att öka tvivel om ditt vittnesbörd och påpeka inkonsekvenser. Ta inte dessa ansträngningar personligen.
    • Undvik överdriven. Gör specifika konkreta uttalanden. Undvik att göra breda eller alltför generalisering av uttalanden eftersom de kan skada din trovärdighet.
  • Bildbeteckningen är ett vittne i domstolen Steg 21
    2. Avstå från att expandera på "Ja eller nej" frågor. Den motsatta advokaten kan försöka fråga dig ja / inga frågor som inte behöver utökas på. Svar med ett "ja" eller "nej."Erbjuder inte ytterligare information. Försöker förklara dig själv när man frågade ja eller ingen fråga kan tolkas som att dodging frågan.
  • Se upp för "ledande" frågor. Du behöver inte följa med informationen i någon fråga du frågas.
  • Till exempel kan du bli frågad, "Är det inte sant att du hade haft fyra öl när händelsen hände?"Om du bara drack tre öl, försök inte förklara det. Helt enkelt svara "nej."Det är faktiskt inte sant att du drack fyra öl.
  • Besvara den korsundersökande advokatens frågor med "ja" eller "nej."Din advokat kan ta upp ytterligare frågor eller begära ytterligare förklaring när korsningen är klar.
  • Bildbeteckningen är ett vittne i domstolen Steg 22
    3. Korrigera eventuella misstolkningar eller misstag. Den motsatta advokaten kan försöka vrida dina ord eller leda dig till ett misstag. Förbli lugn, men förklara att du inte sa vad advokaten hävdar att du sa.
  • Till exempel kan du svara på att "ljuset var gult när jag såg bil en träff bil b."Den korsundersökande advokaten kan säga," Så du säger att ljuset blev röd."Runt om vad du sa:" Nej. Jag sa att ljuset var gult när Jag såg bil en träff bil b."
  • Korrigera felinterpretationer säkerställer att ditt vittnesbörd är korrekt. Det kan också visa för juryn att du är rimlig och uppmärksam på detaljer. Det kan till och med göra den cross-undersökande advokaten ser dåligt ut för att försöka vilseleda dig.
  • Du kan bli frågad om ett annat vittne ljög eller berättade sanningen. Svara att du inte kan veta vad en annan person kan ha bevittnat eller hur en annan person kanske kommer ihåg händelser. Detta är sant, och det visar att du är försiktig med att undvika gissning.
  • Bildbeteckningen är ett vittne i domstolen Steg 23
    4. Behålla lugnet. Korsundersökning kan bli aggressiv eller till och med fientlig. Håll dig lugn och svara artigt. Juryn kommer inte att lita på dig om du blir arg eller fientlig.
  • Om du är lugn och artig när advokaten är aggressiv, kommer juryn sannolikt att se advokaten som oprofessionellt. Du kommer inte se dåligt ut, advokaten badgering du vill.
  • Om du befinner dig att bli förvirrad eller arg, pausa och ta andetag. Tänk på ditt svar innan du ger det. Det är mycket bättre att ta ett ögonblick och sedan svara på en fråga sanningsenligt än att svara snabbt och oavsiktligt få något fel.
  • Bild med titeln vara ett vittne i domstolen steg 24
    5. Erkänna om du inte kommer ihåg. Korsundersökaren kan fråga dig om ett tidigare uttalande du gjorde. Om du inte kommer ihåg, säg att du inte återkallar och ber om att se eller höra uttalandet innan du vittnar om innehållet.
  • Det är mycket bättre att be om att uppdatera ditt minne än att gissa om vad du sa tidigare. Om du felaktigt anger vad du tycker att uttalandet sade, kan den motsatta advokaten kunna få det att se ut som om du låg.
  • Om du gjorde ett misstag tidigare och den korsundersökande advokaten pekar ut det, erkänner misstaget. Bli inte flustered-bara be om att rätta till det.
  • Tips

    Var inte rädd för att be någon advokat att upprepa sin fråga! Om du är förvirrad, ange att du är förvirrad av frågan och be advokaten att omformulera det.
  • I en deposition kommer du vanligtvis att fortsätta att svara efter att en invändning görs. Under en rättegång, om en advokat väcker en invändning medan du svarar på en fråga i rättssalen, sluta prata omedelbart och vänta tills du får veta om du kan fortsätta svara. Många gånger resulterar en invändning i en advokat som måste dra tillbaka eller återställa frågan.
  • Om din religion förbjuder svärande eder, kan du istället ge en högtidlig bekräftelse att berätta sanningen. Berätta för den fabiff som du föredrar att använda bekräftelsen istället för eden innan du är svurit in som ett vittne.
  • Varningar

    Om du är fångad på vittnet eller i några uttalanden eller deponeringar du gav före rättegången, kan du möta rejäl böter och till och med gå till fängelse.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande