Hur man rengör rost av stål

Rust kommer inte bara att göra att dina stålprodukter ser dåligt ut och svåra att fungera, kan rostkorrosionen också förvärras över tiden och kompromissa med metallen. Ta bort rost med hushållsprodukter, som bakpulver, vit vinäger och citronsyra. Använd en rostomvandlare för att enkelt neutralisera rost. Sand borta rost för hand eller använda en kraftsandare. Eliminera rost med kemiska rengöringsmedel genom att applicera kemikalierna och skrapa av rosten.

Steg

Metod 1 av 4:
Använda hushållsprodukter
  1. Bild med titeln Clean Rost Av Steel Steg 1
1. Använd en potatis och diskmedel på ljusrust. Skära en potatis i hälften med en kniv. Drizzle disk tvål på den snittade änden av potatis. Gnugga bort rost genom att fast skura rostiga områden med tvålpotatis. Denna metod kan vara rörigt - arbeta över ett handfat eller ute för enklare rengöring.
  • Potatis-tvål-tillvägagångssättet till rostborttagning är mest effektivt på små, lätta rostfläckar som är lättillgängliga.
  • Bild med titeln Clean Rust Off Steel Steg 2
    2. Använd citron och salt för att ta bort ljusrust. Skrubba bort lösa rostflingor med en trådborste. Klipp en citron eller lime i hälften med en kniv. Strö en generös mängd salt på rostiga områden. Krama saften från din cut citron eller lime över saltet. Vänta 30 minuter till en timme, skrubba sedan på rosten med citronens eller kalkens skala. Skölj metallen med vatten och torka sedan med en handduk.
  • Det kan ta flera tillämpningar av salt och citron / limejuice innan rosten är borttagen. Upprepa denna process efter behov.
  • Denna metod är lämplig för lätta rostfläckar, särskilt de på köksknivar. Var försiktig när du rengör knivar för att förhindra oavsiktliga nedskärningar.
  • Bild med titeln Clean Rust Off Steel Steg 3
    3. Bli av med mild rost med bakpulver. Skölj den rostiga metallen med vatten och skaka det torka över diskbänken eller utsidan. Stänk bakpulver på områden med rost. Soda kommer att hålla fast vid den fortfarande fuktiga metallen. Lämna läsken i ungefär en timme, skura sedan rost med stålull, en skurplatta eller en metallborste. Skölj objektet med vatten och torka det med en handduk.
  • Denna teknik är mest användbar för lätt rost, rostringar, rostiga bakpannor och andra typer av tunn metall som har utvecklat rost.
  • Medan skrubbning, använd fast, stadigt tryck. Det kan ta lite tid innan rosten kommer gratis. Om rost kvarstår efter sköljning, upprepa denna process tills rosten är helt borttagen.
  • Bild med titeln Clean Rost Av Steel Steg 4
    4. Radera tung rost med ett vitt ättika bad. Fyll en hink med tillräckligt med ättika för att helt nedsänka den rostiga metallen. Ta bort lösa flingor av rost genom att borsta drabbade områden med en borstborste eller stålull. Blötlägg objektet i ättika över natten, skölj sedan föremålet i vatten och torka det med en handduk.
  • Större rostiga föremål kanske inte passar i en hink. I dessa situationer, mättade trasor i vit vinäger och lindrar dessa runt rostiga områden. Lämna trasorna på över natten, och borsta, skölj och torka objektet enligt vanligt.
  • Denna rostborttagningsteknik fungerar bra för svår rost, speciellt på stålverktyg. Vinäger kommer inte att skada ytan eller integriteten hos stål.
  • Ju längre du lämnar objekt i ättika, desto effektivare blir det. Suga tungt rostiga föremål under längre perioder. Upprepa denna process som behövs för att ta bort envis rost.
  • Bild med titeln Clean Rost av stål Steg 5
    5. Ta bort rost med en applikation av citronsyra. Följ anvisningarna på citronsyran för att blanda den med varmt vatten för att bilda en rengöringslösning. Fördjupa ditt rostiga stålobjekt i lösningen i 8 till 10 timmar eller över natten. Undvik att blötlägga objekt i mer än 24 timmar. Efter blötläggning, använd en styv eller trådborste för att ta bort eventuella kvarvarande flingor. Skölj objektet i vatten och torka det med en handduk.
  • Citronsyra kan vara köpt På de flesta livsmedelsbutiker och hälsobutiker. Du kan vanligtvis hitta den i canning sektionen. I vissa fall kan citronsyra gå med namnet "sura salt."
  • De flesta citronsyraprodukter framställs genom tillsats av 2 eller 3 msk (30 till 44 ml) syra till en måttlig mängd varmt vatten i en hink.
  • Citronsyra tar bort färg från föremål. Det är säkert för användning på stål, och fungerar bra för att ta bort tung rost.
  • Metod 2 av 4:
    Använda en rostomvandlare
    1. Bild med titeln Rengör rost av stål Steg 6
    1. Skydda dina lungor, hud och ögon. Även om rostomvandlare är en relativt mild rostneutraliserare, kan det orsaka lung, hud och ögonirritation. Använd skyddsglasögon och gummihandskar när du använder omvandlare. Applicera endast omvandlare i områden med bra luftflöde för att förhindra uppbyggnad av skadliga rök.
    • Rustomvandlare kan köpas på de flesta hårdvaruaffärer eller hemcentrum. Omvandlare är i allmänhet säkra för användning på järn och stål.
  • Bild med titeln Clean Rost av stål Steg 7
    2. Ta bort olja, fett och lös rost. Använd en styv eller trådborste för att ta bort lösa rostflingor. Fett och olja kommer att störa rostomvandlare. Använd en avfettningsmedel eller tvålvatten för att rengöra smuts, torka sedan metallen med en handduk.
  • Bild med titeln Clean Rost av stål Steg 8
    3. Applicera omvandlare att rosta med en pensel eller rulle. Öppna din rostomvandlare eller lägg till en måttlig mängd till ett plastfärgbricka. Doppa en pensel i omvandlaren och färga rostiga ytor. Större ytor kan täckas snabbare genom att använda omvandlare med en rulle. Vissa omvandlare kan ha en sprayapplikator.
  • Om ditt stål är galvaniserat, kommer de flesta rostomvandlare endast att vara lämpliga för allvarligt rostiga områden. Converter kommer inte att fästa för galvaniserade ytor.
  • Bild med titeln Clean Rost Av Steel Steg 9
    4. Vänta tills omvandlaren torkar och lägger till en andra kappa, om det behövs. De flesta typer av rostomvandlare torkar på cirka 20 minuter. För att omvandlaren är helt bota tar det i allmänhet cirka 24 timmar. Applicera en andra kappa omvandlare efter att den har torkat, speciellt för tung rostning. En andra kappa kommer att konvertera någon missad rost.
  • Efter omvandlaren har torkat behöver du inte skölja eller göra något mer till rosten. Omvandlaren kommer att hålla fast vid den, neutralisera den och förhindra att den sprider sig.
  • Bild med titeln Rengör rost av stål Steg 10
    5. Måla över torkad omvandlare om så önskas. Färg kan hjälpa till att förhindra att rost och korrosion sprids till andra delar av stålet. Dessutom kan färga gömma den svarta, inerta substansen som skapats och lämnas bakom omvandlaren. Använd endast färger formulerade för stål.
  • Metod 3 av 4:
    Slipning av rost
    1. Bild med titeln Clean Rost Av Steel Steg 11
    1. Bära säkerhetsgicklar, handskar och en dammmask vid slipning. Små rost- eller metallpartiklar kan bli luftburna medan du slipper bort rost. Skydda dina ögon med skyddsglasögon och din hud med arbetshandskar. Bära en dammmask för att förhindra att du andas i partiklar.
  • Bild med titeln Clean Rost av stål Steg 12
    2
    Sand bort rost med sandpapper. Den tyngre rosten, den grovare sandpapperet du använder måste vara. Välj sandpapper eller sander i 50-gritområdet för att ta bort tung rost. När rosten är borttagen, avsluta slipning med ett extra fint gritpapper, som en 400-grit våt / torr polering sandpapper.
  • Stålull kan också användas på samma sätt som sandpapper för att ta bort rost. Börja med en grov ull, som en med en rating av 3. Avsluta med en extra fin ull, som en nominell 000 eller 0000.
  • Stål som har en finish kan vara skadad genom slipning. Efter att ha tagit bort rosten kan du behöva återställa eller måla metallen för att förhindra framtida korrosion.
  • Bild med titeln Clean Rust Off Steel Steg 13
    3. Använd en kraftsandare eller en kvarn för svår rost. Stora ytor eller omfattande rost kan lättast avlägsnas med en kraftsandare eller kvarn. Vid slipning på detta sätt, håll din sandare i rörelse för att förhindra gouging eller ojämn slipning i metallen.
  • Smala eller svåra att nå områden kan riktas mot ett muss sander eller oscillerande verktyg.
  • Sliphjul, när de används felaktigt, kan deface ytan på ditt rostiga stål. Håll alltid sandaren i rörelse hela tiden.
  • Bild med titeln Clean Rost av stål Steg 14
    4. Skölj och torka metallen. Återstoden från slipning kommer sannolikt att täcka ytan på din metall. Skölj det i kallt vatten och torka metallen med en handduk. Kontrollera metallen för rost när den är torr. Om rost kvarstår, upprepa denna process tills den tas bort.
  • Metod 4 av 4:
    Använda kemiska rostborttagare
    1. Bild med titeln Clean Rost Av Steel Steg 15
    1. Arbeta i områden med bra luftflöde och bära skyddsutrustning. Kemiska rostborttagare innehåller vanligtvis en stark syra. Denna syra kan bränna din nakna hud och avger skadliga rök. Arbeta alltid med kemikalier i ett välventilerat område. Använd gummihandskar, säkerhetsgicklar, en lämplig luftmask och kläder som täcker hela din kropp.
  • Bild med titeln Clean Rost av stål Steg 16
    2. Donerge små föremål i kemikalier. Fullt fördjupa rostiga stål i rosten som tar bort kemikalier enligt removerens etikettriktningar. I de flesta fall kommer blötläggning i 8 timmar eller över natten att tillåta tillräckligt med tid för kemikalien att avlägsna de flesta rost.
  • Vissa märken kan kräva varierande längder av tid att arbeta mest effektivt. För att säkerställa de bästa resultaten, följ alltid etikettens anvisningar.
  • Lätt rost behöver inte blötläggas så länge som tung rost. Suga lätt rostig metall i 1 till 3 timmar.
  • Bild med titeln Clean Rost av stål Steg 17
    3. Använd Gel Rust Removers för stora objekt. Större föremål kan vara omöjliga att nedsänka i kemikalierna. För dessa objekt, välj en gelbaserad kemisk rostborttagare. Måla removeren på rostiga ytor med pensel eller applikator och vänta den tid som anges på etiketten.
  • Bild med titeln Clean Rost av stål Steg 18
    4. Skrapa rost och inspektera metallen. Använd en kittkniv eller ett liknande verktyg för att skrapa av rost från metallens yta. Torka bort kvarvarande kemikalier eller rost med en lämplig trasa fuktad med vatten. Med rost och kemikalier som avlägsats, bör du kunna bestämma mängden rost kvar, om någon.
  • Bild med titeln Clean Rust Av Steel Steg 19
    5. Upprepa kemiska tillämpningar efter behov. När du behandlar ett starkt rostigt föremål, förvänta sig att applicera kemikalier flera gånger innan rosten är helt borttagen. När rosten är borta, skölj metallen i kallt vatten och torka sedan med en handduk.
  • Varningar

    Kemiska rostborttagare eller omvandlare kan orsaka irritation i huden, ögonen och lungorna. Av den anledningen, använd endast dessa produkter med rätt säkerhetslitage, som gummihandskar, säkerhetsgicklar och en luftmask.
  • Kemikalier som stänker på dina kläder kan permanent missfärga eller förstöra dem. Ta omedelbart kemiska mättade kläder. Kemikalier som absorberas i tyg kan fortfarande skada din hud.
  • Använd alltid verktyg och produkter enligt anvisningarna. Underlåtenhet att göra det kan leda till skada eller skada.
  • Saker du behöver

    Ta bort rost med hushållsprodukter

    • Bakpulver
    • Stålull (eller metallborste)
    • Vinäger
    • Potatis
    • Diskmedel
    • Citronsyra
    • Citron (eller lime)
    • Salt
    • Hink
    • Wire borstborste (eller stålull)
    • Handduk

    Använda en rostomvandlare

    • Plastfärgbricka (tillval)
    • Pensel
    • Gummihandskar
    • Rostomvandlare
    • Skyddsglasögon
    • Trådborste

    Slipning av rost

    • Luftmask
    • Grov sandpapper (ungefär 50-grit)
    • Extra fin grit sandpapper (som en 400-grit våt / torrt papper)
    • Power Sander (valfritt)
    • Säkerhet Googles
    • Arbetshandskar

    Ta bort rost med kemikalier

    • Luftmask
    • Hink
    • Kemisk rostborttagare
    • Spackel
    • Trasa
    • Gummihandskar
    • Handduk
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande