Hur man firar oktoberfest

Oktoberfest, som hålls den 21 september - 6 oktober 2019, är känd som världens största parti. Först hålls 1810 för att fira äktenskapet av Crown Prince Ludwig i Bayern till prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen, äger dagens festligheter över två veckor, med varje dag dedikerad till att njuta av tysk öl och mat. Oavsett om du planerar en resa till München eller slänger en fest närmare hem, firar Oktoberfest, som omger dig med goda vänner, god mat och gott om öl. O`ZAPFT är (Ölen är tappad)!

Steg

Metod 1 av 2:
Kasta en oktoberfest fest
  1. Bild med titeln Fira Oktoberfest Steg 1
1. Bjud gästerna en vecka eller två före tiden. Den traditionella Oktoberfest-festen i München är enorm, med över 6 miljoner deltagare under några veckor. För en bakgård, DIY Oktoberfest Party, Överallt från 5-15 gäster är ett bra utbud. Du kan bjuda in dem via text eller e-dites eller skicka ut Oktoberfest-tema pappersinbjudningar för en rolig, traditionell känsla.
  • Du kan bjuda in dina vänner så snart du börjar planera, men försök att få ordet ut minst en vecka eller två i förväg. Fråga dem till RSVP så du vet hur mycket mat och dryck att tillhandahålla.
  • Ange datum och tid, och om gästerna ska ta med rätter eller öl att dela, som en potluck.
  • Om du skickar ut pappersinbjudningar, dekorera dem med bayerska flaggor, ölmuggar och gotiska typsnitt för att passa ditt tema.
  • Bild med titeln Fira Oktoberfest Steg 2
    2. Uppmuntra manliga gäster att bära traditionella kläder som Lederhosen. Dressing i "Tracht," eller traditionell tysk klädsel, kan göra din Oktoberfest-fest att känna äkta, festlig och mycket roligare. För män betyder det den klassiska Lederhosen och Hat-parningen, som du kan hitta online, i kostymbutiker eller runt huset för en DIY-version!

    Oktoberfest kläder för män:

    Lederhosen, Läder shorts med suspenders

    A rutig skjorta

    A trachtenhatt med ett gamsbart, eller hårets tuft

    DIY version: Ett par bruna shorts och suspenders, en collared, rutig skjorta och långa strumpor

  • Bild med titeln Fira Oktoberfest Steg 3
    3. Låt kvinnliga gäster komma i sina bästa dirndls. Kvinnor har sin egen version av Tracht, komplett med en tredelad klänning som kallas en dirndl. Du kan köpa en online eller i kostymbutiker, eller göra det med kläder du redan har. Var bara försiktig med hur du slår på ditt förkläde! Binder en båge till vänster betyder att du är singel, medan du sätter den till höger indikerar att du är gift eller i ett förhållande.

    Oktoberfest kläder för kvinnor

    En dirndl: En klänning med en tight bodice, kjol och ett förkläde

    A traditionell frisyr, som flätor

  • Bild med titeln Fira Oktoberfest Steg 4
    4. Ställ ut ett bord och bänkar ute för att replikera gemenskapens atmosfär. Oktoberfest är traditionellt firade i stora tält och långa bord, vilket gör det till ett firande av kultur och samhörighet. Ta med den här känslan i din egen Oktoberfest-fest genom att ställa in långa, rektangulära bord ute med bänkar, om du kan. Inkorporera de blå och vita färgerna på den bayerska flaggan genom att täcka borden med en blå och vit kontrollerad duk, eller en enkel vit med blå dekorationer.
  • Fyll rena, tomma ölflaskor med blommor eller vete sugrör för att lägga till en unik höstflair till dina bordsdekorationer.
  • Bild med titeln Fira Oktoberfest Steg 5
    5. Dekorera med flaggor och ölsteiner. Häng upp bayerska flaggor, streamers och lyktor runt din gård. Ställ ut ljus på bordet för belysning och lägg till ytterligare känsla med traditionella tyska föremål, som ölsteiner och alpina hattar. Gå inte överbord med dina dekorationer - håll det enkelt och förenat med det blå och vita färgschemat för en avslappnad, äkta Oktoberfest känsla.
  • Du kan också göra din egen Pretzel Garland att hänga och nibble från. Göra eller köpa mjuka pretzels och tråda dem tillsammans med garn. Häng dem från ett staket eller lusthus och berätta för dina gäster att riva dem när de blir hungriga!
  • Bild med titeln Fira Oktoberfest Steg 6
    6. Förbered traditionell tysk mat, som korv och surkål. Oktoberfest-fester är inte färdiga utan några läckra tyska livsmedel för att njuta av öl. Kött är ett måste, särskilt korv, tillsammans med några bröd och grönsaker för variation. Ställ maten ut på bordet och uppmuntra gästerna att hjälpa sig själva!

    Måste-ha Oktoberfest Foods

    Kött:
    Korv som bratwurst, Knackwurst och Frankfurters. Du kan pocha dem i öl och lök för en extra burst av smak.
    Wiener Schnitzel, ett traditionellt tyskt stekt kött

    Condiments:
    Ölost, En ost sprids med en full, vete smak
    En hemlagad eller lagring senapspridning

    Bröd och sidor
    Rullar
    Mjuka pretzels
    Sauerkraut, en välsmakande, sur kålfat
    Ättiksgurka

  • Bild med titeln Fira Oktoberfest Steg 7
    7. Servera snacks i tomma kartong sex-packs. Förutom tung, fyllning "huvudrätt" saker som kött och mjuka pretzels, vill du också ställa in några lätta tilltugg för gäster att nibble på hela natten. Gå med salt snacks som popcorn, hårda pretzels, nötter och kakor. Istället för skålar, sätt dem ut i tomma kartong sex-packhållare för ett gulligt, Oktoberfest-tema alternativ.
  • Bild med titeln Fira Oktoberfest Steg 8
    8. Servera gott om tyska öl i steins. Det är en Oktoberfest Party-Beer är den första prioriteringen! För ett pengar, spara, potluck-stil, kan du be dina gäster att ta med en sexpackning varje av sin favorit, idealiskt tysk stil brygga. För en mer traditionell Oktoberfest-upplevelse måste du köpa från de 6 bryggerierna som gör den officiella Oktoberfestbier som serveras i München.

    Traditionella Oktoberfest öl för din fest

    Av de 6 bryggerierna som producerar öl för München firandet, bara Hacker-Pschorr, Hofbräu, Paulaner och Spaten Oktoberfestbier skickas för närvarande till USA.

    För ett billigare alternativ, gå med mindre tyska öl, eller till och med prova några lokala bryggerier för att blanda upp saker.

    Dricks: Som värd, öppna den första ölen eller keg på din fest och säg "O`ZAPFT är" (det är tappat!) att officiellt starta firandet.

  • Bild med titeln Fira Oktoberfest Steg 9
    9. Ställ ut tyska efterrätter som lebkuchen hjärtan eller svart skogskaka. Avsluta natten på en söt anteckning med traditionella tyska efterrätter. Baka eller köpa svart skogskaka, en rik chokladtorte blandad med sura körsbär och kirschwasser, en körsbärs brandy. Du kan också dela ut "Lebkuchen" hjärtan, hjärtformade Gingerbread cookies Traditionellt serveras på tyska Oktoberfest firande.
  • Lebkuchen hjärtan är traditionellt dekorerade med kärleksnoteringar för en älskling. Du kan få dina gäster inblandade genom att göra pepparkakor i förväg och sedan skapa en cookie-dekorationsstation för att låta alla skriva sina egna meddelanden.
  • Bild med titeln Fira Oktoberfest Steg 10
    10. Spela Brass Band "Ouptah" Musik för en optimistisk, traditionell känsla. Större firar bokar ofta mässingsband för att spela tyska "Ouptah" -musik, men om du inte kan få levande musik, försök spela några från ett högtalarsystem. Det är roligt att dansa till och kan stärka den bayerska känslan av din fest.
  • Metod 2 av 2:
    Firar i Tyskland och runt om i världen
    1. Bild med titeln Fira Oktoberfest Steg 11
    1. Gå till München för den ursprungliga och största Oktoberfest-firandet. Oktoberfest har hållits i München sedan 1810, och huvudfesten äger fortfarande rum i den ursprungliga ängen, kallad Theresienwiese eller "Wiesn."Festivalen lockar över 6 miljoner gäster om året och är känt som världens största fest. Det blir dyrt, men kan vara värt det om du älskar att dricka öl, träffa nya människor och uppleva en rolig kulturell tradition.
    • Boka flyg och boende så tidigt som möjligt. München fyller sig snabbt i dagarna före festivalen, särskilt nära början och slutet. Leta efter erbjudanden och paket på nätet, och överväga att bo i vandrarhem eller airbnb istället för hotell.
  • Bild med titeln Fira Oktoberfest Steg 12
    2. Komma dit på den första dagen för att se den ceremoniella början till festivalen. Oktoberfest sparkar av onsaturday den 21 september 2019 med en ceremoni och parade. Borgmästaren i München kommer att trycka på den första fatet av öl, följt av salutering av skott på Bayern-statyn som signalerar till staden som Oktoberfest har börjat. Senare kommer en stor parad av hästvagnar som representerar olika bryggerier att marschera ner i Münchens gator.
  • Kostymen och Riflemens procession äger rum den första söndagen på festivalen. Ceremoniella "trupper" marschera på gatorna i historiska uniformer, åtföljd av marchband, djur som hästar, kor och getter och flottor som visar lokala traditioner.
  • En annan viktigaste händelse, Open-Air Oktoberfest Music Concert, äger rum en vecka senare, på den andra söndagen i Oktoberfest.
  • Bild med titeln Fira Oktoberfest Steg 13
    3. Klä upp i dirndls och lederhosen för ett roligt, traditionellt utseende. Många Oktoberfest-goers, både bayerska och utlänningar, däck ut i Lederhosen och Dirndls för festivalen. Det är inte nödvändigt, men kan vara en rolig ursäkt för att bära en kostym och känns som en del av festligheterna. Du kan köpa dina kläder online i förväg eller gå till en av butikerna i staden som specialiserar sig på dem.
  • Bild med titeln Fira Oktoberfest Steg 14
    4. Boka en plats i de mer populära tälten för att säkerställa en plats. Inträde till Oktoberfest är gratis, men du kan bli vänt bort från tält när de börjar fylla upp. För att undvika detta, kom dit tidigt, särskilt på helgerna - festivalen öppnar klockan 9:30 och går fram till runt midnatt, men den officiella guiden rekommenderar att anlända senast 2:30 pm. Du kan också begära att reservera sittplatser i förväg med hjälp av Oktoberfest-webbplatsen.
  • Att reservera sittplatser, gå till https: // muenchen.DE / INT / EN / Evenemang / Oktoberfest / Beertents / Rådgivning-för-bokningar.html.
  • De mest trånga tälten är vanligtvis Hofbräu-tältet, som är populär bland utlänningar, och Schottenhamel tält, som är den största, sittplatser 10 000 personer.
  • Bild med titeln Fira Oktoberfest Steg 15
    5. Gå till de mindre tälten under veckan för en mer mångsidig och mindre trång erfarenhet. De viktigaste tälten är ofta packade, men Oktoberfest är enormt - du kan enkelt hitta mindre trånga tält för en mer intressant och avkopplande upplevelse. Kolla in dessa alternativ på vardagar, speciellt, för att ha mest tid och utrymme att titta runt och prova öl på din fritid.
  • Winzerer Fähndl tält, till exempel, har en ölträdgård, medan Hackerbräu tält är helt inredda i de bayerska färgerna av blått och vitt.
  • Det minsta tältet är Glöckle Wirt tältet, som rymmer bara 98 personer och linjer sina väggar med traditionella köksredskap, musikinstrument och målningar.
  • Bild med titeln Fira Oktoberfest Steg 16
    6. Kolla in ritten och musik för underhållning. Det finns mer till Oktoberfest än att bara äta och dricka! Kolla in festivalattraktionerna, som inkluderar små bergskedjor, spinning rider och glada rundor, eller lyssna och dansa till levande mässingsband som spelar roligt "oompah" musik.
  • Om du inte gillar övar så mycket, kan du också kolla in Weinzelt, eller vinstältet, eller mellanmål på söta godis och bakverk från olika tält.
  • Bild med titeln Fira Oktoberfest Steg 17
    7. Kolla in Worldwide Oktoberfest Celebrations om du inte kan göra det till München. München kan vara det traditionella hjärtat av Oktoberfest, men festivalen är nu firade över hela världen. Om du inte kan göra det till Tyskland i höst, prova en internationell fest och få en annan smak av festivalen. Du kan också gå online för att se vilka lokala Oktoberfest-händelser som hålls i ditt område.

    Internationella Oktoberfestfirande

    Kitchener-Waterloo, Ontario, Kanada är värd den näst största Oktoberfest i världen.

    Blumenau, i Brasilien, sätter på en oktoberfest firande varje år till ära av stadens tyska arv.

    Cincinnati, Ohio, Värdar den största Oktoberfest firandet i USA. Den har unika händelser, inklusive "Wieners körning", en hastighetsresa mellan 100 taxor klädda som varmkorv.

    Hong Kong Värdar Bierfest med tysk mat, öl och musik.

  • Prov Oktoberfest Mat och dryck

    Oktoberfest mat att tjäna

    Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

    Typiska Oktoberfestdrycker

    Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

    Tips

    Kontrollera Oktoberfest webbplats för tips, kartor och regler att följa på https: // oktoberfest.de / sv /.

    Varningar

    Kom ihåg att alltid dricka säkert och ansvarsfullt.
  • Arrangörer har åtstramat Oktoberfest-säkerhet i München, men gör ditt bästa för att vara uppmärksam i nödfall.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande