Hur man flyger ett flygplan

Om du vill flyga ett plan lagligt och säkert måste du registrera dig för grundlig träning och få din pilots licens. Men om du är nyfiken på vad en pilot gör att du säkert flyger ett plan, eller om du börjar flyga lektioner, kan den här översikten över processen ge några insikter. Det är inte en enkel uppgift, och en fullständig flygplanhandbok består av hundratals sidor. Nedanstående grunder kommer att hjälpa dig att känna dig bekant med vad en pilot gör, och som pilot trainee, vad du kommer att stöta på under dina första träningsflygningar. Om du vill ha en mer detaljerad artikel eller för en nödsituation, besök Förbered dig för att flyga ett flygplan i en nödsituation eller Flyga en cessna.

Steg

Del 1 av 4:
Lära kontrollerna
  1. Bild med titeln Flyga ett flygplan Steg 1
1. Utföra en inspektion av flygplanet innan de kommer in. Innan du tar av är det viktigt att utföra en promenad-granskning som kallas a "föreflygning." Detta är en visuell inspektion av flygplanet för att verifiera att flygplanskomponenterna är i gott skick. Din instruktör ska ge dig en mycket användbar operativ checklista för det specifika planet och den här checklistan kommer att berätta exakt vad du ska göra i varje fas av flyg, även före flygning. Grunderna i före flygning:
  • Kontrollera kontrollytorna. Ta bort eventuella kontrolllås och se till att dina Ailerons, flikar och roder rör sig fritt och smidigt.
  • Visuellt kontrollera dina bränsletankar och olja.Se till att de är fyllda på de angivna nivåerna. För att kontrollera bränslenivån behöver du en ren bränslemätstång. För att kontrollera olja finns det en mätstick i motorrummet.
  • Kontrollera för bränsleföroreningar. Detta görs genom att tömma en liten mängd bränsle i ett speciellt glasbehållareverktyg och leta efter vatten eller smuts i bränslet. Din instruktör visar dig hur.
  • Fyll i en vikt- och balansräkning vilket hjälper till att se till att du inte flyger utanför ditt flygplans förmåga. Din instruktör visar dig hur.
  • Leta efter nicks, dings och någon annan typ av kroppsskador. Dessa små brister kan hämma ditt flygplan flygförmåga, speciellt om propet äventyras. Kontrollera alltid rekvisita innan en motorstart. Var försiktig runt flygplan rekvisita. - Om det finns elektriska problem med planet, kan propet vända sig oväntat, vilket orsakar allvarlig skada.
  • Kontrollera nödtillbehör. Även om det inte är trevligt att tänka på, förbereda dig för det värsta. - Det finns alltid möjlighet till att något går fel med flygplanet. Se till att det finns en leverans av mat, vatten och första hjälpen. Se till att du har en operationsradio, ficklampa och batterier. Ett vapen kan behövas tillsammans med standard reparationsdelar för planet.
  • Bild med titeln Fly ett flygplan Steg 2
    2. Leta reda på flygkontrollen (kolumnen) i cockpiten. När du tar plats i cockpiten, kommer alla system och mätare att se komplicerat, men de kommer att se mycket enklare när du blir bekant med vad de gör. Framför dig kommer du att vara en flygkontroll som ser ut som ett modifierat ratt.
  • Denna kontroll kallas vanligare ok, Fungerar som ett ratt i en bil. Det styr näsens tonhöjd (upp eller ner) och banken av vingarna. Få en känsla för oket. Tryck för att gå ner, dra för att gå upp och använd vänster och höger för att rulla, oöverrörd, vänster och höger. Använd inte för mycket kraft när du flyger. - Det tar inte mycket att styra planet.
  • Bild med titeln Flyga ett flygplan Steg 3
    3. Leta reda på gasreglaget och bränsleblandningen. De är vanligtvis placerade mellan de två platserna i cockpiten. Gasen är svart, och blandningen knopp är röd. I allmän luftfart är de vanligtvis bara push / dra knoppar.
  • THRUST styrs av gasreglaget och blandningsvredet justerar bränsle-till-luftförhållandet (magert eller rik på gas).
  • Bild med titeln Flyga ett flygplan Steg 4
    4. Bekanta dig med flyginstrumentet. På de flesta flygplan finns det sex primära flyginstrument som ligger längs två horisontella rader. Dessa indikatorer kallas ofta sexpack och visa bland annat höjden, attityd (orientering av flygplanet i förhållande till jordens horisont), kompassrubrik och hastighet - både framåt och uppåt eller nedåt (klättringshastighet).
  • Topp vänster - the "AirSpeed-indikator" visar flygplansflygning, vanligtvis i knutar. (En knut är en nautisk mil per timme-ca 1.15 mph eller 1.85km / h).
  • Toppcentret - The "Artificiell horisont" visar flygplanet attityd, det vill säga om planet klättrar eller faller och hur det är bank - vänster eller höger.
  • Högsta höger - den "Höjdmätare" Visar luftfartygets höjd (höjd), i fötterna MSL-fötter över genomsnittlig eller genomsnittlig, havsnivå.
  • Nedre vänster - den "Vänd och bankindikator" är ett dubbelt instrument som berättar hur snabbt du ändrar kompassrubriken (tändningsgrad) och även om du är i samordnad flygning, kallas det också "Vrid och glida indikator" eller "Nålboll."
  • Lägre centrum är "Rubrikindikator" som visar ditt flygplanets nuvarande kompassrubrik. Detta instrument ska kalibreras (vanligtvis var 15: e minut). För att kalibrera, justera instrumentet för att komma överens med kompassen. Detta görs på marken eller, om i flygning, Endast i rakt och jämnt flyg.
  • Nedre höger är "Vertikal hastighetsindikator" vilket berättar hur snabbt du klättrar eller faller per minut. Noll betyder att du bibehåller höjd och är varken klättring eller fallande.
  • Bild med titeln Fly ett flygplan Steg 5
    5. Leta reda på landningsväxeln. Många små plan har fixat redskap, i vilket fall du inte har en landningsväxelknapp. För flygplan som har en landningsutrustning, varierar platsen, men det har vanligtvis ett vitt gummithandtag. Du kommer att använda detta efter att du har tagit av och innan du landar och taxi planet. Det kan distribuera alla icke-fasta landningshjul, skidor, skidor eller flyter under.
  • Bild med titeln flyga ett flygplan Steg 6
    6. Placera dina fötter på roderpedalerna. Dessa är en uppsättning pedaler vid dina fötter som används för att styra roret som är fäst vid den vertikala stabilisatorn. När du vill göra mindre justeringar för att gå till vänster eller höger på "vertikal" axel, använd roderpedalerna. I grund och botten kontrollerar roret den yawing-aspekten att vända flygplanet. Slå på marken styrs också av roderpedalerna och / eller bromsarna, inte av oket.
  • Del 2 av 4:
    Ta av
    1. Bild med titeln Flyga ett flygplan Steg 7
    1. Få tillåtelse att ta av. Om du är på en kontrollerad flygplats måste du kontakta markkontrollen före taxering. De kommer att ge dig ytterligare information såväl som en transponderkod, som vanligtvis kallas a "squawkkod." Var noga med att skriva ner det, eftersom den här informationen måste upprepas till markkontroll innan du får clearance för start. När du har fått godkännande, fortsätt till landningsbanan enligt markkontrollen, var noga med aldrig korsa någon bana om du inte rensas för att göra det.
  • Bild med titeln Flyga ett flygplan Steg 8
    2. Justera flikarna till rätt vinkel för start. Vanligtvis används 10 grader av flikar för att öka lyftan. Kontrollera dock din flygplansmanual. - Vissa flygplan använder inte flikar för start.
  • Bild med titeln Fly ett flygplan Steg 9
    3. Utföra ett flygplan uppslagsförfarande. Innan du når banan, stanna vid uppstigningsområdet. Du måste utföra motorns uppstigningsprocedur här.Detta hjälper till att försäkra dig om att ditt flygplan är klart att flyga säkert.
  • Be din instruktör att visa dig denna procedur.
  • Bild med titeln Fly ett flygplan Steg 10
    4. Meddela tornet som du är redo för start. När du har slutfört en lyckad uppstigning, meddela tornet och vänta med att rensas för att fortsätta och / eller ange banan.
  • Bild med titeln Fly ett flygplan Steg 11
    5. Starta startkörningen. Skjut bränsleblandningsvredet helt och fortsätt gasen långsamt. Detta kommer att öka motorns rpms (varv per minut), vilket genererar dragkraft och flygplanet börjar röra sig. Observera dock att planet kommer att gå till vänster när du gör det, så lägg till ordentligt roder att stanna på landningscentret.
  • Om det finns en crosswind, måste du vända ok, försiktigt, in i vinden. När du hämtar hastighet, minska långsamt denna korrigering.
  • Du måste styra yawen (vridning på en vertikal axel) med roderpedalerna. Om planet börjar göra vridning, använd fotpedalerna för att styra den.
  • Bild med titeln Flyga ett flygplan Steg 12
    6. Få upp till fart. För att ta ut i luften behöver planet uppnå en viss hastighet för att skapa tillräckligt med hiss. Gasspjället ska vara full på i de flesta flygplan, även om vissa kommer att ha en maximal inställning för att minska över Torquing. Du kommer gradvis att bygga tillräckligt med lufthastighet för att bli luftburna (vanligtvis cirka 60 knop för små plan). AirSpeed-indikatorn kommer att berätta när du har nått denna hastighet.
  • När planet får tillräckligt med hiss, märker du näsan att lyfta av marken lite. Dra försiktigt tillbaka på flygkontrollen, var noga med att behålla den korrekta klättringshastigheten för det specifika flygplanet.
  • Bild med titeln Fly ett flygplan Steg 13
    7. Dra tillbaka på åket vid denna tidpunkt. Detta kommer att leda till att hela flygplanet lämnar banan och stiger in i luften.
  • Kom ihåg att bibehålla klättringshastigheten och applicera ordentligt roder.
  • När med en säker höjd ovanför marken och du har en positiv klättring som indikeras av VSI (vertikal hastighetsindikator), returnera flikarna och landningsutrustningen till neutralt läge. Detta kommer att minska dra och förlänga den säkra flygtiden och avståndet.
  • Del 3 av 4:
    Förvaltning
    1. Bild med titeln flyga ett flygplan steg 14
    1. Ställ upp den artificiella horisonten, eller attitydindikatorn. Detta kommer att hålla plannivån. Om du faller under den konstgjorda horisonten, dra tillbaka för att höja näsan på flygplanet, lyfta den. Igen, var försiktig. - Det behöver inte mycket.
    • Det bästa sättet att hålla planet i högra höjden är att du ständigt skannar teatitudeindikatorn och höjdmätaren, liksom resten av de sex packen. Få vana att skanna så att du inte fixerar på något enda instrument för en längre tid.
  • Bild med titeln Fly ett flygplan Steg 15
    2. Bank (sväng) planet. Om du har ett hjul framför dig (The Yoke), vrid det. Om det är en pinne, flytta den till vänster eller höger för att vända. Håll dig i samordnad flygning med hjälp av nålbollen (svängkoordinator). Denna mätare avbildar lite flygplan med en nivålinje och en svart boll längs den. Håll den svarta bollen i mitten genom att justera roret så att dina varv är smidiga (samordnade).
  • Ett användbart lärande hjälper Steg på bollen att veta vilken roderpedal för att gå vidare när man samordnar en tur.
  • Aileronsna "kontrollera" Bankvinkeln och arbetar i samband med roret. När du vrider, samordnar roret och Ailerons genom att hålla sväng och bankinstrumentkula centrerad, kom ihåg att hålla ett öga på din höjd och luftfart genom att skanna sexpacken.
  • Obs! När åket vänds åt vänster, går den vänstra Aileron upp, och höger går ner - när du svänger höger, går den högra Aileron upp och vänster Aileron går ner. Oroa dig inte för mycket om aerodynamikens mekanik vid denna tidpunkt, försök bara att bli bekant med de grundläggande begreppen.
  • Bild med titeln Fly ett flygplan Steg 16
    3. Hantera flygplanets hastighet. Varje flygplan har en motoreffektinställning optimerad för kryssningsfasen av flygningen. När du har nått din önskade höjd, bör denna makt vara inställd på cirka 75%. Trim luftfartyget för rakt och jämnt flyg. Du kommer att känna att kontrollerna blir mjukare när du trimmer planet. Du hittar också på några flygplan som den här ströminställningen är i den vridmomentfria zonen, där ingen roderingång krävs för att upprätthålla rakt linjeflygning.
  • Vid maximal effekt kan du finna att näsan går i sidled på grund av motorns vridmoment och kräver en motsatt roderkorrigering. På samma sätt kan du upptäcka att den motsatta roderingången krävs vid flygning av tomgång.
  • För att hålla planet stadigt är det nödvändigt att bibehålla tillräckligt med luftflöde och hastighet. Flyger för långsamt eller på alltför branta vinklar kan orsaka att planet förlorar luftflöde och stall. Detta är farligaste under start och landning, men det är också viktigt att hålla planet med lämplig hastighet under flygningen.
  • Precis som du skulle bära ut din bilmotor om du körde med din fot planterad till golvet, kommer du att göra detsamma till flygans motor. Öka bara strömmen för att behålla lufthastigheten i en klättring och minska strömmen för att sjunka utan att accelerera.
  • Bild med titeln Flyga ett flygplan Steg 17
    4. Flyga med en lätt beröring på kontrollerna. Om (och när) upplever du extrem turbulens, är det kritiskt att inte överkorrätta. Plötsligt kan stora förändringar i kontrollytorienterna driva flygplanet förbi sina strukturella gränser, vilket orsakar skador på planet och, potentiellt, kompromissa med dess förmåga att fortsätta flyga.
  • Ett annat problem är Carburetor-isbildning. Det finns en liten knopp märkt "carb värme". Applicera Carb värme under korta perioder, ungefär var tionde minuter eller så, särskilt vid de höga relativa fuktighetsnivåerna som uppmuntrar till isbildning. Obs! Detta gäller endast för plan med en förgasare.
  • Inte zon ut. - Du måste fortfarande skanna efter andra flygplan och hålla ett öga på sexpacken.
  • Bild med titeln Fly ett flygplan Steg 18
    5. Ställ in kryssmotorns hastighet. När du väl har en konstant krysshastighet kan du ställa in kontrollerna och låsa dem, så att planet kommer att förbli på en konstant kraft och du kan fokusera på att hålla den nivå. I detta skede, minska strömmen på gasen till ca 75% av var den sattes. För en enda motor Cessna, bör detta vara någonstans runt 2400 rpm.
  • Sätt sedan trimmen. Trimmen är en liten yta på kanten av hissen. Det kan flyttas från cockpiten. Ställ in det korrekt kommer att förhindra att planet klättrar eller faller i kryssningsflygning.
  • Det finns olika typer av trimsystem. Vissa består av ett hjul, hävarm eller vev som drar en kabel eller stav som är fäst vid en trimplatta. En annan är en Jackscrew och Rod. Och ändå är andra ett elsystem (vilket är det enklaste att använda). Triminställningen på varje plan har en motsvarande hastighet som flygplanet kommer att söka och hålla. Det varierar i vikt, plan design, tyngdpunkt och bärande vikt (last plus passagerare).
  • Del 4 av 4:
    Landar planet
    1. Bild med titeln Flyga ett flygplan Steg 19
    1. Få clearance att landa med kommunikationsradio. En väsentlig del av flygningen håller kontakten med ATC (flygkontroll), tillvägagångssätt eller torn, under tillvägagångssätt och landningsprocedurer. Du kan hitta rätt frekvenser på ditt snittkart.
    • Vid byte av frekvenser på kommunikationsradio är det artigt att lyssna på den bättre delen av en minut för att se till att inga stationer är i mitten av en utbyte. Bara när du är säker på att det inte finns något "konversationer" pågår Ska du göra din första sändning. Detta bidrar till att undvika "trampad på" Situationen som uppstår när flera stationer sänder på samma frekvens samtidigt.
  • Bild med titeln Flyga ett flygplan Steg 20
    2. Minska lufthastigheten. För att göra detta, minska strömmen och sänka flikarna till lämplig nivå. Använd inte klaffar med alltför höga hastigheter (endast när lufthastigheten är inom den vita bågen på airspeed-instrumentet). Stabilisera lufthastigheten och nedstigningsgraden genom att applicera bakrycket på kontrollhjulet. Att veta om du är rätt tar bara träning.
  • Välj din siktpunkt och börja din nedstigning.
  • Bild med titeln Flyga ett flygplan Steg 21
    3. Få rätt vinkel av nedstigning och airspeed. Detta styrs av en blandning av gas och ok. När du har hittat en bana måste du ha kombinationen exakt rätt att landa. När det gäller att flyga ett flygplan är det den svåraste delen.
  • En allmän regel är att den bästa tillvägagångssättet är 1.3 multiplicerat med flygplanets stallhastighet. Detta bör anges på ASI. Men ta alltid hänsyn till vindhastigheten, också.
  • Bild med titeln Fly ett flygplan Steg 22
    4. Sänka näsan och titta på siffrorna på banan. Det finns det av en anledning: de berättar för piloten om han eller hon kommer att överskrida eller landa kort. Sänka näsan, hålla siffrorna direkt på din horisont.
  • Om siffrorna börjar försvinna under luftfartygsnosen landar du länge.
  • Om numret sträcker sig från flygplanets näsa, landar du kort.
  • När du kommer närmare marken, kommer du att uppleva "jordeffekt." Detta kommer att förklaras av din instruktör i detalj, men i princip orsakar marken att planet flyter lite på grund av minskat drag nära marken.
  • Bild med titeln flyga ett flygplan Steg 23
    5. Minska gasreglaget till tomgång. Lyft näsan långsamt genom att dra tillbaka på oket, tills de två huvudhjulen berör. Fortsätt hålla näshjulet från marken - det kommer att lösa sig till marken i sig.
  • Bild med titeln Fly ett flygplan Steg 24
    6. Komma till ett stopp. När näshjulet har berört, kan du tillämpa bromsar för att sakta för att spåra banan. Avsluta så snart som möjligt på den avstängda rampen som anges av tornet. Aldrig Sluta på en bana.
  • Tips

    Om du har en pilotvän, be honom att visa dig hur kontrollerna av hans plan fungerar. Det hjälper dig om du någonsin kommer in i en nödsituation i ett flygplan.
  • Din tillåtelse att ta av måste beviljas för att styra tornet att hålla reda på dina framsteg.
  • Du kan lära dig mycket om att flyga ett flygplan och få uppsättning att förvärva en pilotlicens utan att spendera pengar:
  • Hur man startar gratis online pilotträning med FAA-säkerhet.gov
  • Hur man startar gratis pilotträning online med AOPA.org
  • Flyga en cessna
  • Om du är nybörjare ska du köra planet långsamt.
  • Varningar

    Om du befinner dig i en nödsituation där piloten inte kan flyga och det finns en licensierad pilot på flygplanet, låt den piloten flyga. Flyga aldrig ut olicensierade om det inte är absolut nödvändigt.
  • En olicensierad person bör bara ta kontroll över ett flygplan i en nödsituation. Att ta kontroll i någon annan situation kan leda till böter eller till och med en fängelsestraff.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande