Hur man bryr sig om en hund efter spaying

Att få din kvinnliga hund, eller tik, spayed är socialt ansvarig. Att ta bort hennes livmoder betyder att hon inte kan få en livmoderinfektion (Pyometra), och om neutralisering sker före sin andra säsong, har den en skyddande effekt mot utvecklingen av bröstcancer senare i livet. Att sätta något djur genom kirurgi kan dock vara nervväckande. Vården du ger ditt husdjur efter att hennes operation kan minska risken för postoperativa komplikationer och göra hennes återhämtning bekväm.

Steg

Del 1 av 6:
Samla din hund efter hennes operation
  1. Bild med titeln Vård för en hund efter spaying steg 1
1. Ordna för transport för din hund. Din hund får inte hem förrän hon är uppe på fötterna och kan gå. Men det betyder inte att hon borde gå hem. Bära en liten hund i dina armar, eller ordna transport för en stor hund.
  • Veten kan hålla din hund över natten om hon fortfarande verkar loopy från de sedativa hon fick, eller om hon inte kan gå på egen hand.
  • Bild med titeln Vård för en hund efter spaying steg 2
    2. Be en vän att komma med dig. Ta en vän längs när du samlar din hund från kliniken. Det är ofta knepigt att komma ihåg instruktioner när du är angelägen om att se din furry följeslagare igen. Din vän kan vara ett extra par öron, för att lyssna på instruktioner som du kan glömma i ögonblicket.
  • En vän kan också hålla dörrarna öppna och hjälpa dig att få din hund in och ut ur bilen.
  • Bild med titeln Vård för en hund efter spaying steg 3
    3. Skriv ner några frågor du kan ha så att du kan fråga veterinären när du anländer till kliniken. De flesta kliniker ger omfattande verbala och skriftliga instruktioner som beskriver vad man ska göra efter att din hund har haft kirurgi. Innan du anländer till kliniken är det också en bra idé att skriva ner några frågor du kanske har angående postoperativ vård.
  • Skriva dina frågor ner och går i hela dem En efter en med din veterinär kan hjälpa dig att känna dig mer beredd att ta hand om din hund.
  • Del 2 av 6:
    Omsorg för din hund omedelbart efter operationen
    1. Bild med titeln Vård för en hund efter spaying steg 4
    1. Håll din hunds miljö lugn och tyst. När du har fått din hund hem, behöver hon lite lugn och tyst så att hon kan vila och återhämta sig. Ordna inte kirurgi samma dag som en stor middagsparti på kvällen, som att ha en stor grupp människor runt kommer inte att slappna av för din hund.
    • Du bör också motstå att inbjuda människor över för att komma och besöka din hund. Medan hon självklart kommer gärna att se dessa människor, att ha dem kommer det också att få henne att vilja gå upp och flytta runt medan hon ska vara vilande.
  • Bild med titeln Vård för en hund efter spaying steg 5
    2. Håll dig hemma i 24 timmar efter din hunds kirurgi. Många undrar om de borde stanna hemma med sin hund för dagar efter operationen. Detta är inte nödvändigt. Det är dock en bra idé att vara hemma för de första 24 timmarna efter operationen så att du kan se till att din hund äter, varnar, går på toaletten och inte i för mycket smärta.
  • Om något händer som berör dig under den första 24-timmarsperioden, ring alltid din Vet för råd.
  • Om du inte har något annat val än att lämna huset, överväga att få en pålitlig husdjurssitter och gå henne igenom den här informationen.
  • Bild med titeln Vård för en hund efter spaying steg 6
    3. Mata din hund en lätt diet efter operationen. Under kvällen, efter att din hunds bedövningsmedel har börjat slita, kommer du att kunna mata henne. Men ge henne en lätt måltid, snarare än hennes vanliga portioner. Anestetiken kan få lite hund att känna sig illamående, och att äta en full måltid kan få din hund att kräkas.
  • Tänk på en liten del av kokta kycklingbröst, kanin, torsk eller kalkon tillsammans med lite vitt ris eller pasta.
  • Alternativt kan du få mat som är utformad för en hund som upplever illamående.
  • Bild med titeln Vård för en hund efter spaying steg 7
    4. Byt din hund tillbaka till en vanlig diet dagen efter operationen. Det är bra att returnera din hund till en vanlig diet den följande dagen. Tänk på att det är normalt för en hund som har haft operation för att inte defekera i två till tre dagar.
  • Bild med titeln Vård för en hund efter spaying steg 8
    5. Försök bara lämna din hund i fyra timmar i taget i dagarna efter hennes operation. Under de första tre till fyra dagarna efter kirurgi kan du lämna din hund ensam i fyra timmar i taget. Dessa fyra timmar kommer att tillåta sin tid att sova och vila, men hjälper dig också att vara tillräckligt med att du kan upptäcka problem som hon kan ha.
  • Se avsnittet om att hjälpa en hund i smärta för att ta reda på vilka tecken som ska leta efter.
  • Bild med titeln Vård för en hund efter spaying steg 9
    6. Koppla av din klocka efter fyra eller fem dagar. Antag att det inte har varit några allvarliga komplikationer vid denna tidpunkt, bör din hund göra bra när de lämnas hemma ensam. Efter denna punkt är det oftast en fråga om att ge henne tid att läka tills suturerna tas bort, 10-14 dagar efter operationen.
  • Del 3 av 6:
    Håll din hund från att slicka såret
    1. Bild med titeln Vård för en hund efter spaying steg 10
    1. Håll din hunds bandage på plats i 24 timmar. Vissa kliniker skickar patienten hem med primeapore (ett limförband) som täcker snittet. Att hålla detta på plats i 24 timmar tillåter en tätning att bilda över snittet som skyddar den från att smittas med bakterier.
    • Vissa kliniker använder inte primapore längre, eftersom det kan irritera hundens hud.
  • Bild med titeln Vård för en hund efter spaying steg 11
    2. Få din hund en kon-krage för att hålla henne från att slicka såret. Låt inte din hund eller något annat djur slicka snittet, eftersom detta medför en hög risk för infektion och bryta stygnen. För att förhindra henne från att göra detta finns det en mängd olika konkragar att välja mellan. Dessa krage beskrivs olika som ser ut som en elizabetansk ruff, en lampskärm eller en hink med botten tas ut. De flesta är gjorda av tydlig plast.
  • Välj en krage som passar din hund. Den smala änden av kragen sitter runt hundens nacke och hålls på plats med sin vanliga krage. Den bredare änden av konen ska projicera två till tre tum (5-7.5 cm) bortom näsan, så kragen är mellan henne och såret.
  • Alternativt kan du få hunden en uppblåsbar nackstöd, för att förhindra att hunden vrider huvudet. Dessa ser mycket ut som livsläckare uppblåsbara ringar och är monterade på din hunds diameter.
  • Bild med titeln Vård för en hund efter spaying steg 12
    3. Sätt en gammal t-shirt på din hund om du har andra hundar. Om du har flera hundar kan ett antal av dem försöka slicka din återhämtningshunds sår. För att hålla detta från att hända, hitta en t-shirt som är tillräckligt stor för att täcka din hunds hela kropp ner till var snittet gjordes. Har din hund ha på sig t-shirten i 10 till 14 dagar. Bomullst-shirts fungerar bra för detta, eftersom de är mycket andningsbara.:
  • Dra t-tröjan över din hunds huvud och lägg henne två framben i varje ärm av skjortan. Dra på tröjan så att den täcker snittet och binda upp det så att hon kan gå runt. Om skjortan är tillräckligt länge kan du också klippa två hål i botten som du kan lägga hundens bakben genom.
  • Om t-tröjan blir smutsig, byt ut den med en ren.
  • Del 4 av 6:
    Omsorg för din hunds sår
    1. Bild med titeln Vård för en hund efter spaying steg 13
    1. Kontrollera snittet varje morgon och kväll. Titta på snittet, men rör inte det. Ett helande sår bör vara torrt, utan sänkning av vätska från snittet. Som en del av läkningsprocessen kan sårkanterna svälla något vilket bidrar till att driva dem ihop.
  • Bild med titeln Vård för en hund efter spaying steg 14
    2. Leta efter tecken på infektion. Var vaksam för tecken på värme, svullnad eller urladdning från såret. Kontakta veterinären omedelbart om det finns något blod eller pus som läcker ur snittet. Oftast kommer blodet från ett litet blodkärl som läcker ut i fettskiktet under huden, snarare än större inre blödning, men kalla din veterinär oavsett för att det är inget allvarligt.
  • På samma sätt är pus vanligtvis ett tecken på en ytlig infektion vid eller bara under huden, snarare än en infektion som spårar ut ur buken. Men din hund kan behöva antibiotika för att lösa infektionen så att den inte fördröjer sårets helande.
  • Bild med titeln Vård för en hund efter spaying steg 15
    3. Tvätta snittet bara om det blir smutsigt.Om inte rekommenderas att göra det av din veterinär, rör inte snittet. Men om din hund går ut och får en lerig mage, är det acceptabelt att försiktigt tvätta smuts från snittet. Att göra detta:
  • Skapa en saltvattenlösning (en tesked (5 ml) salt blandat i en pint (0.5 liter vatten som har kokats, kyldes sedan till en hud-säker temperatur). Doppa bomullsbollar i lösningen och sedan försiktigt dab dem över såret för att avlägsna smuts eller smuts från snittet.
  • Bild med titeln Vård för en hund efter spaying steg 16
    4. Se till att hundens sängkläder är ren. Om såret är klädt och exponerat för luften, se till att din hund sover på rena, torra sängkläder så att såret inte blir förorenat.
  • Del 5 av 6:
    Att hjälpa din hund få resten hon behöver
    1. Bild med titeln Vård för en hund efter spaying steg 17
    1. Förstå varför vila är viktigt. Restprincipen är att undvika allt som kan sträcka snittet, öka blodtrycket eller lossa ligaturer. I en idealisk värld betyder vila bara den vila. Massor av att ligga i sängen, utan trappor, ingen hoppning, och inga promenader.
  • Bild med titeln Vård för en hund efter spaying steg 18
    2. Låt inte din hund utöva sig själv. Det betyder inga körningar, frisbearbetningsspel, eller spela fånga. Det betyder också att det inte går upp och nerför trappor eller hoppar på och utanför möbler. Tänk på att låna ett barns trappport för varaktigheten av din hunds återhämtning så att du kan blockera trappan.
  • Om du äger en stor hund som gillar att sova med dig, låt henne inte gå uppför trappan för att komma till din säng. Om du är orolig för din hunds hälsa kan du sova ner på soffan bredvid henne.
  • Bild med titeln Vård för en hund efter spaying steg 19
    3. Håll din hund fasthållen när hon behöver lindra sig själv.Ta din hund ut i gården på en krage och bly, snarare än att låta henne vandra fritt. Att hålla henne på en ledning kan hjälpa dig att begränsa henne och hålla henne från att skada sig om hon ser något som hon vill jaga.
  • Bild med titeln Vård för en hund efter spaying steg 20
    4. Hjälp din hund in och ut ur bilar. Låt inte din hund hoppa in och ut ur din bil. Om det behövs, ta en vän med dig för att hjälpa till att lyfta en stor hund och ut ur stammen när du samlar henne från kliniken eller ta henne någon annanstans än ditt hem.
  • Bild med titeln Vård för en hund efter spaying steg 21
    5. Håll din hund i en koppel när du börjar gå henne igen.Om din hund ska röra galen och har så mycket flaska energi, hon studsar eller hoppar på dörrarna, kolla med kliniken för att se om en kort promenad är okej. Håll alltid henne i koppel under promenad.
  • Tre till fyra dagar efter kirurgi kan du överväga att ta din hund en promenad. Försök att hålla promenad till fem minuter i längd och gå på platt mark.
  • Bild med titeln Vård för en hund efter spaying steg 22
    6. Spela inte ungefär med din hund. Om du har andra hundar i huset som vill ha grovt hus med din återhämtningshund, behåll dem under ständig tillsyn så att de inte kan hoppa på henne. Spela inte Tug-o-krig med din hund, eller några andra spel som involverar rörelse.
  • Om du är orolig för att du inte kan hålla dina andra hundar under kontroll, överväga att fråga en vän att titta på dessa hundar tills din återhämtningshundstygn har tagits bort.
  • Bild med titeln Vård för en hund efter spaying steg 23
    7. Prata med din veterinär om du har en mycket hyperaktiv hund. Om du har en hyperaktiv hund som absolut vägrar att ta saker tyst oavsett hur svårt du försöker, låt veterinärkliniken veta. De kan rekommendera en mild lugnande för att sakta ner henne lite.
  • Del 6 av 6:
    Hjälpa din hund att hantera smärtan
    1. Bild med titeln Vård för en hund efter spaying steg 24
    1. Ge din hund smärtstillande medel som veterinären ger dig. Liksom med något större kirurgiskt ingrepp är det viktigt att se till att patienten inte är i smärta. De flesta kliniker använder en kombination av smärtstillande medel (en opioid och en icke-steroidal) på kirurgisk dag och skicka din hund hem med en oral smärtstillande medel för att fortsätta ta hemma.
    • Tänk på att vissa hundar är känsligare och kommer att känna mer smärta än andra. Den genomsnittliga tiden som smärtlindring krävs är i allmänhet fyra till fem dagar, men din hund kan behöva mer eller mindre tid.
    • Använd inte eventuella obeskrivna smärtstillande medel utan veterinärrådgivning.
  • Bild med titeln Vård för en hund efter spaying steg 25
    2. Leta efter tecken på att din hund är i smärta. Varje hund reagerar annorlunda på smärta - vissa blir vokal och gnälla, medan andra drar sig tillbaka och försöker gömma sig. Allmänna tecken på obehag är listade nedan ::
  • Rastlöshet: pacing, oförmåga att bosätta sig och sitta ner och sedan stå igen, kan alla vara tecken på obehag.
  • Vocalization: Whining and Crying. Detta är ibland ett försök att uppmärksamma snarare än ett tecken på smärta. Försök att undvika att fussing över hunden när hon gråter - om hon lär sig att du inte kommer att belöna henne, men fortsätter att gnälla, är hon förmodligen i smärta.
  • Kroppshållning: En hund i smärta bär ofta a "eländig" uttryck med tippade öron, doleful ögon och ett sänkt huvud. Hennes kropp är ofta hunched och hon kanske inte kan ligga i sin favoritposition.
  • Beteende: Vissa hundar förändrar beteendet när det är i smärta, varav ett exempel blir snyggt eller aggressivt. Andra hundar drar tillbaka, som om man försöker gömma sig från smärtan.
  • Inte äta eller dricka: vissa hundar (särskilt labradorer) äter oavsett vad, men andra går av maten om det är obehagligt.
  • Bild med titeln Vård för en hund efter spaying steg 26
    3. Kontakta din veterinär om du tror att din hund är i svår smärta. Om du känner att din hund inte har tillräcklig smärtlindring, kontakta kliniken. Det finns andra smärtstillande medel, som tramadol, som kan läggas till NSAID-receptet för att fylla på hennes smärtkontroll.
  • Bild med titeln Vård för en hund efter spaying steg 27
    4. Ring veterinären om du märker allvarliga symptom. De flesta veterinärer vill planera en check-upp mellan tre och tio dagar efter operationen. Om du skulle bli orolig för det här, kontakta alltid operationen för råd. Tecken att titta på inkluderar:
  • Inte äta eller dricka efter 48 timmar: Din hund ska äta nu och kan vara i smärta om hon inte är. Vänta inte den extra dagen innan du söker råd.
  • En urladdning från såret: ett helande sår är vanligtvis torrt. Om det finns en urladdning, särskilt blod eller pus, sök råd.
  • Sjukdom eller diarré: Ibland kan de anestesiska agenterna orsaka mageundersökningar i känsliga djur, men i ett husdjur som har haft den senaste operationen, ta henne till veterinären om du ser att hon är illamående.
  • Svaghet, slöhet eller en svullnad mage: Om din hund verkar svag och inte återhämta sin energi, eller om hennes figur ändras och hennes mage ser svullna, sök omedelbart veterinär.
  • Tips

    En energisk tik, eller en som inte vilas, är mer benägna att sträcka sin kroppsvägg och dra på sina stygn. Detta ökar sannolikheten för inflammation, och cellerna i området på grund av inflammation orsakar då "suturreaktion".
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande