Hur man rengör ett kök

Djuprengöring Ditt kök är ett utmärkt ställe att börja med någon vårrengöring. Det kan tyckas skrämmande först, men genom att bryta upp det i hanterbara sektioner kan du kusten genom den. Sätt på ett par kökshandskar, veva upp några låtar och följ tipsen och tricks på den här listan för att få det köket av din mousserande och organiserade! Du är säker på att känna dig belönad och uppnås när du är klar.

Steg

Metod 1 av 14:
Declutter dina bänkskivor.
1. Detta ger dig utrymme att arbeta och låter dig nå bänkskivorna. Börja med att ta bort allt som inte hör till dina bänkskivor och flytta det till rätt plats eller ställa den åt sidan i ett annat rum för nu. Lägg bort några köksartiklar som hör hemma i skåp eller lådor och sätt några smutsiga rätter som tar upp utrymme på dina bänkskivor i diskbänken.
  • Det är bra att lämna saker som normalt sitter på dina räknare där, till exempel små apparater eller behållare som håller redskap.
Metod 2 av 14:
Tvätta några smutsiga rätter.
1. Gör det så att de är rena och din handfat är klart. Lägg bort några rena rätter som tar upp utrymme i din torkställ eller din diskmaskin först. Tvätta sedan dina smutsiga rätter för hand och placera dem i torkstället eller fylla diskmaskinen och kör den.
  • Det här är en bra tid att göra en snabb genomgång av ditt hem och hämta några smutsiga rätter som ligger för att tvätta också.
Metod 3 av 14:
Damm toppen av apparater och skåp.
1. Från toppen är det mest effektiva sättet att rengöra. Kör en våt torka, en fuktig trasa eller en våt pappershandduk över toppen av dina skåp och apparater som ditt kylskåp och mikrovågsugn. Använd en ny torka eller pappershandduk eller skölj ut tyget efter behov när det blir smutsigt.
  • Om du har några hängande lätta armaturer i ditt kök, glöm inte att ge dem en torka också!
  • När du börjar rengöra från toppen ner, rengörs varje damm som sätter sig på ytorna nedan senare.
Metod 4 av 14:
Rengör fronterna på dina skåp och apparater.
1. Smuts och fett från matlagning tenderar att bygga upp på dessa ytor. Torka dem ner med en fuktig trasa, pappershandduk eller våt torka. Torka ytorna noggrant med en ren trasa för att undvika någon färgförvrängning.
  • Om du har träskåp, använd en kommersiell renare som är speciellt gjord för trä, till exempel oljetål.
Metod 5 av 14:
Torka av dina räknare med en lämplig renare.
1. Välj en renare som är okej för det material som dina räknare är gjorda av. Använd till exempel en all-purpose rengörare för metall- eller laminatbänkskivor eller en granitrengörare för granit- eller kvartsbänkskivor. Arbeta i sektioner, flytta någonting fortfarande på räknarna ur vägen när du går och torka ner bänkskivorna noggrant med några av städaren och en mikrofiberduk.
  • Gör en hemlagad rengöringslösning för rengöring av icke-sten bänkskivor genom att blanda 1 del destillerad vit ättika med 1 del vatten i en sprayflaska.
  • Använd inte ättika eller kommersiella rengöringssprayer som inte är formulerade för sten på en stenbänk eller du kan skada dina köksräknare.
Metod 6 av 14:
Torka ner allt som sitter på räknarna.
1. Torka tar bort damm och fett från saker som stannar ute på räknarna. Använd en desinfektionsmedel eller en bit av all rengöringsmedel och en mikrofiberduk för att torka ner ytorna på små bänkskivor som mikrovågor och brödrosters. Glöm inte att torka ner saker som behållare av redskap och flaskor matoljor också!
  • Det här är en bra tid att överväga om allt på dina bänkskivor behöver stanna där också. Till exempel kanske du kan lagra flaskor oljor i skåpet istället för att avkoda dina räknare.
Metod 7 av 14:
Ånga och rengör insidan av din mikrovågsugn.
1. Steam hjälper till att släppa ut kokta gunk i din mikrovågsugn. Att ånga din mikrovågsugn, kasta en handfull våta pappershanddukar inuti och kör den hög i 3-5 minuter. Öppna sedan mikrovågsugnen, vänta tills pappershanddukarna är coola nog att hantera och använda dem för att torka in den inre.
  • Ett annat sätt att ånga insidan av en mikrovågsugn är att ställa in en mikrovågsuglig skål full av vatten i den och kör den hög i 2 minuter. Vänta 2 minuter innan du öppnar dörren, torka sedan av mikrovågsugnen med en mjuk trasa.
Metod 8 av 14:
Skrubba din spis och utsidan av ugnen.
1. Detta blir av med all fett och smuts från matlagning. Börja med att ta bort grillen om du har en gasspote eller genom att ta bort brännarna om du har en elspis. Torka under brännarna eller grillen med all-purpose cleaner eller varmt, tvålvatten och en mikrofiberduk. Gör detsamma för ugns ytterdörr.
  • Skrapa avbränt mat från din spis med ett vått rakblad eller en pimpsten.
  • Smörjbekämpningssprayer kan också hjälpa till att lossa någon caked-on smuts innan du torkar av det.
Metod 9 av 14:
Rengör inuti ugnen med bakpulver och ättika.
1. Bakpulver och ättika skär genom kokta fett och matrester. Blanda lika delar bakpulver och vatten för att bilda en pasta. Ta bort ugnsställen och kappa hela inuti ugnen med pastan. Lämna det i några timmar eller över natten, om möjligt, spraya sedan ättika ovanpå all pasta och torka ut med en fuktig svamp.
  • Om din ugn har en självrengörande funktion, kan du försöka springa det också.
Metod 10 av 14:
Kör ättika och vatten genom din kaffebryggare.
1. Ättika djupa rengöring i din kaffebryggare. Fyll vattenkammaren med lika delar vatten och ättika och kör sedan en bryggcykel för att passera lösningen genom kaffebryggaren. Doppa ut kaffekanna och fyll på vattenkammaren med bara vatten. Kör en annan bryggcykel för att skölja ut maskinen. Upprepa detta tills du inte luktar ättika längre.
  • Vinäger dödar några bakterier och mögel växer inuti kaffebryggaren.
  • Det är en bra idé att göra det var tredje månad eller så för att hålla din kaffebryggare ren.
Metod 11 av 14:
Tvätta ut ditt köksskräpburk.
1. Tvätta blir av med lukt och rester inuti papperskorgen. Börja med att tömma papperskorgen och ta bort eventuella stridsstycken eller sopor i botten av burken. Ta papperskorgen utomhus och skölj det med en slang om möjligt, eller skölj det i ditt badkar eller dusch. Torka burken med en pappershandduk. Spraya burken med en desinfektionsspray och skrubba det bra med en nylonborste, låt den sitta i 5 minuter, skölj sedan det och låt det torka.
  • Du vill förmodligen bära ett par rengöringshandskar för gummi för den här uppgiften!
Metod 12 av 14:
Rengör din handfat med en skrubbbäddare.
1. Detta rensar fast på matgonanten och tar bort lukt. Skölj din handfat först, spruta sedan lite skurpulver över det. Skruva ut det ordentligt med en rengöringsborste - och glöm inte att skrubba kranen samt eventuella tvål och svamphållare. Skölj allt grundligt efter att du har slutat skrubba för att lämna din sink mousserande och fräsch.
  • Om du har ett avfallshantering, kasta några hackade citroner, citronskal, eller andra citrusfrukter i avloppet, sätt på vattnet och kör förvaringen för att lämna det trevligt och citrusigt luktande!
Metod 13 av 14:
Rengör inuti ditt kylskåp.
1. En grundlig rengöring lämnar ditt kylskåp organiserat och obefläckat. Gå igenom ditt kylskåp och kasta ut allt som är utgått eller oanvändbart. Använd en våttorka eller all-purpose rengörare och några pappershanddukar eller en trasa för att torka upp några spill eller smuts. Organisera objekten i kylskåpet på ett sätt som är vettigt för dig.
  • Om du vill ge ditt kylskåp en djupare ren, ta allt ut och ta bort lådorna och eventuella flyttbara hyllor. Tvätta lådorna och hyllorna noggrant med tvål och vatten och låt dem torka innan de ersätter dem.
Metod 14 av 14:
Sopa och mopp golvet.
1. Slutar med bottenivån i ditt kök sätter upp saker. Svopa noggrant hela våningen med en kvast, se till att du får under kanterna av skåp och apparater och i hörn. Sopa allt i en dammsugare och kassera smulorna och andra skräp. Mop hela våningen med en renare som är lämplig för det material det är gjord av.
  • Till exempel, om du har en kakel eller laminatgolv, kan du använda en allsidig golvrengörare eller en keramisk golvrengörare.
  • Om ditt golv är tillverkat av natursten, se till att du använder en golvrengöringsvätska formulerad för den typ av sten den är gjord av. Använd inte något annat eller du kan skada stenen.
Dela på det sociala nätverket:
Liknande