Hur man applicerar glasyr till trämöbler

I träbearbetning, a glasyr är en tunn, genomskinlig färgfärg applicerad mellan två tydliga ytor. Att veta hur man ska glasera är en värdefull skicklighet för möbelmakare - det gör det inte bara möjligt att återskapa en "antik" titta i nya möbler, men det ger dig också en hel del fin kontroll över träets slutliga färg och utseende. Bäst av allt är glasrutan mycket mer nybörjarevänlig än andra träfärgningsprocesser (som färgning mm.), vilket gör det till ett bra projekt för nybörjare träarbetare och barn.

Steg

Del 1 av 2:
Gör prep arbete
  1. Bild med titeln Applicera glasyr till trämöbler Steg 1
1. Se till att dina möbler redan har fått en baslack. Per definition är glasrutan gjort efter En bit av trä har redan minst ett lager av slut på det. Om de möbler du vill glasera inte redan har en finish, använd en och låt den torka helt innan du börjar.
  • Se våra artiklar om färgning och efterbehandling Trä för steg-för-steg-instruktioner för processer som bör äga rum innan någon glasering utförs.
  • Om dina möbler är färdiga med Shellac, använd inte glaser som innehåller asfaltum, eftersom de ibland kan vara svåra att ta bort.
  • Bild med titeln Applicera glasyr till trämöbler Steg 2
    2. Köpa glasyr eller blanda det själv. Som en mycket allmän regel är glaserna helt enkelt färgade pigment som suspenderas i ett klart olje- eller vattenbaserat medium. Det finns ingen singel, "slutgiltig" Glaze - Ett stort utbud av alternativ är tillgängliga. Du kan hitta kommersiell glasyr på de flesta hårdvaruaffärer och färgbutiker (Sherwin-Williams, etc.) för rimligt billigt.
  • Men det är inte svårt att finjustera din glasyr genom att blanda olika kommersiella projekt också. Till exempel, för att få en underbar mörk chokladfärgad träglasyr, helt enkelt kombinera:
    Fyra delar klar blandningsglasyr
    Två delar mörkbrun eller mocha glasyr
    En del mörkgrå eller asfaltum glasyr
  • Du kan också kombinera Clear Mixing Glaze (ibland kallad "glasbas") med vanliga färger för att göra egna anpassade nyanser.
  • Slutligen kan många oljebaserade färger användas som glasyrer när de blandas med lite tunnare eller penetrol.
  • Bild med titeln Applicera glasyr till trämöbler Steg 3
    3. Maskera dina möbler och skydda det omgivande området. Använd maskeringstejp, tidning och andra maskeringsverktyg för att exponera bara den del av träet du vill glappa. I allmänhet är glaserna ganska lätta att ta bort jämfört med färger, fläckar och andra finish som används för trä. Men du vill fortfarande undvika onödigt rengöringsarbete när det är möjligt, så bra maskering är fortfarande viktigt (speciellt om du arbetar runt icke-träämnen som fläckar lätt, som klädsel, etc.)
  • Dessutom vill du lägga en tung droppduk under ditt arbetsområde för att skydda mot oavsiktliga droppar och spill.
  • Bild med titeln Applicera glasyr till trämöbler Steg 4
    4. Samla dina verktyg. Jämfört med andra träbehandlingar är det vanligtvis en lågspänningssaffär. Det finns inte en "rätt" Vägen att göra det - till exempel kan en erfaren träarbetare ha sina egna unika tekniker som använder okonventionella verktyg. Men för ett vanligt glasjobb kommer följande verktyg att vara till stor hjälp:
  • En applikationsborste (antingen skum eller bristled är bra)
  • En blandningsborste (mjuka borstade och torra)
  • Pan eller bricka för att hålla glasyren
  • Pappershanddukar eller bomullsrotor
  • Stålull (oljebaserade glasyr)
  • Nylon Abrasive Pad (vattenbaserade glasyr)
  • Del 2 av 2:
    Applicera glasyren
    1. Bild med titeln Applicera glasyr till trämöbler Steg 5
    1. Testa eventuellt glasyren på en bit skrot. Innan du målar glasyren på själva träet kan det vara en klok idé att testa det på en bit av trä som du har ljugit, speciellt om det liknar det trä du använder för ditt projekt. Glaserna (som nästan alla pigment) kan se lite annorlunda ut i flytande form än de gör när de är målade på en yta, så att du tar tid att testa det kan spara huvudvärk av rengöring av ditt projekt senare om det inte är rätt.
    • I en nypa kan du alltid testa glasyren på en del av projektet som inte är lätt synligt (som ett litet område på ett bakre hörn.)
  • Bild med titeln Applicera glasyr till trämöbler Steg 6
    2. Måla glasyren generöst över träet. När du är redo, doppa din applikatorborste i glasyren och sprida den över träets färdiga yta. Var noga med att få gott om glasyr i några hörn eller sprickor i träet. Du behöver inte oroa dig för att applicera på tjockt (om inte detta medför att det ska droppa eller springa) - du kommer att ta bort det mesta snart.
  • De flesta glasrutor tar en ganska lång tid att börja torka jämfört med andra träbehandlingar - vanligtvis kommer du att ha ca 10 till 20 minuter, vilket är gott om tid att glasera och arbeta rimliga sektioner av trä. Ändå vill du behålla denna grova tidsgräns i åtanke. Om glasyren torkar innan du kan arbeta med det, måste du använda en liten färg tunnare för att få det vätska igen.
  • Bild med titeln Applicera glasyr till trämöbler Steg 7
    3. Torka det mesta av glasyren. Glasyr appliceras i ett mycket tunt, genomskinligt lager - det är inte tänkt att agera som en ogenomskinlig färg. För att få denna effekt, använd pappershanddukar eller trasor för att torka av det mesta av glasyren efter att du har applicerat ett generöst lager över träytan. Så länge du får majoriteten av glasyren, behöver du inte vara perfekt - i nästa steg kommer du att arbeta med glasyren kvar på träet för att få den effekt du vill ha.
  • Lämna lite extra glasyr runt hörn, sprickor, utsmyckningar eller "täta utrymmen" på ditt trä. De flesta glasstilar håller medvetet dessa områden mörkare för att markera träets egenskaper.
  • Var noga med att placera de smutsiga pappershanddukarna eller trasorna någonstans de kommer inte droppa eller få din omgivning smutsig. Att ha en plastskräp väska är en bra idé.
  • Bild med titeln Applicera glasyr till trämöbler Steg 8
    4. Blanda med den torra borsten för önskad visuell effekt. Nu är din chans att lämna ditt eget personliga märke på träet. Använd din andra borste (som helst bör vara mjukbräckt, ren och torr) för att driva den återstående glasyren runt, distribuera områdena av mörk (mer glasyr) och ljus (mindre glasyr) som du önskar. Använd handdukarna eller trasorna för att torka blandborsten när den blir för våt. Det finns ingen "rätt" Vägen att göra detta och olika träarbetare föredrar ofta att använda olika tekniker för att få olika slutprodukter. Nedan är några förslag som ska lämna dig med en rik, utmärkt utseende av trä:
  • Lämna glasyren den tunnaste i mitten av plana ytor. Lämna lite mer runt kanterna. Detta ger en subtil "cameo" eller "sunburst" effekt.
  • Låt glazen ackumulera tjockaste runt skarpa hörn, kanter, sprickor och utsmyckningar. Detta belyser dessa funktioner genom att ta ut deras kontrast.
  • Tryck glasyren bort från "höga poäng" på emblem, utsmyckningar, carvings, och så vidare för att ge dem en varm "glans."
  • Bild med titeln Applicera glasyr till trämöbler Steg 9
    5. Använd slipmedel för att producera ett spannmål. Även om det verkligen inte är nödvändigt kan du skräddarsy-modifiera ditt träs textur med milda slipmedel under glasrutan. Använd stålull för oljebaserade glasyr och nylon-slipkuddar för vattenbaserade glasyr. Torka försiktigt med abrasivet för att ta bort glasyren mer gradvis än du skulle med en pappershandduk eller trasa. Detta kommer också att producera en lite grov, "kornig" effekt i glasyren som kan förbättra träets karaktär när det torkar.
  • Huruvida du ska använda det här "spannmål" Effekten beror på det projekt du arbetar med och det intryck du vill skapa med den färdiga produkten. Till exempel, medan en grovkorn kan se bra ut på ett rikt träbord, vill du förmodligen hålla din glasyr slät om du arbetar över en vitmålad byrå.
  • Bild med titeln Applicera glasyr till trämöbler Steg 10
    6. Ta bort något arbete du inte är nöjd med innan det torkar. Om du inte gillar hur ditt glasjobb visar sig, oroa dig inte, eftersom det är ganska lätt att "ångra" ditt arbete. Våt en ren pappershandduk eller trasa med mineralsprit (för oljebaserade glasyr) eller vatten (för vattenbaserade glasyr) och gnid försiktigt för att ta bort glasyren. Torka av den fräscha platsen och börja igen på din fritid, var noga med att använda samma glasyrblandning så att dina färger matchar.
  • Som nämnts ovan, medan enskilda glasyrer varierar i sin torktid, har du vanligtvis ca 10-20 minuter innan glasyren börjar torka. Försök att ta bort glasyren innan det torkar - det är mycket svårare att gå av efteråt.
  • Bild med titeln Applicera glasyr till trämöbler Steg 11
    7. När du är nöjd, låt din glasyr torr. När du äntligen är nöjd med hur ditt glasyrjobb ser ut, sätt ditt trä på en plats där droppar och spill är osannolikt och låta den torka. Ge det ett generöst fönstret för torkning - du vill att det ska vara helt torrt innan du börjar arbeta med det igen. Väntar över natten är tillräckligt länge för de flesta glasögon.
  • Om du märker små droppar eller misstag efter att glaze torkar, är det vanligtvis möjligt att försiktigt skrapa dem med en rakhyvel eller hantverkskniv.
  • Bild med titeln Applicera glasyr till trämöbler Steg 12
    8. Försegla glasyren. Glaze är inte avsett att vara den övre kappan på ett träslag - det är för tunt och sårbart att bära och riva för att erbjuda mycket skydd. När du är säker på att glasyren är 100% torr, täta glasyren med minst en kappa av en starkare, mer skyddande finish. Flera tätningsskikt rekommenderas allmänt.
  • De allra flesta finish ska fungera bra med nästan alla glaser. Du vill dock vara extra säker på att du har givit dig glasyr gott om tätningsmedel om du tänker använda en topplack med en annan bas än din glasyr (e.g., Om du använder en vattenbaserad topprock och du tidigare använt en oljebaserad glasyr.)
  • Bild med titeln Applicera glasyr till trämöbler slutgiltigt
    9. Färdiga.
  • Tips

    Förvirra inte glas med färgning. Färgning är när färg appliceras direkt på blotta trä, när färg appliceras mellan finish.
  • Du kan lägga till iriserande flingor till färgade glasyr (e.g., Lapis lazuli, silver och guldblad, etc.) för att ge en stenliknande fin
  • Alla skåp ska vara lätta slipade (med inga repor), deglossed eller tsk`ed .
  • Men du kan glasera med tints och finish märkta som "fläckar" & mash-skillnaden är var Produkten tillämpas, inte namnet på produkten.
  • Om du gör din egen glasyr, var noga med att göra tillräckligt för hela ditt projekt. Om du måste återställa mer glasyr i mitten av projektet kan du inte få färgerna att matcha exakt.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande